Vizes csemegék

Viva Espana

Be kell hogy lássam, a spanyolok nagyon profi aquascaperek! Hónapok óta követek egy blogot, ahol megosztják legújabb akváriumaikat. Nagyon hasonlít az ázsiai  CAU  csapatra. Nemrég Alberto Sosa, az oldal vezetőjének legújabb akváriumát mutatták be.
A 44 literes Beniamino névre keresztelt akvárium nem az első remek próbálkozása a spanyol akvakertésznek.

Beniamino

A mostani berendezés során, egy patakmeder szerű elrendezést készített. A meder HC-vel van befuttatva és az előtérbe „közönséges” Jávai moha (Taxiphyllum barbieri) került. Alberto jól bánik a mohákkal ezt több, régebbi akváriumában is tapasztalhattuk. Nagyon természetes látványt ért el a moha kövekre és ágak közé futtatásával.

Rengeteget dob az összképen egy gyönyörű Hydrocotyle faj a Hydrocotyle sibthorpioides. A finom, kecses levélformája nagyon megtetszett. Nálam a Hydrocotyle verticillata van, azt is nagyon imádom, de ennek szebb a levélformája.

A háttérben Hemianthus micranthemoides zárja a látványt. Ő kisebb akváriumokban sokkal jobb választás, mint a Rotala, mivel nem nő olyan veszettül és a levelei is apróbbak.

Ami feltűnt, hogy akárcsak honfitársa Lorenzo Ruiz akváriumában, itt is nagyon hasonlóak mind a technikai, mind a vízparaméterek. Az alábbi táblázatban, bár spanyolul van, de akvakertész  nyelven ;), így viszonylag könnyen kisilabizálható, hogy iszonyatosan erős fényt használ. Közel 1,7 W/litert. Ami érdekes, hogy ők már a Lumen/ litert is nézik. Erről sokat beszéltünk már, hogy ez volna az egyik legjobb mérőszám, de érdemben még nem foglalkoztunk vele.

A szűrés ebben az akváriumban is óránkénti 10x-es forgatással üzemel. A  táblázat középső részben van egy igen érdekes dolog. Azon kívül, hogy lágy víz, ez az akvárium is inkább hűvösnek mondható a növényes akváriumok terén. 24 fok, főleg a napsütötte Spanyolországban, nem rossz eredmény. Az oldal többi akváriumát nézegetve ez a normális szint. Azt veszem észre, hogy itt megint egy viszonylag fontos dolog van, ami fölött átsiklunk a hazai növényes akváriumok készítésekor. Itthon az akvárium vízhőmérsékleteket 28-30 fokig  normálisnak tartjuk. Igazából ők is megtehetnék, hogy ilyen magasabb értékeken hagyják a vizet, mégsem teszik. Ennek érdemes lesz utánanézni…. A víz vezetőképessége is fel van tüntetve. A növényes akváriumok esetében ezzel ritkán foglalkoznak. Hogy pontosan mit mérünk vele, erről itt lehet olvasni.

A halválasztást szintén jól eltalálta. A Nannostomusok, az Amanda lazacok régóta nagy kedvenceim. No meg persze az elmaradhatatlan garnélák. 😉 Nos, gratulálok Albertonak, ismét gyönyörű akváriumot alkotott! Biztos vagyok benne, hogy találkozni fogunk vele valamelyik nagy nemzetközi versenyen is. Továbbá köszönet neki, hogy hihetetlen komoly minőségben megmutatja a világnak Spanyolország legszebb növényes akváriumait. 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük