Hírek-EsszékVizes csemegék

Czéher György előadás a Vadonban

Egy rendkívül érdekes előadáson vehettünk részt páran a minap. A japán típusú akváriumok elkészítésének szabályait ismertette Czéher Gyuri, mégpedig a japán és a zen kert felépítésének bemutatásán keresztül. Előadásából nyilvánvalóvá vált, hogy az, amit mi japán típusú növényes akváriumnak nevezünk, sokkal több annál, mint amit eddig gondoltunk róla.

Az előadáson sok ismerős arc jelent meg. Képviseltette magát az AME két oszlopos tagja Pasa és Peters, a bloggerek közül Levinen és Szentgyo, az akvarista lányok közül páran pl.  Filamentosa és barátnője is megjelentek.  Keymaker, Baropeter, és még sorolhatnám a neveket, akikkel nap mint nap összefutunk a neten.

Jó volt azokkal az arcokkal élőben is találkozni, akikkel nap mint nap a cseten a fórumokban beszélgetünk.

Visszatérve az előadásra. A japán kertkultúra nem csak a látványról szól. Mindennek jelentősége és jelentése van. Takashi Amano nem tett mást, mint a hosszú évszázadok alatt szinte tökéletességig kifejlesztett zen és japánkert technikát levitte a víz alá. Ebben rejlik munkásságának zsenialitása.

Az előadás után beszélgettem Gyurival és ígéretet kaptam, hogy az előadás anyagából egy írás ide is felkerül, amit előre is köszönök. Éppen ezért nem akarok, és nem is nagyon szeretnék az először hallott dolgokról én postot készíteni.

Mindenesetre sok olyan dolgot mondott, amivel maximálisan egyet tudok érteni. Említette például, hogy egy kő, fa kiválasztása és elhelyezése a legfontosabb feladat. Japánban külön szakma, hogy valaki a különleges sziklákat (suiseki), vagy apró fákat (bonsai) a természetből begyűjti. Egy ilyen kőnek vagy fának az ára több ezer dollár is lehet.

Nem véletlenül. Ezek a tárgyak igen előkelő helyet foglalnak el a japánok kertjében, házában. Ugyanúgy, ahogy egy szép akvárium nálunk. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen „hardscape” elemekkel rendezzük be az akváriumot. Viszont az egész nem ér semmit, ha nem alaklmazzuk az aranymetszés és a háromszögelés szabályait. Gyuri ezekre is részletesen kitért.

Észre sem vettük, hogy milyen gyorsan eltelt az idő. Este 9 után kezdett a banda szétszéledni. Az első tapasztalatok alapján szükség van az ilyen típusú rendezvényekre. Látásmódunk tágítása, egyenes út a még tökéletesebb akváriumok elkészítéséhez.

Köszönet ezért Czéher Gyurinak és mindez nem jöhetett volna létre, ha a Vadon kereskedés nem áll a kezdeményezés mögé. Nagy köszönet ezért Mikinek a bolt vezetőjének.

Itt jegyezném meg, hogy a boltban igen nagy választékban  lehet vízinövényt kapni. Szinte egyedülálló módon, itt még az eladásra váró növények is ontják magukból a buborékokat. Ajánlom minden növényes akvárium után érdeklődőnek. Jó beszerzési hely.

Kíváncsian várom a következő előadást.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

23 Comments

 1. Úgy látom az első bolt aki kapcsolt hogy mekkora lehetőség van ebben az egészben 🙂 Ez a vadon az a bolt ami ott a nyugatinál van és le kell menni a pincébe? Még 1000 éve voltam, csak akkor semmi extra nem volt így hanyagolva lett, de ha tényleg nagy a választék akkor lehet a héten benézek 😀

 2. Jó volt az előadás, szerintem a hangulat is, várom a következőt!

  Különben a sziklák és a fák begyűjtése nem a yamadori?

 3. De csak nem jutott eszembe. Yamadori.

 4. Számomra nagyon nagy élmény volt az előadás. (Sajnos fáradt, nyűgös voltam, így olyan nagyon nem tudtam ismerkedni.) Viszont alapvető dolgok tisztázódtak le bennem. Hozzászólásaimban néha érintem azt a békát, amit korábban nem tudtam lenyelni: nagyon zavart, hogy azt mondjuk „természetes akvárium”, miközben tökre mű, folyamatosan ápolt, mérnöki pontossággal megtervezett „produkciókat” tisztelünk és vágyunk készíteni magunk is. Most már látom a folytonosságot a történelmi gyökerek miatt. Rendben érzem azt, hogy úgy tegyem le köveket, hogy esetlegesebbnek tűnjön, mintha véletlen kerültek volna oda és közben valami üzenetet is komponálok. Nem tudom még jól megfogalmazni, de nagyon lelkes vagyok! Azért nincs egyébként még kép az aksimról, mert nem volt ötletem a kompozícióra. A növényeket növesztem, hogy legyen alapanyag a komponáláshoz, de az ihlet az elrendezéshez nem jött meg. Most viszont már tudom hogyan fogjak hozzá. Semmi extra nem lesz, de azt remélem, hogy aki ránéz, látni fogja, hogy nem kínlódás eredménye, hanem az első tudatos(!) lépés egy úton… 🙂

 5. Nagyon érdekes a post,bár kicsit rövid, és meg értem kellet az a pici reklám .. 😀 remélem még a témárol lesznek cikkek ..

 6. Levi minek örülsz ennyire? 😀

 7. Várjuk a postot az előadás anyagáról 🙂

 8. a krem ott volt. a pudingok meg olvassak a beszamolot koztuk en is 😉 mindenesetre erdekes kepek jo kis tema.

  eleve kavar van amit nalunk annyira nem sulykolunk az emberek fejebe. letezik a novenyes akvarisztika es az nature aquarium (aquascaping). a ketto szamomra nem azonos fogalom. az elso leginkabb barmilyen novenyekre kihegyezett aksit mutat. mint akar az en nagy akvariumom. a nature verzio pedig az amit amano muvel. termeszetes latvanyt probal megvalositani. ettol olyan jo erzes az akvariumait nezni. ettol olyan ZEN az egesz 😉 persze neki konnyu a genjeikben van…

 9. egyebkent magam reszerol mar nagyon varom az elso igazi iwagumi aksikat. amano szellemben. valahogy ahogy a feltoltesek es az akvariumok is mutatjak nem nagyon csinalunk iwagumit. ugyhogy gyerekek hajra vannak szep kovek stb. erositsuk ezt a vonalat is!

 10. Aki kimaradt, az lemaradt… 🙂

  Azon töprengtem már az előadás közben is, hogy lehetne rendszeresen összehozni – főleg, ha fogytán a téma, vagy az előadó – olyan összejövetelt, ahol semmi mást nem tennénk, csak elemeznénk akváriumokat.
  Roppant sokat tanulnék! 🙂

 11. Deck! Örültem, hogy ott lehettem! 😀

 12. Nekem nagyon tetszett az előadás.
  Pár perc alatt hihetetlen információáradatot kaptunk, csomó jó sztorival fűszerezve.
  Ma el is mentünk megnézni az állatkertbe az emlegetett bonsai gyűjteményt meg a becseresznyefázott dombot.

  Meg jó volt élőben összefutni az idáig csak nickről ismert emberekkel.

 13. Jó, hogy vannak ilyenek, csak az nem jó, hogy nem voltam ott. Ez egy vip előadás volt? Honnan tudtátok hogy lesz ilyen? Még jobb lenne ha a magamfajta kezdők is lehetőséget kapnának a tudásuk bővítésére és nem csak a blogokról. Néha kicsit úgy érzem hogy a blogokon kívül nem nagyon akarják az emberek tanítani a kezdőket, inkább maguk („profik”) közt osztogatják az infokat. Minden esetre várom a következő postokat!!!:)

 14. Szia Metálpatkány,

  Ezt a „klub alapító” előadást mondhatjuk „vip”-nek is, mert próba jellegű volt, és főleg meghívott venégek voltak. Folyatatás mindenképp lesz és ha tényleg életképes, akkor bárki számára elérhető lesz. Jelen esetben a hely nem is tudott volna több embert befogadni, így valóban csak a „vip” formáció működött. A folytatás mindenképp olvasható lesz itt a blogon, ha tényleg lesz olyan.

  Üdv

 15. Szia
  Hogy lehet egy ilyen előadásra bekerülni?
  Üdv B. Laci

 16. Valószínűleg mindenkit értesítenek időben a következő előadásról, ha már le lettek fixálva a konkrétumok.

 17. Ez diplomatikus volt. Látom a hazai politikán edződsz! 😀

 18. Egyelőre több információt nem „csepegtetünk ki”, majd ha már tudjuk a frankót 🙂

 19. Értem
  Szóval akkor csak a puszi pajtások és a szokásos 10 ember.
  🙂
  Jobban örültem volna a csak klubtagok válasznak.
  Na mindegy. Így is lehet toborozni a nővényes akváriumtartó embereket.
  Hy

 20. Ipocak. Azt azért látod, hogy ami a mi szervezésünkben történik, arról jóelőre beszámolunk, szervezzük stb. Ez a dolog nem „innen” indult. Szentgyo is ezért fogalmazott diplomatikusan, mert ez nem rajtunk múlik. Mi szeretnék, ha lenne folytatás.

 21. Úgy néz ki május első felében lesz ismét előadás a Vadonban, pontos időpontot és témát még nem tudunk, de szólni fogok idejében.

 22. Az előadásről végülis lesz majd eléhető anyag?
  Korábban (úgy emlékszem) említettétek ennek lehetőségét, de ezt már sehol nem találom:)

 23. Az előadásról nem lesz anyag, hanem a csütörtöki előadás nagyjából ezt az előadást ismétli. Persze ahogy egy papír nélkül elmondott anyag ismétlődni tud. 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük