EsszékHírek-Esszék

Istent játszva

Az ember azért kerekedett a bolygó összes élőlénye fölé, mert a megszerzett tudást és tapasztalatot folymataosan tudta hasznosítani. A pattintott kőtől, mostanra eljutottunk a részecskegyorsítóig. Minden megszerzett új tudás, ezer új találmány lehetőségét hordozza magában. De meddig mehetünk el? Vajon szabad addig elmenni?

Nemrég zárult le az egyik legnagyobb nemzetközi akvarisztikai kiállítás, az Aquarama 2009. A zömében ázsiai kiállítók igazán kitettek magukért.

Volt a vásáron minden, mi akvarista szemnek szájnak ingere. Sőt. Az egyik kiállító, a legújabb vízelőkészítő szerét elég extrém módon hírdette. Végre minden gyermek álma valóra válhat. Együtt tarthat aranyhalat és bohóchalat!

A módszer egyébként nem új. Kutakodásom során, találtam egy 1972-es szabadalmat, amely leírja, hogy hogyan lehetséges sós vízben édesvízi halat tartani.

Az, hogy a kiállításon milyen módszert alkalmaztak, az még nem derült ki. De vajon szabad eddig elmenni? Vagy csak érzékeny vagyok? A világ ennél sokkal tovább elmegy? Ki tudja…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

9 Comments

 1. Szerintem is nagyon dúrva. Ideig-óráig tartó káprázat, ámítás kedvéért ilyennek kitenni a halakat. Szomorú! Az ember ahol csak tudja leigázza a természetet, aztán csodálkozik, ha olykor visszaüt.

  (Nigro: a szabadalom link a youtube videóra mutat)

 2. „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
  Hát igen, „Istent játszva” nem volna szabad megfeledkezni A kis herceg klasszikus, de örök igazságáról!

 3. Magyarországon mikor lesz ilyen akvarisztikai kiállítás? Szerintem lennénk jópáran akik ott lennénk.

 4. Persze felháborító meg minden, de ha kicsit jobban belegondolunk, akkor az egész akvarisztika az. Sajnos az akváriumban tartott halak/rákok/garnélák/csigák… közel sem úgy élik le a napjaikat, mint ahogy a természetben. Az esetek döntő többségében teljesen eltérő vízben vannak, mint az eredeti élőhelyükön, már már olyan a különbség, mint az édes és a tengervíz között…

  Minden bizonnyal ilyen volumenű rendezvény soha nem lesz Magyarországon, de hát értelmetlen is lenne. Ez az Aquarama Ázsia egyik legnagyobb akvarisztikai megmozdulása! Esetleg Németország ami elbírna egy ilyet Európában.

 5. Kár, ha nem lesz.
  Szerintem meg simán elbírna Magyarország egy közepes csarnokot megtelítő akváriumos kiállítást, bemutatót (mondjuk kerti tó meg vmi. más témába vágó dologgal összekapcsolva főleg, inkább csak hírverés kérdése.

 6. Proci: link javítva

  DLaci: Ehhez hasonló rendezvény a németországi Interzoo. Hogy itthon is legyen, nem kell más hozzá, csak annyi, hogy a gyártók kiemelkedően jó piacnak tartsák Magyarországot. Ezért félre a barkácsolással! Ha ilyen rendezvényt akarunk, költeni kell 🙂
  A jelenlegi gazdasági helyzet bizakodásra ad okot. Innen már csak felfelé lehet 🙂

  Szentgyo: Az én halaim nem panaszkodnak. Őket nem vadássza le egy pirája 🙂 Gondolatmenetedet követve, az állatkerteket is be kéne zárni.

 7. DLaci: Megmentem Nigrot, hogy mégse ő írja le. Volt egy hasonló rendezvény pár hete, a GreenAqua rendezte. Igaz, hogy lényegesen szerényebb keretek között :-), de senki nem maradt kint az utcán. Az összes érdeklődő befért. 🙂

 8. Azontúl, hogy az egésznek nem sok értelme van… Azt hiszem minden akvarista lelkiismerete tiszta lehet, aki azon igyekszik, hogy halainak, növényeinek a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa. Ebben az esetben erről szó sincs. Életben maradnak, de hogy nem szenvednek valamilyen szinten, azt nem hiszem. Korlátfeszegetés, hírverés a célja, szerintem.

 9. A kiállítás érdekes volt. Volt sok izgalmas termék. A fenti Gex csodához sokat nem tudok hozzátenni, de több ellenzője volt mint szimpatizánsa. Ráadásul a kiállítás alatt is volt benne hal ami megadta magát…. ami más standokra is jellemző volt. Sok garni és hal adta az életét as kiállításért. 🙁

  Viszont Ati megemlékezhettél volna a kiállításon tartott akvakertész versenyről. Mert készült ott helyben pár penge tank profi szingi arcoktól.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük