Mély vízVizes csemegék

Az igazi Holland stílusú aquascaping

Sokszor rámondjuk egy növénnyel teleültetett akváriumra, hogy holland stílus, ha nem követ különösebb koncepciót. Pedig a Holland stílus ennél sokkal több.  A Holland stílusú növényes akváriumok szabályai nem sokat változtak évtizedek óta. Inkább a tartás, a növényválasztás és persze a technika fejlődött közben sokat.

Az Internetnek köszönhetően elérhetővé vált, néhány igazi Holland stílusú mester akváriuma.

Egy hagyományos Holland stílusú akvárium, egy víz alatti kertet ábrázol, ahol a növények csoportokba vannak rendezve. A csoportok erősítik egymást. Színeikkel, alakjukkal kontrasztossá és izgalmassá teszik a kompozíciót. Valamint a megfelelő elhelyezéssel és nyírással jó mélységérzetet keltenek a szemlélődőben.

Hollandiában akkora hagyománya van, az ilyen stílusú akváriumoknak, hogy igen komoly versenyeket is szerveznek évről évre. Az NBAT 122 helyi klubbot fog össze. Ezek 15 kerületre vannak osztva. Ha valaki elindul egy ilyen versenyen, a kerületi versenyt kell megnyernie, hogy továbbjuthasson. Az indulók akváriumát a bírák élőben megtekintik. Ahhoz, hogy valaki bíró lehessen, el kell végezni egy 3 éves tanfolyamot, majd a végén vizsgát kell tenni. 😉

Lássuk, melyek azok a kritériumok, amelyet a bírók ellenőriznek:

 • 10 cm-nél sűrűbben nem lehet két különböző növényfaj
 • megfelelő mennyiségű  és méretű halnak is kell lennie
 • a különböző halfajok és egyéb élőlények összeegyeztethetők kell, hogy legyenek
 • megfelelő egészségi állapotú halak és növények
 • a telepített növények és halak számára megfelelő vízparaméterek
 • optimális hőmérséklet
 • megfelelő mennyiségű nitrát, foszfát és vízkeménység
 • az aljzatnak elől nagyon alacsonynak kell lennie
 • minden technikai berendezést ki kell venni

Elrendezési technikák, szabályok

 • Nagyon fontos a harmónia és az egyszerűség. Éppen ezért kikötés a 10cm-nél nem sűrűbben ültetett növényzet az akvárium hosszában, hogy minden növényfaj érvényesülni tudjon.
 • Mint minden más művészetben, itt is élnek az „aranyszabályok”. Aranymetszés, fókuszpont, háromszögek stb…
 • A színek változatossága, a levelek különböző struktúrája és a növények változó magassága teszi Hollandá a növényes akváriumot. Ez nagyon fontos, ellenkező esetben egy unalmas tömör növényfal lesz csak az akváriumból. (Itt szokták sokan elrontani…)
 • A változó magasságok tereket, „utcákat”  hoznak létre. Ezek adnak igazi mélységet az akváriumnak. Természetesen arra is ügyelni kell, hogy ne essünk a ló túloldalára.
 • A Holland akvárium nem rendelkezik nagy kiúszó térrel. Az akvárium víztömegének legalább 80%-át a növények foglalják el.

Holland „utcák”
Számos spéci növényt alkalmaznak valamilyen cél elérése érdekében. Ilyenek pl. az alacsony, vagy félmagas növények, melyekkel az „utcákat” alakítják ki. Elölről hátrafelé engedik kicsit magasabbra a növényt nőni és ezzel a trükkel látványosan növelnek mélységérzetet.

Növénycsoportok

Régóta kedvelt növény ebben a stílusban a Limnophila sessiliflora, és a Hgrophila corynbosa. Erős vizuális hatást keltenek, gyorsan nőnek és gyorsan regenerálódnak. Az a trükkjük, hogy ha már túl magasra nőtt, akkor a szép felső rész le kell  vágni és le kell nyomni a talajba. A csúnya alsó részt ki lehet húzni, vagy el lehet vágni. Így folyamatosan teljes pompájukban tarthatók.  😉

A kis Cryptocoryne fajok, parva, wendtii, beckettii, remekül mutatnak előtérben, vagy középtájon kisebb csoportokban. A sötétebb „földes” színű változatok, remek kontrasztot adnak, a háttérnövényekkel. Lassan nőnek és nem kell őket nagyon metszegetni.

A színes növények, Ludwigia, Alternanthera, Rotala megfelelőek egy határozott fókuszpont kialakítására.

Más típusú „kapcsolattartó” növények, melyek a tekintet vezetésében segíthetnek, a különböző Aponogetton félék, vagy a gyönyörű Nimphea Lotus stb. lehet. Őket általában „magányosan” alkalmazzuk. A jávai mohát (Taxiphyllum barbieri (Vesicularia)) gyakran alkalmazzák sötét kontrasztja miatt.  Egy fára futtatva akár fókuszpontként is funkcionálhat.

Az utóbbi években közkedvelt előtéri növénnyé vált a Pogostemon helferi. Semmivel össze nem téveszthető levélalakjával, alacsony méretével, viszonylag kis igényével, hamar közkedveltté vált.

Nagy különbség a japán stílusú növényes akváriumokkal szemben, hogy a különböző növényfajok soha nincsenek összenövesztve, jól elhatárolhatók egymástól.

Teraszok

A teraszok kialakításának egyetlen célja, hogy a nagyobb mélység illúzióját keltsük. Legtöbbször vasfa elhelyezésével és mögötte az aljzat emelésével történik. A fára lehet növényt ültetni, de csak a talajemelkedés érzékeltetése céljából.

Sokszor alkalmaznak még üveget, vagy parafát aljazatemelésre. És most jön egy lényeges mondat!

A jó Holland stílusú akvárium sajátos és eltérő perspektívát nyújt balról, jobbról, illetve szemből nézve!

Technikai háttér

A Holland stílusú akváriumokhoz nagyon hasonló technikai felszerelésekre van szükség, mint pl. a high-tech japán stílusú növényesekhez. Talán csak picit kevesebb a világítás ereje és a CO2 is kb 15-20 mg/literre van beállítva. Minden egyéb paraméter nagyon hasonló. Agyagos aljzat, tápozás, szűrés, vízcsere stb.

A Holland aquascaping jövője

Williem van Wezel 30 éve űzi a növényezést. Hatalmas rutinra és tapasztalatra tett már szert. Nagyon szereti évente akár 4-5-ször változtatni az elrendezést az akváriumában. Ilyenkor mindig tanul valami újat. Az akváriummal való bíbelődés megnyugtatja.  Állítása szerint a mai fiataloknak nincs elég türelmük a Holland akváriumokhoz. Szerinte a hobbi ezen ágának jövője ingatag… Reméljük azért ez nem így van 😉

Forrás: http://www.aquabotanic.com/?p=946

Hogy tetszett?

Tetszett
9
Imádtam
5
Nem is tudom...
0

You may also like

5 Comments

 1. Nagyon érdekes post Atti, nem gondoltam volna, hogy ennyire „bonyolult” egy holland akit megcsinálni.

 2. Köszi Nigro a cikket!Már régóta vágytam egy hollandos ismertetőre,mert kertészként ez áll a szívemhez legközelebb.Igaz Wezel állítása,ehhez tényleg türelem kell.Nem véletlen voltak nagy becsben anno a barokk kertek főkertészei.Nagy tisztelet övezte a kreatív, jókezű szakembert már akkoriban is.Én úgy gondolom,hogy az akvakertészet eme ágának mindig lesz helye a szakmában azon egyszerű oknál fogva,hogy gyönyörű a végeredmény.Köszi még egyszer!

 3. Köszi Dani! 😉
  Szia Zsotyi! Én is éreztem, hogy kell már valami a Hollandról. Érdemtelenül van háttérbe szorulva… A postban szereplő akik pedig valóban profi munkák. Épp azt nézegettem, hogy ezen a képen http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2011/05/photo-24-fred.jpg bal oldalon pont az az alga van, ami nekem is volt http://akvarisztika.budapet.hu/2010/04/05/algairtas-easy-carboval/ és a jobb oldalon is valami algát használ dekornak. Nem kis profizmust érzek ebben, hogy simán tartja egy algamentes növényesben ezeket 😉

 4. Ez durva algát használni dekornak! XD Én még nem kísérleteznék vele! Vagyis ha akarom ha nem nem tudok nélkülük élni.

 5. Nekem „véletlenül” sikerült algával dekorálnom a köveimet. Abszolut nem bánom, zöldalga fut rajta végig, nem kapargatom le, „ősi” hatást kelt, mintha ezer éve ott állna az a néhány szikladarab. 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük