Hírek-Esszék

Megjelent az Akvárium Magazin 89. száma

Ismét megjelent Magyarország egyetlen akvarisztikával foglalkozó lapja, az Akvárium Magazin. Az előző szám 3 hónappal ezelőtt jelent meg, tehát gyűlt rendesen anyag a mostani számhoz is. Pasaréti Gyula, a lap főszerkesztője le sem tagadhatja vonzódását a corydorasok iránt, hisz ismét egy érdekes fajukról a Corydoras witzmani-ról olvashatunk elsőként.

Bár 1971-ben fedezték fel, mégis 2004-ig talány volt eredeti élőhelye és 2004-ig nem is találtak belőle egy darabot sem. Szerencsére ekkor értő tenyésztőkhöz jutott és hamarosan a méreg drága halból, elérhető áru páncélos harcsa lett. Tartásáról és tenyésztéséről Dávid Zsolt ír.

Ugyan ki ne ismerné a közönséges tintahalat. A szépia tartásáról olvashatunk a következő cikkben.

Kérészéletű rákjaink címmel, ágascsápú rákokról, kagylósrákokról, pajzsosrákokról olvashatunk. Bizony ezek az élőlények annyira rég alakultak ki (250 millió év), hogy szinte őskövületnek számítanak. Fennmaradásuk oka, a hihetetlen alkalmazkodóképesség. Képesek akár egy vízzel teli traktornyomban leélni életüket. Az életük igazi versenyfutás. Amíg az időszaki víz el nem párolog, ki kell kelniük, fel kell nőniük és szaporodniuk kell. Számos trükkjük van a túléléshez. A cikk ezeket árulja el nekünk. Nagyon érdekes olvasmány, ajánlom elolvasni 😉 Néhány éve én is tartottam Triposot. Rettentő jó móka volt. Ráadásul fillérekből megoldható a tartómedencéjük.  😉

A következő halfaj mely bemutatásra kerül, az Amazonasi törpe bendzsóharcsa. Aki egy igazán nyugis halra vágyik, itt megtalálja. 🙂

Görögország egyik legszebb szigete Korfu. Sokan jártak már arra, hisz kedvelt üdülőhely. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy milyen szép és érdekes halak lakják a szigetek vizeiben. Egy egészen kimerítő olvasmányt olvashatunk a Korfui fogaspontyról (Valencia letourneuxi).

Ezt követően egy fontos hirdetés olvasható… 😀 (mellesleg a felmutatója 5% kedvezményben részesül a Green Aqua boltban). Ezután elérkeztünk az újság garnélaszekciójához. Szentgyo Pisti segít nekünk eligazodni a garnélák világában, majd a kék tigris garnéláról olvashatunk Horváth Balázs Gergő (Ugrósáska) tollából.

Aki még nem hallott a világ legnagyobb 2 évente megrendezendő kiállításáról, az Interzoo-ról, azok számára egy rövid képes beszámolót kínál az újság. Ezt köbvetően láthatunk néhány fotót a TerraPlaza Gigantea-ról (igen, az satyiban én vagyok.. 🙂 )

Itt a vége fuss el érte 🙂

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük