Vizes csemegék

Massimo Faberi akváriuma

Közkívánatra szeretném még egy gyönyörű akvárium elkészítését bemutatni a kezdetektől, egészen a végső állapotig. Justin akváriumával szemben ez egy egészen grandiózus munka. A méretein kívül az építést nehezíti, hogy minden oldalát körbe lehet járni. Tehát az akváriumnak minden oldalról mutatnia kell.

Mostanában nagy kedvenceim azok az akváriumok, amelyek nyitottak és a vasfa kilóg a vízből. Még természetesebb látványt nyújt és olyan érzésem van, mintha még közelebb kerülnék a vízivilághoz. Az alábbiakban egy ilyen kedvenc következik.

A medence méretei az átlagos növényes akváriumokhoz képest, hatalmasak. 120*120*60, 860 liter ad otthont ennek a hatalmas vasfa kompozíciónak. A faágakat kötözőpánttal fogják egymáshoz olyan helyeken, ahol később takarásban lesz.

Az egész egy szivacsra lett helyezve, gondolom a sérülések elkerülése végett. Egyéb jó tulajdonságokat is el tudok az így elhelyezett szivacsról képzelni, mint például hogy biológiai szűrést végez stb,  de erről semmilyen tapasztalatom nincs. Ezután Massimo behelyezi a táptalajt.

A következő lépésben beönti a sötét színű aljzatot.

Egy simító eszközzel elegyengeti. Ilyenem még nincs, de valahogy el vagyok nélküle 🙂

Lassú, óvatos feltöltés következik. Hogy az aljzatot ne bolygassa az áramlás, lassan az ágak közé vezetve tölti fel a medencét.

Elkövetkezett a pillanat, hogy beültesse a növényeket. Kényes, hosszantartó munka lesz, de a növényes akváriumok „lelke” ez. 800 liter beültetéséhez ipari mennyiség kell… nem olcsó mulatság.

Speciális ültetőcsipesszel megkezdődik a pepecs munka. Ezután a meló után biztos jól aludt Massimó.

Az első adag Hemianthus micranthemoides beültetése utáni állapot.

Az ületetés befejeztével teljesen feltölti az akváriumot. A tetjére felszállt leveleket, növénymaradékokat hálóval lehalássza.

Ezt követi a technika elhelyezése. A szűrést, egy Eheim Professional 3-as biztosítja. A Szűrő ki és befolyó ágai természetesen üvegből vannak.

A feltöltés után így néz ki az akvárium. Elég gyászos, de ilyenkor kell elengedni a fantáziát, hogy mivé is lehet varázsolni.

Pár nap múlva, a növények növekedésnek indulnak. A Red Moorfa szép színt ad az akváriumnak, de a látvány még elég ijesztő.

A hemianthus micranthemoides szépen elszaporodott. Kezd az akvárium egyre jobban kinézni.

A Ludwigia Arcuata is szépen megindul, pirosas levelei jól mutatnak a vasfa ágai közt.

A Hemianthus micranthemoides gyönyörű, egybefüggő mezőt alkot az előtérben. A közé behelyezett kövek megtörik a monoton zöldet.

Az akvárium első, késznek mondható képe így néz ki.

4*150 W HQI a világítás

4*150 W HQI a világítás

Azt hiszem, ezt sokan megirigyelnénk Massimotól. Ő mégsem volt megelégedve a látványtól.  Talán nem találta elég természetesnek? Nem tudom, de Justin Lawhoz hasonlóan az olasz berendező is úgy döntött, hogy változtat az akvárium képén. Bolbitis heudelotii, Ludwigia glandulosa, Hemianthus callitrichoides ‘cuba’  és Microsorum került az akiba.

Ludwigia

'cuba'

‘cuba’

Bolbitis

Ezek után az akvárium elérte végső formáját. 2007-ben elnyerte az AGA különdíját. Íme.

Nekem mindkét verzió nagyon tetszik. A második kicsit dzsungelesebb, talán ezért természetes, de az első letisztultsága is nagyon tetszik. Viszont nehezen térek napirendre a fölött, hogy mindezt 8 hónap alatt hozta össze. 860 liter „megművelése” nem kis feladat. Igazi profiknak való. Massimo Faberi igazi profi. Gratulálok!

forrás: http://www.aquacube.it/aqua/en/home/

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

3 Comments

  1. Ráadásul pont a legszebb fotók mardtak le…

  2. Beszarás hogy milyen szép ez a kád…:D

  3. Sziasztok!

    Sajnos azt kell mondjam hogy kicsit másabbak a lehetőségek odakint, mint itt nálunk. Hát igen neki sikerült 860L-t ily gyönyörűen „megkomponálni” 8 hónap alatt, nálunk előfordulhat hogy a technika, díszelemek, kellékek, élőlények beszerzése tesz ki ennyit. Na a lényeg a lényeg, hogy megint ahhoz a sokat emlegetett 4 betűs szóhoz lukyadunk, ami ugye a mai magyar embernek -hogy is mondjam finoman- nem túl sok van. Éppen ezért, mert nincs olyan mértékű kereslet, gondolok itt a drágább, jobb minőségű technikára (CO2 rendszerek, szűrők, stb), a ritkább növényekre, halakra nincs közel sem olyan kínálat, mint más országokban (Németország, Olaszország, Lengyelország, Csehország stb.).
    Persze itt is vannak kivételek. Szerencsére örömünkre vannak már olyan szaküzletek ahol hatalmas kínálat van különféle akvarisztikai cikkekben és hozzáértőek az eladók/tulajdonosok, valamint szinte bármit be tudnak szerezni.
    Aminek még örülök, hogy a magyar ember is kezd rájönni, hogy a jobb minőségért érdemesebb több pénzt adni, mivel sokkal hosszabb távon kifizetődőbb. Ezzel nem azt szerentém mondani, hogy amit lehet és meg tudunk csinálni magunk, azt is vegyük inkább meg. Szép dolog a barkácsolás és sokmindent tanul belőle az ember 😀 . Legközelebb már másképpen csinálom meg, hányszor mondtam már én is ezt 😉 !
    Egy szó mint száz, rossz a helyzet de nem reménytelen. Van egy ilyen mondás: „Minél sötétebb a helyzet, annál inkább érdemes változtatni rajta”.
    Bocsánat a kitérőért és hogy elkanyarodtam Massimo „kádjától” 😀 ,de most úgy érzem ennek ki kellett jönnie.

    Nigro! Gratulálok a Bloghoz, szép munka és csak így tovább! Jók az irományok.

    Üdv
    atillino – ez a fedőnevem 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük