Vizes csemegék

N-Dee Plitvicén, avagy aquascaping Gaia módra

Életem egyik legszebb élménye volt, mikor eljutottam erre a csodálatos helyre. Régóta vonzott ez a gyönyörű vízi paradicsom. Láttam róla rengeteg képet, dokumentumot hála az internetnek és a különböző prospektusoknak, de a legnagyobb meglepetés a helyszínre érve fogadott………álmodni sem tudtam volna a valóságnál szebbet!

[slideshow=13]

Nemhiába, Gaia(Földanyánk) a legprofibb kertész, sugárzik a helyből a dzsungeles őserő. Minden négyzetcentiméteren van valami látnivaló (növény, szikla, vízesés, csobogó, stb.) és az pontosan ott van, ahol a szem megkívánja. Nincs baki, mindennek a helye tökéletesen meg lett tervezve!

[slideshow=14]

Túlzottan nem szeretnék belemerülni a tórendszer bemutatásába, hiszen rengeteg információ lelhető fel erről a Nemzeti Parkról az interneten, de azért nagyvonalakban egy kis képet festek róla 🙂 A 16 tóból álló, észak-déli irányban lépcsősen, egymás alatt elhelyezkedő tórendszert -mely a Kapela-hegység völgyében húzódik- közel 200 vízesés köti össze. A tavak össz vízfelülete 2km2, a teljes Nemzeti Parké pedig 295km2. A park képe évszakonként a vízhozam ingadozásával állandóan változik. A vízesések egy része hol eltűnik, hol pedig újra megjelenik, vagy újabbak jelennek meg.

[slideshow=15]

A tórendszert körülölelő erdők szépsége mellett lenyűgöző a tóparton, vízesések-csobogók környékén kialakult mocsári-lápi növényzet bujasága és a benne, illetve a vízben élő állatvilág változatossága. Láthatunk Alpesi gőtét, Mocsári teknőst, Foltos szalamandrát, Szivárványos pisztrángot, rengeteg Domolykót…stb. (Horgászok, az utóbbi két állatfaj a mindent a szemnek, semmit a botnak kategória…nyeljétek könnyeitek, én is azt tettem )

[slideshow=16]

A megvásárolt belépővel hajókázhatunk egyet a legnagyobb tavon és buszozhatunk is a hegyi szerpentineken. Aki szeretné, az a helyszínen túravezető közreműködését is igénybe veheti. Hobbifotósként inkább a magam útját jártam, mert így én osztottam be az egy–egy témára szánt időt és nem vezényszóra kellett menetelni. Akik csak nézelődni vágynak, azoknak tökéletes a túravezetés. Egy dolgot biztosan állíthatok, nagyon kevés az 1 nap erre a csodára, érdemes egy jó kis panzióba, vagy a helyi kempingben 1-2 éjszakát eltölteni.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

13 Comments

 1. Húú irigyellek, tényleg nagyon szép a képek alapján…

 2. Hát, tényleg nem csúnya ez a hely!

 3. Szia N-Dee!

  Én ezt a helyet ismertem annak ellenére, hogy személyesen még nem jártam ott. Én inkább a csodálatos fotókhoz gratulálnék! Zseniálisak!

 4. Gyönyörű.

 5. Én is jártam már itt. Nagyon szép! Egy 1 napos túra nem túl nagy összeg. Tőlünk Szombathelyről szervezett busszal 11000 volt, ha jól emlékszem. Mindenkinek ajánlom!
  Egyébként itt forgatták Az Ezüst Tó Kincsét.(Winnetou sorozat)

 6. nagyon jó hely, voltam itt kétszer. Aki megteheti menjen el és nézzen szét, nem bánja meg.
  az egyik vizesés mögött, olyan mintha egy arc lenne a kőbe vésve. Amit persze a természet faragott : )

 7. Szia N-Dee!

  Gyönyörű képek egy gyönyörű helyről. Talán egyszer nekem is lesz szerencsém oda eljutni.

 8. N-Dee! Bár szerényen nem tartod a fotókat olyan nagy számnak, azért én megemelném a kalapom. Gyönyörű képek, egy mesebeli tájról. Az egészben az a szép, hogy itt van a „szomszédban”. Többször elmentem mellette. Ha tudom hogy mit hagyok ki….
  Bepótolom. Köszi a postot.

 9. Köszönöm szépen mindenkinek örülök, hogy tetszik a helyszín és a képek. Én is szeretnék még visszajutni ide, mert egyszerűen nem lehet betelni a látvánnyal 🙂

  Levinen: nem akarok hülyeséget mondani, de úgy tudom, hogy 1-2 helyen merüléseket is szoktak szervezni 😉

  Nigro: Igazán nincs mit, én köszönöm a lehetőséget. Ha legközelebb megint errefelé vezet az utad, akkor tényleg ne hagyjad ki, mert egy életre szóló élményben lesz részed 🙂

 10. Kb. már a második képen gyönyörködve nekem is feltűnt a képek remek minősége. Milyen kategóriás géppel rendelkezel? Köszönjük szépen a nyálcsorgatást. 😉

 11. Szia Csaba!

  Egy belépő szintű DSLR-el csináltam őket: Canon EOS400D
  Előtte egy Olympus E-300-as gépem volt és megmondom őszintén, hogy a Zuiko obijaival odavert volna ennek a kis gépnek ilyen témákban, de majd lassan, apránként összejön ehhez is egy jobb minőségű obipark. (remélem)

 12. Én is voltam két éve ott. Olyan szép, hogy szinte mesebeli. Tulajdonképpen a teremtés egy giccsbe fordult mutatványa. 🙂

  Sajnos mi csúcs szezonban voltunk, tervezem hogy egyszer visszamegyek olyankor amikor kevesebb a látogató. Érdekességből elmesélem, hogy az útikönyvben azt olvastam, hogy a terület regenerálódásának nagyon jót tett a háború, mert 4-5 évig nem gyötörték látogatók.

  Valóban nagyon szépek a fényképek, de megnyugtatok mindenkit, hogy lehetetlen rossz képeket készíteni ezen a helyen. 🙂

  Az egész nem nagy terület, tehát egy délutáni séta alkalmával az Ezüs tó kincsének rengeteg jól felismerhető helyszínébe botlunk, ez külön jópofa.

 13. Én is csak ajánlani tudom a helyet. Már kétszer voltam és mindkétszer gyönyörű volt. Csak sajnos sok a túrista engem is beleértve.
  Ami ajánlott, hogy inkább borúsabb, szép formás felhőkkel ellátott égbolt esetén menjünk be. Egy alkalammal tűző napsütéskor voltam, de hát akkor bozalmasan nehéz jó képeket csinálni. A víz gyönyörű kékes-zöld. Belépéskor a táblán látható utakból nyugodtan válasszuk a 4-5 óra környéki gyalogtúrát kocsikázással az elején és a végén, közte egy hajóút. (Ezek benne vannak a belépőben) Ha bírjuk, akkor ez a legjobb megoldás és így körbejárhatjuk az egésszet.
  Titok: Ha visszafele jövünk a fenti gyalog útvonal vége felé, az alsó tavaknál van egy nagyon nagy kő. Kb. 10-15 m magas és benyúlik kicsit a tavak felé, így nem a fák közül kell fotóznunk, viszont vigyázva, mert ez már nem a túristáknak kijelölt út, de kissebb készséggel könnyen mászható és gyönyörű kép készíthető onnan… http://bit.ly/bBGFvt
  Egy napot mindenképpen ajánlott rászánni. Megoldható ha a nyári pancsolós kirándulásunk első vagy utolsó napját itt töltjük.
  Sajnálom, hogy ilyenből Mo-n egy hasonló sincs.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük