Technika

Fényerővevő

Nemrég összefutottam Hunorral és kaptam tőle egy frankó kis fénymérőt. Segítségével érdekes méréseket tudtam végezni az akvárium világításával kapcsolatban. Bár eredetileg a cél az volt, hogy a nemrégiben írt fénycsőcserés poszthoz használjam alátámasztásnak, vagy cáfolatnak, de sajnos arra a célra ez a szerkentyű alkalmatlannak bizonyult. Eredetileg szerettem volna lemérni az új és régi csövek fényerejét, de sajnos a fénymérő 40.000 Lux fölött kiakad. Ez pedig a csőtől kb 4-5 cm-re van. Nincs elég közel, hogy biztos következtetéseket vonhassak le.

Viszont kitaláltam, hogy mi másra használhatnám! 😉

Kíváncsi voltam, hogy a fény mennyisége hogyan változik, ahogy a víz alsó szintje felé haladok a fénymérővel. Az akvárium oldalára egy mérőszalagot akasztottam és szépen mellette vezettem lefelé a fénymérőt és mértem az eredményeket. A 0 a vízszint és lefelé haladtam egészen 45 cm-ig, ahol az aljzat kezdődik.

Itt egy picit többet mutat, mert felfelé nézett a fénymérő, hogy le tudjam fotózni… 🙂

Ahogy haladtam lefelé, 5 centiméterenként feljegyeztem a mérési eredményt.Két helyen is mértem, de az eredmények közel azonosak lettek.

 • 5cm – 1900-2000 Lux
 • 10cm – 1700 Lux
 • 15cm – 900-1000 Lux
 • 20cm – 710-780 Lux
 • 25cm – 730-760 Lux
 • 30cm – 700-730 Lux
 • 35 cm – 420-450 Lux
 • 40 cm – 260-290 Lux
 • 45 cm  – 200-240 Lux

Ez szuper! Itt egy csomó szám…. 🙂 Valamit kéne vele kezdeni. Mondjuk következtetéseket levonni? 🙂

1.

Az első 15 cm-en 1000 Lux-ot esett a fényerő! Nah ez például izgi. Vajon ennek mi lehet az oka? A tippem az, hogy ebben a tartományban fogyott el egy csomó piros fény.

A fenti ábrán jól látszik, hogy 30 cm mélységben már a teljes vörös fény fele elnyelődik. A legbrutálisabb csökkenés azonban az első 15 – 20 cm-en következik be. Az ábra egyébként csalóka, mert ugye nem mindegy, hogy a víz mennyire tiszta stb. Tehát simán lehet, hogy nálam 15 cm-en már bekövetkezett az, amit az ábrán 30 cm-nél látunk. Sajnos ezt most csak következtetni tudom.

Az Osram 865 spektrális görbéjéből azonban jól látszik, hogy van benne piros rendesen…

2.

20 és 35 cm közt 5 centinként kb 70-80 Lux-ot esett a fényerő egyenletesen. Ezzel most nem nagyon tudok mit kezdeni.  Mielőtt elkezdtem a mérést, azt gondoltam, hogy végig az  egész vízoszlopban egyenletes csökkenés lesz, de úgy tűnik, hogy csak ebben a tartományban volt egyenletes.

3.

35 és 45 cm közt begyorsul az esés és a Lux érték majdnem lefeleződik. Sokáig nem értettem, hogy ez miért lehet. Miért esik ezen a szinten jobban, mint a középsőn?… Aztán leesett, hogy mekkora tökfej vagyok! A középső szint  tele van bokorszerű növényekkel. Az alsó zónába érve, ezek árnyékába jutunk. Bizony, az élet napos oldala 35 cm felett van… 🙂

(szerk. a vízszint és  35 cm mélység közt)

Sajnos pár dolog miatt ez sem nevezhető tökéletes mérésnek. Például az üvegen keresztül mérve, biztos vagyok benne, hogy rengeteg fény visszaverődött és nem jutott el a fénymérő érzékelőjéhez. Valószínű, hogy ezeknél az értékeknél nagyobb fényt kapnak a növények a víz alatt. A színek alakulásáról nem kaptunk tájékoztatást, ehhez komolyabb szerkezetre volna szükség.

Ettől függetlenül jó volt tisztába kerülni az akváriumom fényerőviszonyaival.

Ti milyen következtetést tudnátok még levonni az adatokból?

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

3 Comments

 1. A vörös szín szerintem azért kezdett eltűnni a naranccsal együtt,mivel a fény egy elektromágneses sugárzás,és különböző frekvenciákon mozog,ezt mi színekként látjuk.Gyakorlatilag annyi történhetett,hogy mivel a víz sűrűbb közeg a levegőnél szép lelassul.Az vörös elindult infra tartományba a narancs a vörös tartományba és így tovább.Bár az rejtély számomra,hogy miért maradtak le egymástól, de gondolom ez a fénytörés miatt lehet.
  Ez csak egy teória, nem biztos hogy így van.

 2. Én semmilyen következtetést nem tudok levonni az adatokból.
  Végig azt hittem, hogy valami vízálló fénymérővel van dolgunk, de aztán volt 1 mondat ahol ez a reményem szertefoszlott.
  Az akvárium falán kívülről én még a neon csöveket sem látom.
  De nem rossz a próbálkozás, valami vízálló fénymérő lenne a tuti.

 3. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen vastagságú és milyen tiszta az üveg, amin keresztül mértél. Nem úgy értem, hogy algás, vagy kívülről összefogdosott :)) Hanem, az üveg belső tisztaságát, ugye ha opti vájt, akkor biztos tisztább mint mondják 🙂
  Nem tudom pontosan milyen irányból mér a fénymérőd, de ha végig a fényforrás felé fordítottad, akkor minél lejjebbről mérted, annál hosszabb utat tesz meg az üvegen keresztül a fény, gondolom annál drasztikusabb a fényerő esése. A szög sem mindegy. Szerintem rakd be egy átlátszó vízálló szatyorba és ereszd bele a vízbe! 🙂 De aztán ez nem az én ötletem volt! 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük