Vizes csemegék

AGA Aquascaping Contest 2009 II.

A közepes méretű akváriumok versenyében szintén két hazai akvárium mérettetett meg. Nem volt könnyű dolguk, mert igen erős volt a mezőny.

1st

 

Cecska, egy nagyon izgalmas „Két szigetes” megoldással nevezett. Az egyik oldal Iwagumi stílusú, míg a másik Ryuboku. A két szigetet gyöngyöző „Riccia-kordon” választja el.

98

Cecska mester akváriuma

A bírák egyöntetűen elismerték a növények remek kondícióját és az ötletes elrendezést. Azonban a jobb oldal kicsit „szögletesre” sikeredett, valamint a tapéta háttér sem nyerte el a tetszését Karen Randallnak. Balin Shaw további növényekkel hozná egyensúlyba a bal oldalt. Nekem más a véleményem, de már leírtam a fórumban is és hát ugye értékelni nekem is kell majd ezt az akit 😉 Balin további kérése volt, hogy a halakkal többet kéne foglalkozni, mert még a „gyülekező” és a „Balra át” jelszavak nem tökéletesen mennek.

A következő gyakorlatokat javaslom:

Hamarosan ezzel is kell majd foglalkoznunk a blogon… 😀
Cecskát is megkérdeztem, hogy mit szólt az értékeléshez:

Szerettem volna erősíteni a magyar indulók sorát, remélem nem csalódtatok!
Eddig nem volt egyetlen magyar induló sem, most meg rögtön 4 vagy 5 😉
A kritikákkal nagyon meg vagyok elégedve, számomra nagyon pozitívak voltak és sok okosságot írtak!! Végül is ha olvastad te is a kritikákat, akkor észrevehetted azt is , hogy ugyanazt a kritikát kaptam tőlük, mint tőletek. Szóval ez nem lehet más mint a hozzáértés jele, a ti részetekről 😀

Hát köszönjük, köszönjük, de azért mi még csak kishalak vagyunk… 🙂

Zsotyi akváriuma szintén tetszett a bírálnak.

277Kellemes, fényes színes medencének vélték, csak a növények nyírását, formálásának hiányát találták kifogásolhatónak. Karen szerint még pár középmagas növény jót tenne az összképnek. Összességében egy igazán jó kezdetnek tartották.

Zsotyi, miután megkérdeztem az „El Camino” értékeléséről a következő választ adta:

A akváriumom egy megismerés kezdete, hiszen alig egy éve kóstoltam bele először az akvakertészet világába.
Sokan merészségnek tarthatják, hogy beneveztem vele, mindazonáltal az esélytelenek nyugalmával, a részvétel a fontos alapon vágtam bele, mert egyszerűen kíváncsi voltam arra a pár sorra, ott a lap alján.. 🙂

Teljes mértékben egyet értek a kapott értékeléssel, valóban tanulnom kell még a stem növények metszését, és a hardscape megfelelő alkalmazását (meg még sok egyebet is). 🙂  Sokat tanultam a többi nevező értékeléséből is. Azért jól esett Bailin Shaw utolsó mondata: Good start!

Még egyszer grat a magyar aksikhoz!

Térjünk rá a helyezettekre. A középkategória harmadik helyezettje a kínai Dongliang Miao.

Akváriumának címe az igen találó: „Song Feng Ting Yin《松风听音》”

264

Az értékelőket különösen a kellemes színek nyűgözték le. Érdekes megfogalmazása volt Phil Edwardsnak. A középre elhelyezett szikla és a szélre telepített piros Ludwigia repens egy izgalmas feszültséget kelt. És valóban! Ha sokáig nézzük a képet, mi is érezni fogjuk ezt a vibrálást. Rendkívül veszélyes ez a feszültségkeltés. Nagyon könnyen fordítva sülhet el. Ha valóban ez volt a kínai alkotó célja, hogy feszültséget keltsen az akváriumban, akkor ez sikerült neki. Talán ezért lett ez az akvárium harmadik, mivel ennél „komoyabb” versenyzők is voltak a mezőnyben.

A második helyen Michael G. Wong végzett „Frozen in Time” című alkotásával.
317

Hirtelen déjà-vu érzésem támadt. Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy Wong nyerte a nagy akváriumok kategóriáját és a Best of Show díjat is. Egy nagyon… nagyon hasonló koncepcióval.

307

Persze a déjà-vu érzés nem csak ettől van. Mintha tavaly ugyanez történt volna Peter Kirwan nevezéseivel is…
Nos mindenesetre a lebegő gyökér elrendezés nagyon elnyerte a bírák tetszését. Továbbá az idomított, egy irányba vonuló razbórákat is elismerték. De most már mi is tudjuk a titkot. Csak egy vizes karika, egy korbács és hónapok kérdése az egész… 🙂

A kategória győztese Hui Kam Man „Destiny” című akváriuma lett.

331

Az összes értékelés csak szuperlatívuszokban szól erről az akváriumról. Valóban szerintem is kész az akvárium. Remek ötlet és ügyes kivitelezés.

Egyébként érdemes megnézni Wong fejlődését.

2006:

2382007:

192008:

116

Látszik, hogy hatalmas fejlődésen ment át. Ez biztató mindannyiunk számára is. Néhány év és amit nyál-csorgatva a képernyőn látunk, valóra válhat a saját otthonunkban.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

6 Comments

 1. Hadd gratuláljak itt a blogon elsőként hazánk fiainak, még mindig csak ámulok és bámulok az akváriumaitokon 🙂 Még sok sok magyar nevezőt szeretnék látni a nemzetközi versenyeken a továbbiakban. Bár mifelénk is ilyen szép számban lennének a hozzátok hasonló profi akvakretészek!
  Nigro, ha megengedsz egy megjegyzést: az én értelmezésem szerint Balin Shaw nem a halak mozgáskoodrinációját, hanem a fajok számát kifogásolta 😉 Szóval fel a fejjel, nem kell egyelőre szinkronúszót nevelni szegény halakból 😀

 2. Hehe tényleg. Akkor ezt már én gondoltam hozzá 🙂
  De ha megnézitek az Amano akikat, a halak mindig szépen egy csoportba vannak „terelve”. Nem véletlen ám 😉

 3. Na igen… Egy pár trükk érdekelne. Nálam közvetlenül telepítés után szoktak így viselkedni a csapathalak, amíg megszokják az új környezetet. De valahogy nem tudom Amano bácsit elképzelni, amint fotózás közben ijesztgeti a halait 😀

 4. Hát én az ázsiaiak fanatizmusából kiindulva simán el tudom képzelni, hogy telepítés előtt egy gyorstalpaló, két hónapos szinkronúszó tanfolyamra beíratják a halaikat 😀 😀

 5. Sziasztok, üdvözlet mindenkinek. Új vagyok még a növényes aksik területén, de ez a blog megadta a kezdő lökést 🙂
  Nigro, bocsi az ismeretlenül letámadásért, voltunk az idei exotica-n Bécsben. Nem láttam még erről szóló blogbejegyzést. Ha érdekelnek fotók, szívesen küldök.
  Üdv: PI

  1. Üdv a „klubban”! 😉
   Exoticaról van jó pár fotóm, csak nem volt időm írni róla. Azért köszi a felajánlást. Ha bármi van, amihez fotók is vannak és persze akvarisztika, netán növényes, az jöhet 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük