Hírek-EsszékVizes csemegék

ADA Aquatic Plant Layout Contest 2007

Szeretnék egy képes beszámolóval szolgálni, a nemzetközi akvarista élet legnagyobb versenyéről, az International Aquatic Plants Layout Contest-ről. A 2007-es évben 52 ország 1142 akváriuma nevezett erre a nem mindennapi eseményre.

A verseny kiötlője Takashi Amano, akinek a munkásságát egy korábbi cikkben már bemutattam. A versenyt 2000 óta minden évben megrendezik, egyre több ország részvételével és egyre több akváriummal. Minden nevezőnek szükséges az akváriumot szemből lefotózni és az összes paraméterével (méretek, halak, növények, világítás, trágyázás) együtt, egy adott e-mail címre elküldeni. Fontos, hogy a résztvevők, egy évben, csak egy akváriummal indulhatnak. A fotók leadási határideje minden év májusa, az eredményhirdetésig azonban egészen augusztusig várni kell. Ebből is látszik, hogy milyen komoly elbíráláson esnek át a nevezők akváriumai.
Ha létezik olyan, hogy akvarista nagyhatalom, akkor ez az utóbbi években Japán. 2007-ben, mintegy 400 munka érkezett a felkelő nap országából. Taiwan és Malajzia, 100-100 akváriummal még kiemelkedő az ázsiai régióból. A minden másban nagyhatalom U.S.A., 47 pályamunkával, és nem túl kiemelkedő eredménnyel zárta ezt a versenyt. Európában négy ország, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország képviseltette magát a megmérettetésen 35-40 nevezéssel. Más európai ország csak néhány pályaművet adott be. Kishazánkat ez idáig senki nem képviselte. Mi azonban jól ismerjük magunkat és tudjuk, hogy a focin kívül, bár kétségkívül mindenki ért hozzá, mindenben jók vagyunk. Eljön még az idő, amikor a Feng-Shui-t lenyomja a „magyar-wirtschaft”… 🙂 Térjünk azonban vissza a jelenbe.
A beérkezett rengeteg akvárium fotóját, egy 11 országból delegált, 16 fős bíráló bizottság, kötött szempontok alapján pontozta. A maximálisan adható 200 pont, 6 szempont pontozása alapján keletkezett. A legfontosabb, az első benyomás, amit az akvárium kelt a bírák szemében. Erre 100 pont volt adható. A többi aspektus, a növények kondíciója, a természetes atmoszféra, a harmónia a halak és a berendezett akvárium közt, a teljes kompozíció és végül a kreativitás, mind-mind további 20-20 ponttal volt díjazható.
Bár Japánból érkezett a legtöbb nevezés, az első három helyen hong kongi és tajvani akváriumok végeztek. A 2007-es, év akváriumának alkotója Chow Wai Sun.

Ashy range 120x60x45 (cm), 324 liter

Ashy range 120x60x45 (cm), 324 liter

A bírákat lenyűgözte a természetes elrendezés, a vasfa remek elhelyezése és az oldalak egymással való ellensúlyban tartása. Az előtérben látható apró kavicsok elhelyezése nagyban növeli a természetesség érzetét. A növények kiváló kondíciója és ideális összeállítása, a megfelelő halak megválasztása, az idei évben a trónra emelte ezt az alkotást. Az elismeréssel 1 millió yen jutalom is járt.
Az aranyérmet Chan Shih Hsien egy merész Iwagumi típusú akváriummal nyerte el.

Spectacular Mount 180x55x60 (cm), 594 liter

Spectacular Mount 180x55x60 (cm), 594 liter

A sziklák megválasztása és elrendezése lenyűgözte a bíráló bizottságot. A koreai és a tajvani zsűritag is erre adta a legmagasabb pontszámot. Nekem azért annyira nem tetszik…Sokkal inkább az ezüstérmes alkotás, a szintén hong kongi Cliff Hui által megalkotott műremek.

Field of Dream 100x40x40 (cm), 160 liter

Field of Dream 100x40x40 (cm), 160 liter

A mohazuhatag és a sziklák elrendezése szerintem zseniális. A növények mind a jobb, mind a baloldalon egyensúlyban vannak egymással. Egyediségével megérdemelten lett az egyik legjobb alkotás. Ennek az akváriumnak azonban a dobogó második fokát, a koreai Lee Dojae művével meg kellett osztania.

An eastern exposure 130x45x50 (cm), 293 liter]

An eastern exposure 130x45x50 (cm), 293 liter

A bírák kiemelkedőnek találták a vasfán használt Bolbitis elrendezését, valamint a folyami kövek használatát. Ebben az akváriumban mindig talál a szemlélő valami apró érdekességet. Az idei év bronzérmese és egyben az első díjazott japán munka, Hironori Handa munkája.

Early Summer (90x45x45 (cm), 182 liter]

Early Summer (90x45x45 (cm), 182 liter

Nagyon szépen nyírt növények és az aranymetszés szabályainak tökéletesen megfelelő elrendezést láthatunk. Elképesztően sok, 17 féle növényfajt használt fel az alkotó. A profizmusa ebből is látszik, mert az ilyen „mindent bele” akváriumok általában nem szoktak sikerülni.
A dobogó harmadik fokát azonban, további két akváriummal kellett megosztania. A Szintén japán Koji Nakamura és a tajvani Chen Huang Jen fantasztikus munkájával

God knows...180cmx80cmx60(cm), 864 liter

God knows…180cmx80cmx60(cm), 864 liter

Elképzelni is nehéz, hogy miképp mutathat élőben, ebben a 860 literes akváriumban ez a közel kétméteres vasfa. Igencsak „komoly” látvány lehet. Akárcsak a vízesés, mely a következő képen látható.

Beauty of Waterfall 70x60x60 (cm), 252 liter

Ez az akvárium az egyik kedvencem. Megfejthetetlen és felejthetetlen. Teljesen olyan érzetet kelt, mintha valóban egy vízesés hullana alá, majd a lenyugvó víz nyugodtan folydogálna tovább. Kiváló munka.
Amint látszik, a díjazottak mind az ázsiai régióból kerültek ki, holott a bíráló bizottságtagjai a Föld minden pontjáról érkeztek. Ennek oka, hogy egyrészt innen indult ez a típusú akvárium-berendezés, másrészt az ottani folyókban és tavakban, igen sok olyan vízinövény található, ami megfelelő egy ilyen akvárium berendezéséhez, mert nem nő nagyra, szép és színes. Valamint arrafelé a legtöbb helyen a csapból is lágyvíz folyik, nem úgy, mint mondjuk idehaza. Azért az első tízbe sikerült beférkőznie egy európai versenyzőnek is, a Portugál Filipe Oliveira-nak. Méghozzá nem is egy akármilyen akváriummal.

Syrah 55x35x30 (cm) 58 liter

Syrah 55x35x30 (cm) 58 liter

Több próbálkozást is láttam már, hogy víz alatti fát imitáljanak, de ennyire jól még egy sem sikerült. A lombkoronának használt moha és a többi tereptárgy annyira arányos, hogy a szemem elhiszi, hogy egy fát látok.
Személyes kedvenceim közé tartozik Cheung Wai Shan Susanna akváriuma.

Érdekes elrendezés

Érdekes elrendezés

Meghökkentően és szerintem igen látványosan helyezte el a vasfákat és futtatott rá több féle moha fajt. A vízoszlop teljes magasságát berendezte, igen egyedi összképet alkotva.
Szintén nagy kedvencem a következő két akvárium. A sziklák és a kvarchomok, hatásos látványelem lehet az akváriumban.

A Supernal forest 90x45x45 (cm) 180 liter

A Supernal forest 90x45x45 (cm) 180 liter

Fragrance of summer breeze 90x45x45 (cm) 180 liter

Fragrance of summer breeze 90x45x45 (cm) 180 liter

A képen látható Seiryu kő, az ázsiai akvaristák elsőszámú kedvence
Egy német akvarista, Oliver Knott, évek óta szereplője a versenyeknek. Több évben nyert már díjat. Az idei évben kitüntetést ugyan nem kapott, de extrém akváriuma mindenképpen figyelmet érdemel. Az akvárium méretei hátborzongatóak, akárcsak a lakók, akik lakják.

6000 literes akvárium az Amzonas vérszomjas ragadozóival

6000 literes akvárium az Amzonas vérszomjas ragadozóival

A hossza 5 méter, a magassága és szélessége egyaránt 1-1 méter. 100 db szívóharcsa (Ottocinclus affinis), 1000(!) db Vörös neonhal (Paracheirodon axelrodi) és 35 db kifejlett Vöröshasú pirája (Serrasalmus nattereri) lakja ezt a gigantikus medencét. Bár tartottam már piráját és közel sem olyan vérengző fenevadak, mint ahogy a hollywoodi filmek beállítják, de hogy őszinte legyek, azért nem szívesen takarítanám ezt az akváriumot…
Végezetül, hogy egy kis önbizalmat öntsek azokba, akik úgy ahogy én, az otthoni akváriumaikat nem látják ezek után olyan szépnek, íme, egy az ízlésficam határait súroló „remekmű”.

Vörös az ég alja, aligha szél nem lesz...:-)

„…Vörös az ég alja, aligha szél nem lesz…” 🙂

A fent bemutatott akváriumokat látva (persze az utolsó kettő kivételével felötlött bennem, hogy bármikor elfogadnám és gondolkodás nélkül, a nappalimban a tévém helyére tenném. Azt hiszem a műsor is izgalmasabb lenne, mint ami manapság a fekete dobozból folyik. De jobb ötletem támadt. Csinálok inkább egy ezeknél is szebbet! 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

8 Comments

  1. Vajon az utolsó előttiben a neonok csak kajának vannak bent? 🙂

  2. Én azt sajnálom, akinek meg kellett őket számolni 🙂

  3. Halló, Vasedény?!

    Engem csak az érdekelne,
    hogy az NDK levehetőajtós turmixgép megérkezett-e már?

  4. Nem Vasedény! Szálljon ki a vonalból! 🙂

  5. Tetszenek az akik?

  6. Jaja, odavagyok meg vissza! Hasonlókat mutattál az albumban is nekem. Vagy keverem?

  7. Igen, ez az, amiről szereztem egy katalógust is. Nemsokára kihírdetik az idei nyertes akikat.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük