Hírek-EsszékVizes csemegék

ADA Contest 2008

Elérkezett a várva várt pillanat. A világ akvaristái lélegzet visszafolytva várták, hogy Amano mester kihírdesse 2008 legszebb akváriumát. Dobpergés, síri csend, a teremben elhalványulnak a lámpák és a kivetítő fénye elárasztja a vásznat. A látvány elragadó. A közönség ámul. Igen, ismét maradandót alkottak a világ legjobb akvakertészei.

47 ország 1170 nevezése érkezett ebben az évben. Az ázsiai régióból futott be ismét a nevezések 80%-ka. Talán az sem meglepő, hogy a nyertes munkák is erről a kontinensről érkeztek.

Lássuk tehát a helyezetteket. A verseny győztese Cheng Siu Wai munkája, melynek címe Mount Donha.

A méretei 300x 66x 84, tehát egy hatalmas akváriumról van szó. A zsűrit elkápráztatta ennek az Iwaguminak az egyedi elrendezése, egyedi formavilága. A három méter hosszú medencében úszkáló vörösneon csapat nagyon tetszett a bíráknak. Idén, ezt az akváriumot emelték a trónra.

Növények: Anubias barteri var. nana”Petite”, Pellia endiviifolia, Vesicularia sp., Eleocharis acicularis

Halak élőlények: Paracheirodon axelrodi, Hyphessobrycon haraldschultzi, Otocinclus sp., Crossocheilus siamensis, Neocaridina sp.

Az aranyérmes alkotás a japán Yutaka Kannoé. A címe Beyond the Silence (a csenden túl).

Egy remek vasfás elrendezés. Külön dícsérik a háttérben húzódó Eleocharis Vivipara használatát és az ágak természetes elrendezését. A fákra futtatott mohák és a növények monoton zöldje remek hangulatot áraszt.

Az aki méretei: 120x45x45

A növények: Fantinalis antipyretica, Eleochalis vivipara, Glossostigma elatinoides, Hemianthus calltrichoides”cuba”, Vesicularia sp., Microsorium pteropus var.

Halak és egyéb élőlények: Paracheirodon axelrodi, Crossocheilus siamensis, Genus Neocaridina, Caridina japonica

Ezüst érmet nyert  Hsu Yun Li, aki egy víz alatti bonsait készített. A tavalyi évben, már más is sikeresen szerepelt víz alatti bonsai imitációval.

Megmondom őszintén, én a tavalyitól el voltam ájulva. De ettől most levegőt sem kapok. Gyönyörű!

A bírákat szintén lenyűgözte a fenyőnek ható vasfa és moha keveréke. Továbbá megdícsérték, hogy munkája hűen tükrözi a tajvani kultúrát…. Biztos, ha ők mondják…

Méretek: 127x 60x 60

Növények: Cratoneuron filicinum, Vesicularia sp., Sasaokaea aomoriensis, Eleocharis minima kunth., Echinodorus tenellus, Juncus repens Michx., Glossostigma Elatinoides, Eleochalis acicularis, Ludwigia repens J.R.Forst.

Halak és egyéb élőlények: Nematobrycon palmeri var., Paracheirodon simulans

Bronz érmes lett ismét Cliff Hui. Ő a tavalyi versenyen is dobogós lett. Az akkori munkája, a mai napig a háttérképem a monitoromon. A mostani alkotása számomra azért is tiszteletre méltó, mert szinte semmilyen stílusbeli hasonlóságot nem látok benne.

A tavalyi munka:

A bírák értékelték a jól kiegyensúlyozott alaprajzot, továbbá azt, hogy jól találta el a vasfák és a kövek elhelyezését és arányát. A Glossostigma mezőből kinövő vasfák is lelkesedést váltott ki a bírákból. Szép volt Cliff!

Méretek: 90x 45x 45

Növények: Elatine triandra Schk., Glossostigma elatinoides, Hemiathus micranthemoides, Eleocharis acicularis, Eleocharis minima Kunth, Liaeopsis novae zelandiae, Microsoienium tenerum Griff, Vesicularia sp., Hypnum plumaeforme Wils

Halak és egyéb élőlények: Petitella georgiae, Nannostomus nitidus, Otocinclus macrospilus, Caridina japonica, Caridina cf. serrata(blue tiger)

Végezetül a vietnami Long Tran Hoang munkája következik. A címe Tranquility Place. (Nyugalom helye). A panoráma kompozíció jól ki lett dolgozva. Ha még egy picit jobban megnőnek a bal oldali növények, akkor tökéletes az alkotás.

A méretei: 220x 60x 65

Növények: Hemianthus micranthemoides, Rotala sp. ‘Colorata’, Micranthemum umbrosum, Glossostigma elatinoides, Eleocharis parvula, Didiplis diandra, Ranunculus Inundatus, Fissidens sp., Java fern sp.

Halak és egyéb: Sawbwa resplendens, Parambassis ranga, Neocaridina heteropoda var. red

Az idei verseny is jó hangulatban telt. A kivetítőn bemutatott akváriumokat Takashi Amano személyesen értékelte, majd átadta a nyertesek pénzdíjait.

A győztesek.

Gratulálunk nekik!

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

17 Comments

  1. Hmmm… Bámulatos, hogy milyen érzékkel képesek egy „üvegkalitkába” varázsolni a természet egy-egy megálmodott szegletét… Annyival van egyszerübb dolga egy „akvaristának”, mint egy festőnek, hogy ha egy kő, vasfa elhelyezése után az adott kompozíció nem nyeri el a tetszését, nem kell kidobni a vásznat, sőt a festék sem vesz kárba.. 🙂 Igaz ugyan, hogy itt a természet picit kiveheti az alkotó kezéből az irányítást, ha nem kellően ismeri „azt”.. 🙂
    ..és még egy dolog! Az idővel, türelemmel nagy barátságban kell lenni! 🙂

  2. Ismét zseniális alkotások! Hihetetlen meló lehet ezekben az aksikban, le a kalappal… A verseny győztese nem azonos az aranyérmessel? Mert először azt írod, hogy a verseny győztese Cheng Siu Wai, majd azt, hogy az aranyérmes alkotás a japán Yutaka Kannoé. Elérhetőek ezek a képek valahol (jóval) nagyobb felbontásban? Mert pont ma vettem egy 22″-os szélesvásznú monitort és passzolnának háttérnek.. 🙂

  3. A verseny győztese Grand Prize jelölést kapott, míg az első Gold Prize díjat. Kicsit idétlen így, de ezt minden évben így csinálják. Az okát nem tudom. Sajna nem találtam nagyobb felbontást a neten. Nekem megvan katalógusban, de azzal az a baj, hogy kétoldalas és így bescannelni sem tudom. Pedig baromi ütős. 🙂 A japán ADA oldalon meg lehet rendelni a katalógust. Kb 3 hét alatt itt van. A másik verseny viszont november közepén felkerül a netre. Ott lesz nagy felbontás is.

  4. http://www.ada-germany.de/PRESS_RELEASE_2008.pdf
    Itt találtam még a versenyről képeket, meg további akváriumokat.

  5. Hát csak csorog a nyálam… Gyönyörű… Nekem az aranyérmes tetszik a legjobban, de hát tényleg brutális mit tudnak csinálni…

    Nigro! Itt az idő, hogy Te is nevezz 😉

  6. Sziasztok!

    Ha már többen az első helyezettre szavaztatok.Én a bronz érmesre voksolok.Az azért megfigyelhető hogy a fák sok akváriumba a felszín fölé érnek.Valószínűleg ez is sokban hozzá járul a természetes látszat képéhez.A gond csak az hogy Nigro-val voltunk egy kereskedésben, és a fák a közelében sem voltak a versenyen használtakkal.(Ők az ilyeneket a kályhába használnak.)Természetes hosszú gyökér szép gyökeres tuskó már fél siker lehetne.A seiryu kövekről már nem is beszélve.Szóval megint fáj a szívem.Mert a terveim sem tetszenek ezek után.

  7. Sziasztok!

    Nigro, küldtem akvaristára egy üzenetet neked, mert azt hiszem ide sok lenne. 🙂
    Egyébként tényleg gyönyörűek, és én már megint nem tudom, hogy iwagumit, vagy vasfás akváriumot szeretnék… Én az ezüstérmesnél teszem le a voksom 🙂

  8. Elképesztő, hogy a 27-es listáról egyetlen kivétellel mindenki Ázsiai. Ok, van egy második is, az USÁ-ból, de ő is Ázsiai. 🙂

    Úgy tűnik, idén visszakerült haza a láng.

  9. Igen és ami még érdekes, hogy a lengyelek mennyire jönnek. A top 100-ban 7 akváriumuk is van…
    http://www.adana.co.jp/pdf/ranking0801e.pdf

  10. Hát én is nagyon vártam a 2008-as eredményeket. El vagyok (ismét) ájúlva, a mai trendektől. Úgy látom, hogy manapság a fűszerű növényeket részesítik előnyben. Nigro, nem tudod, hogy mikor kerül fel a hivatalos AGA oldalra?

  11. Fantasztikus mindegyik akvárium, nekem a Cliff Hui akváriuma tetszik a legjobban. Lenyugozo ahogy a Glossostigma mezobol kininek a fák. Kulon szép az akvarium asszimetriája, es hogy a fák gyokerei kozul kikandikalo kovek. Valami hasonlot szeretnek majd én is késziteni:)
    Ja és nem is oriási teknobe csinálta, hanem egy 180 literes akváriumban.

  12. Szia Nigro!! Nagyon gyönyörűek az akváriumok!!! A résztvevőknek szerintem már a verseny előtt ott van a fejükben mit fognak csinálni!! Vagy már meg is csinálták mert hogy a növények így nőjjenek sok idő kell és megfelelő tápozás. nekem is Cliff Hui akváriuma tetszik a legjobban de a tavalyi se volt semmi! 😀 És te mikor leszel a résztvevők között?? 😀

  13. 🙂 Ha sikerül olyat alkotni, ami ezek mellé a gyönyörű akik mellé, vállalhatóan odarakható.

  14. Itt van a győztes alkotásról néhány további kép:

    http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=29&catid=205

  15. Szerintem ez élőben, a 3 méteres valójában lehet ütős. Így képeken nem érzem a legjobbnak…. Kicsit a sziklára ültetett mohák olyananok, mintha sapkát húztak volna rájuk.

  16. Csodaszépek…
    Ezüstérmesre voksolok én is…az aranyérmes nekem kicsit sok…túl ágas fogas…

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük