EsszékHírek-Esszék

Egy év?!

Hihetetlen. Elrepült egy év. Pont egy éve kezdtem el ezt a kis blogot tákolgatni. Mi minden történt ez idő alatt… hihetetlen.

Lássuk csak,  hogy is kezdődött?

– Már megint ugyanazt válaszolod? – Kérdezte a feleségem, amikor sokadjára írtam le valamelyik fórumon valakinek, hogy hogyan csináljon növényes akváriumot.

– Kéne már írnod erről egy blogot! – szúrta oda

– Ááá. Az még több idő….meg nem is tudok írni… meg nem értek az ilyen „blogíró programokhoz” – válaszoltam

Aztán addig nyaggatott, amig megnéztem ezt a „blogíró programot”.

– Jah, hogy ez ennyi? – kérdeztem

És valóban, még az olyan süsük, mint én is elboldogulnak egy ilyennel. Belevágtam hát. Irogattam pár postot az alapokról és ha más fórumon kérdés jött, ide linkeltem. Aztán kiderült, hogy ez más akvaristáknak is tetszik. Meg akarják tanulni. Megérteni. Értelmes párbeszédek alakultak ki a kommentekben.

Ma visszanéztem az akkori írásokat. A 200 literes akváriumomat azóta 7.000-en olvasták.

Te jószagú…

Én nem láttam ennyiszer, pedig nap-mint nap elmentem mellette. 🙂

Már szinte a kezdetekkor fontosnak éreztem, hogy más is megmutatkozhasson ezen a blogon. Elkészült az akvárium feltöltése funkció, ami igen sikeres lett. Első bátor jelentkezőként Inadsz akváriumát tekinthettük meg. 🙂

És miből lesz a cserebogár? Némi segítség és saját akarat hatására íme a végeredmény:

Persze az olvasók nem csak akváriumokat küldtek, hanem hasznos barkácsolással kapcsolatos postokat is. Ezzel jelentősen növelve az oldal értékét.

Mindenesetre a célom az volt, hogy próbáljam a lehető legtöbb tudásanyagot emészthető formában átadni. Sosem akartam túl szárazzá válni, mivel úgy éreztem, hogy sokaknak egy hobbiban való elmélyedés azért nem megy, mert ott túl sok száraz, tömény szakanyagot kell átnyálazniuk. Azt pedig én sem nagyon szeretem… 🙂

Mindeközben egyre gyakrabban merült fel a kérdés, hogy a szükséges felszereléseket hol lehet kapni? Hát bizony ezeket kishazánban nem lehet beszerezni. Volt a válasz. Tessék kintről rendelgetni. Aztán kipattant a gondolat, hogy ugyan miért ne lehetne ezt elérhetővé tenni itthon is? Hisz piaci rés ez kéremszépen a javából.  A közel 100 támogató hozzászólás megerősített abban, hogy szükség van erre.

Nekiálltunk hát Keymakerrel, Viktorlantossal és hosszú éjszakákon keresztül túrtuk a netet, telefonálgattunk, faxolgattunk és e-mailezgettünk, mire kialakult a jelenlegi Green Aqua webshop kínálat.

Természetesen az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez az érdekes és új akvarisztikai irányzat, nagyobb és átfogóbb ismeretátadási struktúrát kíván. Megalkottuk hát az akvakertész.hu fórumot.

Mindeközben már belementünk a nyárba. Garnéla fotóverseny, Élő akváriumberendezések és persze döbbenetesen szép akváriumok jelentek meg itt az oldalon 10 litertől

2000 literig

Az akvakertészet szárnyal. Nem véletlenül. Szép és megnyugtató hobbi. Az igények pedig személyes találkozókat kívántak.

Ezzel nincs vége. Lassan elérkezik a pillanat, hogy a hazai akvakertész társadalom,  nemzetközi színtéren is megmérettesse magát. Hisz tudásunk, érzékünk, alapanyagunk már van hozzá.

Egy év. 195 publikált írás. 4800 hozzászólás. 136.657 látogatás. 503.617 lap megtekintés.  Számokra levetítve  csupán ennyi ami itt van…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

12 Comments

 1. Szia Nigro!

  Én egyszerűen nem értem,honnan van ennyi mindenhez energiád! 🙂
  Hazai viszonylatban több tekintetben „unicum”-nak számít a blogod.Igaz,hogy jómagam az akvarisztika egy másik irányvonalának elkötelezettje vagyok,ám mégis jó ideje, rendszeresen vissza járok ide olvasgatni.
  Gratulálok neked az eltelt egy év munkájához,sikeréhez,és szeretném megköszönni az itt,minőségi olvasgatással eltöltött órákat.

  Akvarita üdvözlettel :
  Rain

 2. „Olyan szépen indult. Az öregek sűrűn emlegetik, hőskor, így hívják. Most széttárják a karjukat, és értetlenül nézik, kérdik, mi történt? Ők se értik. Anno szó se volt, arról hogy az akvárium tán, hogy szép is lehet!? Kicsit úgy tűnik. Hol van az arany középút vajon?
  Talán az akvakertészeknél?”

  Boldog szülinapot!

  Zábrácki László

 3. Hali!

  tényleg elég sok minden történt. örülök neki, hogy sikerült megmozgatnod a magyar akvarisztika állóvízét. csak gratulálni tudok neked, illetve mindenkinek aki részt vett ebben.

  üdv, Degec

 4. Huh, gratulálok én is 🙂 1 év és tényleg mennyi minden történt…

  Nekem a blogod hozta meg újra a kedvem az akvarisztikához. És a blogon keresztül sokmindenkit megismerhettem.

  Szerintem nagyon sok emberrel sikerült megismertetni, megszerettetni a növényes akvarisztikát. Reméljük a többiek, akik talán épp most veszik a műanyag koponyát a búvárt, vagy épp a műanyag növényt valamelyik boltban is találkoznak egyszer ezekkel a gyönyörű akváriumokkal 🙂 Mert egy más érzés egy ilyen „kertet” a nappaliban látni..

  Elképesztő mennyi post és hozzászólás. Rengeteg idő és energia van benne, amit a család helyett a blogmotor püfölésével töltöttél 🙂

  Kitartás a következő időszakra is….. mi itt leszünk olvasunk 🙂

 5. B(o)l(d)og Szülinapot! 🙂

  Gratulálok Nigro és köszönöm, hogy engedtél a feleséged unszolásának, különben üresebb lenne az életünk azzal, ha nem jött volna létre ez a blog és a tudástárunk, ha nem osztottad, oszthattuk volna meg egymással azokat az információkat,tapasztalatokat amik azzá tették ezt a blogot ami: A növényes akvarisztika tudástára a Magyar Akvakertészek bölcsője 🙂 !
  Gratulálok!

 6. Furcsa, hogy elmúlt egy év. De úgy látszik sok jó ember között gyorsan telik az idő. Én is, mint mindannyian szerintem, nagyon hálás vagyok az információ tengerért, amit megosztottál, és megosztasz velünk.
  És valóban, köszönjük a Feleségednek is, hogy eszébe jutott ez a lehetőség, és köszönjük neki is azt az időt, amit ránk szánsz.
  További sok-sok szép blogos évet kívánok!

 7. Szia nigro!

  195 íráson kicsit megdöbbentem :-O.

  A blogot minden nap látogatom, mert nagyon színvonalas és jó a társaság.

  Le a kalappal! Csak így tovább!

  Emperor_

 8. Nigro, gratulálok a blogod egy éves fennállásához és a kitartásodhoz. Megérte a rengeteg belefektetett munkádat és energiádat, mert ilyen látványos, érdekes és mindemellett rengeteg hasznos információt tartalmazó oldalt nem sűrűn lát az ember.

  Még sok-sok boldog szülinapot kívánok!

 9. Köszi mindenkinek! Ezért már megérte dolgozni vele. 😉
  Asszonynak átadom a köszönetet, amint ráérek. 🙂
  Én pedig köszönöm Mindenkinek, hogy jelenlétükkel és hozzászólásaikkal emelik a blog színvonalát.
  Azt gondolom, hogy a hazai akvarisztikának még jónéhány olyan oldalra van szüksége, mint pl. amik az oldalon „hasznos oldalak” gyanánt fel vannak tüntetve és a gondok szép lassan megoldódnának.

 10. Nigro engedd meg hogy csatlakozzam az előttem szólókhoz. Gratulálok az egy évhez valamint a blog működéséhez is. Szerintem nem minden napi az amit a bloggal elértél. Valamint szeretném megköszönni a közvetlen és közvetett segítséget amit neked és a főnökömnek is köszönhetek és még sok mindenkinek. Mert ha anno nem hív el horgászni akkor nem lyukadtam volna ki a haldorádón milyen szereléssel is kéne neki esni a süllőzésnek és jéééé itt van valami írás az akvarisztikáról 😀 Úristen milyen akváriumok ilyen nekem is kell 😀 Ha ez nem történik meg akkor már lehet kivágtam volna az egészet 🙂 Csak vicc volt 😀

 11. Köszi Labirintkopoltyús (kitalálhattál volna rövidebb nicket, mire leírom, elfelejtem mit akartam írni… 🙂 )
  Szóval ha már megemlítetted a Haldorádót. Számomra etalon amit pár év alatt csináltak. Gyakorlatilag ők ismertették meg széles körben az országgal a finomszerelékes horgászatot. Sok párhuzamot tudnék vonni köztük és a mi kis akvarista ügyködésünk közt.
  Dömének meg lassan kénytelen leszek venni egy üveg bort, mert már annyi pecást rántott át a haldorádó az akvakertész táborba… 🙂

 12. Nigro az is elég ha annyit írsz hogy lab vagy labiritn tudni fogom hogy nekem szól 😀 Amúgy sose voltam jó nick nevekben.

  Haldorádóról meg annyit hogy ha csak a professzionális akvarisztika 2 cikke lenne szerintem nem sokan foglalkoznának vele. Csak a 2 cikkből az egyikben ott van az akváriumod hogy ilyen volt és ilyen lett. Nálam ez hozta vissza a kedvet.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük