Mély víz

Harcolj az algák ellen – Söchting Oxidator 3%!

Bár a termék alapvetően más célt szolgál, a leleményes akvaristák az eredeti alkalmazásán felül, egyéb jótékony tulajdonságát is felfedezték.

Söchting Oxydator 3%, 1 liter – oxidátor folyadék

A Söchting Oxydator folyadék 3%-os oldata kiválóan alkalmas ciano alga lokális és teljes akváriumos kezelésére egyaránt. Továbbá célzottan kezelve ecset és agancs alga ellen is megfelelő. Zöldalgákra legtöbbször teljes akváriumos kezelés szükséges.  Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy milyen algával állsz szemben, kérlek olvasd el ezt az algatájékoztatót. A kezelés alapja a Söchting Oxidator 3%-os változata. Mindenképp ezt használd, a kockázatok minimalizálása végett, semmiképp sem töményebbet. De miért jó ez a szer? Azért, mert a Söchting Oxidator valójában hidrogén-peroxidot (H2O2 ) tartalmaz, amely erős oxidáló szer. Segítségével helyi kezeléssel gyorsan és drasztikusan, akár pár nap alatt búcsút inthetünk makacs algáinknak. Amennyiben a teljes akváriumot kell kezelni, abban az esetben a hatás lassabb, de türelmünket legtöbbször így is siker koronázza.

a Söchting Oxidator valójában hidrogén-peroxidot (H2O2 ) tartalmaz,

 

Adagolás
Algafajtától függően többféle adagolást javaslok.
Ciano, vagy ecset alga esetén 8-15 ml Söchting Oxydator 3%-t adjunk 50 liter vízhez naponta. A kezelést maximum 7 napig végezzük! A bejuttatást végezhetjük fecskendővel direktben a fertőzött felületekre (ilyenkor a szűrőt állítsuk le néhány percre, hogy a szer lokálisan kifejtse hatását), vagy a vízoszlopba adagolva, folyamatosan járatott szűrő mellett, hogy a vízben egyenletesen szétoldódjon.

Zöld alga kezelésére 70 ml Söchting Oxydator 3%-t adjunk 50 liter vízhez naponta. A kezelést maximum 7 napig végezzük! Adagoljuk a vízoszlopba, folyamatosan járatott szűrő mellett, hogy a vízben egyenletesen szétoldódjon.

Mit fogunk tapasztalni?
A kezelést követő percekben rengeteg apró buborék jelenik meg az akváriumban. Ez normális, a reakció része. A buborékok tiszta oxigén buborékok, ártalmatlanok.

Mindenképp adjunk időt, hogy a szer tényleges hatásait megtapasztaljuk. A ciano alga sokkal hamarabb reagál, színe megváltozik. Amint ezt látványosan tapasztaljuk, abbahagyhatjuk a kezelést és végezhetünk egy 30-50%-os vízcserét. Érdemes ezután a szűrőbaktériumokat megerősíteni, mert könnyen lehet, hogy a peroxid bennük is tett némi kárt. Javasolom a Seachem Pristine használatát.  A zöldalgák lassabban reagálnak, előfordulhat, hogy a 7 napos kúra után csak 3-4 nappal kezdenek kifakulni. Amint ez a pillanat elérkezett, cserélhetünk 30-50% vizet és ne feledjük a Seachem Pristine használatát.

Tipp
Különösen nagy fertőzöttség esetén érdemes Söchting Oxydator 3%-t, a Seachem Excel-lel együtt alkalmazni, de természetesen az ajánlott adagolás betartásával. A két termék jól alkalmazható együtt, mivel a glutáraldehid (Excel) oxigénelvonó hatását a peroxid kompenzálja.

Végül, arra kérek mindenkit, hogy az itt olvasottakat csak saját felelősségre használja. Fontos, hogy mérlegeljétek, hogy minden körülmény megfelel-e a szer alkalmazására és inkább kétszer ellenőrizzétek az adagokat. Lehetőleg kerüljétek, hogy a folyadék töményen kerüljön mohákra, vagy apró törékeny levelű növényekre, mert hasonlóan az algákhoz, ezeknek is kárt okozhat. 

Hogy tetszett?

Tetszett
9
Imádtam
0
Nem is tudom...
2

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük