Technika

Sórák keltetése

A sórák keltetés apropóját az adta, hogy 1-2 napja pici Popondetta furcata ifjoncokat fedeztem fel az egyik akváriumban. Azért izgi a dolog, mert a furcatak közismerten ikrafalók, de épp olyan szerencsésen alakultak a dolgok, hogy miután leikráztak egy sima halas medencében, egy lelkes vevő az összes halat megvásárolta az ikrák fölül… 😉

Jól megveregettem a vállam, hogy ismét apa lettem és nekiláttam a sórák keltetésnek. A sórák a leggyakrabban használt ivadékindító eleségek közé tartozik, mivel kikelésük után nem érik el az 1mm-es méretet sem. Tápláló és sokáig életben marad a vízben, így nem rongálja a vízminőséget. A természetes élőhelyei a magas sókoncentrációjú tavak, melyekben viszonylag kevés a természetes ellensége.

Legnagyobb számban az Egyesül Államokbeli Nagy Sóstóban találhatók meg.  A tónak a jégkorszak végén megszűnt a gleccserek által biztosított hatalmas vízutánpótlása. Ekkor még 5 millió hektár és 300 méter mélységű volt. Lassan elkezdett kiszáradni és a párolgás miatt iszonyat magas sókoncentráció alakult ki.

Végül nem száradt ki teljesen, mert némi vízutánpótlást azért kapott. Most sem kicsi, mert a Balatonnál 9-szer nagyobb és 3-szor mélyebb, de töredéke régi önmagának. A tóban szinte alig van élet leginkább a sórákok és algák képesek ilyen sókoncentrációban megélni. (15-28%). Nos innen érkezik a sórákpete, amit kikeltettem.

Bár eddig fejre fordított műanyag petpalackból gyártottam a keltetőt, most kipróbáltam végre a JBL gyári keltetőjét. Régóta szemeztem vele, mivel hasonlít egy kémia laborban használatos titrálóra. Kémia fakultáción imádtam vele szórakozni…. 🙂 Tehát a sórák keltetésének menete a következő:

Szükség van egy tartályra, melybe egy csövön keresztül légpumpával levegőt juttatunk be. Lehetőleg viszonylag zárt legyen a rendszer, hogy ne párologjon a víz könnyen el. Ideális méret az 1 literes tartály, melybe 0,5 liter vizet kell önteni. Ehhez 20 gramm jódmentes konyhasót kell adni, így meg lesz a megfelelő  sókoncentráció. Mellesleg elterjedt az a nézet, hogy csak a jód mentes konyhasó a megfelelő, de nem találtam sehol leírást arra, hogy pontosan miért is. Sőt, inkább arra találtam utalást, hogy bármelyik sóval működik.

Az erős levegőztetés az üveg aljáról fontos momentum! Minél jobban mozognak a sórák peték, annál jobb a kelési arány. Egy ilyen fél literes adagba 1-2 teáskanál sórákpete való. Most egy előre bekevert verziót próbáltam, mert a leírása szerint ezzel a sóval hatékonyabb a kelés és egyéb összetevőket is tartalmaz, ami a kikelt lárvák életben maradását segíti. Sőt, a pH-t is stabilizálja. Szóval biztató. 😉

Sórák pete

A kelés ideális hőmérsékleten (24-25 C )  24-36 órán belül bekövetkezik. Ha a frissen született kishalakat idejében észre vesszük, akkor ennyi kelési idő nem gond, mivel az ivadékhalak néhány napig még a szikzacskójukból táplálkoznak. Amint ez eltűnik, azonnal eleség után néznek. Ha nem találnak, akkor hamar elpusztulnak. De persze ezt nem hagyjuk és sórákkal kínáljuk őket 😉 Noh de vissza a keltetéshez!

Amint elérkezik az idő, el kell választani a vízben lebegő sórákpete burkát az élő állatkáktól. Meg kell állítani a levegőztetőt és néhány perc után a kis rákok az üveg aljára gyűlnek, míg a burkok és a még ki nem kelt sórákok a vízfelszínre. A házi keltetőknél ilyenkor egy levegőztető csővel át kell „szippantani” az üveg aljáról az élő artémiát, míg itt a gyári megoldásnál egy csap segítségével egész egyszerűen leereszthetjük alá, egy pohárba. Én a pohárra egy teaszűrőt szoktam helyezni, amin a sórákok fennakadnak a pohárba kifolyt vizet pedig visszaöntöm a keltetőtartályba. De használhatunk vászonzsepit, harisnyát is. A sórákot ezután bele lehet mosni az ivadékok medencéjébe. A sórák keltetőt újra el lehet indítani és amíg van lecsapolható  sórák addig működtethetjük a készüléket és folyamatosan etethetünk vele. Mivel a keltetőben 1-2 hét alatt elég nagyra nőhetnek a sórákok, elképzelhető, hogy túl nagyok lesznek a legkisebb ivadékhalaknak. Éppen ezért érdemes újabb adag sórákot keltetni. Előfordulhat, hogy akár négy öt keltető is megy párhuzamosan, ahol más-más méretű (életkorú) artemiák nevelkednek.

A kikelt sórákokat (nauplius) akár fel is nevelhetjük. Ha ez (is) a cél, akkor etetni kell őket és nagyobb akváriumba (10 l.) áthelyezni. Létezik kifejezetten az ő számukra kialakított folyékony eleség, mellyel akár 13-15 mm-es (sőt beszámoltak 5cm-es egyedről is.) méretet is elérik.  Nagyon jó megfigyeléseket lehet rajtuk végezni és persze nem utolsó sorban nagyon jó móka 😉

Íme pár jó videó sórák keltetés témában:

http://www.youtube.com/watch?v=7uNkHPuGaqo

Hogy tetszett?

Tetszett
17
Imádtam
6
Nem is tudom...
2

You may also like

19 Comments

 1. A jód mérgező a sórákoknak. Régen a jódozott só sokkal több jódot tartalmazott, halálos méreg volt számukra, ki se keltek ha ilyet használtak a vízhez. A mai jódozott sónak viszont már csak jelképes a jódtartalma, semmi ilyesmi hatása nincs, bátran lehet vele keltetni. A csomósodást gátló sem gond, amennyire eddig néztem,amúgy is minden étkezési sóban van. Én nem keltetem a rákokat, hanem egy állandó tenyészetem van egy 5 literes akváriumban az ablakban. Néha spirulinával és élesztőoldattal etetem őket, de termelődik annyi alga, hogy nyáron kaja nélkül is szaporodjanak. Folyamatosan ellátja élő eleséggel a halaimat, az egyetlen hátránya, hogy vegyes méretűek benne a lárvák.

 2. Az a baj velük hogy sajno-sórákba telik a keltetése :DD

 3. Hehe… 🙂
  Azért az ikrafaló is vicces szó… 🙂

 4. Most, hogy mondod tényleg 🙂
  Sok sikert a picikhez, remélem megmaradnak és nálam is szaporodnak majd a gertrudae-k 🙂

 5. Moszat! Nálad mekkorára nőnek az állandó tenyészetben?

 6. Gyanítom, hogy teljesen véletlenül sikerült sórákot keltetnem 🙂
  Egy 8 literes medencét kiraktam az ablakba tesztnek…
  Pakoltam bele némi kvarhomokot, meg maradék növényeket…
  A napfénynek köszönhetően intenzív algásodás is van 🙂 viszont pakoltam bele RC-ket a szaporulatból.
  Az RC-k vidáman elvannak azóta is, pedig minap néztem, hogy amikor rásüt a nap, simán 30 fok fölé megy a hő. Talán még 35 fok is meg lehet… Ezek az RC-k baromi szívósak ám!
  Na de a lényeg!!! 🙂 Apró picinyke kis homokszemek ugrálnak, a napsütötte medencében… jó sokan… nos, szerintem ezek a sórákok, de persze lehet hogy más…

 7. Egy centi fölé nem nagyon mennek. Sera petét használtam az indításhoz.

 8. Nato: valószínűleg kagylósrákok [Ostracoda] lesznek .

 9. Kedves Nigro!

  Vagy bárki más aki tud segíteni a témában…

  Vettem egy ugyanilyen JBL keltetőt. Sajnos sügér vagyok hozzá, betettem a Sera artémia mix-et, elindítottam a levegőt, járattam 2-3 napig. Nem láttam semmiféle változást, vöröses színű nagyon pici valamik voltak az elején is, meg 3 nap múlva is. Honnan tudom, hogy kikeltek a peték? Mármint úgy értem, látható valami különbség a pete és a kikelt sórák között? Másik kérdésem az volna, hogy ha kikeltek a peték, utána is ugyanebben a keltetőben tarthatom őket, ugyanúgy kapják a levegőt? Kikelés után mikor kell elkezdenem etetni őket? Igazából nekem nincsenek ivadék halaim, csak szeretnék kedveskedni a vörös neon és diszkosz halaimnak egy kis élő eleséggel. Egyáltalán van értelme számomra ennek?
  Köszönöm szépen előre is a segítő válaszokat:

  Horváth Tamás – Kecskemét

  1. Szia Tamás!
   A kikelt sóráknak így kéne kinéznie: https://youtu.be/wJ_4Xba-J10 Keltetéskor egy lámpával érdemes őket folyamatosan világítani és a hőmérséklet ideálisan 26-28 fok nekik. A felnevelést inkább egy kis 10-20 literes akváriumban kell megtenni. Szintén sósvíz és a gyártó ajánlása szerinti adag ebből: http://www.greenaqua.hu/hu/jbl-artemio-fluid.html

 10. Sziasztok!
  Kikelés után mik az ideális körülmények felnevelésükhöz, tarásukhoz?
  Kell fűtés és levegőztetés is nekik?
  Köszönöm.

  1. Szia! Igen, kell a levegőztetés, a 24 fok ideális, de megvannak 22 fokon is. Artemio fluiddal lehet etetni, http://www.greenaqua.hu/hu/jbl-artemio-fluid.html de csak sokkal nagyobb helyen (kb. 10 liter) maradnak életben.

 11. Sziasztok, utánsózni kell? Ha igen mennyi idő elteltével milyen mértékben?

  1. Utánsózni nem kell, de az elpárolgott vizet RO vízzel pótolni kell.

 12. Hello!
  Vettem artemia mix-et és keltettem. Kikeltek szépen, de nem akarom mindet odaadni a halaknak. Beraktam őket nagyobb akváriumba, figyelem a hőmérsékletet és fűtöm. Világítás is van nekik. Mit tudnék adni nekik enni és mik azok a feltételek, hogy esetleg petét rakjanak amiből kikelnek?

  1. Szia! Az artemia lebegő algákkal táplálkozik. Artemio fluiddal tudod etetni őket
   https://www.greenaqua.hu/hu/jbl-artemio-fluid.html

   1. Köszönöm a segítséget!

 13. Szia. Karacsonyra vettem a kisfiamnak sórakot a jatekboltban. Minden ok. Nagyon tetszik és nagyon aranyosak. Egy kerdés: pici tartalyban vannak a viz elparolog. Hogy potoljam a vizet es a sót. Az egesz 4 dl – 5 dl viz ebbol 1 dl parolgott el. Úgy gondoltam hogy felfirralt es 20 fokra lehutott vizet adok hozzá, de sót mennyit tegyek? Egy csipetet? Koszi a segitseget.

  1. Szia! A sót nem kell beletenni, hiszen az nem párolgott el belőle 😉
   Vegyél ioncserélt vizet (5 literes kiszerelésben pár száz Ft) azzal pótold vissza.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük