Technika

Hogy válasszunk üvege(s)t?

Számtalanszor hallom, vagy olvasom fórumokon, hogy páran, hogy megjárják az akvárium vásárlásnál, amikor valakitől méretre gyártott akváriumot rendelnek. Sajnos a válság sok kóklert és hozzá nem értő üvegest kényszerít rá arra, hogy a lelkes akvaristának „jóárasított” akváriumot készítsen. Aki még nem nagyon látott minőségi akváriumot, annak akár könnyedén el is lehet adni egy ilyet. A probléma nem mindig a feltöltéskor „bukik” ki… Sajnos van, hogy az üvegkocka hetekig, vagy akár hónapokig is kibírja, majd amikor épp a hosszú hétvégére wellnessezni megy az egész család, akkor következik be a katasztrófa. Pontosan erre mondják, hogy olcsó húsnak híg a leve. De mondhatnánk azt is, hogy amit megspórolunk az akvárium gyártatásakor, könnyen előfordulhat, hogy azt 10X-esen meg kell fizetnünk az elázott lakás rendbe rakatásakor.  Az alsó szomszéd elázott mennyezetének festéséről nem is beszélve. Könnyű belátni, hogy a minőségi akvárium a gondtalan akvarisztika egyik alapfeltétele.

Noh nem akarom én az ördögöt a falra festeni, csak azt akartam érzékeltetni, hogy az egész akvarisztikai hobbiból csak töredék részt (…ééérted, töredék… 🙂 ) képvisel az üveg ára. A kezdő akvarista, pedig szeretne minél olcsóbban, minél nagyobb akváriumot összehozni. Sajnos ez hiba! Hogy elsüssek még egy közhelyet: csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! (ígérem mára ennyi)

Könnyű belátni, hogy fontos a jó minőségű ragasztás és a kellően vastag üveg, hisz a nap 24 órájában egy csomó vizet fog a falain belül tartani. Valahová lekopogom, de a hallott rémtörténetek engem messze elkerültek. Nem azért, mert rohadt mázlista vagyok (ok-ok biztos azért is 🙂 ), hanem mert nem a sarki üvegessel, meg a szomszéd Bélabával  – aki a rotakapát is megcsinálja nekünk minden tavasszal –  csináltattam az üvegeket. Csak is olyan szakival gyártattam, aki 10-15 éve a szakmában van, vagy nevesebb gyári márkák akváriumait választottam.

Most jön a de! Manapság változóban vannak a vevők igényei. Egyre többen rendelnek nyitott akváriumot merevítő nélkül. Sajnos ezzel a régi akvárium gyártómesterek is most ismerkednek. Néhány éve elképzelhetetlen volt, hogy valaki 2-300 liter fölötti akváriumot merevítés nélkül kérjen, vagy kapjon. A dolog nagyon egyszerű. Beépített merevítőkkel sokkal vékonyabb üvegből is lehet nagy akváriumokat építeni. Ez jelentősen csökkentette az akváriumüveg árát.

Viszont manapság a merevítő látványa egy nyitott akváriumnál zavaró, tehát mellőzendő. Muszáj vastagabb üvegből gyártani. Azonban ilyen tapasztalatokkal hazánkban kevés üveges rendelkezik, mivel 20 évig merevítős akváriumokat ragasztottak. Az akváriumok üvegvastagságát leginkább a vízoszlop magassága határozza meg. Ha esetleg túl vékony üvegből készül a merevítő nélküli akvárium, akkor a hosszanti üvegbe párhuzamosan belenézve, feltöltött állapotban „hasasodás” látszik. Ez szemből nem nagyon érezhető, de értelemszerűen gyengébb, sérülékenyebb a hasasan feszülő üveg.

Íme egy példa:

A Green Aqua boltban van egy 120x45x45-ös opti 8mm-es üvegből. A szélénél mért érték 45,2 cm.

Az akvárium közepénél 45,8 cm-t mértünk

6 mm hasasodás már elég jelentősnek mondható. Talán nem is véletlen, hogy az ADA már egy ideje 10 mm-es üvegből csinálja ezt a méretet. Van is egy ilyen méretű optink, úgy hogy gyorsan lemértem azt is. A szélén mért érték 45,1 cm

Lássuk mennyi lesz a közepén:

Az eredmény: 45,4 cm.

Tehát ugyanakkora méretű akvárium esetén a 2mm-el vastagabb akvárium, fele annyira hasasodott (6 mm vs 3 mm). Nem szabad tehát az üveg vastagságon spórolni. Az akvárium üveg ára szinte elhanyagolható a teljes technikai felszerelés,  berendezési tárgyak és élőlények összértékéhez képest.

A másik „új keletű divat” az átlátszó sziló. A növényes akvaristák azért szeretik átlátszó szilikonnal ragasztani az akváriumokat, mert kevésbé látszik, mint a fekete.

Fekete sziló

Átlátszó sziló

Érdekes, hogy élőben a szemünk kikapcsolja a függőleges fekete hátsó szilókat, de sajnos egy fotón, már ordít a két oda nem illő vonal. Ez viszont újabb kihívások elé állítja az akvárium készítőt. Ugyanis az eddig használt fekete szilikonnal szemben, az átlátszóban minden ragasztási hiba meglátszik. Bezony… 😉 Nem véletlenül szerettek évekig az üvegesek is feketével ragasztani! 🙂

A buborékok, foltok, mind-mind nem kívánatos dolgok a ragasztásban. Gyengítik azt, és látványra sem kellemesek. Ha esetleg csináltatunk egy akváriumot, mindenképp vagy töltsük föl egyszer a helyszínen vízzel, vagy legalább próbáljuk széthúzni az üveget, hogy lássuk milyen lesz úgy a ragasztás. A nagyobb akváriumoknál sűrűbben jelentkezik az apró buborékok megjelenése, ez sajnos szinte elkerülhetetlen, de minél kevesebb, annál jobb. További probléma az átlátszó szilóval, hogy idővel aláalgásodhat és bezöldül, bebarnul. Ez is elkerülhető, ha az üveges megfelelő minőségű ragasztót használ és jól keni az éleket.

Ha már ott tartunk, hogy a legyártott akvárium minőségét figyeljük, mindenképp érdemes ellenőrizni a vágás pontosságára. Az oldalak nem lehetnek 1-2 mm-nél kisebbek, vagy nagyobbak egymásnál. Az már nem minőségi munka. Továbbá meg kell nézni a vágás és a csiszolás minőségét is. Egy szép akváriumon nem lehet látni a vágógép nyomát. Az szépen vissza van általában polírozva. A zámolás (élcsiszolás) is mindenhol egyenletes.

A minőségi akvárium i-jére a pontot az opti-white üveg teszi fel. Ez a nagy tisztaságú üveg egyébként csak egy üveggyártó márkaneve. A többi üveggyár hasonló termékét máshogy hívják. Mondjuk érthető, hogy mindenki így nevezi, hisz ezt a nevet kötötték össze hazánkban a  nagytisztaságú akváriumüveggel. Viszont, ami a lényeg:

 • semmit nem ér egy opti üveg, ha nem a legmagasabb minőségben van összerakva. (akkor az csak a kedves Ügyfél lehúzása…)
 • semmit nem ér az opti üveg, ha a benne lévő világ nem ér fel hozzá 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
4
Imádtam
2
Nem is tudom...
0

You may also like

82 Comments

 1. Nagyon jó ötlet volt ez a post. Hasznos. Grat. Nigro! 😉

 2. 120x45x45 akvárium merevítő nélkül 8-as üvegből? Elég bátor volt, aki megcsinálta.

  Az opti-white üveget nem értem. Mennyivel jobb a fényáteresztése? Számít, hogy 2%-al több fény jön ki az akváriumból a nézelődő felé, főleg hogy egy növényes akvárium amúgy is igencsak túlvilágított? Nem valószínû, hogy az emberi szemet zavarná, hogy néhány %-al kevesebb fényt lát.
  Mert a fényt nem ezen keresztül kapja az akvárium, ha jól sejtem, tehát a valós fényerőt nem csökkenti, csak a látottat. Az emberi szem (és agy együttese) olyan bonyolult hibajavító gépezet, hogy rögtön kompenzálja a fehéregyensúly-eltérést, és a fényerõ eltéréseket is. Ahogy írod fent, ha ránézünk egy feketével ragasztott akváriumra, nem fogjuk „látni” a két hátsó ragasztóvonalat. Az emberi szemnek pedig 2-3% eltérés nem okoz gondot. Azonos akváriumot 18 és 36W-al világítva feltûnik ugyan, hogy világosabb, de egyáltalán nem tûnik 2x világosabbnak. Kompenzál a szem. Pedig ez 100% különbség.

  Na, hogy ne tűnjön úgy, hogy rontom a boltot, lebeszélni senkit sem szeretnék róla. Mert valóban fehér, és színmentes, amit a sima üvegről nem lehet elmondani. Meg leginkább azért, mert aki opti-white (vagy hasonló) üvegből csinál akváriumot, általában megadja a módját, és szép munkát végez, hiszen drága az alapanyag is. Emiatt inkább megéri ilyet venni, mint egy sima üvegből pattintottat.

 3. Nos, én is megmértem az akimat otthon. Eleve tudtam hogy silány minőségem van, mert ezt az akváriumot vidékről egy sufniból hoztam el, vannak benne karcolások, és a ragasztás is eléggé igénytelenre sikerült. Viszont nem volt szívem otthagyni, és volt hozzá állvány is, így hát megmentettem. Az állványt lefestettem feketére, és csináltam rá felfekvő deszkákat is. Az akvárium egy 80X40X30-as 96 literes medence. Az üveg vastagsága 6mm. Nálam a széle és a közepe között 8 ! mm-es hasasodás van. 🙁
  Szemmel is simán látni oldalról, és most így a post után elkezdtem kissé nyugtalan lenni… Merevítés persze nincs benne. Talán kéne hozzá…

 4. „120x45x45 akvárium merevítő nélkül 8-as üvegből? Elég bátor volt, aki megcsinálta.”

  Sokáig működött ez a dolog. Persze nem kókány ragasztással. A probléma leginkább a hosszútávú használattal van. Pár év után ezek az akváriumok fel levegősődnek a ragasztásnál – akármilyen profi is – és jön a baleset. Ezért lett vastagabb üvegből mostanság. Hogy 4-5 év után se kelljen attól tartani, hogy az aki megadja magát.

  Aki Az opti fényáteresztő képessége felől próbálja megközelíteni a témát és %-ban meghatározni a látványkülönbséget az óriásit téved.

  Én mindig azt mondom, hogy egy átlagos akvárium sosem fogja tudni kihozni az opti akvárium előnyeit. A víz nem elég tiszta, túl sok a lebegő szennyeződés, esetleg a látvány nem olyan, ahol az a finom részletgazdagság érvényesülne. Viszont ha ezeken a dolgokon már túlléptünk, akkor az opti egy különleges hangulatot, hatást kölcsönöz az akinak és természetesen egy kristálytiszta látványvilágot. Egy szint fölött szerintem érdemes megfontolni. Nem a százalékon lovagolni, mert az nem írja le a különbséget.

 5. @Nigro
  Üdv! Ha az aksit feszíti a víz, akkor a hát és homlok üveget egyaránt hordósítja. Így egy üvegfalra nézve szerintem csak a fele a mért érték. Összességében nézve valóban ennyit „szélesedik”, de egy üvegfalra nézve barátságosabb a 6mm helyett a 3mm.

 6. @viktorlantos
  Üdv! „Pár év után ezek az akváriumok fel levegősődnek a ragasztásnál – akármilyen profi is – és jön a baleset. Ezért lett vastagabb üvegből mostanság. Hogy 4-5 év után se kelljen attól tartani, hogy az aki megadja magát.”
  Most akkor mi adja meg magát? A ragasztás, vagy az üveg törik el. Ha ragasztás akkor mindegy az üveg vastagsága.

 7. Szia Szilard! Legyen így, ha ez barátságosabb, de a tényen nem sokat változtat. 20%-al vastagabb üveg 50%-al kisebb hasat ereszt. 😉
  Az, hogy egy feszültséggel teli (hasas) üveg, milyen fizikai hatással van a ragasztásra, azt sajnos nem tudom. Inkább az évek (gyakorlati) tapasztalatát fogalmazta meg Viktor.
  Mert el lehet kezdeni filózni azon, hogy ha az akvárium közepe felé nő a vízmennyiség (a hasasodás miatt) akkor nagyobb az erőkar is ami a ragasztót húzza. De ez nem az én asztalom… 🙂

 8. Az üvegvastagság számít a ragasztás tartósságát illetően, mert vastagabb üvegnél nagyobb felületen tapad össze.

 9. Üdv!
  Vettem egy akciós komplett szettes, 60x30x30-as, 54 literes akváriumot, az üveg 4-es, merevítés nincs, alul műanyag kereten áll, felül tető. Próbaképp egy napra a max. szintig töltöttem (perem alatt 1,5 cm). A mérés szerint, már szemmel is észrevehető 3mm hasa van, ami a hosszú oldalon 1,5-1,5mm hajlást jelent. Ez normál érték, v. esetleg már soknak mondható? Mivel az alja kereten áll, és így az alap nem ér le, kell-e foglalkoznom egyéb alátámasztással?

 10. Sok ennyi has, de hogy ebből lesz-e gond, azt nehéz megjósolni. Mindenesetre nem ártott volna, ha 5-ös üvegből van a szett. Csak ugye ezeknél a szetteknél az ár az első szempont.
  Érdemes egy polifoamra helyezni az egészet. Az ördög nem alszik 😉

 11. A fenéküveg felfekvésénél a legfontosabb rész a sarok! Azok nem lóghatnak le, mert abból árvíz lesz!

 12. http://www.ferplast.it/lista_prodotti_spa.php/id_menu=060304/prodotto=PECES%20-%20Muebles%20-%20Stand%20Capri

  ehez vajon mennyi polifoam kéne? rá nem mernék rakni még egy kalitkát se… nem hogy 100+ kilót

 13. Hello. Van egy 60 litres akvariumom. Az uvegen belul mintha apro kis buborekok lennenek, amik nem jonnek le, es ahogy a feny rajuk esik akkor nagyon latszanak. Ez uveg hiba? Mikor vettem nemvettem eszre oket. Remelem hogy tud valaki segiteni.

 14. Az üveghiba. Talán nem lesz gond vele, de gyengébb így az anyaga. És persze nem szép.

 15. Szia Nigro!
  Az lenne a kérdésem, hogy vettem egy 80×40×40-es aksit. Fekete ragasztással 8mm-es üvegből. Állítólag van hosszanti és keresztmerevítő is rajta. Nem tudom megállapítani, hogy van-e rajta vagy nincs, mert nem tudom hogy nis néz kia merevítő:S(ciki)…első kérdésem hogy hol nézzem és mit keressek rajta. Második hogy ha esetleg nincsen akkor a nélkül is biztonságos-e az aksi. És van egy harmadik kérdésem is. az akváriumban van háttér készítve valamilyen vakoló anyagból szerintem, U alakban, jól is néz ki. Az akvárium súlya viszont jelentős lett tőle. Mikor megemeltük az egyik oldala ugye sokkal nehezebb mint a másik. Ez jelenthet gondot a használatakor? Kicsit parás vagyok ilyen szempontból…fő a biztonság!!! Válaszodat előre is köszönöm

 16. Nem akarok beleszólni, de persze beleszólok. 🙂
  A 8mm-es üvegvastagság jónak tűnik ebben a méretben.
  Ha feltöltöd vízzel, nézz bele oldalról az előlapi üveg élébe! Ha látod, hogy „hasas” az aki, tehát ha sok millimétert kidomborodik, akkor az nem szerencsés, akkor valószínűleg érdemes még utólag is merevítőket belerakatni. A merevítők meg általában az akvárium tetjén keresztben átmenő 1-2db 3-6cm vastag ragasztott üveglap. Minél hosszabb egy oldal, annál inkább domborodhat a víz nyomása miatt.
  Én pl. eléggé „kihegyezett” akváriummal kísértem a sorsot. 🙂 Nekem is 80cm hosszú a front oldal, de csak 6-os üvegből, és merevítés nálam sincs. A domborodás jelentős, szerintem határeset… Mindenesetre lehet hogy fel kéne rakatni merevítést, mielőtt üres akváriumra megyek haza…

 17. Nálam 100x45x45 méretben 8-as üveggel merevítés nélkül pocakosan megvan szépen már vagy 5 éve.
  Viszont a készíttetésnél tényleg érdemes óvatosnak lenni. Egy profi (csak nem akváriumkészítésben profi) üzemben csinálták, sajnos fekete ragasztóval és feltöltés után az egyik függőleges él olyan 8-10cm-es magasságban könnyezett, mert valószínűleg túrós volt a ragasztó kicsit. Kiürítés, cipelés, tisztogatás, szárítás, stb. Újrahúzták az éleket belül, ami ugye az esztétikának nem használt, de azóta jó. 🙂 Azért biztos, ami biztos utána még tartottam kb. egy hetes vizes nyomáspróbát a pincében. 🙂

 18. „Azért biztos, ami biztos utána még tartottam kb. egy hetes vizes nyomáspróbát a pincében.”

  Igazad van, annál lejjebb már nem folyhat 😀

  A kérdésre válaszolva lehet merevíteni alul, és/vagy felül az üvegre párhuzamos üvegcsíkkal, illetve fent szoktak még keresztben merevítést csinálni.

 19. Sziasztok Üdvözlöm Önöket !

  Szeretnék egy kis segítséget kérni. Szóval én nekem még sosem volt eddig akváriumom. És meg szeretném kérdezni, hogy létezik-e olyan gyári dobozos gyártmány például Diversa vagy egyéb gyártó terméke ami nem összeragasztott hanem egybeöntött plexi műanyag netán üveg ? Illetve azt akarom kérdezni még, hogy megbízhatóak ezek a ragasztott akváriumok ? Mert én hallottam olyat, hogy volt akinek egyszerűen amíg éjszaka aludt elengedett a ragasztás és kifolyt az egész. Ez egyébként egy kis bóvli valószínű házilag készült akvárium volt.
  Amúgy én egy egész kicsit 40×25 cm méretű szeretnék vásárolni,viszont mindenképpen gyárit amibe még van szűrő+levegőztető stb. Csak azt nem tudom, hogy ez a ragasztott móka jó-e? Illetőleg, hogy lehet-e ezeket a plexi vagy egybe öntött üveg akváriumokat kapni ??? Tudtok nekem segíteni és elnézést ha kicsit hülye a kérdés de én nem vagyok jártas ebben a témákban.,

  Válaszotokat előre is köszönöm szépen !

  Bianka

 20. Szia Bianka!

  Úgy tudom, hogy öntenek akváriumokat egyben is, bár eddig csak kicsiket láttam ilyen technikával. Viszont a ragasztott technikától nem kell félned, ha gyárban készítik, vagy hozzáértők csinálják, akkor teljesen biztonságos a dolog, gyakorlatilag a ragasztott üveg akváriumok terjedtek el a legjobban, szinte mindenki ilyeneket tart otthon. Ráadásul a te kis 40*25-ös akváriumodnál még merevítések sem kellenek, én a helyedben ragasztott élű akváriumot választanék!

 21. Sziasztok!

  A cikk olvasása kapcsán az fogalmazódott meg bennem, hogy vajon lehet-e valamilyen „üzemidővel” kalkulálni. Lévén, hogy előbb utóbb a gyári ragasztás is elfáradhat,elöregedhet. Sajnos jártam már úgy, hogy egy 40l-es akvárium 6 év után szétnyílt.

 22. Jó kérdés! 😉 Nehéz is a válasz. Igazából egy jó ragasztás 10 évig legalább jó. De persze itt benne van az is, hogy mennyire feszül, mennyire jó az alátámasztás stb. Ha feltöltve nem látsz rajta gyengülést használhatsz bátran öregebb akváriumot is. Ettől függetlenül azok már karcosak, kicsit mattultak stb. Én inkább ezért nem használnám 😉

 23. Jó a cikk!
  Gratula.
  Egy kérdésem van. Mennyi lenne így egy 150x50x60as, profi szereléssel, profi optis üveggel az akvárium? Természetesen nem baj, ha 12 vagy vastagabb az üveg, mondjuk 15mm.-s.
  Mert nekem egy ilyen akvi az álmom.
  Várom válaszod, Üdv:Erik

 24. Nem egyszerű 10-es optinál nagyobbat szerválni. Utánanézek, de lehet, hogy optiból csak 10-esből és merevítéssel megoldható. Normál üvegből menne a 15-ös 😉

 25. Szevasz!

  Az üveg hasasodásánál nem írtad el véletlenül a mértékegységeket? Millimétert írtál (45,1mm- 45,4mm) ez így nagyon keskeny akvárium lenne 🙂 , inkább 45,1cm-45,4cm

 26. Bocsesz! 🙂
  Valóban notóriusan mm-t írtam… Köszi, javítom. 😉

 27. Hello!
  Most fogok venni egy 100l-es akváriumot.
  80X40X30 méret és 8mm-es üveg.Ez elegendő?

  1. Igen, elegendő.

 28. Halihooo, joestét,/napot… 😀 szeretnék tanácsot kerni, segitséget.. Szoval elkezdtem videókat lesni, aksi repedesekrol, eresztesrol, szetdurranasrol…. Befost@m.! Nekem 100x40x40……… .. Rosszul lesztek4, de 6mm az üveg. 1 éve van benne 36 cm magas viz . az aksi háta a falnak támaszkodik, az eleje pedig úgymond szabadon van… ket szekrény közt van, es a szekrényeket 9×5 cm es (magas, vastag) fával (nem bútorlap) összefogattam üres allapotban. A fa az aksi felső 4 centijét tarta. + ugyie a plusz 5 centi felfelé…. Nem hasal egy milit sem. Az oldalait azekrény nem támasztja…. MERÉSZ VAGYOK, VAGY EGGYENLŐRE CSAK MÁZLISTA.? vagy mindkettő + ESZETLET….. Ja igen… amikor megvettem kéz alól ,akkor körbekentem szilóval belül… száradás utánn anyum udvarában mikor teszteltem apró bibit vettem észre.! Hosszán középenn mérőszalaggal mertem 42.7 centimétert.! Közel volt… xd gyorsabb szedtem is ki vödör rel 😀 na ez most egy éve igy áll itt a 3. Emeleten xd. Kiseb regényt írtam, nehari. Adok a szavatokra, szavukra, de ujj aksira nincs manim… 🙁

 29. Hellobello!:) Szeretnem megbizható uvegesek listajat kerni, en teknosnek egy 75x45x45-ös aksit szeretnek. A viz magassaga kb 20-25 cm lenne. Indokolt a 10 mm uveg egyebkent igy? Koszonom

  1. Hazhozszallitósat, 17. kerulethez kozelit, de az persze nem fontos. 🙂

 30. Sziasztok, van egy kis problémám! Van egy 250x50x40-es 500 literes akváriumom. Kb 5-6 éves. 10mm-es üveg keresztben 60cm-ként 10mm-es merevítõkkel. A merevítõk 3 db kb 3,3mm vastag üveglapból állnak. Egy balasetet kapcsán a jobboldali merevítõ eltört a bal oldalinak pedig valmiért a középsõ üveglapja repedt meg a két szélsõ üveglap sértetlen (?!?). Hasadást egyenlõre nem mértem rajta hacsak a 0,5mm nem számít. A kérdésem csak annyi, hogy lessz-e gond ha nem eresztem le és egy pár hónapig nem pótolom a széttört merevítõt? Elõre is köszöm a segítséget!

  1. Én nem kockáztatnék. Túl sok sérülés van már rajta.

 31. Sziasztok!

  Egy 680x680x265 mm-es álló formájú akvárium megfelelő üvegvastagsága érdekelne.
  Teljesen el lesz dobozolva, az alábbi kép témája alapján.
  http://i63.servimg.com/u/f63/13/43/62/31/img_ph10.jpg

  A válaszokat előre köszönöm!
  Tisztelettel,
  Csaba.

  1. Szia!
   Ha jól értem, a fadoboz is „tartja” az üveget. Ebben az esetben lehet vékonyabb üveget használni. Én 6-osból csinálnám.

   1. Igen, maga a doboz is tartaná, feszítené az aksit, kivéve a két keskeny (264mm) széleken, ahol a technika lesz majd bele építve, de ott fa merevítő teszi majd a dolgát.

 32. Helló! Nigro. Először is meghajolok előtted 🙂 nem kell elmondanom, hogy miért. De kevés akvarista, akvakertész meg nincs is aki ne ismerné a neved.
  Na de nekem is lenne egy kérdésem. Jelenleg egy akvárium elkészíttetése előtt állok. Szeretnék egy címet kapni Tőled, vagy egy elérhetőséget, hogy hol csináltathatnék egy nagyon jó minőségű opti white akváriumot. Sok akvárium készítővel beszéltem. Szinte bárki elkészíti áttetsző szilóval és opti white üveggel az akváriumot és mindegyik azt mondja hogy minőségi munkát végez. Na pont ez a bajom, hogy nem tudom kihez forduljak. Pesterzsébeten találtam az egyik legszimpatikusabb emberkét, de lehet tévedek vele kapcsolatban. Nem szeretnék mellényúlni ezzel. Ezért szeretnék Tőled kérni egy ajánlást, hova forduljak.

  A másik, megint ez a méretezés és merevítés nélküli téma.
  Az én akváriumom 80x35x35 cm méretű lenne. Nos. Tudom, hogy tök jó lenne 8mm-ből csinálni, de sajnálatos módon már van egy gyári tetőm, ami szerintem tök jó minőségű. Ez egy Juwel Rio 125 gyári tető. Ezt akarom felhasználni, de ez csak 6mm-es üveget tud fogadni. Persze ebben van merevítő keresztben, de időnként le akarom majd venni a tetőt az akváriumról.
  A kérdésem az, hogy ez a 80x35x35 méret optiwhite üvegből merevítők nélkül milyen üvegvastagságot kíván?
  Erre van valami szabály, kalkulátor, bármi?
  Köszönöm és várom tisztelettel válaszod!
  ZOLI

  1. Szia Zoli! Köszi, aranyos vagy, egész elpirultam… 🙂
   Akváriumkészítőkkel kapcsolatban nem tudok nagyon segíteni. Én javaslom a Green Aqua-n keresztül rendelj és akkor biztos a minőség.
   A 85x35x35 elképzelhető, hogy működhet 6-osból, mivel nem túl magas az akvárium és ez az egyik legbefolyásolóbb tényező az üvegvastagság megállapításában.

 33. Köszi a gyors választ! 🙂 Lehet hogy majd a jövőben foglak még zavarni talán hülyébb kérdésekkel is. De még munka közben is rendszeresen olvasgatom és nézegetem az oldaladat. Van amikor célzottan, van amikor cél nélkül csak úgy. Gratulálok hozzá.
  ÜDV!

 34. Sziasztok egy 210x70x70, 1030l Ada stílusú akvárium üveg merevítés nélkül 19mm es üvegből megoldható, vagy itt már jelentős lenne a hasasodás?

  1. Elég lehet, bár ekkora akváriumokat már nem szívesen ragasztanak merevítés nélkül…

 35. Szisztok 90x40x40 aksit akarok kesziteni! 8-as uvegbol kulso ragasztassal mert az erosebb igenybevetelt bir ki. Merevitest nem akarok. Szerintetek a 8-as uveg eleg.

  Udv
  Gabor

  1. Szia!
   Elég a 8-as üveg.

 36. Szia Nigro! Nagyon jó az oldal,tetszik! Lenne egy kérdésem,mivel még tök tapasztalatlan vagyok -e témában! Van egy 40-80-40-es akváriumom,de cak 4!!!-es üvegből. Ez kb 20 centis vízoszlopot el fog bírni? Merevítés nincs benne. Esetleg azt én tudok bele-rá ragasztani,ha vágatok üveglapot,vagy üvegcsíkot? Előre is köszi a választ! Üdv:Robi.

  1. Szia! A méretet úgy szoktuk megadni, hogy hossz x mélység x magasság. Gondolom ez akkor 80x40x40 😉
   Ez barátok közt is 128 liter… 4-es üvegből ezt nem tölteném fel… Még ha merevítőt ragasztasz bele, akkor sem. 😉

   1. Igen,így helyes a méret,ahogy leírtad. Teljesen nem is tölteném fel:),azért ennyit leszűrtem a cikkből és a hozzászölásokból. 15-20 cm vizet szetetnék bele. 2 pici teki lenne benne egyenlőre. Annyi víz se mehet bele? Az kb 60 liternyi.

    1. Annyi mehet. 🙂

     1. Oké! Felöntöttem félig vízzel a garàzsba,egyenlőre nem folyik,és nem is làtom,hogy „hasasodna”. Még tesztelem egy darabig,aztán megpróbálkozom majd a beüzemelésével. A tekik még nagyon aprók egyenlőre elég lesz nekik az alacsonyabb víz,aztàn majd rákészülök egy massszívabb akvárium beszerzésére. Köszi mégegyszer!

 37. Szia Nigro!

  Örülök az oldalnak, épp problémám akadt az aksimmal. Használtan vettem, tehát nem tudom pontosan hogy lett összerakva,de elég igényesnek látszik.
  A mérete 96x42x110, igen magas a kicsike.
  Alján hosszmerevitokkel mindket oldalán. A tetején keresztmerevitovel közepén ami berendezés es feltöltés után par nappal elengedett. Igy most a szélen 42,3 cm a szélessége, közepén 42,8 cm. Tehát összesen 0,5cm a hordosodas. Az üveg falvastagsaga 10mm. A felső merevito az elő es hátlap koze belülre volt ragasztva, 0,5 cm-el a teteje alatt.
  Ha kell javitani, Te hogyan tenned?
  A tetejére ragasszak egy másikat üveglapot, ami az elő es hátlap tetejere is ralogna. Tehát dupla merevites, igy a tetején es a belső felén is tartana?
  Üdvözlettel,
  Viktor

 38. Szia! Én szeretnék készíttetni egy 2500mm hosszú 750 mm magas és 700 mm széles akváriumot 12 mm es üvegből úgy,hogy belűlről körben az aljában egy 10 cm széles merevítéssel és felül a két hosszú oldalon is 10 cm es csík,majd ezekre még keresztben két rétegben 30 cm es merevítők és a két végében szintén keresztben 10 cm es merevítők. Ehhez a vízoszlophoz elegendő a 12 mm es üveg megerősítve mervítőkkel?

  1. Szia! Megkérdeztem az üvegesünket és azt mondta, hogy ennyi merevítéssel nyugodtan mehet 12-esből. 😉

   1. Köszönöm szépen!

 39. Sziasztok!

  Egy barátomtól kaptam egy 90 széles 50 mély és 40 magas akváriumot ami teknősnek volt kialakítva. A benne lévő ragasztott parttal stb.. Ell szeretném távolítani a belsejéből ezt a ragasztott üveges kimászókát hogy több vizet tudjak bele engedni meg szépen berendezni. ( teknős lesz most is benne tehát nem lesz plafonig töltve csak olyan 30 cm-ig). A kérdésem az lenne hogy ez egy bő 12 éves akvárium és 6-os üvegből készült de egyébként nagyon jó állapotnak örvend, bútor is van hozzá. Javasoltok hogy ragasszak rá vagy két-három merevítőt a tetejére biztos ami biztos alapon( és ha igen akkor mit javasoltok) vagy nem feltétlen muszáj? Nem szeretném kidobni ha már ajándékba kaptam.

  Köszönöm a segítséget!

  Üdv:

  Dani

 40. Sziasztok!

  Tervben van egy opti merevitő nélkuli 450l (150x60x50 h.sz.m) vagy 480l (160x60x50) akva. KB 600€ áron 12mm üvegből árulják….És a kérdésem az lenne h ez az üveg vastagság elég biztonságos e 480l-re vagy inkább 15mm üvegből kérjem? Kiindulva abból h a lengyeleknél már a 180x60x60 19mm-ből láttam .

 41. Szia! Egy éve vagy egy szettes 60x30x30as 4mm-es (!) akváriumom, és csak nem rég realizáltam, hogy 2-2 mm-es domborodás van a hosszabbik oldalon. Mit kéne tennem??

  1. egy éve van*

  2. ja és az is fura, hogy minden 54 literes szett 4mm-es, a fauna, és az aquadepo is 4mm-est árul merevítés nélkül

   1. A 4 mm-es üveg olcsóbb. Ebben a kategóriában nagyon fontos az ár…. 🙁

 42. Az Opti white üveg lényege hogy az eljárás során kevesebb vasoxidot használnak fel, így az üveg sokkal átlátszóbb, tisztább lesz, így az üveglap mögé helyezett dekor (fólia9 színe nem fog eltérni az eredeti színtől.

 43. Sziasztok kérdésem van 360 l aksit szeretnék csinálni szerintetek ha 10 es ragasztott bizt üvegböl csinálom az jo e? Vagy milyenből csináljam hogy biztos tartos legyen és ne csináljak árvizett a 3.emeleten? A válaszokat köszönöm szépen Üdv Norbert.

  1. Az akváriumot nem szokták biztonsági üvegből csinálni. 😉
   10-es, merevítéssel megfelelő. Javaslom tájékozódj egy tapasztalt akváriumkészítő után, ilyen méretet gond nélkül csinálnak.

 44. Sziasztok! Lehetőségem van egy 150x50x50 es akváriumot venni. 8mm es üvegből van 2hosszanti és 2keresztmerevítővel. Kérdesem az, hogy így elég biztonságos-e vagy inkább hagyjam?

  1. Szerintem határ eset, de még mehet.

 45. Sziasztok.
  Van egy akváriumom 120x40x50 -es mérettel. A biztonság érdekében 10mm -es üvegből készítettem. Nos a gond az, hogy valószínűleg a szállításnál hozzá
  lett valaminek kottyintva és levált, lepörcedt a hosszanti üveg külső széléből egy kb.
  másfél centi átmérőjű darab, max 1 mm mélyedést okozva. Viszont hem látni
  hajszálrepedést vagy hasónlót. A szilikon nem sérült. A gyártó válasza inkább esztétikai problémára utalt mivel, hogy amúgy is túldimenzált. Az ilyen méretű aksikat 8-as üvegből szokják. Még a merevítéseket is 10 mm -es üvegből kértem. Ennek ellenére a sérült részt én mégis merevítettem 5x48cm es 6mm vastag üvegből bévülről ragasztva (igazi taknyolás :)). Eddig csak kb negyedig mertem feltölteni. Parázok mivel a 8-ik emeleten lakom. Szerintetek mennyire biztonságos a dolog? Max 170l víz lenne benne. Nagyon megköszönném válaszotokat. Fotok az aksiról https://mypages.sk/akva
  Üdvözlettel József

  1. Szia! Szerintem is biztonságos. Mehet a víz. 🙂

  2. Köszönöm villámgyors válaszod. Úgy lesz ahogy írod. Minden jót, szia.

 46. Sziasztok!

  Rendkívül olcsón sikerült csináltatnom egy 128x28x34-es akváriumot (SZÉxMÉxMA), persze miután hazahozattam vettem észre, hogy ez bizony 6mm-es üvegből készült. Az alján látszik valami vízkő folt szerűség, tehát csinálhattak próbát, de én már itthon a fapadlón nem merek.

  Adjam el hüllőnek/hörcsögnek és csináltassak újat, vagy használhatom rendeltetésének megfelelően?

  1. Nem tűnik olyan vészesnek a helyzet, mivel elég keskeny és alacsony az akvárium. Persze szerencsésebb lett volna 8-asból.

   1. Köszönöm!
    Mekkora lenne az a mélység*magasság ugyanekkora szélesség mellett amivel már mindenképpen javasolt lenne a 8mm?

    1. Kb. ettől felfelé… 😉 (persze merevítés nélkül)

     1. Sziasztok! Szeretnék egy uj aksit aminek a méretei úgy alakulnának hogy 168 x 25 x 65 cm. Kérdésem az lenne hogy mindenképp 10 mm-es üvegből legyen vagy elég a 8 mm merevitéssel a keskeny kivitel miatt? Kösz

     2. Szia! Halat is akarsz benne tartani?
      Az akvárium belső mérete 23 cm lesz…egy arasz… Elég rossz méretezés. Merevítéssel lehet 8-as is

 47. Szia!

  120x50x30-as akváriumot merevítés nélkül 10-es üvegből?

  Köszönöm

  1. Ha 30 a magasság, akkor mehet.

 48. Helló

  Sikerült hozzájutnom egy 80X45X35 hoxmaxmé
  Akváriumhoz viszont 6mm vastag, merevítő nélkül. Szerintetek belefér a dolog vagy már veszélyes?

  Köszönöm a választ előre is.

  1. Jobb lett volna a 8-as…. Határ eset azért, úgy hogy töltsd fel nézd meg mennyire hasasodik, illetve ellenőrizd a ragasztást,hogy nem látsz-e nagy feszülést, buborékosodást.

   1. Rendben köszönöm szépen!

 49. Sziasztok
  115x55x50 8mm két oldalt hossz merevítésel.
  Tegyek bele még kereszt merevítést vagy elég ez?
  Félig megengedtem 2mm hasa van.
  Köszi

 50. Helló. Tervezek egy akváriumot a nappali és a konyha közé a falba. 130cm hosszú 45 cm széles 70 cm magas lenne. Milyen vastag üveget javasoltok merevítés nélkül és milyet 1 középső felső keresztmerevítővel? Aljon lehet merevítés.

  1. Ha nem akarsz merevítést talán a 15-ös üveg megfogja a 70-es magasságot,merevítővel egy 12-es üveg elég.

 51. Szia!

  160*45*40 akva 10mm üvegből, középen keresztmerevítővel 10mm vastag üvegből elég lehet ? Illetve a két szélén az oldallapoknál kötvetlenül is van egy egy keresztmerevítő.

  1. Igen, ez elég lehet.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük