TechnikaVizes csemegék

Ez meg mi a Nano?

Azt nem merném állítani, hogy az elkövetkezendő sorokban nagyszabású dolgokról lesz szó. Mégis, nem kis teljesítmény, ilyen piciben ilyen nagyot alkotni. Cseppet sem nézem le Slobodan Lazarevicet, mert hatalmas munkát végzett az alábbi apró akváriummal. Ezzel az ízelítővel, belefogunk a nanoscapingbe.

A szerb Slobodan Lazarevic, ugyanolyan lelkes akvarista, mint az a pár olvasó, aki megtiszteli a blogomat látogatásával. Azonban azt gondolom, hogy nála még egy kapcsolót lekapcsoltak, mert nem elég, hogy ezzel tölti az idejét, de komoly erőfeszítéseket tesz, hogy minnél kisebb akváriumokat készítsen.

Bár erőssége a tengeri akvarisztika, az utóbbi időben igen komolyan ráfeküdt a nano témára. Az aquascapingword.com oldalon, júniusban az ő akváriuma lett a hónap akváriuma. Nem érdemtelenül.

Ugye-ugye, ha nincs ott a csipesz, nem tudtuk volna megállapítani, hogy valójában mekkora is ez az aki. Ez a miniiwagumi, igazán egyedi alkotás.

Még olyan nagy nevek is, mint Roy Deki, vagy Tom Barr is elismerően dícsérték. Tom Barr meg is jegyezte, hogy ő is próbálkozott nano akváriumokkal (4-10 liter), de túlságosan gyorsan párologtak és ezért sok volt velük a napi munka. Ebből máris levonhatjuk a következtetést, hogy nanozni nem könnyű. Minnél kisebb az akvárium, annál nagyobb a meló vele. 🙂 Tom Barr továbbá megjegyezte azt is, hogy egy 1-2 literes akvárium szűrése igen nehézkes, akárcsak a CO2 adagolása. A növények ültetéséről, nyírásáról nem is beszélve.

De mint mondottam Slobodan máshogy van bekötve. Számára az akvárium aprólékos gondozása éppoly megnyugtató, mint a szemlélése. Sőt, odáig ment, hogy minden nano akváriumának megcsinálta a normál változatát is. A legnagyobb nano tankja 205 gallon.
A szerb fiú szerencsére elárulta, hogy hogyan készítette és hogyan tartja karban nano akváriumát. Kezdjük a berendezéssel.
A legfontosabb dolognak tartja, a „hardscape” (keresem a jó magyar szót…szóljon, ha valaki tud rá egyet) kialakítását. Ez a kövek, sziklák, vasfák elhelyezését takarja. Ezen áll, vagy bukik minden. Ha elég realisztikusan sikerül ezt kialakítani, akkor nyert ügyünk van. Érdemes egy valódi tájat megjegyezni, vagy lefotózni és ennek mását megpróbálni kialakítani.
Aljzatnak minimális mennyiségű kvarchomokot használ. Miután a „hardscape”-pel megvagyunk, jöhet a növények beültetése. Slobodan csak olyan növényeket haznál, amik igen lassan nőnek (leginkább mohákat).  Elmondása szerint ilyen méretű akváriumoknál a növények kezelhetetlenül gyorsan nőnének ezért erős világítást sem használ. Odáig merészkedik, hogy leginkább csak sima nappali fényt kap az akváriumocska.
Tom Barr szóvá tette a CO2 beoldásának nehézségét, a szűrés és a vízcsere bonyolultságát. Ezt a szerb igen egyszerűen oldja meg. Naponta lecseréli nanoja vizét, mégpedig egy jól beállított normál méretű akvárium vízével. Így minden nap jól tápozott, beállt CO2-vel dúsított vizet cserél.

Remélem a képek sokunknak meghozta a kedvét a nanozáshoz. Azonban Slobodannak egy dologot fel kellett áldoznia a miniatürizálás oltárán…. a halakat.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

13 Comments

 1. A hardscape = összkép????? HA nem is az de rímel 😀 Úristen de ez biztos könnyebb ehet költöztetni mint a te 200literesedet 😀 Neki mész az asztalnak azt kijön az a 1 😀 liter víz. HA jól van lefényképezve akkor nézhet ki úgy mint egy nagy 100literes.

 2. „Azonban Slobodannak egy dologot fel kellett áldoznia a miniatürizálás oltárán…. a halakat.”
  – Viszont 1-2db kisebb garnéla nagyon jól mutathat ezekben…

 3. hardscape = berendezési tárgyak?

 4. Érdekes nagyon.
  Bocsássatok meg, hogy ezt mondom, de szerintem ennek már nincs sok értelme. Ha nagyon kritikus lennék, azt mondanám, hogy ez már egy nagyon elszabadult „ki a jobb” verseny túlteljesítő nevezője.
  Mindazonáltal nagyon szép és impozáns, látszik rajta a munka, de azt hiszem itt már túl sok minden szól az egyénről, és kevés a nature akváriumok alapjáról: a természetről. Ha ezeket meglátom, nem az jut eszembe, hogy milyen nagyszerű a teremtés csodája, hanem az, hogy hú de ügyes ez az ember, hogy így tud zsúfolni.
  Szerintem nem is véletlen, hogy az ADA versenyen (bármennyire jó kompozíciók), ilyenek nem kapnak díjat.

 5. A bonsai kultúra sem véletlenül fejődött ki… Meg tudom érteni, hogy miniatűr világok teremtésében miért lelik egyesek az örömüket.

  Nigro, gratula a címválasztáshoz. Jót nevettem rajta, elmés.

 6. inadsz: 1 liter víz?! Azt el is felejtettem leírni, hogy a fenti nano 3 deci vizet tartalmaz (7cm x 2,1cm x 2cm) 😉

 7. Edorn
  Köszi, ez jó, bár már egész megtetszett a „hárdszkép” 🙂

 8. Köszi, köszi, köszi 🙂 Nanozunk 🙂
  *tapsikol örömében*

 9. JA bocs 3deci nem akartam túlzásokba esni azért írtam 1 litert 😀 de sajnos akkor sikerült 😀

 10. Nálam is nagyon aktuális a téma, mert már régóta azon gondolkodom, hogy kis, szürke fűrdőszobámat fel kellene dobni egy zöld foltal. És egy növénybolond akvaristának mi is lehetne az a zöld folt? Természetesen egy miniatűr nano.
  Én egy Dennerle akváriumszettet vettem. Nagyon pofás darab, de sajnos még nem tudom beüzemelni, amíg kész nem lesz a szekrény. Remélem majd valami garnélákat is be tudok szerezni, mert ezek volnának az ideális lakók.
  Mindenkinek ajánlom, hogy tegyen szert egy ilyen kis akira, sok örömet lelhet benne az ember..

 11. igezo, az a helyzet, hogy pl. én is fullra egy ilyen nano (20 literes) akváriummal küzdök tavasz óta. Igaz, hogy nagyon high-tech és ezen kísérletezek ki mindent, hogy ne a 260 literessel kelljen majd szórakozni 🙂 (azért azzal is fogok).

  A lényeg a kisebb akváriumoknál a gyakori vízcserékben van és a rendszerességben. Egy apró hiba sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint egy nagy akváriumban, mert nincs „puffer”. Elég egy-két vízcserét kihagyni, túladagolni a haltápot vagy elfelejteni adagolni, és már jön is az alga. Tényleg a bonsai-hoz hasonlít a legjobban ez az egész. Emlékszem, hogy az amerikai unokatesó milyen szorgalmasan járkált a koreai barátnőhöz bonsai-t öntözni, mégis sikerült meggyilkolnia (a fát, nem a csajt 🙂 ).

  Ezek alapján én a kis akváriumot gyakorlatilag senkinek sem ajánlom, aki nem megszállott, mert kudarc kudarc hátán az eredmény, ha egy pillanatra is leveszi a szemét róla. 🙂 Sokkal nehezebb egy nano akváriumot üzemeltetni, mint egy nagyot. Sokkal nehezebb.

 12. Keymaker, igazad van, nekem nagyon természetes egy ilyen fajta akvárium karbantartása és ezért nem is gondoltam arra, hogy sok embernek nyűg lehet a gyakori gondozás.
  A kezdőknek én is mindenképpen nagyobb akváriumot ajánlanék, (min.50-60L) mert stabilabban működnek és többször hibázhat az ember anélkűl, hogy kellemetlen dolgok következzenek be.

 13. Én ezt a méretet (3 dl víz) már egy kicsit túlzásnak érzem. Engem arra a hobbira emlékeztet, ahol egy csipesszel felépítenek egy vitorláshajót egy szűk nyaku üvegben. Meglátásom szerint egy ekkora „akváriumban” képtelenség a növényeket kordába tartani, gondozni, még ha lassú növekedésüek is. Nincs az az eszköz, amivel a micro részleteket fent lehet tartani. Szerintem ez egy kiállításon ok, mert a pillanatnyi képet látják az emberek, de egy-két hét és lehet újra építeni. Nekem ez már erőltetett.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük