Technika

Tedd a napfényt be a számba…

Sokan már rég várták, hogy valamiféle összehasonlító teszt készüljön a különböző akvarisztikai világítás típusok közt. Nos hölgyek urak, nemrég elvégeztünk egy gyors tesztelést, aminek az eredményei igen érdekesek és sok dologra érdekes dologra „világítanak” rá. (ha már lámpákról beszélünk 🙂 )

Az egész úgy kezdődött, hogy LGA az akvakertész fórumról, bejelentkezett a boltba, hogy hozna egy fénymérőt. Gyere mondtuk és ő jött. Amikor kicsomagolta a fénymérőt kikerekedett szemmel konstatáltam, hogy follpackkal tekeri be a fénymérő érzékelőjét. Mikor kérdeztem tőle, hogy nem félti-e. Azt mondta, a jó ügy érdekében beáldozza, ha esetleg tönkre megy. Előre elárulom, hogy a fénymérő szárazon megúszta. Pedig úszott eleget 🙂

A méréseket dokumentáltuk és egy rövid videót is készítettünk róla. 😉

Néhány mondatban gyorsan összefoglalom, hogy mit is mér ez a szerkezet. Arra hivatott, hogy az emberi szem számára érzékelhető tartományban mérje a fény erősségét. Ennek mértékegysége a lux.

1 lux = 1 lumen/m2

Viszonyításképp a kapott eredmények értelmezéséhez.

1 lux – Teljes Holdtölte a trópusokon

100 lux – Egy nagyon borús esős nap

400 lux – napfelkelte, vagy naplemente

1000 lux – borús nap

10.000 – 25.000 lux – teljes nappali fény

32.000 – 130.000 lux  – direkt napfény

A számokból jól látszik, hogy komoly eltérés van egy borús nap és egy nappali, felhőmentes fény közt. Az általunk használt fénymérő nem egy nagyon drága típus, szóval a leírt eredmények nem 100%-osak és persze a ráhelyezett fólia is levesz a fényből. Viszont a teszt arra nagyon jó, hogy a lámpákat viszonyíthassuk egymáshoz.

A tesztben a következő lámpák szerepeltek: 

A TMC csíkledje. Teljesítménye 12W

Mint ahogy az várható volt, ő az egyik leggyengébb fényforrás. A víz felszínén 3000 luxot tudott úgy, hogy az akvárium fölött 20 centire volt lógatva.

Persze ez az érték egy garnélás akváriumba tökéletesen megfelelő sőt, a low-tech növényeink, moháink remekül fejlődnek alatta. A vízközt mért érték 1800 lux a víz fenekén 1350 lux. (A luxméter értékeihez mindig adjatok egy nullát). Azonban ez a fény nem elégséges egy növényes akvárium esetében.

Ezután következett a TMC csempe, ami alatt már komoly növényes akváriumot csináltunk. A mérések alapján 6700 luxot mértünk a víz felszín közelében kb 30 cm magasra emelt lámpával A két csempe teljesítménye papíron 60W.

Itt tapasztaltuk először, hogy egyes helyeken félvíz mélységben a led fénye megközelítette a vízfelszíni értéket. Vízközt 4600 és 5900 lux közötti értékeket mértünk. Az értékek hasonlóak voltak 36 cm-el lejjebb az aljzatnál is. Minimális gyengülést tapasztaltunk.

Ezt követte az ATI T5-ös lámpája, amitől sokat vártunk. Nem is nagyon csalódtunk. 14.000 lux körüli értéket mértünk kb 40 cm magasra emelt lámpánál a vízfelszínen. Persze az akvárium szélei felé közelítve a fénymérőt ezt az értéket 8500-9000-ig is le lehetett csökkenteni, de így is nagyjából mindent ver.

A víz közti érték is nagyjából 10.000 lux ami az aljzatnál 7000 lux körül állapodik meg. Ebben az esetben a víz 45 cm magas volt.

Ezt követte az ADA HQI lámpája, mely kb 50 cm magasságból világít.

 

Itt nagyon érdekes eredményeket kaptunk. Bár a fényereje a felszínen épp csak 5000 lux körül mozgott, de a víz alatt folyamatosan emelkedett és a fenéken is csak a sötétebb helyeken csökkent valamelyest. Ez igen érdekes, hisz a lámpa magasságának megfelelő beállításával itt komoly eredmények érhetők el.

A tesztben őt követte a Vertex 60 cm-es 36W-os ledlámpája. Az akvárium felszínétől 20 cm-re lógatva 6000 lux fényerőt mértünk.  Középen 3600 luxot míg a fenéken (36cm) kb. 3400 luxot.

Azt követően a Wave lámpák következtek. Bár csak 30 cm-t kell bevilágítaniuk, a 2x13W-os lámpák ezt tisztességgel megtették. Kb. ez az eredmény volt elvárható tőlük.

A felszín közelében 4800 lux, félvízen 3000 alul 2800 lux.

Ezután következett a másik „árértékharcos”, a Quad 4x24W-os lámpája. Ő is hozta az átlagot .

A 36 cm magas medencében a felszínen 6000 lux körül, félvízen 5000-5500 lux körül, míg az aljzaton 3800 luxot produkált.

Rámértünk a másik Vertex ledlámpára is, ami szintén 60 cm-es és 36W-os volt, viszont nem volt lógatva, hanem az akváriumra volt ültetve. Az eredmény igen meggyőző volt a 36 cm magas akváriumban.

A felszíni méréseknél többször kiakadt a műszer, ami 20.000 lux fölötti értéket takar. Vízközt 10000-8000 közt produkált míg az aljzaton 6000 és 3000 közt. Viszont a mérések egymástól pár centire jöttek ki ennyire változóan. Tehát elmondható a lámpáról, hogy bika erős, azonban nem tudja olyan egyenletesen hozni a fényét, mint az ATI. A másik kérdés, hogy mit produkált volna egy 45-50 cm magas akváriumban. Ezt majd még ki kell próbálni. 😉

Még mindig nem fogytunk ki a ledekből! Az Eheim low-tech nano akváriumok fölött is ledfény van. Itt is sikerült kiakasztani a műszert közvetlenül a led alatt, de az akvárium széle felé haladva az érték 4000 luxig csökkent. Középen félvízen hozta a jónak mondható 5000 luxot, míg az aljzatnál 2900-3000 körül állapodott meg. Következésképp, egy ilyen mélységű akváriumra ez a led megfelelő, de az aljzat felé haladva az erejéből sokat veszít.  Végül próbából rámértünk egy nagyobb ATI lámpára (4x54W) de az eredmények megegyeztek a 4x39W-os változatéval.
Összességében tehát elmondható, hogy high-tech növényes akváriumot olyan lámpa fölött lehet készíteni (legalábbis ezek biztos működnek) ahol a vízközt 3-4000 lux fölött van a fény ereje és az aljzaton sem csökken nagyon 3000  alá 🙂 Másrészről most már azt is értem, hogy miért lettek a stemek az ATI lámpa alatt annyira színesek, mint nálam otthon soha. Valószínű, hogy az én lámpám fényereje is kb a Quad lámpa közelében van. Márpedig az ATI-k 2-3X erősebb fényt nyomnak a felszínre és félvízen is minimum a dupláját. Ez az , ami megkülönböztet két fénycsöves lámpát egymástól (na meg az ár.. 🙂 ). Viszont őket azért könnyű összehasonlítani, mert ugyanaz a fénycső van mindkettőben, tehát a fényspektrum is megegyező.  Viszont nehéz összehasonlítani pl a HQI ADA-val, ami láthatóan más színt produkál és nem is különösebben erős. Továbbá a fényerő is érdekes módon emelkedik a várható csökkenéshez képest vízközt. Éppen abban a középső rétegben erős, ahol a növények lombja található. A ledek erősek, de fényük nem egyenletes (ahogy a HQI-é sem) tehát az elhelyezésük kíván némi ügyeskedést, de ha sikerül, akkor akár ATI magasságokba ugranak. Első nekifutásra nekem ezek jutottak eszembe a teszt után. Ha valami következtetést nektek is sikerült levonni, ne tartsátok magatokban 😉

Jah! És íme egy rövid videó is a mérésekről. Enjoy! 😉

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

20 Comments

 1. nagyon jó kis teszt.
  éppen a led világitást szeretnék venni,jókor jött.

  Köszi mester

 2. Hali,

  Tisztelek a blogod miatt és hogy rengeteg „beteg” akvaristának segítesz 🙂

  Egy kérdés.
  Egy 45 cm magas aksiban le mértem én is a luxot és meglepődtem a mért eredménytől…
  2 db sylvania aquastar 39w-os t5 fénycső produkálta :
  -vízfelszínen 13 ezer luxot mértem
  -vízközt 5 – 6 ezer lux
  -aljzaton pedig 3000 – 3500 lux

  Az írásod szerint ez egy jól működő high-tech növényes akváriumhoz ez az érték kell…( a mérések szerint ez meg is van )
  Na most a furcsaság hogy ez egy 230 literes 110x45x45-ös aksi és ez a 2db 2x39w-os fénycső nagyon gyenge növényes akváriumhoz ha a wpg „törvényt” figyelem
  Kell csinálnom belőle 5x39w-ott hogy megfelelő legyen,de most ugye nem is a watt a lényeg hanem a lumen szám és akkor a 2db 39w-os sylvania aquastar fénycső mért felel meg egy high-tech növényes akváriumhoz a mérés szerint???

  Most kicsit káosz lett a fejemben inkább ne vettem volna fénymérőt 🙂 lol

 3. Szia! Köszi a dicséretet. Tudod, mi betegek tartsunk össze… 🙂
  Az általad mért eredmények kb. fele a 4x54W-os ATI lámpának ami 40 cm magasra van lógatva. A fény mennyisége arra elég lesz, hogy növényeket tarts és ne pusztuljanak ki, de mindenképp legalább a duplája kell ahhoz, hogy pl. alacsony előtéri növényeket tarts. Mivel itt sokféle lámpát vizsgáltunk, ezért azt javaslom, hogy csak a fénycsöves lámpák eredményeit vedd figyelembe.
  A másik, hogy egy follpackkal vízállóvá tett fénymérővel mértünk. Ez tuti zavarta a mérést. Az lenne a legjobb, ha a tiéddel is megmérhetnénk ezeket az akváriumokat és akkor lenne viszonyítási alap 😉

 4. Hali:)
  Köszi a gyors választ és igen segítsük egymást ez a lényeg 🙂

  Rendben akkor maradok az eredeti tervnél hogy legalább 5 db 39w-os fénycső mert iwagumit akarok és az egész talajt Hemianthus callitrichoides ”Cuba”-val ültetem be és ahhoz kell fény hogy szépen szét terüljön 🙂

  A mérést persze össze hozzuk mert amúgy is el szeretnénk menni hozzátok …;)
  Most Januártól indítok egy 50 literest és elég jól megpakoltam a „netes” kosarat 🙂

  Még vacilálok GA webshop-ban nem rendeltem meg a cuccokat csak a kosárból szorítom kifele a levegőt ( feleségem örömére ) 😉
  Ugyan az a fénymérőm van ami a post első képén…

 5. Szia!
  Én próbálok berendezni egy 100*40*53 cm 200 l-es (szélesség mélység magasság) akváriumot amibe elég sok növényt tervezek de még nem fektetnék be egyenlőre co2 készülékbe amíg bele nem tanulok a dologba és ha már megy akkor természetesen megveszem. A kérdésem az lenne h milyen lámpát vegyek hozzá? Kinéztem a GM-nél egy Quad t5-öst de nem tudom hogy a 4*39W-ost vegyem vagy a 4*54W-ost? félek h az akvárium magassága miatt kevés fény érné el az aki alját és az előtéri növények majd nem kapnak elég fényt. És baj ha több a fény?
  Válaszod előre is köszönöm! király a blog 😀 nagyon sokat segít!!!!!!

 6. Szia Gabihun! A 4x54W-ost nem javaslom, mert túllóg az akváriumon, ami azt jelenti, hogy a fény egy része elvész. Inkább maradj a 4x39W-nál és a fényigényesebb növényeket magasabbra telepítsd. Esetleg rakj mellé egy 2X39W-os lámpát is 😉

 7. Szia!
  Van egy 150/50/65 (hossz/szél/mélység) akváriumom. szeretnék egy növényes akváriumot készíteni. Nagy vízmélység miatt tanácstalan vagyok megfelelő világítás kapcsán. Ledes világításban gondolkodok. Színhőmérséklet ha jól tudom 6000 – 6500 K legyen. Gondolom nem a watt a lényeg hanem a fényáram (lm).
  Egy 8 ledre gondoltam 2×4 es eloszlásban.
  Nagyon nagy a választék te milyet vásárolnál?
  50W 4000-5000lm 6000-6500K
  30W 2350-2400lm 6000-6500K
  10W 800-900LM 6000K
  20W 1500-6000-2500lm 6500K
  Segítséget előre is köszönöm!

  1. Ez nem egy egyszerű kérdés. Javaslom ezt vitasd meg az akvakertész fórumon http://akvakertesz.hu/forums/akvarium-vilagitas/ olyan szakikkal, akik jártasabbak a led világításban 😉

 8. ok köszönöm a gyors választ

 9. Üdv Nigro

  Most készülök fejleszteni a világításomon,és ebben kérnék egy kis eligazítást.

  Jelenleg egy 41x22x27-es akim van berendezve,amin mindenképp világítást kell cserélni.
  Viszont majd idővel szeretnék egy kb 54 literes akit berendezni.
  A jelenlegi aki méretéhez való lámpák árban szinte megegyeznek a quad 2x24w os lámpa árával.
  Arra gondoltam hogy mivel a quad lámpák fénycsövei ha jól tudom külön vezérelhetőek,ezért jó lenne-e a jelenlegi kis akihoz,így a világitás később nem szorul cserére.

  Müködhet a QUAD kis akinál is természetesen megemelve kellően.

  üdv
  Robi

 10. Szia Nigro!

  A fémhalogénnél a tágas tükör hatását láthattátok, mely fókuszálta a fényt oda, ahol magasabb értéket mértetek. Ez jó dolog. Meg a megfelelő tükör is! Az a kulcsa a minél kisebb fényerőcsökkenésnek a mélység függvényében (s nem a fényforrás típusa). A mérések jók, de egy fontos dologról nem esett szó: A spektrumról. Hiába erős egy fényforrás összességében, ha a növények számára hasznos tartományban gyenge. Példának okán, ha egy LED-es lámpa egyféle fehér LED-jével tud 6000 luxot a kérdéses mélységben, de vörösben a szükséges helyen a teljes, leadott fény tizede (600 lux), kékben harmada (2000 lux) sugárzik le , a többi a növényeknek hasztalan zöld-sárga körül lesz, amivel az algákat és a fényességérzetünket tápláljuk. Egy sima, 3 sávos fénycső ennél jobb hatásfokot tud adni a spektrum figyelembe vételével, mert eredőben 20-30 % között sugároz a hasznos tartományban, ráadásul a vörösben is egyenletesen. Egy növényes csőnél meg ez az arány kb. 80 %. Azért fontos ezt megemlíteni, mert míg mondjuk egy 18 W-os cső tud 1300 lm körül, a növényes fluora alig ezret, mégis sokkal hatékonyabb lesz, mint a nála szemnek sokkal fényesebb másik, és mint sok, ennél messze több fényt produkáló LED. Ezért lenne fontos növényes dolgoknál beszélni a több színű LED-es megoldásokról, melyekkel a produktív időszakban kizárólag világítva (amikor nem vagyunk otthon 🙂 ), a bevitt energia igen jó hatásfokkal és legalább 70-80 %-ban hasznos tartományban, algamentesen táplálná a növényeket, míg amikor nézzük, némi fehér rásegítéssel a szemnek is kellemes fényt adna.

  1. Hali!
   Az a baj, hogy azt sem tudjuk, hogy a fehér led 6000 lux fénye, milyen hullámhosszok arányából és keverékéből áll. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. Ez akár márkánként is lehet változó. Az biztos, hogy sokkal keskenyebb spektrumú fényt bocsájt ki, mint a hagyományos fénycsövek. Éppen ezért érdekes és szerintem is hasznos lenne keverni a ledeket.
   Ugyanakkor a gyakorlati tapasztalat az, hogy nem érzékelünk jelentős növekedés különbséget a növényes csövekkel és nélkülük tartott akváriumokban. Van egy olyan gyanúm, hogy igazi kutatást a víz alatti növények megvilágítására, a növények fényhasznosítására nem igazán végeztek. A legtöbb gyártó ráhúzza a szárazföldi növények világítására alkalmas csöveket a vízinövényekre is. Pont. Csakhogy itt két dolog is más. Az egyik a víz jelenléte (tisztasága, színáteresztése, sűrűsége stb ), valamint a növények átalakult (emers) levélzete. 😉

   1. De tudjuk. 🙂 És annyira nem szűk az a spektrum a fényporos LED-eknél (minden fehér fényporos), csak van két kellemetlen hiányossága türkizben és vörösben. Egy tipikus fehér LED-nek a spektruma nem elsősorban a szennyezéstől függ (kevered talán a porozatlan, generikus típusokkal? Azok valóban szűk spektrumúak), hanem a fényportól: Tipikusan, van egy kékben csúcsosodó, szűk része, ez a saját színe és a fénypor által húzott, zöld-sárga-narancs körül aktív, széles sáv. Ha nem az őskínai csinguatongfang modellekből indulunk ki (de komolyan, a nevenincs gyártókat említeni sem lenne szabad, fénycsőből sem veszünk FSL-t, akkor LED-ből miért „hidegfehéret” veszünk, miért nem Osram Durist mondjuk?), hanem márkásakból, azokhoz mind van spektrumábra is. Nem olyan szűk az. Amit én használok, az meg olyan lapos és széles, mint majdnem egy izzó. Akvaristán elkezdtem blogolni róla, ott látsz ábrákat is.
    Emers, vagy nem az a levél, egy dolog biztos: A klorofil jelenléte és zöld színe arra enged következtetni, hogy a zöld körüli szín haszontalan nekik. Az, hogy a három sávos csövekkel szemben nem látni nagy eltérést, talán annak tudható be, hogy a három sávosok nagyon közel sugároznak a növények számára -elméletileg 🙂 – hasznoshoz és mert a fényáramtöbbletük miatt a gyakorlati eltérés végeredményben sokkal kisebb lehet.

 11. Sziasztok !

  Olyan jellegű kérdésem volna ,hogy van egy 200x60x60 as tankom .
  Szeretnék hozzá egy co2 rendszert vásárolni . Viszont a világításon hasalok el mert nem találtam olyan megoldást ,h havonta ne keljen a gatyámat otthagyni az áramszámlákra . Van olyan megoldás ami költség kímélő ?

  Értem ez alatt pl. olyan led világítás még ha drága is ami ekkora akváriumot megvilágít kellő képen ? (nem ragaszkodok ledhez)

  Ha tudnátok linket ahol ilyet lehet venni megköszönném .

  Co2 mellé is gondolom erős világítás kell ?

  Válaszotokat előre is köszönöm !

  1. Szia!
   Két dolgot javasolnék (a ledet kizárom)
   1. Két 150 wattos fémhalogén (HQI) lámpa
   2. Két darab 90 cm-es 4×39 Wattos fénycsöves lámpa egymás mellé téve.
   Mindkettő kb 300W, ami már nagyon sok növényhez elegendő.
   Itt találsz olcsóbbat is, drágábbat is 😉

   1. HQI lámpát már nem célszerű, régi konstrukció-CMH-t érdemes fémhalogénből.

    1. Van belőle 6500 K körüli?

     1. 4200 K a teteje az általános típusoknak. Viszont a spektrális eloszlása teljesen más, mint egy fénycsőnek, össze sem lehet hasonlítani egy 840-es csővel ezeket. Valamint a színállandósága, fényállandósága sokkal jobb, mint a HQI-nak. Ha hidegebb fény kell, akkor van azokból nem kerámia, de a HQI-nál fejlettebb technológia (HSI a Sylvaniánál például).

 12. Sziasztok!

  Pár napja vettem egy T8-as LED csövet az angol ebayről: 3014-es. Cool 6000K tartományban világít, 11watt.
  http://www.ebay.co.uk/itm/230992118674?var=530209627362&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
  Egész jól müxik egy 65 literes tankom van. Az ADA új lámpája 7000K http://www.adana.co.jp/en/sc/news/detail/699
  De sajnos nem írja le a led típusát. A múltkor találtam egy másik nagyon hasznos T8-as növényes csövet de már nem kapható sajnos. Még abból egyet gondoltam hogy megoldaná rendesen az akváriumom fényigényét.

 13. Szia
  par honapja fedeztem fel a blogot ,mert nekifogtam komolyabban törödni az akvariummal,amiota eszemet tudom volt a csaladban akvarium de csak most szembesültem a heti vizcserekkel a CO2 fontossagaval, szüressel es a világítással,67 literes akirol van szo,uj szüröt beszereztem tetratec ex 600 plus(szenfilter majd kijön belöle)csinaltam Co2 reaktort (keszül a palackos rendszer is) ,a vizzel van egy kis gondom, a csapviznek az ertekei GH 8 KH 15 pH 8,2. a vilagitas jelenleg T5 ös 24W vizfelszinen 10 000 lux feneken3500 lux,3 dologban kernem tanacsod
  -szenfiltert mivel potoljam majd?
  -lehet -e akvakerteszkedni ilyen parameterü vizzel vagy mindenkepp jobb ertekekre kell allitani?
  -ha beszerelek meg egy 24 w os fenycsövet az eleg e lesz vilagitasnak? kiszamitas szerint 48 wattal 9 ora müködes eleg….

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük