Akváriumaim

A 200 literes akváriumom

Tudom,  raktam már fel szebb akváriumot is, mint a sajátom, de ez mégiscsak az enyém. Sok kellemes és sok bosszantó percet, órát okozott nekem. Fogadjátok szeretettel, a saját növényes akimat.

Pontosan 1 évvel ezelőtt szántam rá magam (kaptam meg az engedélyt a feleségemtől) , hogy a meglévő 54 literes akváriumom mellé készítsek egy következő növényes akváriumot. Mielőtt hozzáfogtam volna, sokat gondolkoztam, hogy vajon milyen elrendezést, Iwagumi, vagy Ryuboku stílusú akváriumot készítsek. Lassan körvonalazódott a fejemben egy kép, hogy mit is szeretnék igazából. Mivel nem sikerült igazán szép vasfát beszereznem, viszont Seiryu követ sikerült kapnom ezért e mellett döntöttem.

Kimondhatatlan és megjegyezhetetlen: Seiryu

Kimondhatatlan és megjegyezhetetlen: Seiryu

A kiszemelt akvárium egy 200 Literes Rena szett lett. A világítást 2*30 W T8-ról 4*39W T5-re cseréltem.

4*39 Watt. Ez már éppen elegendő 200 literhez.

4*39 Watt. Ez már éppen elegendő 200 literhez.

Akkoriban nagy kedvenceim voltak a „zöldsziklás” akváriumok. Mint például ez:

Mintha repülőről látnánk egy magas hegységet...

Mintha repülőről látnánk egy magas hegységet… a halak pedig magasan kőröző madarak.

Valami ilyesmit akartam, persze totál más lett. Na de ne rohanjunk ennyire előre. A berendezésnél segített régi jó cimborám HalasPeti. Így is két komplett éjszakánk ment rá mire elkészültünk. Az első lépésben beállítottuk az akváriumot a helyére. A nappali egy olyan sarkába, ahol mindenhonnan jól látszik, mégsem éri közvetlen fény. Beállítottuk vízszintesre és nekiálltunk az alkotó munkának.

Első lépésként beragasztottam két elválasztó lapot, ami azért volt szükséges, hogy a fekete és fehér aljzat ne keveredjen össze. Ahova növényeket  terveztem, oda növénytáptalajt szórtam. Majd feltöltöttem a részeket a megfelelő színű aljzattal.

Az elválasztó lapok nem engedik összekeveredni a különböző aljzatokat

Az elválasztó lapok nem engedik összekeveredni a különböző aljzatokat

Majd egy határozott mozdulattal kihúzzuk.

Majd egy határozott mozdulattal kihúzzuk.

Ezután picit megnedvesítettem (mivel ez már előmosott kavics volt) és következtek a kövek. Ezzel eljátszottunk 1-2 órát, mire megtaláltuk a mindekettőnk számára esztétikus variációt.

Ez az elrendezés tetszett a legjobban

Ez az elrendezés tetszett a legjobban

Jöhetnek a növények! Eleocharis acicularis, Eleocharis parvula, Hemmianthus callitrichoides, Riccia fluitans és Microsorium windelov került bele.

Hemmianthus callitrichoides

Hemianthus callitrichoides ‘cuba’

A feltöltésnél nem voltam elég óvatos.

A feltöltésnél nem voltam elég óvatos.

Feltöltés után így nézett ki, de lelki szemeim előtt már egy komoly „gyepet” láttam. 🙂

Egy hónap után már szépen látszott a különbség, de tudtam, hogy ez még csak a kezdet.

Igéző barátomtól kaptam egy kis Glossotigmát némi Ludwigia arcuata fejében.

Igéző barátomtól kaptam egy kis Glossotigmát némi Ludwigia arcuata fejében.

A második hónap környékén elárasztott az alga… 🙁

Az Amanok sem bírtak vele

Az Amanok sem bírtak vele

Nem estem kétségbe, hisz a Google nagy barátunk és Igézőtől is kaptam egy tippet. Ezt az algát egy sötétkúrával lehet elintézni. Valahogy így:

1 nap 50% vízcsere világítás Co2 kikapcs és egy nagy pokrócot rá terítettem az akváriumra.

3. nap 50 % vízcsere

3-6 nap további sötétítés.

7. napon 50% vízcsere, világítás bekapcs. 4 órára,

8. napon világítás bekapcs 6 órára,

9. napon világítás bekapcs 9 órára és CO2 bekapcs.

Ez a beállítás megy azóta is. Az alga eltűnt. Ezután gondtalan hónapok következtek.

:-)

🙂

Az új lakók, egy kakadu sügér pár (Apistogramma cacatuoides) rengetegszer leikrázott itt a társasban. A hím is és a nőstény is harcosan védelmezte a kicsiket.

A gondos anya

A gondos anya

Az Amano garnélák is rendszeresen eleresztették petéiket, de ezek azonnal az ékfoltos razbórák (Trigonostigma heteromorpha) áldozatai lettek.

Petével telve

Petével telve

Mohó ékfolot razbórák és a gyönyörű hím kakadu

Mohó ékfolot razbórák és a gyönyörű hím kakadu

8 Hónap után megjelent a köveken és a hátsó üvegen, a zöld pontalaga. Ami talán a legkevésbé zavaró az algák közül.

Az indítás után 8 hónappal

Az indítás után 8 hónappal

Hemminthus, nomeg egy kis pontalga.

Hemianthus, nomeg egy kis pontalga.

Érdekes módon ez az alga teljesen magától eltűnt. Nem csináltam ellene semmit. A jelenlegi állapot ilyen:

A jelen

A jelen

Azt hiszem megérte a fárdtságot. Sajnos a bal sarokból egy növény kipusztult és még nem találtam meg a méltó utódját. Azonban a többi rész szerintem egészen pofás…

Domboldal

Domboldal

Nimphaea lotus 'red'. Gyönyörű szinfoltja az akinak

Nimphaea lotus ‘red’. Gyönyörű színfoltja az akinak

Hát ez volna a szerény kis akváriumom. Tetszik?

Jah és egy grátisz Werkfotó 🙂

Én :-)

Én 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
11
Imádtam
2
Nem is tudom...
0

You may also like

75 Comments

 1. Zseniális és nem kevésbé hasznos!
  Egyetlen kérdésem lenne: halak ugye nem ebben akváriumban vészelték át a sötétítős időszakot?

 2. Nagyon szép, az első képekből nem gondoltam volna.
  Nimphaea lotus ‘red’tényleg gyönyörű.Egy ilyet Én is szeretnék majd.Az algákat itt sem lehet kihagyni?

 3. Nekem is nagyon tetszik, de a végleges képhez képest sok minden változott. A kipusztult fű szerü nővénynek mi a neve?
  Mert ez az általad leírt növény (Hemmianthus callitrichoides) nem nagyon létezik a kereső alapján. Illetve csak a végleges képen található bal oldalt is riccia. Az átvándorolt, vagy áthelyeztél oda is?

 4. A sötét kúrát a halak gond nélkül vészelték át.
  Az algákon eleinte meglepődtem, mert az 54 literesemben a mai napig nyomát sem láttam algának. Itt azért eleinte nagyon kevés növény volt ez lehetett az oka, hogy talán kicsit túltápoztam őket.
  A kipusztult fűszerű növény Blyxa Japonica a http://www.victoriaregia.hu szerint, ahonnan rendeltem. Szerintem nem az…A lényeg, hogy kb 2 cm-es gyökércsonkkal érkeztek. Sajnos nem tudtak erőre kapni. Lassan megadták magukat.
  A Hemianthus-t fejből írtam és úgy emlékeztem, hogy két mm-el van tehát helyesen: Hemianthus callitrichoides ‘cuba’.
  A riccia nálam már gyomnövény… gyakorlatilag szinte mindent elnyomott. Minden résbe benő és nehéz onnan kiírtani. Egy darabig örültem neki, de most már lassan kezelhetetlen. A következő akimban már nem lesz.

 5. Köszönöm a választ! Egyébknét olvastam már korábban erről a sötét kúráról, de valahogy nem hittem, hogy tényleg működhet. (Igazság szerint még most sem értem, hogy ilyen radikális megvonást miért a fejlettebb lények bírnak ki és miért az alacsonyabb szintűek pusztulnak el tőle – de valószínűleg csak az én biológiai ismereteim hiányosak.) De ettől függetlenül egyelőre féltem a halaim és a növényeim egy ilyen kúrának kitenni, jobb lenne kiderítenem az algásodás okát és tenni ellene, majd kipróbálni a fény megvonását. Addig is ott a békalencse, ami – remélem – legalább lassítja az algák terjedését.
  Nem tervezel valamilyen írást az algák elleni harcról? A neten regeteg dolgot lehet találni a témában, de vagy túl bonyolultak és veszélyesek, vagy túl hihetetlenek.

 6. Logikusan gondolkozva én is inkább a fejletlenebbeknek adnék esélyt. Viszont több helyen leírták, hogy az alga csak azt a tápanyagot tudja elhasználni, amit a fejlettebb növények meghagynak neki. A sötét kúra pont erre megy rá.A fejlettebb szervezetek képesek a tartalékaikból átvészelni ezt az időszakot. Az 50% vízcseréknek az a lényege, hogy elfogyjon a tápanyag a vízből. Az algáknak talán nincsenek tartalékaik, vagy csak minimális. Persze stílszerűen: „Sötétben tapogatózunk” :-)Mindenesetre nekem bevált. Nem mondom, hogy a növények gyönyörűek voltak utána, de szépen renbejöttek. A halakon abszolut semmi nem látszott.

 7. Szia Nigro!
  Most már én is rendszeres olvasód lettem, pedig még üres az aksim.Már többször átolvastam a témákat.Lassan össze áll kép.A kék hátterem is fekete lett.
  De még két fontos dologról nem esett szó,az egyik:A növényes akváriumok szűrő rendszere, illetve a külső szűrők töltetei.
  Ez a téma engem különösen érdekelne, mert a technikai tartály fakjaiba szeretném megoldani a szűrést, ezért kiváncsi lennék mit , ill. miket érdemes szűrőanyagként használni.Gondolok Én a mechanikai és biológiai szűrés tölteteire.
  A másik téma az anyagok hazai beszerzési helyei.Pl. Te hol vetted a Seiryu köveidet.Illetve aljzatba használható fekete apró tompa közetet.

  Köszi:Zumi

 8. Szia Nigro.
  Kérésedre, itt is felteszem a kérdést, hogy mások is okulhassanak belölle.:D Nekem neonhalaim, és márványos-páncélos harcsáim vannak, kérdésem pedig az, hogy mitszólnak egyhetes sötétséghez.
  Üdv: Zsolesz

 9. Zsolesz
  A harcsával nem lesz gond, a neonhalaknál pedig ikrázattásakor is szoktak alkalmazni pár nap elsötétítést, tehát ezzel sem lesz gond. Egy hétig ne is etess.

 10. Zumi
  A szűrésről dobok fel valamit, de szerencsére a növényes akváriumoknál ezzell nem szokott gond lenni. A szabály itt is él: Túlszűrt akvárium nem létezik 😉

 11. Szia Nigro!A szürésröl én is szivesen olvasnék az oldalon:D

 12. ok-ok 🙂 szűrés rendel!

 13. C’est naturel, c’est merveilleux. Je vous félicité, gratulálok!

 14. A kisebb akváriumot nem rakod fel? Nagyon jól sikerült az is.

 15. Kérdés: ha nem kapnak CO2 a növények, pl a riccia, nem pusztulnak ki, csak lassan fejlődnek?

 16. Tényleg az elrendezés lett a legjobb. A fehér és fekete aljzat csak vizuális szempont volt (pl mélységnövelés) vagy egyéb funkciója is van ennek a beállításnak?

 17. A kis akit is felrakom, de nemsokára egy költözés miatt úgyis átalakítom és akkor remélem még szebb lesz.
  A CO2 a növényeknek nagyon fontos, de nem annyira létszükséglet, mint a fény. A riccia el van nélküle, csak sokkal lassabban nő.

 18. Merci beaucoup Csuri! 🙂
  A fehér aljzatnak csupán vizuális funkciója van. Kontrasztot, mélységet, változatosságot visz az akiba. Tisztántartani viszont legalább olyan nehéz, mint egy fehér kanapét… 🙂

 19. Szia Nigro!

  Seiryu követ hol lehet vásárolni???
  Illetve nem gondolkoztál azon hogy egy személyes levelezés formájában történjen a kérdez -felelekk rovat.Mert már most is sok a hozzászólás a témáknál.Lehet hogy jobb lenne szűkiteni a nyilvános levelezést.Nem beszélve arról hogy sokakat nem érdekel két ember társalgása.Pl. a Miénk sem.

  Köszi,üdv:Zumi

 20. Igen ez tényleg jó ötlet lenne valahogy megoldani a privát levelezést is.

 21. Szia. A feket aljaz az milyen kő, és honnan sikerült beszerezni? Festett vagy műanyagozott?
  Üdv

 22. Bocs rossz a billentyűzetem meg béna vagyok 🙂
  fete aljzat…

 23. Szóval a fekete 🙂 aljzat Vitakraft-os, de nehezen beszerezhető. Fressnapfban láttam hasonlót. Ez valami feketére festett kavics. A sima kavicsnál érdesebb.

 24. Szia Nigro!

  Nagyon szép az akváriumod!
  Az oldal nagyon szinvonalas,hiánypótló „mű”!
  További sok sikert és kitartást hozzá!
  Gratula:Ivi

 25. Szia Nigro,

  Én is ilyen dimbes-dombos kialakítást akartam, de akkor nagyon azt olvastam mindenhol, hogy 4-5cm-nél magasabb aljzatot nem lehet kialakítani, mert kénbuborékok alakulnak ki benne és így egy óvatlan pillanatban kihal az akváriumom. Ez egy azóta megcáfolt intelem, vagy rosszul tudtam, vagy soha nem is volt ilyen, vagy most akkor hogy is van ez az aljzatvastagság dolog?

  G.

 26. Ezt a „vastag aljzat berohad” dolgot olvastam én is, de külföldi oldalakon láttam, hogy alkalmazzák. Kipróbáltam és nálam is működik. 2 éve nincs kénbuborék…

 27. Sziasztok!

  Volt szerencsém személyesen is megnézni Nigro akváriumait.
  Élőben még sokkal szebb mint itt.
  Nigro-nak hála beindult az akváriumom. Ma sok növénnyel és 50 vörös neon hallal gazdagodott az állomány. Egyenlőre 8 amano garnéla és 2 L-es harcsa foglakozik a karbantartással .
  Még egyszer köszönöm a sok segítséget.

  Üdv:Zumi

 28. Sziasztok!

  Nigro, gratula az oldalhoz, fantasztikus! Az írások, képek (és Szentgyo garnélái)miatt 20 év sügérezés után összeraktam egy kis növényes medencét. Most utolért az alga. Üvegen, aljzaton, növényeken összefüggő sötét nyálka. Világítás átprogramozása, vízcsere, kevesebb növénytáp nem segített.
  Szerintetek az elsötétítéses algairtást a rc garnélák átvészelik? Kiszedni a nagyokat még valahogy sikerülne, de a kicsiket reménytelen. Kaját adjak nekik, vagy sötétben nem esznek?
  Köszi a választ

  üdv

  Kozel

 29. Kéne pontosan tudni, hogy milyen alga. Itt találsz leírást az algákról:
  http://www.bubblesaquarium.com/images/home%20mid_photo/Article%20on%20Algae/freshwater_algae.htm
  A garnéláknak nem árt a sötétítés. Nálam ugyan csak Amano-k voltak, de mind túlélte.

 30. Kozel: Megtisztelő 🙂

  Szerintem jobb ha nem etetsz ez idő alatt, éhen nem fognak halni, inkább csak komplikációkat okozna a kaja. Mint ahogy Nigro is írta, nem gond ha sötétben vannak.

 31. Szerintem kék alga. Valószínűleg a sok kaja indította be. Reggel letöröltem amiről csak tudtam, vízcsere és elsötétítés.
  Aztán olvastam, hogy ezek igazából bacik. Azért maradjon a sötétítés, vagy inkább keressek erythromycin-t és kezeljem avval az akváriumot?

 32. Kozel, vigyázz, mert az algásodásra a lehető legrosszabb reakció a tápanyagok csökkentése. Pont fordítva: növelni kell. A BGA (kék alga) megjelenésést gyakran okozzák az alacsony Nitrát szintek (kevés tápanyag), a koszos talaj vagy szűrő, magas ammónia szintek újonnan berendezett akváriumokban. A 3-4 napos elsötétítés segíteni fog a tüneti kezelésben, de az eredeti okot nem szünteti meg. Nézd meg James Alga Útmutatóját: ( http://theplantedtank.co.uk/algae.htm )

 33. Na szóval nem tudtam hova írjak ugyhogy ide írok.
  Elszántam magam berendezem (mostmár 100%-ék) a 70 literes aksimat növényesnek.
  Növénytápok-Happy-life—Carbo,pro fito és ferro.
  A táptalaj erdei föld lessz.
  A világítás elég gyenge így inkább olyan növények kellenének amik bírják a kicsit sötétebb aksit.
  Co2 menne az aksiba élesztős vagy dezodoros formában.
  Növények választásában kérnék segítséget,
  Rotala macrandra
  Rotala rotundifolia
  Rotala walichii
  Szerintetek melyik bírná nálam?
  Lenne még az akisban anubias a nevét nemtudom jó ideje megvan, riccia fluitans és echinodorus bleheri. Plussz még valami amire még vadászok mi lehetne.
  Várom a segítséget, és előre is köszönöm.
  Gergő

 34. AZ amano garnélák kiszoktak menni a hófehér homokra???? HA igen akkor nem félnek ??? nem attól h megeszi őket valami vagyis attól is hanem hogy nyílt terep fehér aljzat… HA nem akkor meg azért nem mert szeretnek a növények közt lenni.?! 😀
  A kakadu sügérek eszméletlenül szépek 🙂 sajnos a 60l egy kicsit kicsi lenne nekik 🙁 Apistogramma trifasciata – Háromsávos törpesügér is nagyon teccik 😀

 35. Tényleg szépek!
  60 literben tarthatsz kakadukat én tenyésztettem is. 45 litertől ajánlott őket tartani. 60-ban simán elférnek más halkkal is. 😉

 36. Gergő, a növények fényigényét a http://www.tropica.dk weboldalon megnézheted egyenként. A jobb oldalon ABC sorrendben van.

  inadsz, az Amano garnélák elég bátor fajták. Nyilván szeretnek rejtőzködni, de ahol kaját találnak, arra rámennek.

 37. Akkor egy pár kakadu sügerecske mehet a neonok, meg pandák mellé!!!? juhhú nagyon gyönyörűek, egy pár amano garni még mehet bele vagy redcherry??

 38. Nem tudom, még nem tartottma őket együtt, eleinte lehet megkapja de szerintem nem bántja majd őket.(garnélákat)

 39. Akkor előbb sztem előbb mennek garnik és utána a sügerek hátha kialakul a kakaduban h nem ő az úr, mert késsőb érkezett 🙂

 40. Juwel reflektor 36/40W-T8, 54W-T5 (1200 mm)
  Na szoval ez egy komplett szett fénycsővel és a bírával vagy csak a fénycső?
  Mert nem nagyon tudom megfejteni.Mert nincs semmi leírás az oldalon.:S

 41. Ez a reflektor nem komplett szett, és nem is fénycső, csak egy fényterelő fémlemez ami 1200 mm-es T5, vagy T8 fénycsőre passzol.

 42. Aha kösz,akkor ezt félrenéztem.
  :S

 43. Szia Ati

  Az akidról tehetnél fel új képeket ide. Már biztos sokkal szebb! :o)

 44. Szia Nigro!

  Nagyon szépek az akváriumaid, mondjuk az én szívemhez a „dzsungeles” kisebb közelebb áll, de ez a szép letisztult világ is nagyon impozáns.

  Ez a „sötétkúra” érdekelne, hogy szerinted mennyire viseli meg a növényeket? Gondolok itt elsősorban a gyorsabban növő fajokra, mint a rotala, meg a hygrophila, mert legvégső esetben talán kipróbálnám. Egyelőre most még próbálkozom a sok segítségből begyűjtött hasznos dologgal, de hátha szükség lehet majd erre is valamikor.

  Egyébként fotózás terén látom, neked sem nagyon kell a kezedet fogni. Szépek a képeid!

 45. Szia Nigro!

  Érdekelne, hogy hány kiló követ használtál ennél az akváriumnál?
  Én is csinálgatom a sajátom, talán képeket is teszek fel majd.

  (Igen, a blogod hatására álltam neki. 🙂 )

 46. …”Igen, a blogod hatására álltam neki. 🙂 „….

  Helyes, ebben az esetben kb. 28 kg kavicsot és kb. 20 kg sziklát használtam. 😉

 47. N-dee:

  A sötétkúra nálam nem okozott különösebb gondot. Azért látható volt a növényeken a gyengülés, de sem őket, sem a halakat nem viselte nagyon meg.

 48. Nigro, van egy kis gondom a Seiryu koveimmel. Pusztán megszokásbol megnéztem, hogy savban (ecet) véletlenül nem buborékolnak-e és legnagyobb meglepetesemre eleg intenziven buborekoltak. Te savaztad a koveidet a beakas elött?

 49. Eäphrendil nekem is az van en nem savaztam csak siman atmostam. Semmi gond nincs veluk.

 50. rakerestem a neten, es emeli a KH, de nem jelentosen.

 51. A kövekben a fehér szín, szinte minden esetben mészkő származék jelenlétét feltételezi. Ezek rétegeket alkotnak a kövekben, de túl nagy jelentőséggel nem bírnak. Gondolom, ha egy kis akváriumot pakolunk tele, akkor ott már van látható hatása.

 52. Igen, a tesztet Keymaker is elvégezte régebben. Valóban pezsgett. Az lehet, amit Levinen ír. Mindenesetre nem változtat az aki KH-ján. Itt megint van egy régóta a köztudatba dobott dolog, aminek utána kell járni 😉

 53. Szia Nigro!
  Amano garnélákat hol lehet vásárolni, és kb mennyibe kerül 1?? Mert én ahol eddig jártam nem nagyon volt még garnéla se.:( Az aki tényleg nagyon szép lett!

 54. Időnként szinte mindenhol van, aztán pár hónapig sehol. De érdemes keresni, mert nem reménytelen. Az ára 400-600 Ft körül mozog.

 55. Nigro! Köszi a gyors választ! Ha esetleg nem találok majd akkor, ha petéznek nálad félre tudnál nekem tenni vagy 3mat?? Aztán majd elválik, hogy hogy veszem át és fizetem ki. Előre is köszi a választ!

 56. Nem olyan egyszerű az… 😀 Már szaporítani őket. A legközelebbi kereskedővel beszélj, hogy hozasson ha tud és te átveszed tőle.

 57. Köszi Deck! Így lesz!

 58. Gyönyörű szépek az akvák, gratulálok! Mióta ráleltem az oldalra az én akvám is benövényesedett…:) Egy kérdésem lenne? Garnéla csak kis halak mellé ajánlott?

 59. Arizona (kedvenc államom, lesz ott egy házam öregkoromban), üdv a csapatban.

  A garnélák nagytestű halak mellé is ajánlottak lehetnek, amennyiben ezek a halak nem tekintik őket tápláléknak. Van pl. olyan kistestű hal is, ami halálos stresszbe bosszantja az állandó csipkelődésével. Van ennek angol nyelvű irodalma, nézd meg pl. ezt.

  Eäphrendil,

  A köveket úgy ahogy van 4 liter sósavban megfürdettem vásárlás után. Elképesztően „letisztultak” és megszépültek a sok lerakodott cucctól. Eleinte tartottam attól, hogy a vízben további „felkeményedést” eredményeznek, de – bár viszonylag sok van az akváriumban belőlük – mégsem tudtam mérni jelentős KH vagy GH eltérést a használatuk után. Ergo szerintem nyugodtan lehet őket mértéktelenül bedobálni. 🙂

 60. En is megsavaztam 15% haztartasi ecettel, de masnak nem ajanlom, vagy csak nagyon ovatosan. A ko nagyon sok meszet tartalmaz, es ha tul sokat savazza az ember (napokig) akkor az egesz szetmalhat.
  Ugyanis amit „kosz” gyanant leoldani veltem, az maga a ko anyaga volt.

 61. Biztos ilyen követ vettél? Van egy képed róla?

 62. Hat szinte 100%, és mas oldalakon is olvastam, hogy meszet tartalmaz. Ha majd szepen megindulnak a novények, lesz rola kep. Turelem akit terem 🙂

 63. Keymaker!
  Köszönöm szépen a választ! Nagyon örülök, hogy itt lehetek színvonalas ez az oldal is.. Köszi a garnélás oldalt is..
  Sajnos halaim nagy része elég ” kostolgatós” és kisebb bálna méreteivel rendelkező hal, igy oda akkor nem teszek garnélát.. de talán a guppisba egy 40 literesbe mehet?!

 64. Persze, hogy mehet. 🙂 10 literesben is tartják. Sőt, vannak 1-2 literes zárt üveggömb önfenntartó ökoszisztémák, amelyekben 1-2 garnéla él, akár két évig is…

 65. Nem akarom nagyon offolni a témát, de biztosan beszerzek párat nagyon beleszerettem ezekbe a kis lényekbe.. 🙂
  Remélem idővel én is ilyen profi mód tudom majd csinálni az akvákat mint Ti..

 66. Arizona. Ajánlom figyelmedbe ezt az írást és Szentgyo blogját.

 67. Köszönöm szépen!!

 68. Nigro, gratulálok akváriumodhoz. aki akváriummal foglalkozik, az tudja igazán, hogy a gondozása nem olyan egyszerű. Lehet az akár kicsi, vagy hatalmas méretű. Bár midannyian szeretnénk hosszútávon biztosítani a beindított akváriumunk kezdeti szépségét, a problémák menet közben jelentkeznek. nyílt odaladban leírt tapasztalataid,és a vélemények nekem is biztonságot jelentenek a tapogatózásban. üdv. mindenkinek

 69. Üdv itt! Remélem mindenre választ találsz. Ha van kérdés bátran tedd fel. Ajánlom az akvakertész fórumot.

 70. Sziasztok!
  Gratulálok az akváriumaidhoz, illetve a „művészetedhez”:-) Csodaszépek!
  Lenne 1 kérdésem:
  Nekem is van vizilótuszom, de nem olyan bokros, mint a Tiéd. 4-5 alacsony levél után egyből a vízfelszínre tör. Ha szeretném, hogy 10-15 alacsony levele legyen, hogy kell metszeni, illetve, hogy kell gondozni? Már rengeteg helyen utána néztem, de mintha egy tiltott téma lenne, sehol semmi.
  Persze előnye annak is van ha a vízfelszínt birtokba veszi, mert így gyönyörű virágokat hoz ami a lakás dísze, de leárnyékolja az aksit.
  Gondozási tippeket előre is köszönöm és mégegyszer gratulálok.

 71. Szia. Köszi a dicséretet. Lótusszal az a tapasztalatom, hogy ha visszavágtam a feltörekvő leveleket, utána már sokkal kevésbé igyekezett felfelé. Persze kell neki a fény, hogy lent maradjon, de nagyobb titok nincs szerintem.

 72. Köszönöm a választ, igyekszem hasznosítani az infót. A fény 180w/180l:-)
  Sziasztok
  Ákos

 73. Hali! 🙂

  Nagyon inspiráló szép akvárium! 🙂 Olyannyira, hogy komoly terveim vannak.
  Egy 73 literes (70x30x35) aksit szeretnék készíttetni, hasonló elrendezéssel mint ez a szépség.
  Természetesen a 2 szélső domboldal „kicsit” laposabb és kisebb lenne, de összekötném őket
  egy valamivel alacsonyabb szintecskével. Az előtér lenne a legalacsonyabban fekete aljzatot használva, viszont a 2 domboldalt összekötő lejtőt benöveszteném ricciával, hátsó növénynek meg vallisneriát alkalmaznék.
  Középre még raknék egy laposabb seiryu követ és a 2 oldalsó dombot kis parvulával és jávaival ékesíteném.
  Viszont azon gondolkozom hogy nem lesz e „üres” az aksi, mivel szeretem ha van valami a „középpontban” te ezt megoldottad azzal a gyönyörű lótusszal, viszont én valami másban gondolkozok. Jól mutatna annak a helyén egy fa, amit szőlőtőkéből és jávaiból hoznék létre? (Amolyan igazi lombos fára gondolok, nem jávaival befuttatott hosszúkás fára..)

  Köszönöm, hogy végighallgattatok! 😉

  K.

 74. engem az akvárium pontos mérete érdekelne

  1. 100x40x50 (hossz. x szél. x mag.)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük