Akváriumaim

Nigrolandia refresh

Tavaly novemberben úgy éreztem kezd tarthatatlan állapotokat ölteni az akváriumom. Gyakorlatilag egy nagy mohagombóccá változott, mivel eléggé elhanyagoltam a karbantartásokat. Szörnyű ezt leírni, de egyszerűen nem volt energiám hazamenni és az otthoni akváriumot is megcsinálni, miután egész nap a bolti akváriumokat matáztam.

Azért így nem szoktam kinézni…. 😀

Érdekes módon, ahogy egyre rosszabb volt az idő odakint és egyre hamarabb sötétedett, úrrá lett rajtam az „átrendezhetnék”. A GA-ban is nagyjából normalizálódott minden akvárium. Napok teltek el úgy, hogy szinte vizes sem lett a kezem. Úgy döntöttem, nekiesek az otthoni akváriumnak, de nem csinálok nagy átalakítást, csak a meglévő dekorokból legózom és néhány új növénnyel pedig feldobom a régi flórát.

Kihalásztam egy pótos IFA-ra való jávai mohát, ami szinte teljesen elnyomta már a parvula gyepet és a háttérben kornyadozó stemeket. A Red Moor fák maradtak, de ami eddig jobbra nézett, az most balra ami középen volt az jobbra a és a jobb oldali került középre.

Ez az aki most nem akar sehol versenyt nyerni, ez egyszerűen a „lakásdísze és rekreációs központ” szerepét hivatott betölteni 🙂 Kőkemény 5 cserép növényt hoztam bele.

Egy cserép Hydrocotyle sp. Japan-t.

2 hónap múlva….

Ranunculus inundatus

2 hónap múlva…

A két növény nagy kedvencemmé vált. Igazi Nature Aquarium növény 😉

Viccből tettem a fára is. Simán el van ott is 😉

A háttérbe Micranthemum umbrosum illetve Hemianthus micranthemoides került. A Cyperus helferi maradt és mellé, közé keverve Aponogeton crispus „red” került.

Mivel az Amazonia talaj 2009-ben került az akváriumba, ezért úgy döntöttem, hogy táprudakkal felfrissítem a talajt. Az ADA multibottonra esett a választás. Nem kellett csalódnom.  😉 A növények az első 1-2 hetes regenerálódás után, úgy beindultak, hogy alig győztem a fejem kapkodni. Mire karácsony lett, az akvárium ismét régi fényében pompázott. Az ilyenkor szokásos vendég áradattól sikerült ismét bezsebelni jó néhány elismerést. Jól esett és mindez 5 cserép növény és egy adag táptabletta eredménye volt. Nomeg persze az elhatározás, hogy egy pici energiaráfordítással csodás látványt lehet teremteni egy pici üvegkalitkában. Amióta az akvárium ismét tündököl, megint elé ülök és nézegetem. figyelem a garnélákat, a csigákat a cikázó halakat. Mint régen.

Nortopsis chrosomus

 

Virágzik az Aponogeton

Igazából nincs kész, vagy legalább is nem érzem, hogy ne lehetne jobbat kihozni belőle, de azt gondolom bő két hónap alatt ismét sikerült egy új arcot kihozni ebből a 200 literből.

Ha már így fellelkesültem, gyorsan csináltam egy kis videót egy kis játékkamerával. Szerintem hangulatos lett.

 

Hogy tetszett?

Tetszett
3
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

14 Comments

 1. Ej,de szép! Érdekesek és szépek az új növények is. Ez többre is hivatott ,mint „csak” “lakásdísze és rekreációs központ”-nak lenni. Az előző is nagyon szép volt,de ez még jobban bejön. Gratulálok. Én is azon vagyok épp,hogy újba fogjak vagy csak átrendezzek.Ez talán egy kicsit billentett is a mérlegen az átrendezés felé.(Majd meglátom…) Gratulálok!

 2. Hello!
  Egész jó lett, a videó pedig nagyon hangulatos, ez a mozgókamerás daruzás nagyon adta!

 3. A Hydrocotyle sp. nekem is nagy kedvencem lett. Én eleddig csak nagy bokrot növesztettem belőle, de érdekes szőnyegként laposan is a látványa!

 4. Köszi skacok! 🙂
  A Hydroval azt néztem, hogy gond nélkül tűri a nyírást, így szép lapos marad. A Ranunculus sok fényre szintén lent marad. Azonban ha árnyékos helyre téved, ott elkezd felfelé törekedni. Érdekes módon sokkal nagyobb levelet is hoz ilyenkor. Jó pofa…

 5. Hasznos infó.Köszi! Tényleg nagyon tetszik az aksi!

 6. Szép kis eye-candy, ilyenkor a szívem visszahúzna a malawi akimból a növényesebbek felé. Hiába, kell kettő a végén! 🙂

 7. nagyon jó lett! és a zene is illik hozzá. mi a címe?

 8. Köszi! Morcheeba: Otherwise

 9. Szia Nigro!
  Tanácsot szeretnék kérni tőled.
  Az akváriumomban kaotikus állapotok uralkodnak, ezért úgy gondoltam, hogy mind a technológiát, mind az élővilágot felfrissítem. Ez kb. fél éves projekt lenne. A frissítés új szűrőt, új világítást, CO2-rendszert, új flórát és kibővített faunát takar. Az állatkereskedésben azt tanácsolták, hogy újratelepítsem az egészet, ám ez ugye új talajt és valamivel több macerát igényelne. Szerinted melyik legyen azt figyelembe véve, hogy a „reinstall” csak ősszel mehetne végbe, míg az „update” már júniusban elkezdődne a szűrővel.. ?

  1. Szia Sanyi!
   Egy jó külsőszűrő csodákat tud művelni az akváriummal. Ha most csak ennyit tudsz meglépni, már sokat lépsz előre. Arra ügyelj, hogy ne méretezd alul a szűrőt. Ahogy az elhíresült akvarista mondás is mondja: túlszűrt akvárium nem létezik 😉
   Ha a többit csak később tudod meglépni, az nem baj, de a fénnyel együtt kösd rá a CO2-t is, különben jó kis algaháborúnak nézel elébe.

 10. Köszi a választ! 🙂
  Egy 300 literes aksihoz 1500l/h teljesítményű, 8 l szűrőtérfogatú szűrő gondolom elég… (a mostani 1200l/h és 1 l szűrőtér – belsőszűrő…)

 11. Szia Sanyi!
  Az még mindig elég kevés, elméletileg. Gyakorlatilag működhet de ahhoz szerintem elengedhetetlen egy jó szűrőanyag összeállítás pl.:egy réteg szivacs aztán substrat pro és seachem matrix, perlon és egy purigen. Szerintem ezekkel megoldható, nekem egy 200ast lát el egy atman 3338-as

 12. Tényleg nagyon hangulatos lett. Én nem vagyok ilyen profi, de gyönyörködni a látványban azt tudok. Ez a régi Morcheeba is tökéletes választás az aláfestéshez. Most járok itt először és biztos nem ide kéne írni ezt, de azért megteszem: nagyon jó az oldal. 🙂

 13. Szia!

  Lehet rossz helyre írok mást nem találok ahová írhatnám . (bocsánat)

  Nagy tisztelőd vagyok (rajongód)

  Valahogy felszeretném venni veled a kapcsolatot ha lehet . Szakmai tanácsokat szeretnék kérni tőled egy 720 literes tankba .

  Előre is köszönöm !

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük