Mély vízVizes csemegék

Halbetegségek és kezelésük II. „Népi praktikák”

Ott tartottunk, hogy meg van a karantén akvárium és a hozzá tartozó felszerelések. Ha parazitás, vagy gombás megbetegedésre gyanakszunk, akkor érdemes kipróbálni néhány „népi praktikát”.
A leggyakoribb megbetegedés a darakór, melynek kórokozója az Ichthyophthirius multifiliis nevű csillós, egysejtű parazita. A betegség nevét jellegzetes tüneteiről – a hal testén, úszóin és szemén megjelenő fehér, daraszerű pontokról – kapta.

A betegség erős vakarózási ingerrel jár, melynek következményeként kedvenceink sérülnek, és a sérült felületek utat engednek a további kórokozóknak.

A fátyolbetegség is gyakori a halaknál, melyet a Trichodinosis nevű ostoros egysejtű okoz.

A betegség tüneteként fátyol- vagy lepelszerű, homályos bevonat képződik a halon, mely vakarózásra ingerli. Orvoslására a darakórhoz hasonlóan néhány „házi” módszer is alkalmas.

A hőkezelés lényege, hogy óránként 1 Fokkal növeljük a víz hőmérsékletét. A megnövekedett hőmérséklet nem kedvez a darakórnak és az egyéb ektoparazitáknak (külső élősködők). Ezt egészen addig csináljuk, amíg a 30 fokot el nem értük. Fokozottan figyelni kell, a levegőztetésre, mivel a hőmérséklet emelkedésével jelentősen csökken az oldott oxigén szintje az akváriumban. Tipikus példa, amikor a kerti tóban, a nyári hőségben a víz tetején pipálnak a halak. A halat folyamatosan figyelni kell és ha romlani látjuk az állapotát, azonnal hagyjuk abba a kezelést. Ha nem látunk különösebben semmi negatív reakciót, 10 napig tartsuk ezen a hőmérsékleten a karantén medencében. Majd hasonlóan a beszoktatáshoz, szoktassuk vissza a társas medence vízhőmérsékletéhez. Tehát óránként 1 fokkal csökkentsük a hőmérsékletet.

A sófürdő hatásos lehet különböző gombás, bőr illetve kopoltyú betegségek esetén. Adjunk 20 literenként 15-20 gramm sót a karanténmedencéhez vagy egy vödörbe, ahol maximum fél órát „fürdetjük” a fertőzött halat. Amennyiben darakór jegyeit véljük felfedezni akkor ezt a sófürdőt az összes halon el kell végezni és 48 illetve 72 óra múlva ismételni kell.  (Persze vannak vegyszerek, melyekkel ez a kezelés  könnyebben elvégezhető, de az egy későbbi poszt témája lesz)

Formalinos fürdő alkalmazható különböző ektoparaziták (külső élősködők) és kopoltyúmételyek ellen. A formalin patikákban vény nélkül beszerezhető. (30%-50%-os oldatot keressünk). Tegyünk 5 ml (30%-50%os ) formalint 12 literenként a karanténakváriumba, vagy egy vödörbe és maximum 60 percig tartsuk benne a halat. Fontos (mint az összes kúránál), hogy folyamatosan figyeljük a halat és ha romlást vélünk felfedezni a hal viselkedésében, hagyjunk fel a kezeléssel. Figyelem! A formalin ártalmas az egészségre! Használatát körültekintően végezzük és gyermekek elől elzártan kell tartani. A formalinos vízbe hálóval nyúljunk.

Égertoboz használata szintén a praktikák része, melyet tapasztalt akvaristák már régóta alkalmaznak. Bár ez inkább megelőző jelleggel hatásos. Kutatások alátámasdztották, hogy gombaölő hatasa van, mely akár az ikrapenészedést is képes megelőzni. Továbbá enyhén savanyítja is a vizet, ami kedvez a trópusi halfajoknak.

A halak kezelésére léteznek különböző vegyszerek, melyek célirányosan a különböző betegségekre lettek kifejlesztve. Ezek használatát fogja taglalni a következő rész.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
2
Nem is tudom...
0

You may also like

5 Comments

 1. Sziasztok!

  Egyetemistaként szoktam kísérletezni, van pár saját tapasztalat is..
  Pár dolgot írnék még hozzá a fenti íráshoz:

  A sófürdő abszolút jó minden, a hal külső felületén megjelenő betegségre, mi így szoktuk használni:
  3-5 % azaz 30-50g/l a hal nem kap röhögőgörcsöt 🙁 de kibírja. Ha vmi parazita van, akkor az is ledobja magát a halról, de nem pusztul el, csak a karantén-medencében marad, ezért a halat szákban célszerű visszatenni eredeti helyére.
  A másik fontos az idő! 2-4 perc kb. Amikor a halat a karantén medencébe rakod, megijed úszkál minden felé, majd nemsokára megáll. Amikor ismét nekiindul őrülten úszkálni a medencében, akkor kell kivenni, mert akkor kezdi marni már a bőrét. Tógazdaságokban is használják, nekem már többször működött.

  Formalin: csak óvatosan! rákkeltő, maró hatású. Nekünk azt tanítják, h 34% körüli a legtöményebb (laborokban).
  Egy szippantás a gőzéből és hatása rosszabb, mint pár hét erős dohányzás, csak ez a tüdő finom szerkezetét marja szét… Én nagyon nem ajánlom!

  Remélem tudtam segíteni!

  Üdv: phoximus

 2. Szia Phoximus! Köszi a kiegészítést! Ha van még valamilyen „praktika” ne tartsd magadban. Kibővítem vele az írást. 😉
  (a formalinos fürdőt még nem próbáltam, javítom is, hogy veszélyessége figyelemfelkeltőbb legyen)

 3. Amint írtátok, a formalin veszélyes, méregnek minősített szer. Ennek okán patikákban vény nélkül NEM is kapható. Most szereztem be, mivel a parakill sajnos nem használt. Mindazonáltal előbb a sófürdőt fogom alkalmazni. Találtatok rá utalást valahol, hogy a jódozott konyhasó miért nem OK?

 4. Köszi az infót! Érdekes, hogy nem kapható. Szerintem ez nagyon mostanában lehetett betiltva. Ezer éve preparálnak vele.
  A jódozott só tudomásom szerint nem ártalmas.

 5. Sziasztok! Én magam sosem próbálkoztam formalinos fürdetéssel, de valóban mérgező, gőze kifejezetten irritáló. Ma már ritkábban használják tartósításra, helyette léteznek más oldatok pl Patonai-lé…-bár olcsósága miatt nehezen fog kimenni a divatból.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük