Hírek-Esszék

Akvarista Napok 2008. Beszámoló

Ma délelőtt kilátogattam a Budafok-Tétényi Művelődési Központba, a 2008-as Akvarista Napokra. A tavalyi évben megrendezett kiállításhoz képest sokminden változott. A leginkább szembetűnő változás, hogy a kiállított akváriumok nagy részét nagykereskedések biztosították. A berendezést is ők végezték, amiből könnyen le lehetett szűrni, melyik cég melyik vonalat képviseli az akvarisztikában.

Azért mentem ki a kiállításra ma, mert kíváncsi voltam a mai előadásra, az akvárium fotózásáról. Szokás szerint késtem, ezért a feléről lemaradtam. Nem baj, a végén mindent megkérdeztem.

 A háttérben látható fekete függöny mögül érdemes fotózni, így nem fogunk az üvegben tükröződni.

A háttérben látható fekete függöny mögül érdemes fotózni, így nem fogunk az üvegben tükröződni.

AZ akvárium fotózásának titkai

Miután gyorstalpalón megtanultam akváriumot fotózni, nekiláttam feltérképezni a kiállítás többi részét. Sajnos a legnagyobb bajom a kiállítással az, hogy kevés. A magamfajta kiéhezett akvarista falná az akváriumokat, kiállítókat, érdekességeket, akár órákon keresztül.

Mindenesetre kiválló lehetőség nyílt más akvaristákkal eszmét cserélni. Az pedig mint tudjuk elhúzódik… 🙂 Figyelem, aki vizinővényt szeretne, jövő héten mindenképp nézzen ki, több kiállító is fog hozni.

Verhetetlen áron van Hemmianthus callitrichoides 'cuba'

Érdemes a doboz hátsó sarkában keresgélni.Verhetetlen áron van Hemianthus callitrichoides „cuba”

A kiállított akváriumok minősége és berendezése közt hatalmas különbségek voltak. Nem azt mondom, hogy nincs létjogosultsága a műanyag bútorakváriumnak, de egy kiállatáson nem biztos, hogy ezzel villantanék. 🙂

Néhol a berendezést sem az én izlésemnek készítették.

Nagyon műanyag...

Műfarönk, műnövénnyel…

A hajóroncs mellett, virágzik a vízalatti tulipán... :-)

A hajóroncs mellett, virágzik a vízalatti tulipán… 🙂

Néhol nem vízinövények kerültek az akváriumba. Ez sajnos néhány akvarisztikai bolt felkészültségére, vagy inkább felkészületlenségére jellemző. Arra gondolni sem merek, hogy egyes üzleteknek az a növény a legkifizetődőbb ami fél évig mindent elvisel és lassan pusztul csak el. Aztán lehet újat venni…

Ophiopogon japonicus... fél évig kínlódott nálam, mire megtudtam, hogy nem vízinövény

Ophiopogon japonicus… fél évig kínlódott nálam, mire megtudtam, hogy nem vízinövény

Ophiopogon-japonicus. Van ahol a kert végében sövénynek növesztik :-)

Ophiopogon-japonicus. Van ahol a kert végében sövénynek növesztik 🙂

Persze azért készültek ízléses akváriumok is. Szerencsére ezekből sokkal több volt.

Nano reef

Nano reef

Összességében nagyon jól éreztem magam. Komoly, elismert akvaristákkal tudtam beszélgetni. Tervezem a jövő héten is a kilátogatást, mert a garnélákról, rákokról szóló előadást nem szeretném kihagyni. Végül egy közérdekű info, a belépő ára 650 Ft.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

19 Comments

 1. Hemianthus callitrichoides „cuba”

  Reméltem is, hogy kapok kint….a kereskedésekben nem a legszebb volt a felhozatal!
  Köszönöm, hogy megemlítetted:-)

 2. Akvaristák nem állítottak ki?

 3. Promoe, nem véletlenül említettem, hogy van kint ‘cuba’… 😉
  de vigyázz, az eladó szerint mind az. Van micranthemoides is köztük. A legkisebb levelű, legalacsonyabbakat vedd.

 4. Girardius, akvaristákat magánban nem nagyon láttam kiállítani. Gondolom ők a jövőheti börzére jönnek.

 5. „Sajnos a legnagyobb bajom a kiállítással az, hogy kevés.”

  Sajnos volt olyan kiállító cég is, aki az utolsó percben mondta le a részvételt..:( Egyébként egyetértek, kicsit én is többre számítottam, de azért megérte kimenni, jövő héten is ott leszek. 🙂
  Lehet, hogy hülye kérdés, de ha már szóba került a Hemianthus callitrichoides “cuba”: hogy tudom elültetni? Vagy rögzíteni kell kőhöz/vasfához? Mert ezekkel a pici gyökerekkel nem tudom hogyan tudna megkapaszkodni…

 6. Nem kell rögzíteni, vagyis meg lehet próbálni a hajhálót is, de én ezt úgy oldottam meg, hogy a széleit benyomtam a kavics aljzatba és pár szem kavicsot szórtam a közepére. Ez nálam működött.

 7. Szia Orpheus

  Én javasolnék ehhez egy hosszabb csipeszt én is ezzel oldom meg. Lehet kapni pont erre a célra gyártott akavarisztikai változatot. A növény csokorról levágod gyökérig a gyapotot (ebbe van ágyazva a növény gyökere), és kisebb részekre osztod, utána néhány centire egymástól elülteted. De egy igen pepecs munka, némi kézügyességet igényel.

 8. Szeva Nigro!

  Jövő héten is lesznek ezekből a különlegesebb növényekből?
  Tényleg, vasárnap ki jössz?

 9. Igen, azt elfelejtettem írni, hogy a gyapotból kivenni.
  Hát azért olyan nagyon nem voltak ezek a növények most különlegesek, de az egyik nagyker ígéretet tett, hogy jövő hétre olyan növényeket hoz, hogy nekem is ínyemre lesz… 🙂

 10. Szombatra terveztem a garnélás előadás miatt a kimenetelt.

 11. Szia!

  Vasfák, kövek, egyéb dekorációs anyagok is voltak?

 12. „Igen, azt elfelejtettem írni, hogy a gyapotból kivenni.” Köszi, de azért nem ez lesz az első növény amit ültetek. 🙂 😉 Itt is csak azzal volt gond, hogy a már eleve nem éppen hosszú gyökerekből jónéhány szál beszakadt a gyapotba, és így elég nehezen akarta a bazalt megtartani. De közben sikerült. Amúgy a növények tényleg sokkal jobb áron vannak kint mint a kereskedésekben (a plázákról nem is beszélve), ez a Hemianthus callitrichoides pedig igencsak mutatós az akváriumomban, szóval azt hiszem ha lesz jövő héten is beszerzek még párat.:)

 13. Zumi: Köveket és nem nagyon láttam (ettől persze még lehettek kint :), de vasfákból és mangrovékből volt egy két igencsak mutatós (és méretes) darab. Ja és persze hátterek is voltak.

 14. Abban teljesen igazat adok Neked, hogy a felhozatal sajnos nagyon nagyon rossz (most nagyon úriember voltam, mert nem taglaltam a leírhatatlan csalódást, amit ez az egész szerény felhozatal okozott).

  A képen látható növényes úriember egyébként nem csak a HC és Micranthemoides összetévesztésében jeleskedik, hanem a Micranthemum Umbrosum-ot is Glossostigma-ként árulja. Jaj! 🙂

  Hiába mondtam neki, egyszerűen hihetetlen… 🙂

  Viszont a HC valóban gyönyörű volt.

 15. Üdv..

  Én is megtekintettem a kiállítást,sajnos egyet kell értenem a hozzászólókkal.Kicsi,kevés,gyenge színvonal.Nem értem mi a célja ezzel az egyesületnek? Ha az,hogy kedvet kapjanak az érdeklődők akkor talán alap,könnyen tenyészthető halfajtákat is kellene bemutatni.Ha profiknak szánják akkor a bemutató nagyon gyenge,maximum a tenyésztőtársak beszélgetése ami jelenthet valamit.Gondolom a többi,hazánkban jelenlévő multi akvarisztikai cég/Tetra,JBL,Ferplast/ is a gyenge színvonal miatt nem állít ki.Szóval némely üzletben színvonalasabb a felhozatal mint ezen az „országos”kiállításon.Természetesen nem tudom mi van a háttérben,mennyi pénz van erre a célra stb.Ha esetleg megbántottam a kritikámmmal a szervezőket akkor elnézést tőlük.

  a.

 16. Ata7
  Sajnos nem látok a dolgok mélyébe. A szomorú valóság az, hogy nem bővelkedünk akvarista kiállításokban. De ígérem, kiderítem, hogy mi áll a magas színvonal útjában. Gyanítom, hogy egy négy betűs szó. De hogy lássunk pozitív dolgokat is, az új Akváriummagazin kifejezetten színvonalas lett. Ez jó jel.

 17. Szia Nigro!

  Szombaton mettől meddig leszel ott?Jó lenne személyesen is találkozni.

 18. 14.00-kor kezd a garnélás előadás. Előtte sztem 15-20 perccel már ott leszek.

 19. Üdv!

  Igen az Akváriummagazin kifejezetten színvonalas lett.
  Engem is meglepett vele Pasaréti Úr! Ez úton is gratulálok Neki! A kiállítás pedig szerintem is pénz hiányában ilyen amilyen. Gondolom a jelentősebb gyártók szemében nem képviselünk olyan bevételi forrást, amiért megérné Nekik belefektetni a promóciós standokba! De ez nem egyedi jelenség kis hazánkban. Az ipari szerszámok területén is hasonló a probléma. Ennek ellenére Én ennek a kis kiállításnak is örülök és köszönöm a szervezőknek a fáradságot! Nézzük pozitívan a dolgot:-)
  A garnélás előadás meg remélem csemege lesz Mindenki számára!

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük