Vizes csemegék

Peru

Azóta nem hagy nyugodni a gondolat, mióta Rain feltett egy postot a blogjára Peruról, hogy ki kéne faggatni apámat a dzsungeltúráiról. Sok helyen járt, irígylem is érte az öreget. A hétvégén az ebédnél addig faggattam, amíg előkereste az 1999-es perui túra képeit és egy videokazettát.

Akkor még igencsak gyerekcipőben járt a digitális fényképezés, a videó meg depláne. A képeket hagyományos tükörreflexessel, tekercsre készítették. Felfogni is nehéz, hogy milyen kihívás lehet úgy csattintgatni az esőerdőben, hogy 36 kocka és kifújt a tekercs… Nos ekkor készültek az alábbi fotók és a videó, amit most megosztok veletek. A fotók scannelve, a videó digitalizálva lett. A minőségért elnézést előre is.

A 90-es években apám nem nagyon bírt magával. Majdnem minden évben eltűnt néhány hétre valamelyik őserdőben néhány hasonlóan megszállott barátjával. Costa Rica, Peru, Francia Guayana stb.

Tervezem hogy mindről írok, meg bevonom a fatert is, de már megint egyhetes európai körúton van valami Bonsai-os ismerőseivel… 🙂 Ezt a postot most az előző évszázadban tett perui túrájának szentelem.

Ezeken a túrákon valódi élőhelyükön tudták megfigyelni azokat az állatokat, amiket itthon csak akváriumban, terráriumban, vagy kalitkában tudtak.

Persze láttak olyat is, amit mi csak az állatkertben… 🙂

Peruról azt mindenképp érdemes tudni, hogy nincs még egy ország, ahol ennyiféle tájegység létezik.  Óceán, hatalmas hegységek, esőerdő, sivatag, fennsíkok. Ami csak kell, hogy az ember ne unatkozzon. 🙂

Ezt az országot igyekeztek apámék 5 hét alatt megismerni. Sok mindent láttak, de még ennyi idő is kevés egy ilyen hatalmas és változatos országra.

Az 5 hetes túráról 3db 40 perces videó lett összevágva. Sajnos egyelőre az első rész sehol sincs meg. A második digitalizálás alatt. A harmadikat feltöltöttem a webre. 😉

Ez a rész Peru esőerdős részével foglalkozik. Nem kifejezetten olyan mint egy BBC természetfilm, inkább egy amolyan utazóbeszámoló. A kommentátor Kovalcsik Géza , Magyarország talán legnagyobb nyílméregbéka szakértője és tenyésztője. Hamm-ba őt kísértem el néhány hónapja.  Végignézve a filmet mindig elképedek, hogy mennyire hiányos és szűk a tudásom az övékéhez képest. Szinte minden állatfajról tudnak valami elképesztőt. Mindegy, hogy béka, hal, madár, vagy bármi…

Az alábbi 40 perces videó   ugyan nem hozza a mai korban elfogadott HD minőséget, de eltekintve az első negyed óra dekódolási hibától szerintem élvezhető. A HD minőség helyett a  tartalom, az eredeti perui népzene, az őserdő „zaja” és a  Kovalcsik kommentár remélem kárpótol mindenkit 😉

(A videó kb a 10. perctől kezd igazi dzsungeltúrává válni. Itt már találkoznak aranymosóval, indián vadász lessel  stb szóval jó dolgok vannak benne na… :))

Peru 1999 III. from Nigro on Vimeo.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

5 Comments

 1. Lájkoldat a saját postod? 😀 Nagyon érdekes lehetett, faggasd még az öreged 😉 (Y)

 2. Jah, csak próbálgattam… Időnként kimegyek és a csengőt is kipróbálom otthon… 😀

 3. Remek, remek, egészen remek!
  Már várom a folytatást!

  Üdv:
  Rain

 4. Az egyik útra hívtak.Kár , hogy nem mentem el.

 5. Nagyon szuper film és nagyon jó ez a blog is! 🙂
  Örülök, hogy idetaláltam

  Üdv:
  T

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük