AlapokMély víz

2.Akvakertészet alapjai: „Lőn világosság”

A növények megfelelő növekedéséhez sok fényre van szükség. Az új irányzatok 200 literig az 1 W / liter fénymennyiséget javasolják. Tehát megközelítőleg annyi Wattal világítsunk, ahány literes az akvárium.

A „watt/liter szabály” a fénycsöves lámpákra érvényes, a modern ledek fényerejének meghatározására nem alkalmas.

50 liter alatt nagyobb W / liter számmal kell számolni, 200 liter fölött már elég kevesebbel. Mivel ez egyik gyári akváriumban sincs így, még megközelítőleg sem, ezért a gyári akváriumokat magunknak kell „feltuningolni”. A fénytechnika jelenlegi szintjén, három szóba jöhető fénycsőtípus van, amit használhatunk. Ezek lehetnek a hagyományos T8-as neoncsövek, amelyek manapság a leginkább elterjedtek, de teljesítményük méretükhöz képest elég kicsi.

A legelterjedtebb csőtípus...még...

A legelterjedtebb csőtípus…még…

Sokkal inkább ajánlanám a T5 HO (vékony, de igen magas teljesítményű) neoncsöveket, melyek minden paraméterében jobbak, mint a T8. Viszont drágábbak, kevésbé elterjedtek és más foglalat való hozzájuk.
A minap egy előadáson voltam, amin éppen az akváriumok világításáról esett szó. Az angol előadó odáig ment el, hogy ő egyenesen betiltaná a T8-as csöveket, annyira rossz az energiafelhasználása.

Igen jó paraméterekkel rendelkező csőtípus

Power Compact. Igen jó paraméterekkel rendelkező csőtípus.

Említést érdemelnek az úgynevezett Power Compact fénycsövek. Ezek fényereje és teljesítménye méretükhöz képest, jóval nagyobb, mint az elavult T8-asnak, vagy akár a T5 HO-nak.
Viszont drágább és nem lehet hozzá páramentes foglalatot kapni. Mégis ez a kedvencem…
Létezik még néhány fényforrás típus (HQI, HQL) melyet leginkább a tengeri akváriumoknál használnak, ezek viszont nagyon drágák és borzasztóan melegszenek. Ezeket minimum 30 cm-re a vízfelszíntől kell felfüggeszteni, különben húslevest csinálnak az akváriumból.
A HQI lámpák fényereje igen magas

A HQI lámpák fényereje igen magas

Más fényforrások, halogén, energiatakarékos izzók stb,… használata nem, vagy csak korlátozottan alkalmas akváriumok világítására.
Hogy milyen színhőmérsékletű csöveket érdemes használni, erről meglehetősen eltérőek a vélemények. A saját tapasztalatom az, hogy akvárium megvilágítására az 5000-6500 K színhőmérsékletű fényforrások alkalmasak. Minél magasabb Lumen értékkel rendelkeznek, annál jobb. Tehát a boltban a „Daylight” felirattal ellátott csöveket keressük. A világítás technika természetesen már ráugrott a bogaras akvaristákra és legyártott rengeteg féle, az  akváriumhoz használható fénycsövet, de tapasztalataim szerint, a növényes neoncsőtől nem nő jobban a növény, viszont a cső sokkal drágább.
Ez az utolsó állításom némi magyarázatra szorul. Azért gondolom és tapasztaltam ezt, mert magas w/liter mennyiséget használok az akváriumoknál. Szerintem az akvarisztikai cégek ezeket a csöveket a „hagyományos” megvilágítási értékekre fejlesztették. Itt valóban számítanak, hiszen abban a tartományban sugároznak erősebben ahol a növényeknek szüksége van rá. Ellenben 1 W / liter fényerő már minden  spektrumban komoly mennyiséget sugároz. Ráadásul a növényes csöveknek borzalmas színük van, mindenképpen kell melléjük „daylight” cső, hogy az emberi szem számára is kellemes és  természetes legyen az akvárium látványa.
A saját 54 literes akváriumom világítását egy 55 W-os Power compactra cseréltem.
gyári, 15 W-os T8-as cső

Gyári, 15 W-os T8-as cső

55W-ra tuningolt tető

55W-ra tuningolt tető

A változtatáshoz szétbontottam a műanyag tetőt és a hagyományos előtétet a megfelelő watt értékhez választott elektrónikus előtétre cseréltem. Kivágtam a T8-as foglalatokat és beragasztottam a Power Compact foglalatát. A másik végére ragasztottam egy 100Ft-os csőtartó patentot. Kész. Az átalakítás költsége kb. 15 ezer Ft.
Sajnos a megoldás nem 100%-os. Nem találtam P.C.-hoz páramentes foglalatot, ezért nem ajánlhatom senkinek nyugodt szívvel, bár hozzáteszem, hogy 2 éve működik nálam gond nélkül. A másik hiba amit elkövettem, hogy a tetőbe szereltem az előtétet. Az előtét és a cső együttesen sajnos eléggé melegíti a vizet. Ezért kénytelen voltam az armatúrára egy lyukat fúrni és egy pc ventilátort beüzemelni, ami folyamatosan hűti a vízfelszínt… Így a vizem, a még elfogadható 27-28 C-on marad.
Szerk: az évek alatt a LED világítások utat törtek maguknak. Hamarosan a cikk módosul és velük is (vagy már csak velük) foglalkozom.

Hogy tetszett?

Tetszett
7
Imádtam
1
Nem is tudom...
0

You may also like

350 Comments

 1. Szia Nigro!
  Talán butaság, de megkérdezem: ha a w/l arány kevesebb, mint 1, akkor segít a a helyzeten, ha tovább (14-16) órát megy a világítás?

 2. Szia! Általában nem jó megoldás a világítás meghosszabbítása. A növényeknek van egy nappali periódusa ami 8-10 óra a trópusokon. Ez csak saját megfigyelés, leírva még nem láttam sehol, de azt tapasztalom, hogy a fotoszintetizálásuk leáll. Mintha várnák, hogy mikor kapcsolják már le a villanyt :-). Ez megint csak az algáknak kedvez… Mennyi most a W / l arányod és mekkora az akváriumod?

  1. Jól gondolod. A fotoszintézis két szakaszból áll, a fény- és a sötét szakaszból. A növényeknek szükségük van a két szakasz váltakozására.
   Pl.:
   http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-11-evfolyam/az-autotrof-anyagcsere-a-fotoszintezis/a-fotoszintezis-feny-es-sotetszakasza

   1. Szia
    a sötét szakasz neve megtévesztő, ez is nappal történik…., ha nem így lenne, éjjel adagolnánk a co2-t….

  2. Megtudhatom hogy hol és hogyan bontottad meg az akvárium tetejét?

   1. Szia! Ez olyan rég volt, hogy elhalványulnak az emlékek…. 🙂
    Ha jól rémlik ez nem ragasztva volt, mint mostanság, hanem pici csavarokkal volt összefogva.

    1. Van a tetején egy téglalap forma az le kell pattintani? mert szerintem az alatt vannak a csavarok

     1. Szerintem az ragasztva van… 🙁

 3. Ilyesmit már én is láttam, a tündérhínár amúgy szétterülő levelei összecsukódnak estére. Az akvárium 35 liter és egy 15 wattos növényes fénycső világítja meg. Igaz, ez egy „halas” akvárium, olyan növényekkel, amik elvileg kevesebb fénnyel is beérik (sagitaria, cryptocoryne x willisii, és a már említett tündérhínár) de hamarosan indítok egy ugyanekkorát, ahol a növényeké lesz a főszerep.
  Nem tudom, hogy az engeded-e az oldalon a reklámnak minősülő információkat, de honnan érdemes beszerezni a növényeket? Sok helyen még a nevüket sem tudják annak, amit tartanak.

 4. Hát igen… szomorú a hazai valóság. 🙁 A „szak” üzletek nincsenek felkészülve ilyen apróságokra, hogy mi a neve a növénynek… No de azért vannak kivételek. Itt van például két internetes vizinövénykertészet:
  http://www.vizinoveny.hu illetve http://www.victoriaregia.hu Ha Bp.-i vagy, néha jön egy-egy Tropica (www.tropica.com) szállítmány a Mammut2-be, de különben az is nagyon szegényes. Viszont a netes kertészetek már felnőttek a feladathoz.

 5. Szia Nigro
  Én világításhoz T8-as csöveket használok. Az volna akérdésem, hogy szerinted mennyire számít, vagy mennyire tartod fontosnak, hogy fél évente le legyenek cserélve a csövek. Egyébként most fogom a tetőmet tuningolni. Jelen pillanatban 2*30W világít, de legalább egy, de lehet kettő csővel növelem a teljesítményt.

 6. Ja, és 200L-es az akvárium, talán ez fontos lehe :o)

 7. Szia Levinen!

  Kevésbé vagyok műszaki ember. Nem tudom, hogy egy cső fél év alatt mennyit veszít a teljesítményéből, de sok növényes akvaristáról tudok, aki 6-8 havonta cseréli a T8-as csöveket. Azt hallottam már, nálam okosabbaktól, hogy az elektrónikus előtét meghosszabbítja ezt a periódust. Én a T5-öst 10 hónap után cseréltem. Minden csőcsere után vártam egy hetet és csak utána cseréltem a következőt. Egyébként szabad szemmel is látható volt a különbség az új és régi cső fényereje közt.
  A 0,5 W/ l a minimum, amivel érdemes elindulni. Nálam a 200 literes 160 W-tal van világítva. Én is 2*30 W-os tetőt alakítottam át. Akkora helyre befért 4*39 W T5 HO. Ilyen fényben már minden növény tartható. Majd lesz róla írás.

 8. Szia Nigro!
  Az Én világításom 2×150 Hqi és 2×54 T5.
  Milyen izzókat és csöveket érdemes beletennem.
  Azt tudom hogy 6500-8000 kelvin közötti izzókra és csövekre lenne szükség.De Te milyet javasolnál, és melyikkel volt jó tapasztalatod.
  Köszi:Zumi

 9. A T5-ből az Osram FQ 54 W/860-ast,ebből van nekem 39 W-os. A HQI-kat nem hsználtam még, de abból is hasonlót.

 10. Nekem is lenne egy kérdésem.A jövö hönapban szeretném beüzemelni az uj aksimat,ami 120*50*50-es lesz.Vettem egy Dymax 120as armaturát amibe 2 db 115cm T5 fénycsö valo.Sok növényt szeretnék a kádba rakni és az egész aljzatot Ricciával bevonni.Szerinted milyen csöveket/watt,Kelvin/ vegyek?Válaszodat elöre is köszönöm.Laci Zegröl.

 11. T5 HO-t keress, 5000-6500 Kelvin közt.

 12. Szia Nigro!

  Nekem nincs világítás az akváriumhoz, ideiglenesen egy energia takarékos izzó látja el a feladatot, 81 wattnak megfelelő. ezt bent hagyhatom? Amit a boltban akartak adni hozzá az is vmi hasonló fényöves kínai bóvli volt 7000-ért.
  40 l-es az aki. csináljak inkább otthon egyet és vegyek bele rendes fénycsövet, vagy elég az enregia tak. ?

 13. A halaknak elég, a növényeknek nem. Ha szép növényeket akarsz kell a fénycső.

 14. Köszi!

  Esetleg tudnál ajánlani valamilyen elérhető árú fénycsövet, ami jó a növényeknek és elég a 40 l-be?
  Elég kezdő vagyok ilyen téren

 15. A legolcsóbb az, amit Te csinálsz. Ha nem értesz hozzá,mint ahogy én sem, akkor keress gyárit. De ezek 7000-nél indulnak. A jobbak 40 literre is 20 ezer körül vannak.

 16. Sziasztok!

  Abszolút amatőrként szeretnék belevágni az aqua-kertészkedésbe. A kérdésem az, hogy mi a véleményetek az alábbi akváriumokról… gondoltam a lehető legegyszerűbbnek tűnő megoldást választom, így ezen gondolkodom: http://www.okezoo.hu/katalogus/akvarisztika/244_3.jpg
  Nem akarok nagyon nagy akit, a max az a 80 liter, de nem tudom nem lenne-e jobb a kisebb változat.
  Rákérdeztem, milyen világítás van benne, és megoldható-e az 1w/l fényerő megközelítése, amire a következő választ kaptam:
  „Az MT-50 akváriumban 24 W-os kompakt fénycső van. Ez jóval több lument ad, mint egy 75 W-os normál égő. Szerintem ez megfelelő lesz.”
  Helytálló ez a válasz és egyáltalán ez az akvárium típus?
  Köszi a segítséget előre is!

 17. Nekem az 54 literesemben 55W-os kompakt van. Akvakertészkedni lehet, hogy kevés lesz, de tönkre sem mennek a kevés fény miatt a növények. Ha komolyan akvakertészkedni szeretnél, mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában. Gyári akváriumot nem nagyon fogsz erre a célra találni. A legolcsóbb megoldás az, amit én is a cikkben csináltam.

 18. Köszi a gyors választ! Véleményed szerint mi az a minimális összeg akkor egy 50 liter körüli akinál, amit muszáj beáldozni, hogy szépen működjön a kiskert!

 19. Nehéz erre válaszolni. Egy 54-es szett 25 ezer, a világítás házi átbarkácsolása 15-20 ezer, a co2 szett teljesen változó 0-150 ezerig. Plussz a növények, vasfák, halak, aljzat, növénytápok…. sok…
  Van aki összebarkácsolja 50 ezerből, van aki egy autó árát költi rá. Sajnos ez az akvarisztika egyik legköltségesebb, de kétség kívül az egyik legszebb vállfaja.
  Azért ahoz az akváriumhoz hasonló növényest láthatsz itt:
  http://www.pbase.com/plantella/25_liter_sbs_nr1
  A titok az, hogy kis fényigényű mohákból állította össze.

 20. Jaaaaaajj annyira köszönöm, vissza adtad ezzel a honlappal a reményt és a lendületet az elszántságomnak. Hááát akkor hajrá, azt hiszem megpróbálkozom… de egy kisebbel, mint először gondoltam. Egy 30 literessel.
  Ha valami szépet sikerül alkotnom… akkor mindenképpen dokumentálom.

 21. Szia Nigro!

  Szerinted egy 110 literes akváriumhoz milyen világítás lenne elegendő? Jelenleg a gyári 2x18W van és ez igen kevésnek tűnik, különösen a kisméretű növényeim számára. 2x24W T5 esetleg 2x28W T5 elég lehet? Illetve szerinted a reflektorok mennyivel növelik a világítás hatékonyságát? Több termékleírásban is 2-szeres szorzót láttam, ez vajon reális?
  Előre is köszi a segítséget!

 22. Ha növényes akit csinálsz, akkor kb 80-100 W kéne. A reflektorok 2x növelésén kételkednék, de valóban sokat javítanak a helyzeten. Nem tudom milyen hosszú az aki, de 3x24W v 2x39W T5 HO-t javasolok + a reflektor.

 23. Szia ezt írtad: „A T5-ből az Osram FQ 54 W/860-ast,ebből van nekem 39 W-os. A HQI-kat nem hsználtam még, de abból is hasonlót.” Voltam egy Osram boltban ilyet kerestem de azt nmondták hogy van , de Sylvania cső, ami kifejezetten akváriumhoz való. De ez amit írsz ugye sima Osram cső? Semmi specialitás akváriumhoz?

 24. Sima általános T5 HO Osram csőre gondoltam. Sylvania-ból Gro-luxot használtam. Ez növényes cső, de nem látok változást a növények növekedésében. Nőttek eddig is, most is…

 25. Köszi a választ. 🙂 Nem kicsi az árkülönbség, és mindenáron a Sylvaniat akarták rám sózni, hisz az akváriumhoz való… Egyébként nagyon rendesek voltak.
  Az írásodnak köszönhetően döntöttem a T5-ös világítás mellett a most saját kezüleg elkészített aksitetőhöz.
  Köszi a segítséget. Még vmi: garnélákat szeretnék az akváriumba. De van vitorlás, szumátrai díszmárna és nem tudom, hogy ezek roszsz hírüket igazolják-e a garnélákkal szemben is, vagy meglesznek. Mi a véleményed?

 26. Nem igazán ajánlanám a szumik mellé. A vitik is elég agresszívek. Sok esélyt nem látok…:-(

 27. Köszi, akkor nem marad más mint a halcsapat elajándékozása és újak vásárlása… 🙂 🙁

 28. Szia Nigro!

  Nagyon tetszik a blog. Rengeteg értékes információt megtudtam innen. Lassan érzek magamban annyi erőt, hogy én is belevágjak egy növényes aki elkészítésébe. 🙂

  Mivel megfelelő műanyag akifedelet nem találtam egy armatúra mellett döntöttem. 2*60cm-es T5-ös fénycső megy bele egyenként 18 watt teljesítményel. Az aki egy kis 30 lityós lesz. Ha jól számoltam ennek a fényerőnek elégnek kell lenni. Mi a véleményed az ilyen armatúrákról?

 29. 60 centis cső, egy 30 literes fölé? Nem lesz az túl nagy?

 30. Az aki hossza 55cm. Valóbban túlnyúlik kicsit de sajnos más méretet sehogy sem találtam. Gondoltam akkor inkább nagyobb legyen mint kisebb 🙂

 31. Valaki meg tudja mondani, hogy miert mindenki WATT-ban adja meg a szukseges fenymennyiseget?
  (ez olyan, mint amikor (dizelolaj) literben adom meg a Szeged-Budapest tavolsagot, fuggetlenul a jarmutol)

  Mer´ ugy nem mindegy, hogy hagyomanyos izzo, vagy nagynyomasu femhalogen lampa, esetleg kompak fenycso fogyasztja el ugyanazt a watt-mennyiseget.

  hagyomanyos izzo: 13-17 lumen/watt
  halogen lampak: 16-21 lumen/watt
  kompakt fenycsovek: 40-80 lumen/watt
  nagynyomasu femhalogen lampak: 70-80 lumen/watt
  kisnyomasu natriumlampak: 130-180 lumen/watt

  Mindenki watt-rol beszel pedik esetleg a fenymennyiseg (lumen (lm)), esetleg a megvilagitas (lux (lx)) jobb lenne.
  Amugy a szakirodalom is sok helyen watt-ban adja meg ezeket az ertekeket.

 32. Gondolom azért használja mindenki a WATT ot, mert az a legelterjedtebb a köznyelvben. Az édesvízi akvarisztikában a legelterjedtebbek a kompakt fénycsövek így kb van viszonyítási szint. Lehet, hogy a lux vagy a lumen nem sokaknak mondana bármit is. Persze nyilván igaz, amit írsz. Nekem az a szívájdalmam, mikor azt mondják, hogy 1kg a súlya valaminek…

 33. Valóban, a w/liter megállapítás nem pontos. Az igazi valahogy úgy nézne ki, hogy milyen magas akihoz, hány lumen tartozik. Vagy valami ilyesmi, hisz ez a lényeg, nem a watt szám. Azonban egyébként is csak néznek rám néha a villamossági boltban, ha azt mondom T5 HO, vagy power compact. Pláne ha rákérdezek a kelvinekre, ne adj Isten a lumenre…
  A watt megközelítőleg azért jó adat és mindenki tudja hova tegye.

 34. SZiasztok!!! Szerintetek egy 60literes aksihoz elég egy 15w-os fényfő t5-ös asszem 30cm, az aki magassága 40cm-er

 35. Nigro, korabban irtad hogy jon egy osszefoglalo irasod arrol hogyan alakitottad at a jelenlegi 200-as medence vilagitasat. szivesen olvasnam mert epp most raktam ossze egy 240-es aksit amiben 2 T8-as cso van (120 cm az aksi). mindent berendeztem, noveny, CO2 stb bent van a korabbi irasok alapjan. ADA Amazonia aljzatot raktam be, noveny taptalaj, Seiryu kovek, szal amit tudtam megtettem hogy szep legyen, de a vilagitas cserenel picit elbizonytalanodtam. egy jo postot kepekkel szivesen vennek vagy esetleg URL-t hol lehetne ilyesmirol olvasni.

  PS: Az ADA aljzatot egyebkent szivesen ajanlom barkinek. durvan profi cucc es annyira nem draga. persze kintrol kell rendelni.

 36. viktorlantos, juwel akvárium? Ha igen, akkor nézd meg ezt az mralgae átalakítását:

  ( http://www.practicalfishkeeping.co.uk/forum/showthread.php?t=14735 )

  Közzéteszel néhány képet akváriumodról? Érdekelne, hogy hogyan rendezted el a seiryu köveket…

 37. keymaker, az aksi egy „MP Scubaline 120” tipusu cucc. ime egy gyari foto: http://87.193.157.140/eheim//_DBimages/11490847318391747_120.JPG

  Juwel volt elotte igaz az csak 110-es. linket amit irtal tegnap olvastam eppen. talan a te blogodrol jutottem el oda 😉

  egyenlore meg erosen rendezes alatt van a cucc. csutortokon rendeztem be nagyjabol. az egyik fele suru novenyes lett a masikra egy kissebb domboldal kerult ezekbol a kovekbol. szoval nem egy full szikla medencet epitettem. leginkabb Nigro 200-as dombjahoz hasonlit. persze ezer fele megoldassal lehetett volna. talan legkozelebb meg jobban sikerul. par noveny pl lotus van ami meg nem lathato illetve azota bekerult egy Aqua Medic CO2 szett is. par kep a telepites napjarol: http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/

 38. viktorlantos, gratula! Az akvárium bútor a maga japán minimalista stílusával nagyon bejön. Tetszik az berendezési elképzelés is, olyan az egész, mint egy folyópart, sziklákkal.

  Ahhoz, hogy ezt a „parti hangulatot” még jobban kiemeld, esetleg elgondolkodnék a nagyobb kövek közelebb mozgatásán a növényekhez. Így talán még jobban a víz-szikla-növényzet vonalat erősítheti, ráadásul az aranymetszési pontba kerülnének, még jobban magukra vonva a figyelmet, ellentételezve a fát… De ez csak egy ötlet…

  A fa azonban így elég meredek… 🙂 Nagyon emlékeztet valamire, ilyen formában… 🙂 A növények növekedésével talán majd eltűnik a kényszerképzetem… 🙂

 39. keymaker, koszi 😉 azert messze van meg az altalatok kepviselt mercetol. mindenesetre koszi nektek mert miattatok szerettem ujra bele az akvarisztikaba.

  a parti hangulat otlet tetszik lehet atmozgatom majd a koveket ilyen modon.

  a fa….. hehe. hat igen. ez egy „ferfias” akvarium 😉 egyebkent fotozas kerdese. szembol belog a szemedbe a fa vege, szoval a perspektiva miatt ott nem jon ennyire elo, de 68! novenyt ultettem kore, szoval bizom benne hogy kelloen benovi majd.

  most azt hiszem mar majdnem mindenem megvan. es vilagitas ugyben kezdtem el szemezni hogyan lehetne megadni a novenyeknek amire szukseguk van. sajnos a gyari T8 2*38W bar szep fenye van, de az altalatok es forumokon ajanlott fenytol nagyon messze van. nem szeretnek nagyon barkacsolni mert annak csufos vege lenne, es nem szeretnek a jelenlegi tetotol sem megszabadulni. probalok olyan megoldast keresni ami a jelenlegi tetobe biztonsagosan beepitheto lenne. neztem Aqua Medic es Arcadia cuccokat. egy 4*50wattos T5-os meg is felelne. de egyenlore nincs meg meg a kivalasztott. ha barmi otleted lenne azt szivesen fogadom.

 40. 68 növény? Az szép! 🙂 Fontos, hogy egy akvárium már kezdetben sűrűn legyen ültetve, megkönnyíti a dolgod. Most már csak arra kell figyelned, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag és CO2 álljon a rendelkezésükre és nem lesz algád. Mivel tápozol, milyen gyakran és mennyit?

  Majd linkeld be az akvárium alakulásáról később is a fotókat, érdekel, hogy hová jut.

  A világítással kapcsolatban mostanában egyetlen ötlet foglalkoztat: hogyan lehet minél kisebb fénnyel minél jobb növekedést elérni. A valóságban kb. 3-3.5 WPG megvilágítással (200 PAR) már elég jól lehet dolgozni és nagyobb mozgásteret biztosítasz magadnak az algásodás szempontjából. Nem feltétlenül kell versenylovat nevelni az istállóban. 🙂

  A 4x50W kb. 3.8 WPG-t jelent, ez jó lehet (nem a versenyló kategória).

  Az Arcadia-val az a baj, hogy méregdrága. Én is tervezem, hogy vásárolok egy 2×54 W-os előtétet az aquadiskont.at -ról, de 111 EUR (29.700,- Ft.).

  Ugyanezt a konfigurációt itthon elektronikus előtéttel és páramentes foglalattal kb. 7680 Ft.-ból ki lehet hozni. A foglalat:

  http://www.oceanshop.hu/product_info.php?manufacturers_id=44&products_id=493

  Nem vagyok egy nagy villanyszerelő, de valahol talán olvastam, hogy az előtétek között komoly különbségek lehetnek (a fénycső vibrálhat). Még gondolkodom, de azt hiszem, a 260 literhez én az Arcadia mellett fogok dönteni.

 41. hat az aksi meg nagyon uj. mult het csutortok ota megy. a talaj alatt van Sera Floredepot. egyebkent csak Tetra plantamin van jeneleg, de ahogy latom jobb lenne egy masik tapra valtani amit surubben lehet adagolni. neztem az ADA cuccokat de a napi adagolassal betartva az ajanlasukat eleg combos lenne egy 240-es aksiba. Co2-t tolom rendesen a plantaminhez. az aqua medic complet szett eddig ugy nez ki bevalt. csak majd egy nagyobb palackot kell meg beszereznem. egyenlore van egy 350grammos es rendeltem egy fel kilosat. ennel nagyobbat aszem a regulator nem bir el.
  tenyleg van valami otleted ra hogy egy 350-500-as palack mennyi ideig eleg? kb hasonlo meretu aksink van.

  vilagitassal kapcsolatosan tok jo az osztrak link amit irtal. mindig van mit tanulni. 😉 egyebkent tenyleg nem olcso jatek de igy osszesegeben ha jo cuccokat vesz az ember akkor egyaltalan nem nevezheto olcso hobbinak. viszont erre is igaz ha jo elemekbol epitkezel akkor remelhetoleg megbizhatobb es jobb eredmenyt lehet elerni hosszabb tavon. ugyhogy a vilagitast meg megugrom aztan remelhetoleg csak a karbantartas marad…

  ugy nez ki nekem is arcadia lesz a vilagitas. naluk latok olyasmit amit a jelenlegi tetobe be tudnek epiteni.

  egyebkent meg amano garnelakat szeretnek venni de egyenlore nem nagyon talalok. sziami algaevoket beszereztem de egy 10-es garnela csapatot mindenkepp szeretnek betenni.

 42. „…mindenesetre koszi nektek mert miattatok szerettem ujra bele az akvarisztikaba….” Na ez jól esik 🙂 A világítással kapcsolatban, én sem vagyok nagy guru, az én fényemet apósom szerelte át, az elképzeléseim alapján. Éppen ezért félve mernék erről egy postot megerszteni. Végülis a lényeg az, hogy a 2db T8 cső helyére befért 4db T5. Persze minden előtétet és foglalatot cserélni kellett.

 43. Nigro, hat igen mindenkepp elismeres nektek. 10 eve van akvariumom, de miota titeket olvaslak kitagult a vilag. mintha nem is ezzel foglalkoztam volna elotte 😉 azota szippantom be az infokat es tenyleg rengeteg dolgot lehet tanulni toletek mint hazai uttoroktol. ugyhogy maximalis respect! 😉

  vilagitas ugyben aszem valami kesz megoldast nezek. az osztrak boltban rengeteg fele kesz megoldas van. szal eredeti vilagitas es szerkezet leszerel uj szerkezet keszen fel. villamos munkaba nem nagyon megyek bele valoszinuleg mert az en aposom pek 😉 ugyhogy magamra maradtam mint Maximus az arenaban (Gladiator)… 😉

 44. meg mindig filozok mi lenne a legjobb a jelenlegi aksi vilagitas cserejehez. Elsosorban olyat neztem amit a jelenlegi MP tetobe be tudnek rakni, de a napokban talaltam ra az Arcadia OT2 vilagito testre. gyonyoru darab es mint ilyen horror ara is van. http://www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=2242

  ez annyibol volt szimpi hogy viszonylag kozel van a vizhez. a jelenlegi tetore is rakhatom csak a zaro fedeleket es a jelenlegi vilagitast kell kiemelnem. a vilagitas tok jol felhajthato igy konnyen hozzafer az ember az aksihoz ha kell.

  hogy megis min filozok? hat az aran kivul egy fontos dolgon. hogy mi lesz a halakkal rakokkal az aksiban? nem e fognak kimaszni? minnel jobban beleasom magam az Aquascaping-be azt latom hogy kulfoldon szinte majdnem mindenki fuggesztett vagy valami hasonlo lebego megoldast hasznal. es szinte minden tankban van egy rakat garnela. olvastam mar hogy uveglappal letakarjak az aksikat, de ezt eddig alig vagy egyaltalan nem lattam. kerdesem az lenn hogy szerintetek egy ilyen rendszerrel nem fognak meglogni az elolenyek az aksibol? mondjuk a tetot megtartanam ami kb 8-10 cm magas es erre a keretre raknam a vilagitast. ahogy a fishkeeping oldalan is lathato.
  a masik aggodalmam a parolgas. a lampa ho es a folyamatos viz mozgas es esoztetes miatt jelentosen megnone a parolgas.
  van e valakinek tapasztalata az ilyen tipusu vilagitassal erdemes e belevagn vagy sem?

  Nigro, ezt a postot kiegeszithetned hogy a technika alatt is megjelenjen. szerintem sokan olvasgatnak viszont most eltunik egy mas jellegu kategoriaban.

 45. viktorlantos, bar nem vagyok profi, szerintem jo lenne mellozni a vilagitas es az aksi koze rakott uveglapot, ha novenyes aksira gondolsz. En mar tobb helyen lattam ilyet, de szerintem a jelentos fenymennyiseget ver vissza. Garnelas vagy halas akvariumnak jo.

 46. Viktorlantos, az aggodalmad jogos. A garnélák igen szökősek. Viszont az a tapasztalatom, hogy amelyik 1-2 nap alatt nem lóg meg, az már nem is fog.
  A nyitott aksik rendesen párolognak. Sokmindentől függ a mértéke. Szoba páratartalma, vízhőfok, vízmozgás stb. Viszont annyi nem szokott párologni, hogy a heti vízcseréig ez zavaró lenne. Akkor úgyis pótolni kell. Viszont a vízkeménység elmászhat. Havonta ellenőrizd.

 47. horvzol, persze uveglap szerintem sem lenne jo. arrol nem is beszelve hogy nicns megfelelo szellozes alatta.

  Nigro, koszi a tippet. jah es hogy most mar a tech rovat alatt is szerepel a post 😉

 48. Hali,

  Mi a lényege a Dennerle szisztémának? Levinent idézem.”Világítás időtartama: napi 10 óra, reggel 8-13 óráig, délután 16-21 óráig (Dennerle szisztéma)”. Miért lehet jó, vagy mi lehet benne esetleg rázós?

  Üdv,

 49. A lényege, hogy a világítás megszakítása a Dennerle szerint segít az algák elleni harcban. Ők nem szeretik, ha napközben van pár óra szünet. A növényeknek viszont nem árt.

 50. Köszi a választ, azt hiszem kipróbálom majd ha végre készen lesz az aksim (112 l-es és már négy hónapja várja, hogy élettel töltődjön fel). Jelenleg a tetőbe szerelt világítás tuningolását végzem, ami két Osram Dulux L 55W/865-ös compact cső beépítését jelenti. A próbaüzem már megvolt (még nincs a helyére rögzítve a két cső) és meglepődve tapasztaltam, hogy az előtét alig melegszik, ellentétben a csövekkel.

 51. Kérdésem a következő lenne, valaki megtudná mérni hány Lumen a talajon a fényerő az akijában ami ideális „Glossostigma és társai” tartására.Váaszotokat előre is köszi.
  Üdv cuki69

 52. A mostani AGA eredményeket nézegetve megint érdekes információkra bukkantam. Ez az akvárium: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=showcase&category=0&vol=2&id=16 az egyik kedvencem. Érdemes megnézni, hogy T8-as világítással (250l/120W) milyen sikereket lehet elérni. Nem kell extra fény és a Glosso 50cm mélyen gyönyörű. Ez az akvárium úgy ahogy van, nekem tökéletes lenne.
  Érdemes az első helyezetre is rápillantani http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=showcase&category=0&vol=2&id=71 . Bár nekem ez nem annyira tetszik, de kedves T8 fun club, vannak még jó esélyeink. :o)

 53. Fényerőt mérni nem egyszerű. Komoly műszer kell hozzá. Amennyiben pontosítani akarod az 1 W/liter elgondolást, akkor ajánlom figyelmedbe a következő cikksorozatot:
  http://www.akvariummagazin.hu//index.php?option=com_content&task=blogsection&id=7&Itemid=30
  Továbbá egy cikk a Glossoval kapcsolatos szívásokról.Pont ami érdekel:
  http://edak.cellkabel.hu/fok/kiir.php?azonosito=103
  Esetleg ha javasolhatok helyette hálásabb növényt, akkor olvasd el ezt:
  http://akvarisztika.budapet.hu/2008/10/16/eloteri-novenyek/

 54. Köszönöm megnézem őket.

 55. ikaposztas írta: „Mi a lényege a Dennerle szisztémának? Levinent idézem.”Világítás időtartama: napi 10 óra, reggel 8-13 óráig, délután 16-21 óráig (Dennerle szisztéma)”. Miért lehet jó, vagy mi lehet benne esetleg rázós?”

  Nigro írta: „A lényege, hogy a világítás megszakítása a Dennerle szerint segít az algák elleni harcban. Ők nem szeretik, ha napközben van pár óra szünet. A növényeknek viszont nem árt.”

  Bocs, Levinen, de megint nem értünk egyet.

  A napközbeni világítás-szieszta nem javallott. Sőt, a növények tápanyag-felvétele szempontjából kifejezetten káros. Én a fényeket részletekben kapcsolom be, pont azért, hogy a növények igényeinek minél inkább megfeleljek.

  Itt van az egyik legnagyobb brit akvarista, Clive véleményének fordítása. Ez az egyik legfontosabb gondolata egyébként:

  „A déli mid-day burst* és a szieszta illúzórikus elképzelések. A szieszták akadályozzák a tápanyag-feldolgozást és a burst* gondot jelenthet, ha túl nagy az intenzitása, mivel jellemzően CO2 hiányhoz vezet. A hatás az éhezés és az alga virágzás. Én előnyben részesítem a környezeti nyomás csökkentését, a világítás elfogadható szinten tartásával és a CO2 befecskendezés technikájának és módjának tökéletesítésével. A CO2 befecskendezési módszered apró hiányosságai komoly gondot okozhatnak. Ezeket a gondokat az erős fény pedig tovább fokozza.

  A fentiek miatt én a fényeket fokozatokban kapcsolom be a nap során – én egyszerűen nem tudok képtelen marketing feltételek mentén gondolkodni. Tény, hogy a CO2 asszimiláció a fotoszintézis időszaka elején a legkritikusabb. Ez alatt az időszak alatt van a növényeknek a leginkább szüksége a szén-dioxidra. A túl erős világítás problémákat okoz. A fény alacsonyabb szinten tartásával az első pár órában lehetővé tesszük a megfelelő mennyiségű CO2 felgyülemlését, a CO2 igény alacsonyabb szinten tartásával – egy olyan időszakban, amikor a növényeink a legsérülékenyebbek a nem megfelelő CO2 ellátás/felvétel szempontjából. A több fény nagyobb CO2 igénnyel jár mantrát nem árt észben tartani, ezzel a gondok távol tarthatóak.”

  („Mid-day burst”: jobb híján déli kitörésnek lehet fordítani, azt az időszakot, amikor egyesek pár óra hosszan használnak nagyobb fényerejű megvilágítást)

  forrás: http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=3536&p=39006#p39006

 56. Igazából az a gondom, hogy reggel 9 körül megyek el itthonról és este 7 körül érek haza. Kellett valami megoldás, ami valamelyest elfogadott, és lehetőséget ad, hogy egyáltalán láthassam az akváriumot felkapcsolva. Egyébként a Dennerle oldalán megnézed a galériában található akváriumokat és szinte mindegyikben ezt a 3 órás szüneteltetést alkalmazzák. Gondolom egy ilyen komoly oldal azért referenciának számít. Itt van: http://www.dennerle.info/EN/Aquascapes_overview.htm

 57. Mondjuk hozzá teszem, hogy valahogy nekem is furcsa volt ez a megoldás, de hinni akartam. Csak így volt lehetőség még reggel is rápillantani az akira. Lehet inkább egy későbbi bekapcsolást választok és este élem ki az összes akvarisztikai perverziómat. Így 10 óra lesz a folyamatos megvilágítás. Az élet a probálkozások halmaza. :o)

 58. Arról az oldalról beszélsz, ahol többek között olyanokat is írnak a leírásban az egyik akvárium szűrésénél, hogy „passive nitrate reduction”.

  Ugyan már. 🙂

  Miért akarna bárki is egy növényes akváriumban a nitráttól megszabadulni? Úgy, hogy közben vízcseréket is végez, ahogy az a Dennerle akvárium leírásokból kiderül. Ez ugyanaz a corporate culture ami azt sugallja, hogy tölts akváriumvizet a drop checkerbe.

  A mátrix úgy van programozva, hogy egy csomó nem ellenőrzött információt tényként fogadon el az egyszeri akvarista. Pont arra a pszichológiára alapozva, hogy „egy Dennerle nem tévedhet”. De tévedhet.

  Én is későn járok haza, úgy van beállítva a világítás, hogy 13:00-kor kapcsol be fele, 14:30-kor a második fele és 23:00-kor kapcsol ki az egész. Egy dolgora kell csak vigyáznom, hogy délelőtt mindig be legyen húzva a függöny. Ez nyilván nem mindenhol megoldható.

  Egyébként köszi a linket, az akváriumok tényleg jól néznek ki.

 59. Úgy látom mindenki csodát vár a nagy watt számú fénycsövektől. Ez tulajdonképpen csak az első lépésekhez tartozik a növényes aki létrehozásában. Én mindenkinek azt javasolnám, hogy csínján bánjon az erős világítással, amig nincs meg a CO2 és a növénytápok, mert önmagában az erős fény csak problémákhoz vezet. Pontosabban az algásodás minden elképzelhető fajtájához.

 60. igezo, ezt én is pontosan így látom.

  Általánosságban, egy 2 WPG világítás bőven elegendő kezdetben. Nagyobb megvilágítás mellett már egy kisebb ammónia „spyke” elég, hogy az algák a spróra formából átalakulva virágzásnak induljanak. Kisebb világítással nagyobb mozgásteret biztosítunk a magunk számára.

  A kis, 20 literes akváriumomat pont azért világítja meg 5.7 WPG, hogy bármilyen hibát azonnal algásodással jelezzen, hogy a visszajelzés hamarabb meglegyen, tudjak kísérletezni a CO2 és tápanyag adagolás mennyiségekkel, a vízcserék mértékével, gyakoriságával, a drop checker színeinek értelmezésével, stb. Jelez is szorgalmasan.

 61. sziasztok! Szia Nigro!

  A minap voltam egy osram márkaboltban megérdeklődni van e nekik Power Compact fénycsövük.Nincs!Még csak nem is hallottak róla.Elmagyaráztam neki, hogy néz ki az általam látott képen , erre elém rakott egy Osram Doulux L fénycsövet.
  Ez lenne az amiről írsz?
  A kép alapján formája stimmel és 55 Wattos ez is!
  nem szeretnék úgy járni , mint Takács Péter, ha esetleg olvastad az ő írását a Haldorádón.
  A választ előre is köszi!

 62. Szia igen, ezt a fajta fénycsövet hívják az összes olyan helyen, ahol nem beszélnek magyarul, power compactnak. Az Osramnál, Dulux L Lumilux Delux a rövid neve 🙂 A pontos típust
  Itt találod:

 63. Sziasztok!!!! Nigro írtad h cseréljem le az akimba a fénycsövet. Te milyet ajánlanál??? Most egy 15W-os 30 cm-es fénycső van benne amit kaptam a tetővel együtt, mekkora watt számút ajánlanál olyan 50-60??? És vmi fénycsövet tudnál mondani olyat hogy ne kellene szétbontani a tetőt??? 15W 60 literre k***a kevés 🙂

 64. Attól függ, mennyi helyed van a tetőben. Az Osram Dulux L neked is jó lehet, csak rövidebben. 30-40W már elég kezdetnek.

 65. Nigro: először is gratulálok az 54-esedhez. Az állam leesett! Ha jól látom nekem is ez az eheim mp 54-es van, de közel sem ilyen minőségben:D Még csak most kezdtem, de úgy érzem 5-10 év és belejövök:D Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes lecserélni a gyári „noname” csövet? Mondjuk Sera Brilliant Daylight-ra? Egy dél-amerikai, neonos, corys aksit próbálok összehozni, közepes mennyiségű növénnyel. Vagy látványos javuláshoz mindenképpen át kellene barkácsolni a tetőt? Egyenlőre azt kihagynám, ha lehet… Előre is köszi!

 66. Nem érdemes cserélned. A csöveket 1 évente szokás cserélni, ráérsz akkor költeni új csőre. Látványos javulást ne várj. Ha most kezded az akvarisztikát, olvass sokat és amikor érzed, hogy kellő tudás felhalmozódott benned, akkor lépj tovább. Megtanulni a dolgokat a gyári szett is jó, csak a fényigényesebb növényeknek kevés.

 67. Köszi a gyors választ! Igyekszem mindent jó alaposan körbjárni, mielőtt bármit csinálnék, ezért is kérdeztelek 😛

 68. „Nálam a 200 literes 160 W-tal van világítva. Én is 2*30 W-os tetőt alakítottam át. Akkora helyre befért 4*39 W T5 HO. Ilyen fényben már minden növény tartható. Majd lesz róla írás.”

  Ez még aktuális? Ha igen, én kíváncsian várom.

 69. Sikerült beépítenem a két 55W-os power compact csövet a tetőmbe. Eredetileg nem akartam volna reflektorokat használni, de most tartok tőle, hogy muszály lesz elkerülendő a műanyag tető károsodását. Szerintem baromi sok hőt termel. A fűtés amit vettem felesleges beruházás volt.

 70. ikaposztas. nappal a futo valoszinuleg sosem fog menni amig van vilagitas. de ejjel amikor nem megy a lampa tul nagy ingadozas lehet. nalam most ez van ejjel latom hogy megy a futo. ugyhogy valszeg megsem volt felesleges.

 71. Tényleg, van benne logika. Köszi 🙂

 72. Szia Nigro!

  Azt írtad 200 liter felett lehet csökkenteni a Watt/liter számot, nekem egy 330 literes akváriumom van szerinted mi a minimum amivel probálkozhatok? Mert most 130Wattal világítok, ja igen az aksi elég magas 50 centi fölött van!
  Segítségedet előre is köszönöm.

 73. Én 160 Wattot használok most. Ez úgytűnik minden növénynek elegendő. Az akim 50 cm magas. Ebből kindulva neked 200-230 W elég kell hogy legyen.

 74. Na akkor feltuningolom egy kicsit,köszi hogy gyorsan válaszoltál.

 75. Sziasztok!

  A T5-ös fénycsövek használatához elég kicserélni a fogalaltokat vagy a többi technikához is hozzá kell nyúlni az eredetileg T8-asokkal szerelt gyári tetőben?

  Kellemes karácsonyt mindenkinek!

 76. Sziasztok! Ha valakit érdekel, van egy most vásárolt 24w-os power compact napfény(5400K) fénycsövem és a hozzá szűkséges elektromos szerelvények (előtét, foglalat, csöpatentok)Egy két drót, fel kell szerelni és kész is. Azért adnám el, mert egy másik megoldást találtam ki. Ha nem kell senkinek, akkor marad ez. Annyiért adom, amennyiért vettem, 6000 HUF.

 77. vargabor

  Kicsit megkésve, de a kérdésedre a válasz, igen mindent ki kell cserélni.

 78. Sziasztok! Világítás-ügyben kérnék véleményt.

  Az akvárium 65*40*35 ~ 90L (a vízoszlop magassága csak kb. 31 cm), a CO 2 élesztős, diffúzorral, tápozás a Happy-Life tápsorozattal (Profito, Carbo, Ferro) a gyárilag ajánlott kb. duplája/triplája. Vízcsere heti 25-30 %.

  A növények: Valisneria, Limnophila aquatica, Ammania gracilis, Riccia fluitans, Taxiphyllum barbieri, Cryptocoryne parva, Lilaeopsis brasiliensis, Hemianthus micranthemoides, Glossostigma elatinoides.

  Mindehhez a világítás nagyon szerény: 2*15 W T8. Ennek ellenére a Limnophila, az Ammania szépen nő, a mohákat folyamatosan irtani kell, a Glossostigma meg lassan de biztosan növi be az előteret. Korábban volt ecset meg szakállalga, de a betelepített 5 amano garnéla felszámolta. Most csak némi zöld pontalga a köveken (de ez nem baj) meg a homályosabb sarkokban barna alga az üvegen.

  Azon gondolkodom, hogy világítást cserélek: 4*24 W T5-re. Mit gondoltok, érdemes megkockáztatni ezzel a tápozással és CO2 adagolással, vagy egyből eláraszt az alga? Érdemes 4*24 W-ra cserélnem, vagy elég lenne csak a fele ennek az aksinak. (Sajnos a kinézett világítás esetében (Dymax HI-5) úgy tudom nem kapcsolhatók külön a csövek, tehát nem lesz lehetőségem az elején csak 2 csövet üzemeltetni.)

 79. Ehh, tudtam, hogy valami lemarad…

  A szűrés: Evo 2208 külső: 700 l/h + Eden 501 külső, skimmerrel: 300 l/h. A hőmérséklet 24 fok. Az áramlás jó, mulm gyakorlatilag nincs, ebben segítenek az amanok, red cherryk és maláji tornyosok is.

 80. Az elég rossz jel, hogy ha az algaevőknek kell felszámolni az algát. Tüneti kezelés.

  Az alga okkal van – a fonalalga általában CO2 problémákra utal. Amíg ezt meg nem szüntetted, könnyen „bedőlhetsz Damoklész függő kardjába” – ahogy valaki mondta… 🙂

  Bár nem vagyok nagy élesztős-szakértő, gyanítom, hogy a 90 literbe nem old eleget/egyenletesen ez a módszer.

  Tartok attól, hogy a világítás növelésével a problémákat csak tetézni fogod. Esetleg ki lehet próbálni szépen fokozatosan (egyenként kapcsolva a fénycsöveket) – majd meglátod. 🙂

  Én azonban a világítással legeslegutoljára foglalkoznék, amikor minden mással 100%-ban elégedett vagyok.

 81. Levinen: Én pont most pénteken mennék fénycsőnézőbe… És így előre kicsit drágábbra számítottam. Ha nem találok pénteken nekemvalót, akkor valószínű érdekelne a tiéd, ha még eladó! Bár a távolság lehet probléma lesz, mert Egri vagyok… Nem tudom hogyan lehet biztonságosan fénycsövet „postázni”, ha egyáltalán megéri…

 82. Sziasztok!
  oRphEus

  Az én aksim kb.(50 l.) fele akkora mint a Tiéd, a tervezett világításod is hasonló,u.azokat a tápokat használom mint Te, az élesztős palackos CO2, jó reaktorral jól működik,de én kiegészítettem egy házi szódás szifonnal is.(leírás az akvarista fórumban a barkács részlegben)A csövek 1-1 db.T5 24W Sylvania GroLux és Osram daylight 650. Először nekem is algásodott de az EI rendszer óta jelentősen javult minden.A tápokat háromszorosan túladagolom, (egyenlőre)50% vízcsere.Kezdetben volt egy (nem) kevés alga, de már nincs.

 83. Üdv!

  Végül úgy döntöttem kockáztatok, és megnövelem a világítást, szóval az eddigi 30 W helyett 96 W üzemel a ~90L fölött. 3 db 24 W-os T5 HO Sylvania 865 (6500K) és 1 db. 24 W T5 Sylvania Gro-Lux (8500K). Elég komolyan megváltozott az akvárium színvilága is. Még szoknom kell. 🙂 A növények úgy tűnik értékelték a változást, pl. a Glossostigma 2 percen belül (!) buborékozni kezdett. Csak azt kell kikísérleteznem, hogy mennyivel növeljem meg a táp mennyiségét.

  Más. Korábban szó volt a világítás napközbeni szüneteltetéséről, illetve ennek esetleges negatív hatásairól. Annyit tennék hozzá, hogy ha belegondolunk, ilyen a természetben is bőven előfordul. A trópusokon kb. naponta jönnek a rövid, de annál intenzívebb zivatarok/viharok. A fény mennyisége pedig ilyenkor jelentősen lecsökken, kivált a víz alá jutó fényé. Kérdeztem erről biológus ismerőst is, szerinte sem gond a megszakítás, a növények meg tudják oldani. Persze ez megint csak elmélet. 🙂

 84. oRphEus arra figyelj hogy a megnovelt vilagitassal csokkenteni kell a bekapcsolt orak szamat. 8-10 oranal semmikepp ne legyen tobb. inkabb 8 orara tippelnek.

 85. orpheus: Miert akarad szuneteltetni a vilagitast napkozben? A novények termeszetesen tudnak alkalmazkodni, de vsz jobban ertekelik ha nem kell. Sporolni a vilagitassal nem tudsz, hisz 8-10 ora vilagitas ugy is kell. A fenycsonek is jobb a folyamatos uzemmod. De nem gond a megszakitas, csak nem ertem miert kell.

 86. Ezen a honlapon olvastam valahol, hogy az algák nem bírják olyan jól a világítás megszakítását…

 87. Dennerle-nel van ilyesmi aszem, hogy megszakitos modszer jo. legalabb annyi ellenzoje van mint tamogatoja. szerintem nem jo megszakitani. az algak ellen nem igy kell harcolni. ugy tudom Amano is azt mondja hogy egyhuzamban kell tolni.

 88. Edorn: „Ezen a honlapon olvastam valahol, hogy az algák nem bírják olyan jól a világítás megszakítását…”

  Téves. Az algáknak mindegy. Más tényezők változatlansága mellett semmilyen világításkapcsolási hókuszpókusszal nem tudod visszaszorítani őket.

  Sem a szieszta sem pedig a „mid-day burst” (délben plussz fénycsövek rákapcsolása pár órára) nem célravezető.

  Az egyetlen dolog ami célravezető (és ezt többen is alkalmazzuk itt és világszerte sikerrel) az, hogy a fények felkapcsolása (és csakis a felkapcsolása) 2 fokozatban történik. Lehetne 3 vagy több, de egyszerűen nincs értelme újabb fokozatokat beállítani. Ennek a technikának egyértelmű az indítéka:

  A növények CO2 igénye a foto időszak elején a legintenzívebb, és ilyenkor a legfontosabb az, hogy a megfelelő mennyiségben hozzájussanak a szükséges szénhez. Ha nem jutnak hozzá, akkor csökkenteni vagy leállítani kényszerülnek a szénfelvételi folyamatot, ami bizonyítottan szenvedést okoz nekik (részleges bomlás) és a szemmel egyébként nem látható pusztuló részeken megjelenik az alga.

  Azzal, hogy a foto időszak elején csak a fények egy részét kapcsoljuk be adunk egy plusz esélyt a CO2-nek arra, hogy megfelelő mennyiségben feldúsuljon. Az esély két részből áll: egyrészt időt adunk a CO2 beoldásnak, másrészt a növények oldaláról a szénfelvételi igényt alacsonyabb szinten tartjuk. 1-2 óra elteltével, amikor a maradék világítás is bekapcsolt, már megfelelő mennyiségben áll rendelkezésükre a CO2.

  Lekapcsolni lehet egyszerre. Egyébként én a CO2-t 45 perccel a fények kikapcsolása előtt állítom le, hogy a CO2 szint éjszakára ne legyen olyan magas, amikor egyébként sem fogy, inkább termelődik…

 89. Az algáknak tényleg mindegy, max a te kenyelmi szempontod lehet, hogy munka elott is vilagitas mellett szeretned latni az akit.

 90. ez a fénycső jó lenne egy low light aksiba szerintetek?

  ?http://www.e-pet.hu/?oldal=2&kat=58&termek=517

  természetesen nem egy, hanem kettő lenne a 40 literhez

 91. bár, 9000 k-s az nem sok? akkor elég egy is?

 92. 9.000K-s csöveknél nagyon domináns a kék szín. TöbbX azt olvastam, hogy a kék inkább az algáknak, mintsem a növényeknek kedvez.

 93. „bár, 9000 k-s az nem sok? akkor elég egy is?” A teljesítmény és a színhőmérséklet különböző dolgok. Egy kis olvasnivaló:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADnh%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet

  http://mek.niif.hu/00500/00572/html/viltech1.htm

 94. Proci, tudsz esetleg linkelni erről? Számomra ebben a gondolkodásban az a félrevezető, hogy az algák igényeivel foglalkozik.

  Az algákkal nem kell foglalkozni a fény spektrumának kiválasztásánál. Mivel alacsonyabb rendű életformák, mint a növények, ezért mind a tápanyagokat mind pedig a fény szélesebb spektrumát sikeresebben „hasznosítják”.

  A fény típusának kiválasztásánál tehát elsősorban a növények igényét és az esztétikai szempontokat érdemes figyelembe venni.

 95. Igazából ez az egész színhőmérsékletes/spektrumos móka túl van misztifikálva, gyakorlatilag az akvarisztikai fénycsőgyártók tartják életben a dolgot.
  Nincs olyan fénycső ami ne okozna algásodást (gondoljunk arra is, hogy amit rárajzolnak spektrum, az nem egészen felel meg a valóságnak, hiszen a fénycső élete során változik, eltolódik, torzul, stb.).

  A növények elég széles tartományban tudják hasznosítani a fényt, így ha csak nem nagyon extrém (nagyon elvetemült spektrumú) csövet választunk, akkor az meg fog felelni.
  Így aztán olyat érdemes választani, ami kiemeli a növények/halak színét. Ez meg egyéni dolog, hogy kinek melyik tetszik. Itt van egy pár példa: http://saurama.aqua-web.org/

  Megjegyzés: Az persze már nem igaz hogy egy adott növény X spektrumú cső alatt ugyanúgy fejlődik, mint Y spektrumú alatt. De nem is ez a lényeg.

 96. Az „ugyanúgy fejlődik”-et úgy értem, hogy ugyan olyan ütemben, de ez könnyen orvosolható probléma, plusz fénycső.

 97. köszönöm az info áradatot és a segítséget!

 98. Ilyet szeretnék:

  http://aquaimpex.hu/webshop/product/aquatic-nature-solar-lux-1850

  erről mi a véleményetek? használt már vki ilyet?

 99. Ezeket a fénycsöveket nem ismeri véletlenül valaki? Csak ezeket tudták most hozni a helyi boltba, de igazán érdemleges infót pl a színhőmérsékletükről nem találtam sem a dobozukon, sem a neten…

  – Aqua Medic T5 Plant Grow
  – Wawe Plant Power

  Nem tudom, jók lesznek-e növénynövesztésre…

 100. Fénycsövet szeretnék cserélni az akváriumban. A baj az, hogy egyetlen fénycsőnek van benne hely, nem tudom, hogy kell átalakítani és jelenleg nincs is rá pénzem. Nem tudom, most milyen fénycső van benne, mert ez egy használt akvárium, ez volt benne. Azt sem tudom, hogy T5 vagy T8. Ezeket honnan lehet megállapítani? Nincs ráírva. Milyen fénycsövet ajánlotok egyedüli csőnek, ami nem túl drága? Ha lehet, akkor ezek közül szeretnék választani: http://bolthely.hu/tungsram/fokat/48284ef3cabff_Akvarium_fenycsovek http://bolthely.hu/tungsram/fokat/482850cc42134_Noveny_es_akvarium_fenycsovek Melyiket ajánljátok? Amúgy 100 l-es akvárium, közepesen sok növénnyel.

 101. Szia Mudi!

  A T5 és T8-as fénycsöveket elsőre a vastagságukból tudod megkülömböztetni. A T8-as a vastagabb 26mm átmérőjű,a T5-ös 16mm. Ezenkívűl a T5 a modernebb, sokkal jobb fényhasznosítású, takarékosabb. A gyári tetőkbe még túlnyomó részt T8-ast raknak, valószínűleg neked is ilyen van bent. A növényeknek ez bőven kevés szokott lenni, érdemes elgondolkodni egy tuningon, bár szakismeret hiányában én sem ajánlom senkinek, mert az áram, pláne vízzel kombinálva veszélyes móka is lehet. Persze ha van segítséged, mindenképpen érdemes bővíteni, elsősorban T5-re. Arra ügyelj, hogy az akváriumi fénycsövek hossza még véletlen sem egyezik meg a hétköznapi fénycsövekével! Gondolom neked 590mm-es van, ezt nem tudod kiváltani „szobai”fénycsővel mert azok 600mm-esek és nem férnek be.Ha egyedüli fénycsőcserén gondolkodsz, az általad említett osram és sylvania T8-as csövek jók lehetnek neked. Ennél olcsóbbak nem nagyon vannak.
  Olvasd át ezt a blogot, biztos találsz még hasznos infot!

  Vagy itt van pl.ez.

 102. Sziasztok!

  Szerintetek ez a fajta LED-es világítás jó lehet? 6-7000 K-t tud!

 103. Hali!

  Nekem nagyon megtévesztő, hogy azt írja, hogy cool white mert azt 4000 K.körülire szokták megadni.A 6-7000 K. körüli az már day light.Nekem van hasonló de sztem.4000-nél nem több, azaz
  cool white.Igaz az ára miatt csak egy db.van és az is a madaraknál.Nem tudom mekkora aksit akarsz bevilágítani de gyanítom sok kell, és az ugyebár nem olcsó.Mikor térül meg az ára?Ettől már jobban jársz T5 vagy 6500 K-es energiatakarékos izzókkal, bár nem tudom mi a célod.

 104. 40 literes akiba kellene. csábító a sok üzemóra kérdés, hogy hány darab kellhet hozzá.

  fentebb már írtam, csak senki nem válaszolt, hogy ezek milyenek lehetnek, nem kell annyi elektromos bizgentyű, mint a fénycsövekhez:

  http://aquaimpex.hu/webshop/product/aquatic-nature-solar-lux-1850

  érdemes- e megvenni.. low light akihoz lenne

 105. Ha veszel kb.4000 K.-es en.tak. izzót ez akár elég is lehet,ha 13-15 W-os.Ezt kb.4x kell felszoroznod akkor megkapod a (körülbelüli ) tényleges W-számot.(na ez jó ellentmondásos, de rá van írva, hogy mennyinek felel meg a hagyományos izzókhoz hasonlítva)
  Bár én ezeket az árakat sokallom, de lehet, hogy nem csak marketingduma az akváriumi alkalmasságuk.Néha lehet 4-6500 K-et kapni barkácsáruházakban, vagy elektromos ill. villanyszerelő üzletekben.

  A ledesből kb.4 db.kellene a 40 literhez ha az enyémhez arányosítom.(persze csak saccolom, nekem csak 1 van)

 106. Helló!Már több helyen is kérdeztem,de vszeg senki nem tudott rá válaszolni: Hagen Glo 2*39W armatúráról hogy kell levenni az oldaltartókat? Fügeszteni szertném…(köszi)

 107. A fényforrások egyik legfontosabb adata a fényerő, azaz lumen. Ez nálam az 55 W Power compact esetében 4800. A lednél ez ha jól láttam 9 lumen volt. Egy olyan izzóban 48 db led volt. 48*9= 432 lumen. Ebből kéne akkor kb 10 db. Az ára, ha jól láttam 3.990 . 10*3990=39.990.- Hát még drága… 🙂
  Az üzemóra miatt biztos megérné, de még nem kiforrott a technika. Elmászhat a színhőmérséklet vagy bármi. Várj még ezzel.

 108. Szia Nigro!

  Valóban elég drága! még!!
  A másik lehetőség, amit találtam az a fentebb belinkelt energiatakarékos izzó.
  Jónak tűntek és egyszerűbb, olcsóbb, mint egy t5-ös világítást összehozni.
  Mennyire működhetnek ezek rendesen?
  Lehet, hogy belefogok egy próbát megér, asszem..
  Szeretnék már én is feltölteni egy akváriumot ide!

 109. Ott is a lumen értéket nézd. Ne tévesszen meg, hogy hány wattos izzó helyett ajánlják.

 110. Solar Lux 26 Watt piros-fehér
  7100-6500K ezek jó értékek (értem ezt a színekre és a számokra is), mondjuk egy 40 literes low light akváriumhoz?

 111. Low lighthoz? Jó. De azért egy lument jó lenne kideríteni. 1500-2000 azért kéne.

 112. Majd utána kérdezek a lumennek, de nem fűzök hozzá sok reményt. Sok helyen, főleg itt vidéken az akvaboltosok azt se tudják, hogy mi az. Mikor a Pleco-t keverik az Anci-val, aranyhalat adnak 6 literes gömb akiba… sokat nem várhatsz tőlük

 113. Köszi!
  Megpróbálom akkor ezeket a fénycsöveket. A tuninghoz hol találok leírást, az alapoktól kezdve, hogy mit hogyan, mivel kell beszerelni?

 114. Sziasztok!
  Még mázli, hogy időnként újra átolvasom a cikkek hozzászólásait, hogy le ne maradjak, különben most értetlenül ülnék otthon, hogy vajon miért nem ad sokkal nagyobb fényt az osram compact fénycső, mint a sima T8-asok.
  Valaki leírná, hogy mi is a pontos típusa az 55w-os osram csőnek,mert amit én vettem az egy daylight cső, de csak 3000 lument ad le míg Nigro azt írja az övé 4800 lumenes.
  Két csőnél ez nálam 3600 lumen veszteség, több mint ha még egy ilyen csövet raknék be.
  Help!

 115. Ahogy nézem létezik gyengébb, de jobb színvisszaadású és erősebb de picit rosszabb színvisszaadású.

 116. köszi Nigro utánna nézek!

 117. Ja látom pont erről van szó, szóval én már megvettem a daylight elnevezésűt, meg a foglalatot és az előtétet is. Tudnál küldeni közeli képeket a bekötéséről? Csak hogy biztosan ne hibázzam el. Köszi

 118. Hellosztok még ujj vagyok itt. Elösször is gratula Nigro Szép az akvid !!!!!!!!!
  Az lenne a kérdésem hogy most tervezem egy 240 literes akvárium beindítását méretei(120*40*55) és gondoltam kikérem a véleményed(eteket) a világítással kapcsolatba az biztos hogy T5-ös lesssz de kb eddig is jutottam. Ezt néztem szerinted JÓÓÓ???
  : Ebböl gondoltam négyet?——->

  http://bolthely.hu/tungsram/id/00805_Fenycso_T5_HO_F39W_T5_830_warm_white_16x849mm
  Üdv,:

 119. Az eddigi tapasztalatok alapján, csakis az OSRAM 865 T5 HO-ját tudom javasolni.

  Amit néztél az 830-as és nagyon sárga a fénye. Nem fog neked tetszeni… 😉

 120. KÖszi 😀
  Am a darabszám jó szted? (4)

 121. Thx 😀

 122. Üdv. mindenkinek !
  http://bolthely.hu/tungsram rendeltem náluk,le a kalappal !!!!!!!!(A címüket erről az oldalról tudom)
  Felhívott a cégtől Szabó Úr elmondta nekem tudatlannak,hogy a t5 höz nem kell a gyújtó és a foglalat és ha nem gond ezt kiveszi a rendelésemből.Megköszöntem és néztem,mint egy birka. Ilyen még van !
  Rövidke beszélgetésünk során kiderült,hogy más fénycsövek valószínűleg nem lesznek,de szerintem ebből is tudunk bőven válogatni .
  Ajánlom nektek hasonlóan örült társaimnak a boltot teljesen korrektek .Remélem NIGRO nem öl meg ezért a bejegyzésért . 🙂
  Ja és én is OSRAM 865 T5 csöveket vettem !

 123. üdv!
  tud valaki olyan oldalt ahol lehet szerezni Power Compact fénycsövet? (magyar oldalt)

 124. Sziasztok!

  Először is gratulálok a bloghoz, nagyszerű leírások vannak rajta! Látszik, hogy nem ma kezdted a „szakmát” 🙂

  Kezdő vagyok még sajnos az akvarisztikában és ha lehet, akkor szeretnék kérni némi segítséget világítás ügyben, mert a kb 1 hónapja beüzemelt aksimban nemhogy növekednének a növények, hanem szinte mennek össze:S
  Ez a leírásokból kiderül, hogy egyértelműen a világítás is közrejátszik a növényeim „hanyatlásához”, úgyhogy most megpróbálom pótolni a hiányosságaimat és szeretnék egy jól működő szép aksit kialakítani.
  Szóval egy 50L-es aksiről lenne szó, amihez szeretném kikérni a véleményed, hogy szerinted milyen és mekkora világítás lenne a legmegfelelőbb?
  A számítások alapján amit az oldalon találtam kb 40W teljesítményű világítást kellene összehoznom, ami napi 8 órátban világít, de foggalmam sincs, hogy a 30 féle ilyen-olyan színű, méretű, meg lumenű fénycsövek közül melyik lenne nekem a legjobb :S
  Az akvárium fedelének hossza 55 cm, tehát ebbe a méretbe kellene valahogy beleépíteni a technikát.
  Ahogy itt olvasgatom a leírásokat, szerintem T5-ös fénycsövekkel kellene/fogom megoldani, csak kérdés, hogy mennyi, milyen, és hogyan :/
  Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

 125. (Akkor ez Skype-on lerendezve 😉 )

 126. Szia!

  Azt had kérdezzem már meg hogy milyen ragasztót használtál?

 127. Szia! Sajnos ezt már régebben is kérdezték és nem tudtam megmondani. Ezt találtam itthon. De ha emlékeim nem csalnak, akkor két komponensű ragasztó volt.

 128. Értem, akkor gondolom ez elég erősen odafogja a foglalatot és a csőtartó patentot? Nem szeretném ha megcsapná a halakat a villany. 🙂
  Köszönöm a választ!

 129. Szia!Szeretném feltuningolni a 112les gyári akváriumom világítását!Tudnál tippeket adni?Méretek:80H;40M;35Sz
  Mivel 2x18W van benne ez nem elég..:S
  Szerintem a legjobb megoldás,a power compact lenne,de ahhoz meg ha jól tudom nincsen páramentes foglalat szóval az meg úgy kockázatos..:P Vagy neked is az van,ahogy nézem,mik a tapasztalataid vele kapcsolatba..:P
  De itt bementem az OBI-ba azt sem tudták mi az a power compact…na..mondom….
  Szóval kérnék ez ügyben,”gyártásban”,ilyesmikben tanácsokat köszi!:)

 130. Szia! A 112 literre 2X55W lenne ideális. ennek hossza viszont 90 cm, tehát egymástól eltolva lehetne feltenni. Ez az egyik megoldás. A másik, hogy 4x24W T5 HO fénycsövet szerelsz. Ehhez van páramentes foglalat is.
  Szereléshez olvasnivaló: http://akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=10&t=32

 131. Szia! A kérdésem az lenne,hogy egy 85 literes akváriumhoz milyen teljesítményű és típusú pilácsot ajánlasz. És a másik kérdés az, hogy a beépített háttér színének van e hatása a fény erejére, itt a színek fényelnyelő képességére gondolok (Pl:sötét háttér több fény vagy ilyesmi).

 132. Üdv! 85 literhez 3X24W T5 HO fénycső kéne legalább. A beépített hátteret inkább vedd ki. Nagyon ritkán használják a növényes akvarisztikában. Jobban mutat egy semleges sötét, vagy világos háttér előtt majd a „kert” 😉
  Nem is beszélve arról, hogy 85 literből értékes litereket vesz el 😉

 133. Szia! Köszönöm a tanácsot, a teknőbe háttér nélkül egyébként 95 liter víz önthető büntetlenül. Egyébként egy hagyományos és egy növényes akvárium hibridjét szeretném összehozni,ami látványos de nem nyírja ki a pénztárcámat. Mert ugyan a külső szűrőmet magam csináltam, de a CO2 rendszer már macerásabb meló lenne. A CO tabik meg nem tudom milyenek és mennyire megbízhatóak. Én ugyan kertész vagyok,de nagyon sajnálnám ha kinyírnék agy csomó szép növényt, mert még nincs tapasztalatom víz alatt csak felett.:) 🙂 😉

 134. Szia!
  Sokat olvasgatom az oldalt, és az írásaidat, amihez gratulálok!De még mindig tanácstalan vagyok.
  Van egy nettó 240l akim.(100x50x60)Szeretnék bele 2 db Kompakt fénycső Dulux L 55W/865 Daylight 6500K 24x44x533mm 2G11
  4550lm fényáram. illetve 2 db Kompakt fénycső Dulux L 80W/880 Skywhite 8000K 24x44x565mm 2G11
  5850lm fényáram.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezek a fénycsövek megfelelnek-e egy növényes élettér kialakításához.

  köszönettel:otticsek

 135. Nem lesz nagyon sok az a fény? Szerintem bőven elég lenne a 150-180wattott megcéloznod és ha később szeretnéd fejlesztheted . A PowerCompact csövek pedig jók lesznek az akihoz. FYI nincs hozzá páramentes foglalat, de sokan használják.

 136. Köszi Inadsz, de megvárom Nigro válaszát is.

 137. Szia Otticsek!
  Az akival csak egy apró probléma van, hogy elég mély (60cm). Itt már el szoktak gondolkozni a fémhalogén világításon.
  Ha mégis maradsz a power kompaktnál, akkor pedig hallgass Inadsz tanácsára 😉

 138. De ha emelem a talaj magasságát, és elérem az 50 cm. akkor már jó lesz egy növényes aksihoz?vagy mennyi az ideális távolság a talaj, és a neoncsövek között?

 139. Úgy már jó lehet. Az ADA akváriumok általában 45 cm magasak (erre jön kb. 10 cm aljzat). Az én akváriumom 50 cm magas és ott minden aljzatnövény tökéletesen fejlődik T5-ös csövek alatt. Kalkulálj picit magasabb talajjal és nem lesz gond.

 140. Köszönöm nektek a tanácsokat!
  akkor neki kezdek 🙂

 141. Szia Nigro!

  Tegnap fejlesztettem második körben a 112l-es akimat, (szabvány méret) először 2*28W DL+DC T5 került bele. A növények ugyan fejlődtek, de nagyon nem akartak bubizni, még a riccia sem. Így raktam bele a korábban említett 55W 4550lm-es Power C. csövet a gyári tetőbe. Semmi ragasztást nem használtam, egyszerűen megfútram a gyári tetőt és felcsavaroztam.
  A kérdés az, hogy nem tudom mennyire normális az hogy eléggé melegszik a cső, gyakorlatilag alig lehet megfogni, és nem fogja megolvasztani a tetőmet idővel?
  A másik hogy így nem lesz túl sok a fény? EI tápozást használok, és élesztős CO2. Sajnos muszáj az élesztős, mert még albiban lakom, de szóba jött a lakásvásárlás, és nem akarok előttem még több költöztetni valót venni (palack…).

  Köszi Kope

 142. Az előzőhöz: Azt elfelejtettem írni, hogy olyan nettó 85-90l víz. Az azt jelenti, hogy nekem most 111/85=1,3wpl.
  Nem fog megölni az alga?

  Köszi!

 143. Valószínű, hogy elönt az alga 😉
  A fényt érdemes a megfelelő CO2-vel és a jó szűréssel növelni. Ha nem minden paraméter megfelelő, akkor jönnek a gondok. Vedd visszább a fényt amíg a többit nem tudod megoldani.
  A melegedés normális. Tetőfüggő, hogy mit bír. A gyengébb szettek kevésbé vastag műanyagból vannak. Az deformálódhat.

 144. Szia Nigro!

  Először is grat az oldaladhoz. Kezdő akvarista vagyok, ezért lenne néhány kérdésem, de nem igen találtam megfelelő topikot, de talán ehhez illik a legjobban. Szeretnék egy 90x45x35-ös low tech növényes akit csinálni, egy Eheim Biopower 200 belsőszűrővel , CO2 csak Easy Carbo lenne. Növények alacsony igényű fajták: Microsorum, Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, Hygrophila, + sok moha. Sajna low tech. oldalakat nem igen találok.
  A világítással kapcsolatosan kérdezném, hogy szerinted 2x39w T5 HO Hagen armaturában 1 db Osram 865 daylight 6500K és 1 db Sylvania Aquastar 10000K fény megfelelő lenne ehhez az akihoz? A növényeknek szerintem igen, de engem főleg az alga aggaszt. Ennél a fénymennyiségnél a napi Carbo + heti micro / macro valamint a bio töltetű szűrő elegendő-e az alga ellen. Persze később menne bele pár corydoras + sok RC a legvégén meg pontylazacok. Ha esetleg egyéb tanáccsal is tudsz szolgálni az indítással, működtetéssel vagy a felszerelésekkel kapcsolatban azt nagyon megköszönném. Köszi! Tom

 145. Ha csak belsőszűrés lesz, akkor 0,5 W/liter fölé ne menj a világítással. A fénycsövek jók, bár az Aquastar lehet, hogy kicsit hideg fényű lesz. Semmilyen belsőszűrő nem ér fel akár a legkisebb külsőszűrővel sem. Ez a Biopower érdekes megoldás, még működhet is. Óvatosan a halak telepítésével és nem lesz gond az algával.
  Low tech topikok az akvakertész fórumon: http://akvakertesz.hu/viewforum.php?f=24

 146. Köszi a gyors választ és a linket. Idővel mindenképpen külső szűrőre váltok, de kezdésnek nem akartam túl nagy beruházást. Azért választottam ezt a szűrőt, mert moduláris. A típus ugyan azzal a fejjel rendelkezik, mint az Aquaball sőt a szűrőtartályaik is kompatibilisek, és elvileg annyit rakok össze amennyit akarok, persze a teljesítménye így folyamatosan csökken. Szűrőanyagnak SUBSTRAT pro lesz benne, de lehet, hogy rakok bele mást is mivel több tartálya is van, talán Easy Life Symbiont. Szerinted a 2 db 865-ös jobb lenne? A túl hideg fény a növényeknek vagy a szemlélőnek zavaró? Igazából a szép látvány és az egészséges valamint biológiailag stabil aki lenne a célom.

 147. Mi a 8000 és 6500 Kelvin közötti csöveket preferáljuk. Ezek általában a szemlélőnek kellemes napfény jellegű fényt adnak.Az Easy biotöltetét nem ismerem, de biztos jó, akár csak a Substrat pro, vagy más márkás biotöltet. Olvasgasd a fórumunkat, mert sok hasznos infót találsz ott is 😉

 148. köszi, akkor inkább Sylvania Grolux -t (8500K) rakok a 865 mellé.

 149. Szia Nigro!
  Tanácsot szeretnék kérni, hogy 80hosszú – 35 mély – 50 cm magas akváriumra milyen világítás lenne a legjobb, persze megfelelő szűrés mellett.
  Amit néztem 4*24W az ami, talán kevés lenne, a 6*24W meg talán már sok? Előbbivel lenne: 0,68W/l , utóbbival 1,02W/l. Nagyon küzdenék, ha az erősebb világítást választanám?
  Köszi előre is.

 150. Sziasztok!
  Segitséget szeretnék kérni aki inditásban. Írtam a garnélaforumra de remélem itt hamarabb kapok választ Nigrotól,de bárki aki segiteni tud azt megköszönöm!
  Üdv mindenkinek!

  Gondoltam nyitok új témát, nem akartam SzalaiG kérdésibe és válaszaiba belekeverni a sajátjaimat.
  Régóta gondolkodom azon, hogy megint legyen akváriumom, ami már régen is volt, de akkor még nem nagyon értettem hozzá, csak tartottam őket az akiban, és sajnos a költözést nem bírták kiŰ:(
  Szóval eljött az idő hogx megint ékesítse egy gyönyörűség a szobámat, ami elég kicsi most, és csak egy írósztalnyi hely van, ezért is döntöttem egy nano mellett. Ebben kapcsolatban szeretném kérni a tanácsotokat.
  Kinéztem 3 akvárium szettet:
  – Eheim aquastyle 35 l: ami ebben nem tetszik az a belső szűrő és a sztem gyenge 7wos világítás
  – Wave Box 40: előnye – Niagara 250l/óra teljesítményű akasztós külső szűrő, hátránya(?): 11w lámpa
  – Aquatic Nature Aquarium COCOON 3 (31,2 L) 30 x 30 x 35 cm vagy Aquatic Nature Aquarium COCOON 6 (31,2 L) 40 x 26 x 30 cm, előnyeik- Solar DuoBoy 26W világítás,- Biológiai akasztós szűrő, bár nem tudom milyen féle. A cocoon 6 jobban tetszik mert nem olyan kocka mint a 3, szebben be lehet rendezni sztem.
  Vagy jobb ha teljesen én rakom össze: kb 30les akvárium, Blau Mini PL – Nano lámpa – 18 W, valamilyen csendes, külső szűrő(pl Tetratec EX 400 külső szűrő 400l/h). Nézegettem az árakat egy arámylag normális külső szűrő pl eheim pro, majdnem annyiba kerül mint maga a szett, ezért is lenne jobb a szett, mert olcsoban jönnék ki.

  Az aquatic az ami a legszimpatikusabb: mindenképp külső szűrőt(lehetőleg akasztós, csendes mert hálóba lenne) szeretnék hogy a kis akváriumban ne rondítsa el a képet, bár nem tudom hogy amit ehhez adnak mennyire jó, a lámpa is szerintem elég erős.

  Sok pénzem most nincs rá, gondolok arra hogy venni esetleg egy másik szűrőt vagy lámpát, ezért is szeretnék választani e három közül. CO2 nem szeretnék(még).
  Amit szeretnék ebből az akváriumból kihozni, az egy szép, igényes növényes aki, pár hallal, és garnélával(ezt mindenképp szeretnék, hol tudok egészségeseket venni, és melyik fajtát lenne érdemes beszerezni?)

  Előre is köszönöm a segítségeteket.

  Üdv,
  Gábor

 151. Üdv! Az Eheim szettből 2 db is működik a Green Aqua shopban. A 7W led (!) a kisebb szettekhez elég, a 35 literesnél már meg kell gondolni, hogy milyen növényt teszel bele. Nálunk szépen be van mohásítva és láthatóan jól nőnek benne. De HC gyepet ne várj tőle. Mint ahogy a többi szettől sem. Ezek arra jók, hogy néhány kevésbé igényes növénnyel működtethesd. Ha teheted, látogass el a GA boltba és megtapasztalhatod a saját szemeddel, hogy miből mit lehet kihozni. Ezek után könnyebb lesz eldönteni, hogy mit vegyél.

 152. Köszi,amint tehetem kinézek oda!
  Szted az Aquatic nature cocoon 6 a 26wos lámpával és a 200l/h-ás szűrővel nem lenne jó?

 153. Nem tudom. Olyat még nem próbáltam.

 154. Világítás ügyben én is felkereslek hamarosan, mert most akarom bővíteni az 50W-os fényerőmet a 96 literesnél.

 155. Szia Mindenkinek!
  Én vettem annó azaz 2 hónapja egy 54 literes akvárium szettet, aminél az a gondom, hogy folyamatosan megjelenik a barna alga:(. Szerintem az egyik ismerősömtől kapott 7 darab guppival hoztam haza, de azóta letakarítottam az aksi üvegét, és adtam hozzá 2 algenin gyógyszert. 2 hétig jó is volt de 2 napja megint megjelent, és a további 2 algenin nem segít. Ezért arra gondolok, hogy nálam is kevés fényt kap az akváriumom. (a haveromnak is ugyanaz a szettje van mint nekem)
  Az én akváriumom mérete: 60x30x30. És egy 20Wos energiatakarékos izzó van benne, igaz spécinek néz ki mert a hossza16cm+a foglalat. De a fényereje így ránézésre koránt sem olyan erős mint a konyhában világító 21Wos energiatakarékosé. Mondjuk az 10cm-s. Azon gondolkodom, hogy megcserélem, és inkább a konyháé legyen az akváriumba, és az világítson az akváriumba. Hátha nem jelenik meg a barna alga. Mondjuk azért vacilálok, mert a hossza nincs akkora mind amekkora eredetileg a szettben van. Hogy tudnám megmérni, hogy a fényem elég e?
  Az akváriumomban izlandi moha van, 9 neon, 1 xifó, 1albínó harcsa, és egy márványos.
  Köszönöm előre is a válaszotokat!

  Üdv.: Erik

 156. A barna alga gyakran megjelenik új akváriumoknál, aztán el is tűnik. Milyen sűrűn cserélsz vizet, szűrő szivacsát ki szoktad nyomkodni leszívott akv. vízben?

 157. Szia Inadsz!
  Köszönöm a választ, észrevételt, hát az akvárium 3.hó 16.án lett beüzemelve, és rá egy napra lett halakkal betelepítve. Szégyenlem, de azóta még nem cseréltem vizet, de még részlegesen sem, ugyanis felemésztette az összes pénzünket a beüzemelés és betelepítés, és így nem maradt pénzünk slagra, vagy valami spéci vízszívó cuccra. Egyáltalán érdemes beszerezni ilyen vákumos dolgot? Annyit tettem a frissítés érdekében, hogy azóta kb 4 liter ioncserélt vízet töltöttem bele. (párolgás miatt) Eddig a víz tisztaságáért (Panzi-tól) a Crystall tablettát használtam, az algákhoz pedig a (Panzi) algagátló tablettát. De alig várom, hogy megjöjjön a pénz, mert azonnal veszek hozzá minimum slagot. 3 fajta kaját kaptak, ezt eszik felváltva, de lehet hogy túletettem őket, mostmár csak 2 naponta adok nekik. Eddigi kajáik: (Aqua Food) gyógytáp- heti egyszer, 2. (Aqua Life) FIX nevezetű granulátum kistestű halaknak, a 3. (Aqua Food) lemezes díszhaltáp.
  A vizet is ezzel a crystall tabival, tőzeg kivonattal, antiklórral indítottam be, úgy hogy feles arányba kevertem a csapvizet ioncserélt vízzel. A tesztek szerint akkor kiváló volt minden, de az sajnos egy hónappal ezelőtt volt. Most még nincs tesztem, ehhez is a fizura várok. Nitrit, és keménység mérő teszteket akarok venni, mert a PH tesztet megrendeltem a vaterán, 80darabos, és postával 740Ft.-volt. 1-14Phig mér.
  A szűrőm az egy érdekes valami, még nem találkoztam ilyennel. Az akváriumba csak egy áttetcső műanyag cső megy be, és a tető alá van építve egy négy lépcsősz szűrő ami nem látszik, és ezen folyik át a vít. A víz útja: elsőnek a bio golyók, utána nem szivacs, hanem valami szálas anyag szűri, utána aktív szén, és végül ilyen bio kerámia hengerekés ezen keresztül folyik a víz, de nem még nem tisztítottam még azt az anyag félét. Azért, mert gondoltam, hogy nem tenne jót a kezdetleges baciknak. De ezt is meg fogom ejteni, a saját vizébe, amikor kiszedek belőle.
  üdv.: Erik

 158. Esetleg jobb lenne, ha egy ilyen izzóra cserélném az energiatakarékos izzót? A halaim, és növényem mennyire kultiválná?
  Kompakt fénycső Dulux L 55W/865 Daylight 6500K 24x44x533mm 2G11

 159. Szia Nigro!

  Nagyon jó megoldás ez a világítás tuning.
  Én is beszereztem a hozzávalókat, csak olyan kérdésem lenne, hogy mivel ragasztottad a műanyag részeket, és használtál e valamilyen megoldást a nem páramentes foglalathoz?

 160. Szia!
  Ha jól emlékszem (nem tegnap volt) valami kétkomponensű ragasztóval fogattam fel a foglalatot. A másik oldalra egy tartó pöcköt ragasztottam. A nem páramentes foglalathoz nem volt nagyon ötletem. Éppen ezért nem is ajánlgatom senkinek, mert érintésvédelmi szempontból ez így nem az igazi. Bár az évek alatt nem volt vele gond.

 161. Szia!

  Köszi a választ.
  Nekem lenne egy javaslatom a „páramentes foglalat kialakítására”, a fénycső csatlakoztatása után a fennmaradó kis rést körbe kéne nyomni FBS SZILKONOS RAGASZTÓ-val. Ez azért jó, mert fénycsőcserekor oldható a kötés.

  És még egy kérdés, ha az előtét nem a tetőbe kerül beépítésre, akkor szerinted a fénycső maga nem produkál olyan jelentős hőt?

 162. Szia mindenkinek . Nagyon tetszik a webes lapotok és a témák amik szerepelnek . Amióta a fejemet tudom halak vesznek körül édesvízi halacskák a tengeri halak nem érdekelnek mert nem ismerem őket és félek kísérletezni vele . Esetleg ha lenne valaki aki tudna bővebben irni 250 literes a. beüzemeltetnék és tanács kellene .. [email protected]..
  ps . Egy ház halak nélkül üres és megemlítésre sem érdemes ))))))))))))
  csao

 163. Szia Laci! Üdv itt! 🙂 Ha konkrét kérdésed van, nyiss neki egy topikot a fórumon: http://akvakertesz.hu

 164. sziasztok!
  próbáltam átböngészni az előttem írtakat.
  egy jó ideje foglalkozom már akvarisztikával.Van egy 468 literes akváriumom amihez most végre kitaláltam milyen LEDES világítás tennék be.
  Némi infóra lenne szükségem ,hogy ez valóban működni fog-e!
  Kérdéseim: 1W smd led mekkora fénycső W energiának felel meg?(én kb.10X halottam,de nem akváriumos körből)
  3db 10W smd ledes reflektort szeretnék használni hideg fehéret ez kb 6000-7000 K írnak.Jó lesz szerintetek?
  A hűtést gyárilag megoldják ennél a kivitelnél ezzel úgy tűnik nem lehet gondom.
  Előre is köszönöm hozászolásotokat és válaszotokat.
  üdv Tomkow

 165. Az smd ledet próbálgattam, de alkalmatlannak tűnik akvárium fölé. Persze lehet, hogy te nagyobb sikerrel jársz. Tanulmányozd át az Akvakertész fórum ide vonatkozó részeit:
  http://akvakertesz.hu/viewforum.php?f=17
  http://akvakertesz.hu/viewforum.php?f=10

 166. Szia Nigro.Tanácsot kérnék.Van egy 350 l-es aksim.Nem igazán növényes,de van bent jócskán.A problémám,hogy nem túl szépek,nem túl zöldek.Adatok :-kh-9,gh-12ph-7,co2-25,autómata ph szabályzás-UNIT-500 belső reaktorral beoldva.Talaj-nos csak homok-bazalt keverék.Egy külön kis tartóban SERA-talajjal alul PRÓBA kedvéért. Szűrés-4000-l/h-3 külső,1 belső szürővel,vízfelszín mozgatva.TÁP-Van natúr levéltrágya-zöldítő komplex keverék(Konlin)Fitohorm K39 higítva,keserűsó,fitohorm vas,fitohorm mixromax.Hogyan mennyit?No ezt nem tudom,csak kisérletezek.Világítás-4szer 36 w-sera plant color 2,daylight 2.Ezt tudom,hogy gyenge.Beraktam egy 100 w 6500 kelvines égőt plusszba.Az időtartam 10 óra.És jöttek a bajok:-Alga,bőrösödés a vízen.A növények nőnek,az anibiasok virágzanak,BUBIZNAK,de a látvány pocsék,a víz taknyos-trutyis.Ha csak a neonok mennek kitisztul a vízfelszín,alábhagy lassan az alga,a trutyi is szűnik.De a növények nem szépülnek.Most merre?sok valami?vagy kevés?vegyek vissza,tegyek hozzá?hol kezdjem.A halak diszkoszok(ja-28c meleg),vörösorrú,vörös neon,harcsák.Előröl kezdeni nem tudom a halak végett,nincs hejem,a garnélák már amúgyis lehet hogy rámentek.Ja vízcsere-hetente-20-30 százalék eső-deszt víz csap víz(nálunk 24 gh-ás)A kérdésem-kérésem mit kéne tennem?Mere változtassak?ELŐRE is köszönöm,bár tudom ,hogy nem egyszezrű így.

  ,

 167. Szia! Bizony nem könnyű így, de a CO2-t még emelném és valóban a fény a másik, ami nagyon gyenge. „Beraktam egy 100 w 6500 kelvines égőt”–> Ez pontosan milyen égőt takar? A tápozásod sem biztos, hogy jó. Ehhez a mikromaxos táphoz nem igazán értek. Egyszer próbálj ki egy GA tápot. Lehet, hogy ott (is) van gond.

 168. Kedves Nigro!
  Természetes átböngésztem az akvakertészt,de bocsi úgy tűnik ott is csak „találgatnak”.
  Én azt szeretném igazából megtudni ha már gyakorlatban nem tudják nekem alátámasztani ,hogy elméletben az adatok alapján működhet -e egyáltalán? Jó-e a Kelvin érték és a kb.db-ként 900 lumen fényerő azaz összesen 2700 lumen amivel szeretnék világítani?
  üdv Tomkow

 169. SZIA.Köszönöm a gyors választ.Egy energia takarékos égőről van szó.1152 Lm.6500 KELVIN-DAYLIGHT.Mikromax-Peti akvakertész honlapján olvastam róla.Alacsonyabb adagon kezdtem,rendbe is volt minden,kicst a sárgultak,lyukacsosodtak a vízi csillagok levelei ezért megemeltem az adagolást,de még így sem értem el az ajánlottat,de a red shery garnélák eltűntek.Talán a réz?Metszés után meg jöttek az algák!Meg metszés nélkül is.:-(.A legnagyobb gond,hogy trutyis a víz-foltos vízvelszín,hab,ilyenek.Szera co2 tesztem van.Az alsó részébe vehér váladékszerű takony gyűlik össze.Úgy látom kevesebb fénynél jobb a helyzet.Maga a víz tiszta,de a szűrő beszívók iszonyú sok mocskot összeszednek.T ÚLETETÉS pedig biztos nincs.Egy kisvárosban lakom,ahol nulla az akvarisztikai élet,1 bolt van,alapszintü .Nehéz a beszerzés.A szűrés amúgy 1300 sera-1200 Jbl,750 EHEIM,külső+1 900l/h belső.Most visszább vettem a világítást tápozást.Akkor a világítást emeljem újra?A tápozásssal hogy viszonyuljak?Most minden nap másból adagolok 3-4 ml-t.Ami heti 2 nap/fajta?Ok.ha emelem a világítást-kiszámolom itt az oldaladon talált gallon/W-alapján a világítási időt-mennyire kell a tápozást változtatni?Esetleg várjak az elérteredményre,és majd aztán?amúgy van giga anubiasz.Négy virágot hoz egyszerre és hatalmas bubikat eresztenek.:-)Tudom hogy biztosítva lennének, vannak a feltételek,csak az összhang a probléma.Ennek a megteremtéséhez lenne jó valami útmutató.A múgy sokat olvasok a témáról.A legjobb,legtöbb infóval bíró oldal amúgy szerintem a Tiéd.Köszönöm a sok munkát,hasznos tudnivalót.Had gratuláljak most itt!Azt még hozzá tenném,hogy nem növényes akit akarok(se idő,sem erő,sem tudásDe jó lenne egy guszta medence,egésséges szép növényekkel,élettel.Régebben amúgy egész jól nézett ki-kevés fénnyel,kardfüvekkel,anubiazokkal,co nélkülEgyszercsak valami elromlott.És most többet szeretnék.Köszönöm szia.

 170. Ja-amúgy a halaim jól érzik magukat,és szépek.Miattuk kicsit félve kisérletezek.

 171. Tomkow: A ledes világítás még mindig gyerekcipőben van. Ami működik, az horror áron. Az smd-ből ilyet próbáltam: Ebből 2db-ot tettem egy 45 literes (30cm mély) akvárium fölé. Gyakorlatilag annyit, vagy kevesebbet tudott, mint egy ugyanilyen erősségű fénycső (15W). Ledből ami használható, az a CREE power led. Viszont árban igen húzós lesz a vége. Nem beszélve arról, hogy ezeknek meg kell oldani a hűtését, különben hamar elpukkannak.

 172. Nivopalca: A sok mocsok a szűrők beszívóin lehet a sok elhaló növény maradványa. A tápozást módosítsd. Tégy egy próbát egy akvarisztikai táppal. Szerintem az arányokat nem jól lőtted be. Így könnyen elképzelhető, hogy a valamelyik tápanyagból hiányod van, míg másokból dúskálsz, mégsem tudják felvenni a növények (Liebig minimum törvénye). Javaslom, hanyagold a mezőgazdasági tápot és most nyomj pár táptablettát a talajba. Csinálj legalább 50% vízcserét és egy két hét múlva kezdj tápozni akvarisztikai növénytáppal.
  Világítás. Ez a 1152 lumen ez semmi amit ez a takarékos izzó tud. Ráadásul rövid, nem világítja be az egész akváriumot. További fénycsövekre volna igazából szükség. Egyenletesen elosztaná az akvárium egész területén a fényt. Egy 39W-os T5 HO fénycső 3300 lument tud. Nekem a 200 liter fölött 4db ilyen van. Ez 13.200 Lumen. 😉

 173. Igazából van agy gyári 105 CM-es kétcsöves akváriumi világításom plusszba .Csak a csövek nem érnek hozzám már két hónapja.Meg van rendelve.I

 174. Szóval tervbe van az almatúra beállítása,igaz T8 as,2-szer 38W.Nagyon várom bele a növényes csöveket.A szóban forgó izzót hiánypótlásnak-próbaként szántam..A talajba minden héten 10 db Sera növénytabletta kerül.Az aksi aljmérete-128 szor 48.cm.Van belhelyezve még 28db JBL növénytápos aggyaggolyó,még nincssenek fél évesek.Igen,biztos a növények bomlástermékét szedi össze a szűrő.És elég hamar feltellenek iszappal ekkora szűréshez képest.Tehát több-jobb fény-több CO2-t,gyári tápozást.Értem.Köszönöm szépen.Ja és nagyobb vízcsere.Kicsit nehéz lessz.Igyekszem.És továbbra is maradok hű olvasód! Mégegyszer köszi.Szia.

 175. Tomkow én most építettem smdből és csak 36 centit kéne átvilágítania de az eredmény eddig elég gyenge! Persze nem adom fel de így, hogy már van tapasztalat elég szkeptikus vagyok és én is kezdek a power ledre szavazni. Ekkora akváriumot sztem smd leddel nem fogsz világítani még az enyémet talán meg lehet oldani.

 176. Sziasztok! Rengeteg a hozzászólás, bocs ha már valahol fent megvan a válasz a kérdésemre…

  Van egy 180l-es akvárium, amit pár hónapja költöztettem. Korábban semmi gondom nem volt vele, de most szinte minden új. Külső szűrő, külső fűtés, új világítás stb. (CO2 is van, de még nem üzemeltem be.)
  A gond, hogy nagyon „zöldül”. A víz nem, de azon kívül mindenre rakódik. (plusz még egy kevés fekete fonal alga is)
  Korábban 2x18W-os „hétköznapi” fénycsövet használtam. Persze semmi gond nem is volt. Gondoltam most megadom a módját és vettem 2db jó drágát. Kicsit olyan lilás fénye is lett.

  Mivel más ötletem nincs arra gondoltam, hogy lecserélem a 2 csövet 1x80W power compact csőre (8000K és 5850lm)
  Szerintetek érdemes ezzel próbálkozni? Illetve elég 1 vagy legyen inkább 2db? Mert ha a wattokat számolok, akkor 2db is kevés, de gondolom nem a villamos teljesítmény a fontos, hanem a lumen.
  Vagy bármi más ötlet a zöldülés ellen? Előre is nagyon köszi a választ!

 177. Kiegészíteném az előző hozzászólásom mivel közben utána olvastam, hogy a most használt 2x18W-os OSRAM FLORA cső önmagában nem alkalmas akváriumba, kellene mellé más cső is.
  Két verzió közül szerintetek melyikkel teszek jót?

  1. Lecserélem 1db 90cm-es, 30W-os Hagen Aqua-Glo + 1db Hagen Sun-Glo párosra. Így a csövek hossza és teljesítménye is nagyobb lenne a mostaninál.
  2. Vagy a fent már írt 1 vagy 2db 80W-os power compact legyen. Ha ez, akkor mennyi és milyen… ha számít?

  Az akvárium továbbra is nagyon durván algásodik. 🙁 🙁

 178. Balázs!
  Kevés az infó, de gyanítom, hogy a költöztetés nem tett jót az akváriumodnak. Ha leírnád, hogy milyen változások történtek a költözés kapcsán, (felkavarodott a talaj, teljesen kicserélted a talajt stb…) könnyebb lenne az algásodás okát kitalálni.
  Egyébként ha csak növeled a fényt, attól kevesebb algád nem lesz.
  Az Osram Flora csövekkel kapcsolatban: Azt írod, hogy lilás a fénye. Ezek szerint ez tipikus „növényes” cső. E mellé valóban érdemes normál csövet is tenni, már csak azért is, mert nem túl szép a színvilága, és így az egész akvárium látványát rontja el. Valamint Nigro mester is azt vallja, hogy ezen csövek nem hoznak látványos pluszt, főleg ha a növényes akvarisztika egyébként is erős világítását nézzük, viszont nálad a 180 literre 2X18W nagyon kevés. Ezért nem volt eddig zöld algád. Azt is írod, hogy a külső szűrőd is új. Elképzelhető, hogy még nem alakult ki a lebontóbaktérium réteg (aminek nagy része amúgy a talajban van, ha azt megbolygattad, akkor ehhez szintén idő kell), nem állt be még az akvárium.
  Szerintem a CO2-t nyugodtan beindíthatnád, bár erős fény nélkül nem sokat fog érni.
  Tápozással hogy állsz?

 179. Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdéssel!
  Az akvárium költöztetésénél a talajt is cseréltem, mert a másik már tele volt csigaházakkal és egyébként is nagyon csúnya volt. (lehet jobban jártam volna ha nem teszem)
  Tápozni nem nagyon van mit, mivel csak egy féle növény van most benne, ami eddig nagyon igénytelen és szapora volt, de most ez sem nagyon hajt. Úgy gondoltam, hogy újabbakat akkor telepítek, ha már beállt a dolog. Szeretnék majd valami szép növényeset megvalósítani, de most nagyon nem abban az irányba haladnak a dolgok sajnos.
  Nem tudom mi a véleményed, de akkor elsőre lehet mégis ezt a világítás dolgot kellene rendbe tenni. (meg azért is, mert ebbe tudok jelen pillanatban hatékonyan beavatkozni)
  De továbbra is bizonytalan vagyok, hogy a fenti 2 variáció közül melyiket kellene megvalósítani. Vagy ha egyiket sem, akkor mivel világítsak!? 🙂

 180. Először is: A növényes akvarisztika bizony nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. A legjobban akkor jársz, ha ezt az oldalt szépen elmented a kedvencek közé, és az összes posztot elolvasod. 🙂 Tudom, ez soknak tűnik elsőre, és az is, de ezen az oldalon minden információt megtalálsz, ami a növényezéshez kell.
  Ha ehhez most hirtelen nincs indíttatásod 🙂 akkor itt egy gyorstalpaló, ami összefoglal minden hasznos tudnivalót ebben a témában:
  http://www.greenaqua.hu/novenyes_akvariumok_alapismeretei_novenysuli
  Azért még segítenélek egy két válasszal, bár én is kezdőnek számítok még e téren. 🙂
  Talán a legnagyobb probléma, hogy nincs meg nálad a fény, táp, co2 egyensúly.
  Ha valóban növényes akváriumot akarsz, akkor a 180 literes-hez bizony nagyon kevés a 40-50 Watt. Legalább 90W-ot kellene kreálni, de ez a minimum, inkább erősebbet! Inkább több csőből rakd össze, mint egy nagyból, mert egyenletesebb lesz a fényeloszlás. Tehát a kérdésedre válaszolva, inkább én fénycsövekből raknám össze a szükséges fényt.
  Aztán a további gond ott van, hogy gondolom nem táptalajt használsz. Ez igen fontos, ráadásul a talaj szemcsemérete is fontos, hogy benne a lebontó baktériumok meg tudjanak telepedni, és valamennyi vízmozgás is történjen.
  Ha alig van növényed, akkor szintén nehéz beállítani az egyensúlyt, tipikus kezdő hiba, hogy valaki kevés növénnyel indít (jómagam is így tettem), „majd elszaporodnak” alapon. Ebből az lesz, hogy bealgásodik az egész, és nem fognak elszaporodni.
  A másik komoly hiányosság a tápozás hiánya. Inkább tápozz sokkal többet, mint keveset! A kevés tápból csak az algák fognak szaporodni, és a növény a nyomelemek, fontosabb tápanyagok hiányában, nem tudja felvenni a neki kellő fontos építőelemeket. Tápozás nélkül nem fog menni!
  A CO2 nem elengedhetetlen, de erősen ajánlott, már az akvárium indításánál is.

  Tehát összefoglalva:

  1. Táptalaj, és fedőréteg a biológiai lebontás miatt és a növények táplálásához.
  2. Minimum 90W fény (de ha teheted mehet rá 150 W is!)
  3. Erős szűrés (ideális az akár 10X-es túlszűrés is), a további lebontási folyamatokhoz.
  4. Növénytáp (ha kevés növény van, akkor is kell!) (egyébként ez az egyik legbonyolultabb kérdés)
  5. Co2, hogy a növények gyorsan nőjenek, és ne maradjon tápanyag az algáknak!

  Remélem tudtam segíteni.

 181. 180 literre legalább kéne 90W hogy a növények ne csak sínylődjenek. Ha kevés az akváriumban a növény, akkor még nagyobb az algásodás lehetősége, ugyanis a növények ugyanazt a táplálékot fogyasztják, mint az algák. Ha nincs növény, nincs mi elfogyassza a keletkező tápanyagokat. Telepíts sok növényt, emeld a fényt, javíts a szűrésen, kezdj el rendesen tápozni, használj lehetőség szerint CO2-t vagy Easy carbo-t. Olvasd el az alapok-at és azonnal képbe kerülsz 😉
  Arra ügyelj, hogy a fény emelése, a fent említett paraméterek javítása nélkül csak további algát fog eredményezni.

 182. Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsokat! Eddig is sokat olvasgattam ezt az oldalt, de akkor nekiveselkedek újra és igyekszem mindent betartani… ha túl leszek az államvizsgán. Kérdés, hogy melyik lesz nehezebb. 😀

 183. Szia Nigro.A múltkor kértem tanácsot Tőled.Talán emlékszel.Nos a fénycsövek még mindig nem jött meg.:-(Volt otthon egy sima 4200K-es energia takarékos égőm.Beépítettem.Így már több mint 300w a 400l-re.A tápozást egyenlőre nincs lehetőségem változtatni,de átvariáltam,módosítottam a egyébb infó alapján.Most már két hétvégén is 40 százalék vízcserét követtem el.Hihetetlen!Az anúbias gigant négy kinyílt virággal-állandó bubi felhővel díszlik.A tóalmák,az Indiai vizicsillagok levelei tiszta buborékban,a jávai mohát a vífelé kényszerítenék(le van kötözve)a buborékok.A halak?Vidámak,gyönyörűek mint soha.:-)Persze alga van,de szépen csökken.Mit is írjak-mondjak?!Ja-a CO2 beoldáson is javítottam.Csak ennyi még-KÖSZÖNÖM! B.U.É.K.Maradok továbbra hű olvasód!Szemet-„agyat”-miegymást gyönyörködtető a lapod!!!Üdv.

 184. Ja még egy megjegyzés-a kriptóim levelei lefeküdtek a talajra.Elkoncentráltam kicsit a fény tőlük.Talán sokallották.Most vízcsere után kicsit ágaskodóbbnak tűnnek.És van még egy tapasztalatom-írtam a múltkor a vízfelszín hártyáról.Elég jól eltűnt,de nem teljesen.Kicsit csobogóra állítottam az egyik szűrőt.Kristály tiszta a víz!!!Bár tudom,hogy co-t vesztek,de szerintem a meleg víz miatt jobban kell az O2 is a halaknak.Örömmel olvasnám,a véleményedet,egyébb tanácsaidat!Köszönöm mégegyszer!Szia.Jó éjt!

 185. A meleg víz miatt valóban jobban kell, de ha a növényeid nekiállnak fotoszintetizálni, akkor termelnek rendesen oxigént 😉

 186. OK.Köszönöm!Remélem most már jobban alakul ez a medence.Persze a legfontosabb számomra,hogy a diszkoszok is jól érezzék magukat!Majd még beszámolok,ha nem bánod.Szia.

 187. Dehogy bánom 😉

 188. Sziasztok!

  Egy 360l-es növényes akváriumhoz mennyi fény lenne elég szerintetek? Hány T5-ös cső kellene, vagy mivel lehetne a legjobban megoldani a világítást?
  Jelenleg két T8 30W Polamp cső van benne.
  Még üres az akvárium, mostanában akarom indítani.

  Köszi a válaszokat!
  Kerry

 189. Szia! Kéne tudni a pontos méreteket, de ha hosszra megfelelő, akkor a fényerő is elég lehet. Elbírhat többet is egy ekkora aki, de ettől függetlenül ennyi fény alatt szinte bármi tartható már 😉

 190. A méret: 120 x 50 x 60, és van benne egy háttér is, ami valamennyit elvesz…

 191. Sziasztok
  Segítségre és tanácsra lenne szükségem.
  Van egy 100 l újraindított akváriumom 2x18w világítás/Sera plant T8+daylight T8/ ami elméletileg kevés,800 l/h belső szűrő+300 l/h belső kis szivattyú ami a co2 /élesztős 3 másodpercenként egy bubi/ beoldását végzi házi belső reaktorban és van még egy clear water B3 is benne.Ami a problémám az az algásodás a aljzaton barna algás zöld pontalga, a növényeken,az üvegen, a vízben lévő dekoráción zöld pontalga amit nem nagyon tudok kordában tartani.A nagy dekorációs kövön/ami nem is kő valójában/ sűrűn benőtte valami vöröses barnás alga ami még bubizik is,kevés fonalalga is van a növényeken és a dekoráción.A növények hetente kapnak tápot igaz nem nagy minőséget/Neptun,Easy tápoldat beszerzése folyamatban/,így mérsékelten bubiznak.Hetente csinálok kb 15% vízcserét.A világítás megemelésén gondolkodom de ha így is ennyire algásodom mi lesz akkor,jelenleg 12 órát megy a világítás.A kérdésem mi lehet a gond,merjem e megduplázni a fényt? Elegendő a 36W/L is vagy emeljem ? / jelezném amiről azt írták hogy fényigényes a tündérhínár szemmel láthatóan nő, a bakopa már kevésbé látványosan de nő szépen,igaz algásodik is /

 192. Amíg csak belső szűrő végzi a szűrést, addig ne emeld a fényt. Jó volna tudni pár vízparamétert, mert a zöld pontalga foszfáthiány jele is lehet.

 193. Köszönöm a tanácsot,ötletet.
  Sajnos csak vízkeménységet és ph-t tudok nézni,7 ph-m van 3dh-val??/nagyon régi volt az utolsó tesztcsík/,egyébként felénk kb 8-10 keménységű a csapvíz.
  Kivettem a clear watert is egyenlőre próbaként ,bár azt hiszem az csak a nitrátot köti meg.
  Felfedeztem a szűrővel kapcsolatosan még egy érdekes dolgot,mindenhol 800l/h szerepel kivéve a rajta lévő matricán ahol már csak 500l/h ami kevésnek tűnik.Van egy használaton kívüli belső szűrőm ami szintén atman f 102 érdemes azt is betenni?
  Vannak benne halak is kicsit tartok az áramlás nagyságától.

 194. Sziasztok,

  A hétvégén hosszú töprengés után rászántam magam, hogy a 110l-es akvárium gyári 2x18W-os csövét kicseréljem valami igazán ütősre.
  Az egész mögött az áll, hogy szinte az összes növényem régi levele sötétzöld-fekete algába burkolózott, és így messze alulteljesített esztétikailag attól, amit megálmodtam. Pont és ecsetalgának vélem őket. Nem sok, de régi leveleken néhol egybefüggő a bevonat. Csúnya…

  Az új világot 2db Philips 55W-os 6500K-s fénycsőtől várom. Ez ugyanannak a fénycsőnek a Philips megfelelője, mint amivel Nigro is tuningolt. Az átépítés egyáltalán nem volt macerás és alig több, mint 10 ezer jó magyar pénz volt az ára (2db fénycső, elektronikus előtét, 2db foglalat és 2 db fénycsőtartó bilincs).
  Lehet hogy sok lesz a 110W, de rövidebb fénycsövet nem akartam, mert ez a maga kb 53 centijével is kicsit rövidke a 80cm-es akváriumhoz (az eredeti fénycső szűk 60cm volt). Legfeljebb majd lecserélem az elektronikus előtétet egy szabályozhatóra.

  GA tápokkal tápozok, élesztős CO2 van.
  Beépítés, bekapcsolás után 2 órával olyan csodát láttam, amire én sem számítottam. Az épp virágzó anubias a virágának kelyhéből buborékozik, az echinodorus (bleheri?) levelei folyamatos gyöngysorokként eregetik az apró buborékokat.

  Kíváncsian várom mi lesz az algával. Mindenesetre a GA tápok dózisát másfélszeresére emeltem a „megvilágosodással” egyidőben.

  Úgyhogy egyelőre pozitív az élmény. Ja, egyedül annyi, hogy brutálisan melegszik, nyáron kell majd valami okosság ez ellen.

 195. A T8 csövek aktuális generációja akár 110lm/W hatásfokkal bír. A T5 HO ebben az egy aspektusban alatta marad a T8-nak. A HE T5 már nem. A „power compact”-nak csúfolt kompakt csövek fényhasznosítása még a T8-at is alulmúlja, a maga kb. 75lm/W körüli értékével. Az előadáson elhangzott be kéne tiltani a T8-akat kijelentés ennek fényében kicsit felemás, mert ha a hatásfokról beszélünk, akkor inkább a kompaktoktól kéne könnyes búcsút venni, mivel T5-ből egészen remekül kiváltható, és háromnegyed akkora bevitt teljesítménnyel már tud ugyanakkora fényáramot, míg a T8 szintén jobb nála minimum ennyivel, csak abból a nagy felületi fényesség helyett kiváló egyenletességet lehet elérni az egységnyi hosszra szükséges több cső miatt.

 196. „A T8 csövek aktuális generációja akár 110lm/W hatásfokkal bír.” – erről jöhetne pár link
  Egy nagyon fontos dolgot elfelejtesz. Számunkra a cél, hogy a lehető legnagyobb fényerő a legkisebb helyre beférjen.
  A Power compact 83 lm/W értékkel bír ami azért csak kicsit rosszabb, mint a T5 Ho 90-95 lm/W értékei, cserébe fele olyan hosszú. http://bolthely.hu/tungsram/id/01042_Kompakt_fenycso_Dulux_L_55W_865_Daylight_6500K_24x44x533mm_2G11

 197. Sziasztok!

  Mivel a cikk 2008-ban íródott, és a technika elég gyorsan fejlődik, kíváncsi lennék a mostani helyzetre. Szeretném átalakítani a világításomat (100l -re jelenleg 1db gyári T8). Ez nagyon kevés. Érdekelne jelenleg mit ajánlotok. A cikk alapján a választásom ez lett volna: Osram Dulux L Lumilux Deluxe 55W/954 (4000 Lumen Daylight)
  Mi most a legjobb választás?
  Esetleg LED? nem feltétlenül szeretném feleslegesen tömni az áramszolgáltató zsebét.
  Természetesen, ha a led nem az igazi, akkor kilőve.

 198. A LED már felzárkózott a többi fényforráshoz, de még nagyon drága az, ami elég is egy növényeshez. A T5 továbbra is tarol és a 80 cm-nél kisebb akváriumok esetében jó megoldás a Power compact továbbra is. Igazából érdemes lenne 4 év után frissíteni a posztot, de nagyjából az itt leírtak most is élnek.

 199. Köszönöm a segítséget!

  Átgondolom, mert hosszabb távon lehet gazdaságosabb a led.

 200. Szia nigro Volna 1 kerdesem ra tudnal nezni erre a linkre hogy es megfelelne e a 70l aksimhoz! A 60 centisrol beszelgessunk!mert az irasod kozott olvastam hogy szerinted a max 65000k felel meg de ez viszont 10000k! De az a problemam hogy ami wattban megfelelne az meretben nem felel meg! tul hosszú! koszi a segitseged! 🙂

 201. Szia a másikat elfelejtettem az hogy nincs benne kék mert azt olvastam hogy anovenyeknek kell a kék a fotoszintézis miatt! Szóval segíts kérlek!

 202. Próbáld meg még egyszer a linket, mert nem látszik. Ahogy értelmezem amit írtál, az egy tengeri világítás. Nem lesz szép a fénye édesvízi akvárium fölött.

 203. Gergő: 6500K-es a legmegfelelőbb, de pl. az ADA a lámpáiban egy spec. 8000K-es izzót vagy csövet használ ami kiemeli a színeket.
  72l-re én vagy 2db 36w-os PowerCompact csövet mondanék vagy 24w-os T5 HO 6500K-es csövekből 3-at, ha saját gyártás, vagy 4-et és takard le az egyiket.

  PS. hogy a viharba kéne leírni 13 1/2-et captcha-ban? 🙂

 204. Tudnál nekem be másolni valami oldat ahol készen meg tudnám venni a világítást?!mert jelenleg skóciában elek és korlátozott alehetosegem!koszi

 205. Vagy pedig ezt talaltam meg!

 206. Sikerult valahol talalnod?mert nekem nem!:(

 207. Ezt talaltam meg de rajuk írtam de azt mondtak hogy a tropical csöveken nincs kék a novenyekhez hanem az piros!szoval nem értem az egészet és kezdem feladni!pedig mar csak a világítás hiányzik!kerlek segíts mar!jo nekem otthoni oldal is ahonnan bírok rendelni csak lehessen pay pallal fizetni!koszi előre is!

  1. Túlkomplikálod! 😉 Vegyél meg egy olyan lámpatestet, ami jó méretben az akvádra. Aztán menj el egy világítástechnikai boltba és vegyél bele való 6500 K-es fénycsöveket. A legegyszerűbb, ha viszed magaddal azt a fénycsövet amit kaptál a lámpához. A lényeg, hogy cooldaylight legyen (6500K) amit veszel bele.

 208. Gergo! Ezzel a lámpával vigyázz (a képen, amit belinkeltél fent), mert itthon a fogyasztóvédelem betiltotta érintésvédelmi okokból!

 209. Sziasztok.
  A compakt fénycsöveket milyen időnként kell cserélni?
  ezeket is évente mint a T5-ös fénycsöveket?

 210. A kompakt fénycső mondjuk, hogy egy meghajlított T5. Tehát az évi csere ugyanúgy javallott.

 211. köszönöm a választ

 212. Szia Nigro!

  Lehet, hogy amatőr a kérdésem, de az 1 W/l „fénymennyiség” nem viseli meg a halakat. Eddig egy 54 l-es aksiban 15 W-os csővel világítottam. A növényeim rendre kirothadtak, nemrég épp harmadszorra telepítettem őket újra. (Persze ezt okozhatta más is: magas vízkeménység, tápoldatozás hiánya stb.) Most azonban minden fontos paramétert a helyére szeretnék tenni. Ezért ha most lecserélném a csövet mondjuk 60 W-osra, az nem okozna bajt a halaknak (ancik + neonok).

  Köszönettel,
  Aquaman

 213. Nincs amatőr kérdés 😉
  A neonok kevésbé szeretik az erős fényt, bár ha megszokják, ismét bátran előmerészkednek. Itt nem is ez lesz a legfőbb probléma. A fény emelésével egyidejűleg a többi lépést is meg kell lépni (CO2, szűrés, tápozás) ellenkező esetben felborul az egyensúly és algaháború lesz a vége. A lényeg, hogy a teljes rendszert egy magasabb fokozatra kell emelni. Mintha bevásárlóautóból versenyautóba ülnél át 😉

 214. Köszönom a választ!

 215. Üdvözletem, mester úr! 😀

  Egy 70*70*70 akváriumnak láttam neki… Főleg halak miatt, de a növények is fontosak lennének, hogy szépek legyenek.
  Nem akarok csak általános növényeket, strapásakat. Világításom most 2*18 9000k és 2*18 3500k fénycső. Egy 2*24 t5 armatúrával érdemes lenne még bővíteni (gondolom 6500k-al)?
  Co2 rendszerrel sem támogatom őket..
  Előre is köszönet.

 216. Nagyon magas az akváriumod. Szinte semmi fény nem jut le ebből a 72 W-ból amid most van, az aljára. Legalább még 4×24 kéne és 6500 K. A többit is cseréld inkább arra.
  Szívem szerint fölé dobnék egy 150W-os fémhalogént 😉

 217. Üdv!
  Ma nézelődtem egy kicsit a http://www.the greenmachine.com-on. És találtam egy cikket az alacsonyabb akváriumokról és felmerült bennem egy kérdés. Itt is érvényes az 1 watt/liter arány vagy elég egy alacsonyabb teljesítményű fényforrás az ilyen akváriumoknál a kisebb magasság miatt?
  Előre is köszi a választ?

  1. Éppen itt látszik, hogy mennyire sebezhető ez az 1w/l szabály, ami inkább általános ajánlás. Érdemes belegondolni, hogy egy alacsonyabb akváriumban kisebb vízoszlopot kell átvilágítani, tehát kisebb fényerő is elég lehet.

 218. köszi a választ.

 219. Sziasztok!

  Tanácsot szeretnék kérni az ügyben, hogy az alábbi akváriumhoz milyen fénycsövet és növényeket ajánlanál:
  80cm*47cm*30cm

  Nem igazából tudom eldönteni az ideális világítást, mert eléggé eltérőek a vélemények, amiket kaptam eddig – persze sokszor attól függően, hogy ki mit akar látni az akváriumban és mivel elégedett.
  Pár hete már olvasgatok a témában itt-ott és amit eddig leszűrtem, hogy az ideális növényes akváriumban 1w/liter világítás kellene + Co2 + táp + kitudja még mi.
  Ezt azt hiszem nagyjából még értem is, a problémám csak ott van, hogy ez az ajánlás akkor is ha nem kifejezetten akvakertész szeretnék lenni csak pár növényt tartani? Persze azt is olvastam hogy nagyban függ attól, hogy milyen növények kerülnek bele.
  Tehát végül is a tanácskérés arra vonatkozna, hogy egy nem kifejezetten növényekre kihegyezett akváriumnak mi lenne az ideális fénymennyiség és milyen növényeket javasolnál bele?

 220. Szia,
  elsősorban látogasd meg a http://www.akvakertesz.hu fórumot itt sok infót találsz minden témában, és van egy jó kereső is.
  Pár növényhez elég lehet a 0.5w/l is, co2 nélkül, kevesebb tápozással. Nézd meg a fórumon a naplókat, ott találsz szép low tech akikat és meg tudod nézni milyen technikával működnek ezek az akik.
  Növényekből itt bőven találsz és tudsz szűrni igények szerint is. 🙂

 221. Köszönöm válaszod, átnézem a fórumot 😉

 222. Megvan a világítás!
  150w hqi és 4x24w t5 egyben. 350 bruttó literre már egész jó. A hqi-hoz csak 12 000k-s izzót kaptam. Van még 2 db 6500k-s cső. Hqi cserélendő? Maradék 2 cső is legyen 6500k? Milyen közel tehetem a hqi-t a víztől? Minnél közelebb lenne jó- növények nincsenek túl magasan.
  Köszönöm az eddigi segítségeket is!

 223. HQI-hoz íme 6500 K-es http://www.greenaqua.hu/ge-150-w-hqi-izzo-6500-k.html#.UEpkJcHN8pI
  A HQI lámpákat 30 cm-re (vagy magasabbra) érdemes tenni a víztől.

 224. Sziasztok!

  Szeretnék belevágni a vízi kertészkedésbe kinéztem magamnak egy aksit „GA OPTI-white Cube ” 27literes mértet 30*30*30 ehhez szeretnék egy világítást venni találtam is egy alkalmasnak tűnőt amit a következő oldalon lehetne megtekinteni ” http://viewitem.eim.ebay.hu/UP-AQUA-Aquarium-LED-light-Lamp-hang-on-type-25cm-tank/260835115031/item ” mi a véleményetek.

  A válaszokat előre is köszönöm.

  Üdv : Csuka

 225. Ezt a világítást 30cm-es maximum mélységig ajánlják. Ez így határeset, de szerintem egy kicsit kevés lesz. 🙁

 226. Szia Nigro!

  Segítséget szeretnék kérni tőled!

  van egy 140x60x60 as aksim ami 500 literes igaz én nem vagyok aquakertész de nagyon tetszenek a dús akváriumok de sajnos eddig csak az anubisaok maradtak meg.. tápoztam is igaz nem eleget. co2 őt is adtam hozzá igaz nem eleget 🙂 de végülis mindíg is tudtam hogy valójában a világítás a nem kóser. most szeretnék ezen változtatni úgy hogy közben nem megy rá a gatyám a villanyszámlára 🙂 szóval 3×54 w os t5 ös csöveket gondoltam amit még nem is eszik annyira sokat de mégis ad összesen 10300 lument. kérdés az hogy elég lesz-e szerinted egy nem kimondottan növényes akváriumhoz? másik kérdés hogy jobb-e szerinted ha inkáb 4×36 w os t8 as csövet raknék bele 9300 lumennel? co2 most fogok házilag készíteni. és még egy utolsó kérdés hogy növénytápok nélkül lehetséges e a tervem? nem elég ha a halak trágyáznak? 🙂 tudom ez kissé buta kérdés volt de reménykedem benne hátha igazam van.

  köszi előre is a választ!

 227. Szia Koviati!
  Az egyetlen probléma az akvárium mélysége. 60cm-t levilágítani, az nem egyszerű.
  Azt javaslom, hogy próbálj meg egy 4x54W-os csövet bepréselni. Ha nem megy, hát legyen 3x54W. Mellé locsold bőven az Easy carbo-t és a tápot. A kisebb igényű növények biztos, hogy jól fognak nőni 😉

 228. Még 2 kérdés 🙂 ha lejebb eresztem a vizet úgy hogy mondjuk a talaj és a víz teteje között 40 cm lesz (nyílván a fénycső így „távolabb” lesz a vízfelszíntől) akkor azzal orvosolom-e a problémát?

  hogyan érdemes keverni ezt a 2 fénycsövet? érdemes-e? te hogy csinálnád? 🙂
  -Osram T5 HO
  -Sylvania Glorux

  és még egy 3. is eszembe jutott 🙂 törpegurámik mehetnek-e növényesbe gondolok itt a csigák és garnélák szempontjaira is. mert ugy hallottam a vitorlások nem szeretik őket.

  nagyon szépen köszönöm a segítséged!

 229. A víz szintjének lejjebb eresztése jó megoldás, ha téged nem zavar. A fénycsőből 1 db Gro-lux, a többi 6500 K-es. Nálunk van egy növényes, amiben csokigurámi van. Jól érzi magát és nem bántja a garnikat. 😉

 230. sepregető/legyező garnéla tényleg nagyobb mint a többi? van valami más tulajdonsága ezen kívűl?

 231. Igen nagyobb. Más tulajdonsága a sepregetésen és a legyezés kívül nincs 🙂

 232. mindenhol ahol látok növényes akváriumot egyiknek sincs teteje/fedele. a helység párásodásával mi a helyzet ilyenkor? mert azért mondjuk 200 literes nyitott vizes lábos elég sok párát tud nyomatni egy szobába

  1. Hetente kb 5-10 liter párolog el. Ez kifejezetten jót tesz az általában száraz levegőjű lakásoknak. Gondot nem okoz 😉

 233. Szia Nigro! A frissen elindított akváriumomban a fákon ( vasfa) fehér penész-bevonat jelent meg. A csigák vajon fogyasztják? Még garnéla nincs benne, az első hétnél tartok, de gyönyörűen rádamiloztam a forrásmohát és páfrányokat – ugye nem kell mindent előről kezdeni? Kérlek adj tanácsot!

 234. Szia Nigro!

  Azt szeretném megkérdezni ,hogy 80*35*50 (hossz* szél* mag) méretű medencéhez szeretnék Kompakt fénycsövet 230V 20W E27 daylight 6500K 1150lm (100wattos izzólámpának felel meg fénye) 1 vagy 2 db -al kellene megvilágítani!?
  Segítségedet Köszönöm!

 235. Ha növényest szeretnél belőle, akkor kb 10 db kell egy ilyen teljesítményű lámpából. A 39W-os T5-ös fénycső 3500 lumen körül van. Ebből is minimum 3 kéne. Ha csak simán halas akváriumba kell pár kevésbé igényes növénnyel, akkor elég a fele. 😉

 236. HONEY!
  Semmi pánik 😉 Ez gyakran előfordul. A csigák, garnélák boldogan leeszik majd. Nem ártalmas, csak ronda. Ha addig zavar, vízcserénél szívd le amit tudsz.

 237. Köszi! A vízcsere holnap jön újra. Az Amano garnélán kívül melyik fajt tarthatom úgy, hogy jól kijöjjenek egymással és a discoszokkal?

 238. Nem sokat… Sajnos félnek tőlük a garnik. Legalább is nekem ez volt a tapasztalatom velük. Esetleg legyező garnélát.

 239. Szia! Ismét egy nem pont ide való kérdésem lenne 🙂

  mivel nekem nincs még akkora tapasztalatom ezért kérem a segítségedet abban hogy körülberül mennyivel drágább egy 240 literes igényes növényes mint egy 180 literes (120x45x45 vs. 90x45x45) gondolok itt olyanokra hogy növénytáp co2 szűrő és minden olyan dolog ahol árban/fenntartásban külömbség van. illetve hogy véleményed szerint megéri-e a több költség plusz 30 cm ért? célom hogy hasonló akváriumot csináljak mint amik a versenyeken indulnak és ehhez tudnom kell hogy hosszútávon hogy működne mert inkább legyen kisebb de profibb mint nagyobb de sporolósabb gondolom érted miről beszélek 🙂 tisztában vagyok vele hogy egyáltalán nem olcsó hobbi ezért is cserélem le az 500 ast 😀 mert az halasnak jó volt de növényesnek már luxuscikk 🙂

  köszönöm a segítséget!

 240. Fenntartásban kb 30%-al több. Bekerülésben is 30-40-el. Persze sok a változó. Nagy a szórás a különböző márkák áraiban stb. Így nem lehet kerek-perec leírni, hogy mennyivel drágább.

 241. köszönöm közben újabb kérdések születtek 🙂

  az egyik hogy amik greeaqua oldalán megvannak adva növénytáp adagok vagy éppen szűrő teljesítménye akváriumméretre azt az akvárium méretére kell érteni (pl 180l) vagy a tényleges vízmennyiségre (pl. 150l) ?

  a másik hogy a műgyantazacskó ami megköti a nitrátot illetve ammóniát (SZAT) az növényes akváriumnál is igaz-e hogy meg 20 szorozza a 2 vízcsere közötti időszakot, vagy legalábbis nem kell minden héten 30% ot leengedni a használatával?

  illetve szerinted mennyi az ideális illetve a maximum bútormagasság egy 45 cm magas növényes akváriumnál? (én 120 cm re gondolok mert annál az akvárium teteje 165 cm aminél az én kezem még talpon állva beleér könyéktől, közben pedig majdnem szemmagasságban van szóval lehajolni se kell ha teljes képet akarunk 🙂 persze azért kérdezlek meg téged mert lehet ez egy nagy hülyeség amit leírtam és késöbb megbánnám 🙂

  igérem a közeljövőben megpróbálom nem bombázni a fórumokat az amatőr kérdéseimmel de sajnos vagy nem sajnos jelen pillanatban másban nem bízok 🙂 szóval ne haragudj rám 🙂

 242. Sziasztok,
  Először is köszönöm a szép és hasznos lapot. Egy hónapja fogtam újra bele az akvarisztikába s eddig sokat olvasgattam a Te írásaidat is. Nagyon jók és informatívak! Szóval köszönet.
  Viszont most lenne egy kérdésem, amire nem találtam választ sem magyar sem angol lapokon.
  Amikor indítottam az akváriumot, akkor kb. a természetes fénnyel együtt kapcsoltam be és ki a világítást. Amikor délután haza értem 3 körül, akkor tudtam nézni kb. 1-2 óráig.
  Most azonban megváltozott a munkabeosztásom és este érek haza. Ami azt jelenti, hogy ha továbbra is alkalmazkodok a természetes fényhez nem látom az akváriumot. Ezért úgy döntöttem, hogy napközben nem kapcsolom fel a világítást, hanem olyan 6 körül kezdek és világitok hajnali 3-ig.
  Ma volt az első nap, hogy így jártam el. A növényeim elég zavarodottnak tűnnek… Szerinted lehetséges egy ilyen megoldás s ha igen, akkor mennyi idő alatt állnak rá a fordított életre a növények? A másik az akváriumot nem éri direkt napfény, de egy olyan szobában van, ahol a rendes növényeim miatt muszáj lennie napfénynek. Ragasszak valamit az üveg elé, hogy eltakarjam a természetes fényt, vagy annyi nem okoz gondot?
  Okozhat egy ilyen procedúra komoly kárt a növényeknek? Mert, ha igen akkor inkább hagyom a dolgot. Sok idő és pénz van az akváriumba, meg egyre szebb kezd lenni.
  Technikai paraméterek
  Juwel 70 liter gyári szűrő
  Világitás: T5 2x24W
  Fűtés: 24C-on
  JBL táptalaj, JBL Ferropol 20ml/1hét, JBL Ferropol 2csepp, Easy Carbo 40 csepp
  Növények között nincs különösebben igényes fajta.
  Előre is köszi a választ!
  Pali

 243. Szia Nigro!
  Igazából tudom, hogy nem ide kellene írnom, de nem találtam fórumot az oldalon.Szóval egy nagyon komoly problémával fordulok hozzád.Kezdő akvaristaként sokat tájékozódtam az utóbbi években, de a problémámra nem találtam hatékony megoldást. A problémám az ecsetalga. Adott volt egy 3d hátterezett akvárium, amit megtámadott ez az alga. Nem tudtam kiírtani ezért nagy takarítás keretében nagy nyomású mosóval próbálkoztam. Hamarabb jött le a beton réteg és az akril festés mint az alga, de végigcsináltam. KApott egy új akril festést, helyenként a megmaradt, kiszáradt algára ami nem jött le. Most újraindítva az akit úgy látom ezek a kis csomók amik megbújtak újra életre kelnek. Mit tegyek?Hogy írtsam ki végleg?
  Adatok:
  – 250l aki
  – 4db 39w T5 Sylvania
  – szűrés belső hydor 900L/H, külső terta ex-700L/h
  – nagynyomású CO rendszer
  – növények nem túl komolyak de vegyesen lassú és gyors növekedésű is van
  – tápozás liqui carba naponta 5ml, hetente tropica komplex

  Segíts légyszi mielőtt nagy baj lesz!!!Üdv

 244. Koviati!
  A tápokat nettó vízre, a technikát bruttóra számold. Nitrátmegkötőt ne használj, mert tápanyaghiány tünetei lesznek a növényeknek. A vízcsere nem csak a nitrát miatt fontos, hanem egyéb a vizet terhelőp anyagok ürítésére is.
  A legmagasabb bútor méret szubjektív, de lehet, hogy 16 cm magasról az akvárium hátsó alsó részébe már nem érnél be 😉 Én kisebbre venném a magasságot. 90cm pl.

 245. Szia Pali!

  A saját akváriumom is délután kapcsol fel 3 óra körül és 11-kor kapcsol le. 1-2 nap alatt a növények és a halak hozzászoknak az új „időbeosztáshoz”. Az a fontos, hogy akkor legyen szép az akvárium, amikor elé tudsz ülni és csodálni. Ha ez este van, hát akkor legyen akkor világos az akváriumban 🙂
  Ha mégis azt tapasztalod, hogy megjelenik a zöld pontalga, akkor lehet, hogy érdemes nappal eltakarni a frontüveget valamivel. Nálam nem jelent meg, pedig kap természetes fényt, de a lakás sötétebb pontján van az akvárium.

 246. Gofastlacika!
  Az ecset imádja a 3D hátteret. 🙂
  Carbo-t fecskendezz a háttérre és meglátod, az alga kifehéredik 2-3 nap alatt.
  A leghatékonyabb, ha vízcserekor ejted meg a kezelést. 😉

 247. Igen ezzel próbálkoztam és folyamatosan ezt csinálom, de mivel egy 100cm széles és 50 cm magas háttérről beszélünk ezért ez a carbo fecskendezés csak helyileg oldja meg a problémát.Mire a végére érnék a napi 5ml-es adagokkal kezdhetném előröl.

 248. és hogyan lehet felrakni saját akváriumot a blogodra? 🙂

  igaz sok köze nincs növényes akvarisztikához (még) de így is szép szerintem többnyire műnövényekkel.

 249. Gofastlacika! Ilyenkor nyugodtan mehet a duplája a normál adagnak, meg egyébként is mehet. Ha jól számolom kb 200 lityis az aki. Akkor 8 ml még simán jó. Ilyen nagy felületre érdemes ecsettel felvinni.

 250. Koviati!
  Egy ideje az Akvakertész fórumot használjuk egymás akváriumainak bemutatására 😉

 251. Kedves Nigro! Szépen beindultak a növényeim és most már igazán szükség lenne algafogyasztókra a csigákon kívül, hát beszereztem a kis Amano garnélákat. (előtte vízteszt: PH 6,5-7; GK-4, KH-3, nitrit-nitrát nincs) Sajnos szinte azonnal elkapta őket a porcelán-betegség, egy német oldalról azonosítottam be: Microsporidiák okozzák. Ők malachitzöldet javasolnak gyógymódként. Érdeklődnék, hogy próbáltál-e már ilyen gyógyszerezést és meddig, nem hat-e úgy, mint az atombomba? A microsporídiák a halakat is támadják, amíg ki nem küszöbölöm őket semmi sem jöhet a csigákon kívül….

 252. Szia Nigro! Egy kicsit lassabb tempóban, de igyekszem „átállítani” a növényeket olyan 6 órával későbbre. Eddig szépen néznek ki. Megmondom őszintén nagyon megijedtem, amikor a kommentet írtam, mert elég gatyául néztek ki…
  Lenne még egy kérdésem ha nem baj. A napokban sikerült szert tennem egy külső szűrőre elég jutányos áron. Igaz, hogy matuzsálem (Eheim 2011 Made in West Germany…;), de minden gond nélkül indult és végzi a dolgát. Eddig egy vödörben üzemeltettem egy napig, hogy lássam birja-e majd a dolgokat, de nem volt semmi baj vele.
  A kérdésem a következő tehát. Jelenleg egy belső szűrő van az akváriumban, aminek a kapacitása 400l/h a szűrőanyag: talán zeolit? (apró szabájtalan kövecskék), perlonvatta és egy durvább szivacs.
  Ugyan ezt a szettet át tudom tenni az matuzsálem Eheimbe, de ennek a szűrőkapacitása csak 270l/h. Megéri vagy kevés lesz ez a kapacitás s inkább tartogassam egy kisebb akváriumra? Most ami van az 70 liter.
  Az igazi ok nem is a szűrő fejlesztés volt, hanem az, hogy eltávolitsam az egyébként elég nagy helyet elfoglaló belső szűrőt. A fekete műanyag doboz helyére mehetne valami szép növény…
  Köszi megint!
  Pali

 253. Honey! Nem tudok semmit erről a betegségről sajnos. 🙁 Dobj majd egy linket, hogy hol olvastad.

 254. Szia Pali! Jó ez a külső szűrő, de kicsi lesz a 70 litereshez. A belső nélkül nem hiszem, hogy elég lenne. Kéne egy 700 l/h-s, hogy nyugodtan tudj játszani i a többi paraméterrel (világítás emelés, tápozás, CO2)

 255. http://www.crustakrankheiten.de/service-und-hilfe/diagnosetabelle, ez a cím, az összes felderített garnéla betegség szerepel fotóval. Most gyógyulunk a malachitzölddel, remélem segíteni fog!

  1. Köszi a linket. Majd számolj be, hogy sikerült.

 256. Szia Nigro!Az ecsetalgától nem tudok megszabadulni :(.Egyre nagyobb ütemben terjed a 3D háttéren.Ezért a természetesség nevében is úgy döntöttem eladom ezt az akit és veszek egy háttér nélkülit.Így viszont felmerül egy két probléma. Pl: Jbl Manado táptalajom alatt Tropical növénytalaj leledzik. Hogyan szedjem ki őket úgy, hogy a következő akksiban hasznosítani tudjam?Egyáltalán ez megoldható fizikailag?Illetve most 58 cm mély és 100cm széles az aki.A magasságon szeretnék csökkenteni. Mit ajánlasz mennyivel legyen kisebb, hogy a 100cm-hez szépen passzoljon?Kb 50 cm?Nagyjából ennyi.Várom válaszod.Köszönöm.

 257. Szia! A háttér imádj az ecsetalgát. Vagy fordítva…? 🙂
  A talaj kiszedésének módszere: végy két vödröt. Kezd el az egyikbe kislapáttal óvatosan kilapátolni a talajt. Amint olyan réteget merítesz, ami táptalajt is tartalmaz, azt rakd a másik vödörbe. Így nagyjából ketté lehet szedni.

 258. Na és az nem gond, hogy a talaj érintkezett azzal a vízzel ami ecsetalgás?Illetve amit leengedek vizet az mehet a lefolyóba?Benne van az ecsetalga spórája?Ricciaval és a jávai mohával mi legyen?Azokat kell kezelnem valamivel ha be akarom tenni az új akiba?Bocs a sok kérdésért!Tudod a profik is voltak kezdők..:)

  1. GoFastLacika! Van némi igazság, abban amit írsz, hisz a spórával visszafertőzheted az akváriumot. De a rossz hír az, hogy sajnos a levegő is tele van ilyen spórákkal. Tehát, ha a feltételek adottak, vissza fog jönni így is, úgy is. A kiváltó okokat meg kell szüntetni. Nem megfelelő szűrés, CO2 hiánya, túletetés stb.
   A mohák elég érzékenyek bármilyen kezelésre. Inkább kukázd, ha algásak. Ha nem, akkor mehet nyugodtan.

 259. Szia Nigro!!

  Először is szeretnék gratulálni eddigi munkásságodhoz!
  Kérdésem a következő most csinálom a saját „power compakt-os gyári tető tuningomat”!
  Adatok
  54l
  Eheim 2224 (700l/h)
  Élesztős Co2 (diffuzorral,szerintem megfelelő beoldás megvan)
  Tropica Plant Nutrition napi 1ml
  Carbo napi 1,5ml
  Hal 12db lazacok-razbórák
  Mostani Fény Gyári 15W +12W Fénycső 12h/nap
  Mivel nem fér bele több 🙂 ezért döntöttem a compakt mellet.
  A kérdésem hogy ,mehet bele bátran az 55W compakt vagy előbb egy 40W?
  Ekkora változásra hogy készüljek pl mennyit világítsak ,hány órát? Fokozatosan növeljem az órák számát vagy maradhat a napi 12h?
  Tápozásban változtassak? Növeljem az adagokat? Nem szeretnék algabummot!

  Növények:Cryptok,Anubiasok,Mohák(ezekkel tele az akvárium mindenből több tő,különböző fajok)
  A növények eddig is szépen fejlődtek nincs semmi gondom a néhai zöld pont algán kívül,csak fejlődni-fejleszteni szeretnék!
  Amíg nincsenek meg a feltételek addig nem akarok komolyabb növényeket!

  Válaszodat előre is KÖSZÖNÖM!!!

 260. Szia Frenk! A tunning nálad egyszerű, mivel már egy jól beállt aksival végzed. Szerintem mehet nyugodtan, de a világítás idejét vedd vissza 8 órára. Hagyd így 1-2 hétig és figyeld. Ha minden okés, akkor minden okés. 🙂
  12 óra sok lesz az emelt fénnyel az tuti. Majd ezt olvasd el!

 261. Szia Nigro! Magam sem akartam elhinni – mert annyira oda voltak a garnélák -, de sikerült, 3 nap malachitzöldes kezelés és újra esznek, eltűnt az elszíneződés! Ma még nem cserélek vizet, de holnap egy harmados vízcserét is beiktatok.

 262. Az előbbiekhez csatlakozva még azt szeretném kérdezni, hogy egy 220l-es akváriumban mennyi lenne az ideális garnéna (Amano) és csiga létszám? Mert sajnos úgy látom, hogy nem fogják győzni a harcot a fonalas algákkal. Szeretnék még algázókat is beszerezni, belőlük 4-re gondoltam…

 263. Kedves Nigro!Először is köszönöm az eddigi tanácsaidat és remélem megtisztelsz azzal, hogy ezt a levelem is elolvasod és válaszolsz rá.Sajnos ezt a harcot ismételten elveszítettem.Győzött az ecsetalga.Nincs más megoldásom eladtam a 3D hátteres akváriumot.Viszont most mint egy kisiskolás be vagyok zsongva az új akksi miatt.Mivel elejétől kezdem a dolgot lássuk az üveget.A két oldalsó és a front üveget szeretném optiwhite üvegből csináltatni.Nem tudom, hogy szerinted egy 100cm hosszú 45 cm széles és 45 cm magas akksinál kb 200L javaslod-e.A szűrésem egy Tetra exc 700 illetve egy Eheim 1050 L/h-s külső szűrőpáros látná el.Co2 nagynyomású, világításom 4x39W 85cm T5 Sylvania.Tápozás megoldott Tropica táppal, jbl manado és tropical talaj.Növényes akksit szeretnék pár garnélával igényes növényekkel, szép zöld pázsit szerű füvesítéssel.Mit gondolsz min javítsak és milyen növényeket javasolsz?Tudom tág fogalom, de iránymutatásként középen red moore fa lenne és körbe sziklák a red moore-on moha (riccia). Remélem megtisztelsz egy válasz üzenettel.Előre is köszönöm.

 264. Azt gondolom ez így rendben van. A vegyes, opti és normál üveg kombónak az a baja, hogy más lesz az élek színe, ha fölé kerül a világítás. Ha ez nem zavar, akkor lehet felemás üvegből.

 265. Szia Nigro!Azóta találtam opti white üveget viszonylag jó áron.Persze ha te tudsz valamit Debrecenben akkor szólhatsz.Az lenne a kérdésem, hogy aki csinálná az akit nekem 6mm-es optiból csinálná és merevítéseket szándékozik belerakni.Igaz zárt az akksi de nem szeretném, hogy rontson az összképen a merevítés.100cm hosszú 48 cm magas és 48 cm széles lenne az aki.Szerinted valóban kell a merevítés vagy nélkülözhetem félelem nélkül?Az akvakertész honlapon szoktam látni, hogy ilyen nagyságú akiknál nincs merevítés.Lehet, hogy vastagabb az üveg?Szóval ezzel a merevítés mizériával kapcsolatban tudnál e pár szót mondani?

 266. Szia Nigro!

  Voltam a „birodalmotokban” és hát nagyon lenyűgözött amit láttam mégjobban beleszerelmesedtem ebbe a hobbiba 🙂 mindenkinek csak ajánlani tudom hogy ne csak képeken nézze meg hanem élőben is mert megéri 🙂

  Viszont lenne megint egy kérdésem 🙂

  Led világítást szeretnék 60x30x35 ös akváriumba olyat ami a legjobban vetíti a vízfelszín fodrozódását a talajra és amit te ajánlasz 😉

  80 lenne a max amit áldoznék rá a következőket néztem:
  http://www.greenaqua.hu/aqualighter-3-60-cm-ezust.html#.UL-dxoOZR4M
  http://www.greenaqua.hu/ada-aquasky-601-60cm-led-lampa.html#.UL-dz4OZR4M
  http://www.greenaqua.hu/vertex-illumilux-i-dolce-bianco-600mm.html#.UL-d0YOZR4M
  http://www.greenaqua.hu/tmc-grobeam-1000-nd-led-lampa.html#.UL-d3IOZR4M
  http://www.greenaqua.hu/eheim-aqualight-led-lampa.html#.UL-d5oOZR4M ebből természetesen 2 darab lenne

  a kérdésem az hogy melyiknek mi az előnye hátránya, melyik tükrözi a fodrozódást legjobban illetve te melyiket vennéd magadnak?

  köszönöm a segítségedet és sok sikert a versenyhez 😉

 267. Gofastlacika: ekkora akváriumot 8-as, vagy még inkább 10-es üvegből kéne csinálni merevítés nélkül. Perzse így drágább. Ezt fusd át: http://www.nigro.hu/2011/03/17/hogy-valasszunk-uvegest/

 268. Szia Koviati!
  Köszi a dicséretet 🙂 A lámpák közül az ADA a legerősebb. Annyira jó fénye van, hogy már ez a „shimmering” nem is látszik rajta. Ha ez egy fontos szempont, akkor viszont a Vertex-et, vagy az Aqualighter 60-ast választanám.

 269. és egy 60x30x36 osba elég az egysoros?

 270. Nigro megkérdezhetem hogy neked melyik a kedvenc halad/halaid? 😀

 271. 90-es akvárium fölé 2 70 wattos HQI-t vagy 1 150 wattosat tennél?

 272. Mindegy. Talán a két 70-essel könnyebb „játszani”.

 273. egy érdekesség:

  külföldről kaptunk egy munkával kapcsolatban 2 ledreflektort ami állítólag még nemnagyon van elterjedve csak most lesz. te erről hallottál-e már valamit?

  úgy néz ki a háza mint egy hagyományos reflektor vannak rajta alu hűtőbordák is. a közepén egy barominagy kb 4×4 cm-es 60w os leddel. van egy kisebb is amiben egy 20 wattos led van de az is elég durva.

  ez szerinted alkalmas betölteni egy HQI lámapa szerepét?

  (greenaqua kínálatából leginkább az eheim kis egyledes lámpájára hasonlít csak kocka alakban és sokkal nagyobb kivitelben)

 274. Bocs közben megnéztem az akvakertész fórumot és láttam hogy ott ezzel is foglalkoznak.

  Lelgközelebb jobban utánajárok mielött kérdezek 🙂

 275. Semmi gond! Igen, épp akartam írni, hogy már volt róla szó, de élesben még nem láttam működni. Legalábbis nincs napló, ami huzamosabb ideje ilyen fénnyel menne.

 276. Kedves Nigro!
  A segítségeset, tanácsodat szeretném kérni, amatőr vagyok. Van egy 30x30x35-ös, 31 literes, kb. fél éves akváriumom, amiben a növények sajnos csak sínylódnek és alga problémáim is vannak. A szűrőm egy Eheim pickup 2006 180l/h belső szűrő, tudom, kritikán aluli. Most beállítottam mellé egy Aquatic Nature Flow200 akasztós zsűrőt (200l/h), aminek a szűrőszivacsa helyére 350 g Siporax-ot tettem. Ez még nem állt be, csak pár napos. A világításom Aquatic Nature solar duoboy, de a gyári 26 W-os izzó kiment, a helyére Philips tornado 20W van (1200 lumen, 6500K). Mindenestre a gyári izzóval sem volt jobb a helyzet. (Hetente tápozok, van táptalaj, naponta easy carbo, co2 nincs). Ha azt szeretném hogy egyáltalán megmaradjon néhány növény, leginkább a szűrést, vagy a világítást kellene javítanom? A fenti két két szűrő esetleg elég lehet? Ha szűrőt kéne cserélnem, akkor egy Tetratec ex400-ra gondoltam, de világítás ügyben nincs ötletem, mert a lámpámba e27-es való, abból pedig nem nagyon tudok 20W felett (esetleg 23W), csöves megoldást pedig nem talátam ilyen méretben. Vagy elég ennyi fény? Nagyon köszönöm a válaszod.

 277. Szia!

  Hasonló méretű 30x30x30-as kocka akváriumokban 2x13W e27-es kompakt izzókkal világítva vidáman növényezünk. Jó volna tudni, hogy mit jelent a „sínylődnek”. Lehet, hogy tápanyaghiány, vagy olyan növényt ültettél, ami megköveteli a CO2 adagolást. Olvasd el ezt a bejegyzést: http://www.nigro.hu/2008/12/13/vizinovenyek-tapanyaghiany-tunetei/
  Nem írtad, hogy melyik algával van dolgod? Szűrésben egy kis külső 100x többet ér, mint bármelyik belső.

 278. Kedves Nigro!
  Nagyon köszönöm a válaszod. Azt hiszem beruházok egy komolyabb külső szűrőbe. Az algám úgy tudom barna alga, a lassabban növő növényeim levele tele van vele. Takarításkor le szoktam törölni, még a levelekről is, de újra támad. Sinylődés alatt azt értem, hogy szinte egyik sem nő, és többségük egyszerűen elrohad. Persze lehet, hogy abszolút nem ide való növények vannak, de majd most ezt is elkezdem tanulni. A hortenzia az egyetlen, ami nő, és nem algás (gondolom, mert gyorsabban nő mint a többi). A mostani többi növényem: annubias, csavart vallisneria, echinodorus cordifolius, gömbmoha. A hiánytüneteket annyira nem látom rjatuk, de azóta már tudom, hogy a tápom sem ideális (happyplant). Mindenesetre nem a világítást buherálom előbb.

 279. Szervusz Nigro.Köszi az eddigi segítségeket.Egy apró kérdésem lenne világítással kapcsolatban.Kiszámoltam napi hány órát világítsak.Mivel eléggé összevissza dolgozom ezért nem tudom ezt a 8 óra időtartamot mikorra rögzítsem, hogy mire még hazajövök tudjam élvezni az akit, de ha itthon maradok akkor ne kapcsoljon be túl későn.Szóval az a kérdésem, hogy mindegy mikor kapcsolom be a 8óra világítást?Mondjuk hétfőn 2-től este 10-ig kedden 4től éjfélig stb…..Tuti hülyeséget kérdeztem de neked erről mi a véleményed?

  1. Szia! Bocs a megkésett válaszért. Szerintem próbáld a világítással tartani a rendszerességet. A természetben is ez állandó. Valószínűleg a növények is meghülyülnének, ha egy-egy sötét periódus nem azonos ideig tartana. 🙂

 280. Szia Nigro!

  Egy 70 wattos hqi lámpával egy 60 széles 36 magas akváriumhoz mekkora az a max mélység ami ehhez a lámpához te használnál?

  1. Nagyban függ attól is, hogy mekkora a szórása a tükörnek a lámpában. Saccra 45 mélységet mondanék maximumnak.

 281. Sziasztok.

  Buta kérdés… létezik egy akvarisztikai összehasonlítás T5 vs. PowerCompact témában? előnyök, hátrányok, ár, élettartam stb stb… azt tudom hogy sajnos nincs PC-hoz vízálló vagy páraálló foglalat, bár ez lehet házilag orvosolható.

 282. Nem tudok róla, hogy lenne ilyen, de a power compact végül is egy ketté hajtott fénycső… 🙂

 283. Üdv Nigro! Először is gratulálni szeretnék az oldalhoz. Mostanában gyakran járok „erre”. Sok érdekes dolgot lehet itt találni. 🙂 Érdekelne, hogy mi a véleményed a már korábban mások által is említett (kompakt fénycső 230V 20W E27 daylight 6500K 1150lm ) kompakt fénycsőről, illetve az, hogy ezekből mondjuk kettő db mennyire válna be egy 35 cm x 35 cm x 25 cm (szé x mé x mag) Nano akváriumnál. Elég-e a 40 w a 30 literre a növényeknek? Esetleg van-e valami információd arról, hogy mennyire melegszik ez az izzó? Köszi.

 284. Köszi a gratot. 🙂 Mi egy 30x30x30-as kocka nano fölött 2x13W kompaktot használtunk. Mindent tudtunk alatta nevelni, tehát a 2x20W tökéletes lesz neked is. De ne feledkezz meg arról sem, hogy komolyabb szűrésre és CO2-re is szükség lesz az egyensúlyhoz.

 285. Szia!
  Van egy kis 20 literes akim, kezdő vagyok.
  25 w-os halogén lámpával van megvilágítva és barnul a hínár, ráadásul csak nappal van megvilágítva és az is csak pár órát. Érzem hogy valamit nem jól csinálok. A állatkereskedésben meg nem érnek rá beszélgetni :-/.
  Van e olyan világítás ami éjjel -nappal mehetne és nem fogyaszt sokat és nem árt a gyerekszobában éjjel a gyerekek melatonin termelésének….:-)
  Ledes lámpa tetszene nagyon de éjjel túl világos :-/ vagy éjjel nem is kell megvilágítás? Találtam ledes lámpát amiben van két csík kék is, ha éjjelre be lehetnek kapcsolni csak a kéket az asszem nem ártana a szemnek…
  Bocsi a bonyolult megfogalmazásért …sürgős lenne a válasz mert egy csigám és egy algaevőm elpusztult tegnap meg a hínár is csúnyán barnul 🙁
  Köszi…

 286. Szia !

  Nekem egy ugyan olyan 54l-s medencém van amelynek világítását átalakítottad! Ugyan az a tető. Eheim.

  Most próbálok egy növényes akváriumot kialakítani.
  A növényeknek nagyon kevés a fény, szeretném átalakítani, a saját kézzel való átalakítást nem tudom vállalni, viszont ha találnék jót akkor hajlandó lennék beruházni egy komplett új tetőre is amelyben nagyobb fényerejű csövek vannak.

  Mit gondolsz ?

  Tetőre mindenképp szükségem lenne.

  Addig is alacsony fényigényű mohákat telepítek 🙂

  Köszi

  1. Érdemes egy olyan ismerőst találni, aki meg tudja neked csinálni. Készen nem árulnak ilyen tetőt.

 287. Szia!
  V.mikor tobb kevesebb sikerrel akvaristaskodtam, majd abba maradta a hobby munka meg koltozes miatt. Most ujra kezdtem, de annyit valtozott az elmult 8 ev alatt hogy csak kapkodom a fejem.
  Ahogy mindenkinek nekem is megnyerte a tetszesemet az akvakerteszet. Meg mindig bonyolult pedig sokat olvasgatok rola, magyar meg angol oldalakon.
  Az lenne a kerdesem hogy egy 65 literes aksim van gyari tetovel egy 20wattos fenycsovel ami idozitovel megy 11orat naponta es adagolok liquid carbo-t a novenyeknek, es hogy ez a fenycso eleg-e vagy se, a boltba azt mondtak hogy ketto kellene egy kek meg egy sarga szinu ami meg adja a ketto kombinaciojaval a legjobb fenyt.
  Jelenleg a hair algae megindult es csokkentettem a fenyt egy oraval, remelem jol tettem?

  A valaszt elore is koszi!

  1. Ha itt végigolvasod az alapokat, mindenre választ kapsz. 😉

 288. Kedves Nigro!
  Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményed az 5050-es SMD LED világításról, mint akváriumi fényforrás? Most fogjuk újraindítani a 140 literes akváriumomat és érdekelne a véleményed ezzel kapcsolatban. Ahogy olvasgattam inkább fénycsövekkel kapcsolatban írtak és kérdezgettek, de elnézést ha figyelmetlen voltam 🙂

 289. Sziasztok!
  Mostanaban belevetettem magam, hogy egy jo, olcso vilagiasra csereljem le a regi T8 20W 18000K fenycsovemet. Miutan rohadt sok algam volt meg tobb nonyem is elpuszult utan neztem a vilagitssal kapcsolaban. Fel is teszek nektek egy amcsi oldalt ahol rengeteg info van ezekrol: http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Lighting.html
  Meg ennyire jo oldalt nem olvastam vilagiasokol, nagyon sokat meg lehet tudni es nem annyira bonyolult a szoveg sem.
  A helyzet az hogy amikor a cikk irodott meg draga volt a led vilagitas es inkabb a kompakt egoket ajanlotta. Mara viszont lementek az arak rendesen.
  Angliaban mar kaphato tobb fele Ledes egok meg ledes fenycsovek amiket be lehet szerelni egy kis atvezetekelessel a regi armaturaba.
  Most eppen egy T8 6500K 825 Lumenes Led tubot talaltam az ebayen de vannak mar £10 koruli aron is, de nics roluk olyan pontos leiras mint errol:
  http://www.ebay.co.uk/itm/PHILIPS-MASTER-LED-T8-TUBE-230V-WHITE-select-length-/261395708260?pt=UK_Light_Bulbs&var=&hash=item3cdc65f964
  Itt a leiras ha a link bedoglene:
  Product data

  • General Characteristics
  – Cap Base G13
  – Average Lifetime 40000 hr

  • Electrical Characteristics (depends on selected variation)
  – Wattage Technical 10W, 17W, 19W, 22W, or 24W
  – Voltage 230 V
  – Line Frequency 50 Hz
  – Power factor 0.9

  • Light Technical Characteristics (depends on selected variation)
  – Colour Code 840 (4000K) or 865 (6500K)
  – Beam Angle 120D
  – Colour rendering index 85
  – Luminous Flux: 600mm (10W)-840 = 825Lm, 600mm (10W)-865 = 825Lm, 900mm (17W)-840 = 1250Lm, 900mm (17W)-865 = 1250Lm, 1200mm (19W or 22W)-840 = 1650Lm, 1200mm (19W or 22W)-865 = 1650Lm, 1500mm (24W)-840 = 2065Lm, 1500mm (24W)-865 = 2065Lm

  • Temperature Characteristics
  – T-case maximum 55 (max) C
  – Operating temperature -30 (min), 45 (max) C
  – T-Storage -40 (min), 65 (max) C

  • Product Data
  – Full product code: 600mm (10W)-840 = 87182912, 600mm (10W)-865 = MLEDGA11010865C, 900mm (17W)-840 = 17678700, 900mm (17W)-865 = 17680000, 1200mm (22W)-840 = 17682400, 1200mm (22W)-840 = 17684800, 1200mm (19W)-840 = MLEDGA11019840C, 1200mm (19W)-840 = MLEDGA11019865C, 1500mm (24W)-840 = MLEDGA11024840C, 1500mm (24W)-865 = MLEDGA11024865C

  A kerdesem az lenne a hozza ertoktol, hogy mennyire okos valasztas ez az uj ledes vilagitas a regi T8 neonhoz kepest?

  Koszi a valaszt!

 290. Sziasztok!
  Az elozo temahoz annyit szeretnek kozolni hogy a LED vilagitasnal meg kell nezni hogy milyen hullamhosszban sugarozza a fenyt. Kideritettem, hogy nagyon nem mindegy mert a szemunk szereti a zold es a sarga fenyt pedig azok teljesen hasznalhatatlanok a novenyeink szamara, viszont nekunk fontos. Bizonyos LED-ek vagy LED emmiter-ek pontosabban tipusra meg sorozatokra vannak bontva es ha barmilyen LED lampat vesztek akkor lehet hogy teljesen kidobott penz marad az egesz.
  http://aap.atrixnet.com/?p=338
  A legfontosabb a PUR tenyezo ami (novenyek szamara) Hasznos fenyerot jelent es a „Cree XR-E 14000k emitter” a legjobb LED amit lehet kapni (2012). A Grobeam 600 (ami jelenleg eleg draga) tudja a legjobban. Mivel az akvarium egy „hobby” igy a noveny termesztesben folynak a legnagyobb fejlesztesek. Amiket itt kifejlesztenek azokbol kapnak az akvaristak „dragan” mas neven es titkolozva hogy ezek kulonleges LED-ek. A novenyek ugyanugy fuggetlenul vizi vagy szarazfoldi egyforma hullamhosszu fenyeron fotoszintetizalnak. Tehat a nagy noveny ipari ledek tokeletesen mukodnek az akvaristaknal is csak a kivitele mas ami meg kell fizetni persze. Itt egy 5.5Mb Pdf fajl, a hatterbe latszanak a pici ledek nyomjak a legjobb fenyt a novenyekre.
  http://www.lighting.philips.com/pwc_li/main/shared/assets/downloads/pdf/horticulture/leaflets/general-booklet-philips-led-lighting-in-horticulture-EU.pdf

 291. Sziasztok,

  Talaltam egy nagyon jo lampat ami a T8-as aljaztba valo csak at kell vezetekelni de az nem bonyolult. Kuldok linket rola:

  http://www.ebay.co.uk/itm/121236944430?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

  http://www.fishpond.co.uk/Health/T8-138-LED-8W-All-Red-Plant-Grow-Light-Tube-Hydroponic-Growing-Lamp-600LM-60CM/9999408787310

  http://www.amazon.co.uk/138LED-600LM-Promote-Plant-Growth/dp/B00AAZ8U0W

  http://www.aquarist-classifieds.co.uk/shopping/details/121236944430.html

  Amint latjatok mar Angliaban tobb akvarista uzlet is elkezdte arulni. Az arak meg eleg szetszortak, hol olcsobb hol dragabb. A lenyeg az hogy olyan ledekbol van ossze allitva ami nagyon jol teljesit es nincs gond a beszerelessel osszerakassal stb. Ugyanakkor ha v.ki hazilag akar ossze rakni egy komolyabbat annak tudom ajanlani ezt a videot.
  A ficko egy 40x5w-os led vilagiast rakott ossze ami 200watt. Brutalis fenyero es szerintem felesleges, de mindegy mert felaron kihozta a bolti arahoz kepest.
  https://www.youtube.com/watch?v=4rLFh3Q_FEA

  1resz: https://www.youtube.com/watch?v=SpgAzYSLzoI
  2.resz: https://www.youtube.com/watch?v=KzxgSF0Mp7k

  Meg annyit hogy amit a videon ossze raktak Piros, Feher, Kek, Kiraly kek. Viszont szerintem nem art zold sem a konbinaciokba de ezt mar ratok bizom. Az alabbi linken azt ecsetelik, hogy a kek es piros (A) megvilagitassal a novenyeknek fura volt a szine. Viszont a Az also abran (B) zold szinnel a novenyek szine normalizalodott. Ezert gondolom hogy minden szinnek meg van a megfelelo szerepe egy jol ossze hangolt ledes megvilagitashoz. Remelem akinek van kedve sikerult a fenit videokkal egy kis kedvet hozni egy profi led vilagitashoz!

 292. Sziasztok!

  Új vagyok errefelé, és pár hete kezdtem újra a hobbit, amit még kölyökként műveltem, mert a kislányom halakt akart…
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy a QT9-es, 20W-os halogén (?) izzó alkalmas-e egy 20 literes nano megvilágítására? Pár igénytelenebb észak-amerikai növényt tartok a halakkal, és Riccát szeretnék még telepíteni az akvárium aljára, de egyelőre Pécsett nem kaptam sehol. A lámpa jelenleg 20-22 cm-rel van az aksi felett, mert eléggé fel tud melegedni. (eredetileg egy állítható magasságú irodai lámpa volt, de pont bevilágítja az kis medencét, de azért gondoltam rákérdezek. Két hete üzemel az akvárium, alga nincs.

  Előre is köszönöm a válaszokat.

 293. Sziasztok! Szia Nigro! Mi a véleményetek? A Minap találtam egy oldalt, ami biztosan sokaknak segítséget nyújt a továbbiakban. (Nekem biztosan.) Helytakarékosság szempontjából is kiváló megoldás. A régi nehéz előtétekről nem is beszélve.

  Íme az oldal:

  http://garazs.de/fenytech/fenycsoelotet.html

 294. Szia Nigro!
  A közeljövőben tervezem átalakítani a gyári akváriumtetőmet, ami jelenleg 2x30W teljesítménnyel világít. 4 kompakt fénycsövet tervezek bele, amivel így 4x36W teljesítményre tudnám növelni. A fénycső, amit Te használsz, az akvarisztikára gyártott kompakt cső? Milyen kompakt csöveket tudnék használni?
  Köszönöm előre is,
  Ádám

  1. Szia Ádám!
   Amit én használtam, az hagyományos 6500 K-es Osram vagy Sylvania kompat fénycső.
   Nigro

 295. Szia!
  Tanácsot szeretnék kérni, mert őszintén nem igazodok ki a fénycsövek világában.
  Egy 84 l-es vegyes édesvízi akváriumom van, és most akarok fénycsövet cserélni.
  De eddig gyári volt, tehát nem én válaszottam és nem igazán tudom hogy milyen kéne.
  Tudnál nekem ebben segíteni?
  Előre is nagyon nagyon köszönöm!
  Betti

 296. Sziasztok!!

  Én is a világítással küzdöm jelenleg. 144l Gyári szettem van,nem is kell mondanom,hogy 2x18w gyakorlatilag semmire nem elég. Jelenleg jávai mohát,pár cryptot,és Vallisneria spiralis nevelgetek benne,utóbbi valószinüleg csak azért birja mert a levelei döntö többsége a „világitás” alá ér a felszinen lebegve,kb 65-70cm a levelek hossza. Kapnak Prodac és Easy Life ált.növ. tápot és trixi gyökértápot. (lehet nem a legjobb tápok,de egyenlöre ez van) A világitással kapcsolatban kutakodtam egy kicsit,hogy a T8 590-600mm közül melyik lehetne a lehetö legjobb mivel önmagában a watt szám nem mérvadó abból kiindulva ,hogy a leggyengébb csö 700lm körül alakul,viszont Tungsramból találtam 865 1300lm!!! Ha most jól értelmezem a dolgot akkor a 2db Tungsram össz leadott lumene ~2600 körül alakul,mig a gyárié közelitöleg 1400-1600 körül alakul,ebböl nekem az jön le,hogy a gagyi csöböl kb 3 hozza a 2db tugsramot közel azonos fogyasztás mellett. Ha jól gondolom és helytálló a feltételezésem,akkor a csöveket azzonnal cserélem a tungsramokra,és kiegészitö világitásként kültéri ledszalag gondolata is fölmerült bennem. 1m ip67 6500k „magas” fényerejü led lead 960lm, én kb ~70cm szeretnék ami nagyjábol még 800lm fényerö és kb 10w a fogyasztása,
  Kiváncsian várom a véleményeteket!

  1. Az ötlet jó, bár egy ekkora, igazán high-tech aki fölött akár 8-10 ezer lumen is pörköl 😉
   Mindenesetre, már így is, ég és föld lesz a különbség.

 297. Én megmaradok a low-tech-nél még egy darabig. Föleg az asszony pajti miatt, már egy kicsit morog,hogy sokba van 🙂 külsö-belsö szürö stb 🙂
  Viszont találtam még egy érdekességet amit mindenképpen ki fogok próbálni : http://www.matricaplaza.hu/ontapado-foliak/tukor-foliak/tukor-ezust-ontapado-folia no ezeket beragasztom a csövek mögé úgy,hogy a tetö belsejében idiótán kialakitott elektronika burkolat is be lesz vonva az oldalain a lehetö legnagyobb fényvisszaverés érdekében.

 298. Szia , nekem 200x50x50 az akváriumom abba vennék mos 112 W 8280 lm led vílágítást , afrikai malawi sügér halaknak lenne kevés növénnyel , jó lesz az nekik , most sajna csak 2 t8-as 54 w-os van benne ami ugye gyenge nekik.
  Válaszát előre is köszönöm

  1. Szia! Nem tudom, hogy azóta megtörtént-e a csere, de kb 2X erősebbnek kellene lennie a lednek. Ami növényesbe még mindig kevés, de talán sügeresbe már elég.

 299. Szia Nigro !
  Kicsit közhelyes leszek de én is sokat tanultam az íràsaidból köszönöm. Egy kédéssel bombàznàlak, előre is köszönöm ha kapok rà vàlaszt.
  Indîtok a közeljövőben egy low tech 250l es akit 36watt/4100 lumen led vilàgítàssal 1350 l/h külső szűrővel, jbl aquabasis tàptalajjal,criptoval, anubiassal, ludviga repenssel, bacopàval összesn kb. 50-60 tővel. A halak pontylazacok lennének. Co t egyenlőre nem szeretnék vajon kivàltja majd a liquid carbo? Elég ez a szűrés vagy érdemes egy belsőt is hozzàtenni? A fény nagyon karcsú? ( tudom 20-60 lumen/ liter lenne az elvàràs és ez csak 16 lumen/ liter)
  Köszönettel: feteke

  1. Szia! Köszi:)
   A világítás nagyon karcsú. Legalább a duplája kéne még ilyen kisebb fényigényű növényekhez is. A carbo nagy segítség, de a kevés fény miatt nem sokat fog érni.

 300. Sziasztok!

  Kezdő vagyok, de nagyon érdekel az akvakertészet. 🙂
  Szeretnék gyepet kialakítani a 160 L-es akváriumomban (100*40*50). Jelenleg JBL Aqua B. és Manado van benne, easy Life carbo-t adagolok és hamarosan az élesztős Co2-t is beüzemelem. Az én választottam p. helferi. Sajnos a gyári műanyag tetőt átalakíttatni igencsak költséges lenne, ezért külföldi oldalról kinéztem (bemásolom pontosan a nevét) 36″ Aquarium T5 HO Light 156W LED Coral Reef Fish Odyssea. Azt értem, hogy ez tengeri (2x 39W 10000K daylight bulbs, 2x 39W True Actinic bulbs, 4x Dual lunar LEDs), nekem pedig édesvízi akváriumom van, de azt szeretném megkérdezni, hogy ezeket a csöveket ki tudom cserélni „sima” 6500 K csövekre ami megfelel az édesvízi növényeknek és halaknak? Ha igen, akkor szerintetek milyen csöveket vásároljak? A válaszokat előre is köszönöm! Ibolya

  1. Igen, ezek tengeri csövek. ha kicseréled, az további 10-20 ezer Ft. Viszont ebből van itthon édesvízi.
   http://www.greenaqua.hu/hu/quad-t5-4-39-watt.html

   1. Köszönöm a választ, szóval akkor elég kicserélni a csöveket és máris használható édesvízi akvi fölött.
    Megmondom őszintén végignéztem szinte az össze magyar oldalt és azért döntöttem a külföldi mellett, mert szállítással együtt csak US $54.99-be kerül. Vagyis átszámolva kb. 14.000 Ft.
    A fénycsöveknél én a Sylvania T5 fénycső – 39 W-os 6500 K-s fénycsövet néztem ki, nem tudom hogy ez megfelelő lenne-e a gyep miatt, és ebből mennyi kéne 2 vagy inkább 3 db, mert egy olyat is szeretnék, ami kiemeli a neonhalaim színét.
    Kb. a Sylvania árkategóriáját engedhetem meg magamnak, de örülnék, ha esetleg ajánlanál nekem valamilyen fénycsövet. Nagyon szépen köszönöm 🙂

    1. Ha rászámolod az ÁFA-t és a csövek cseréjét majdnem ugyanott vagy. Persze ha a garit is meg tudod oldani akkor semmi gond 😉

 301. Öhöm, vmit nagyon elnéztem…..Hihetetlen, de igazad van! 😀

 302. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Már pár éve van akváriumom és az eredeti fénycső mellett (amiről fogalmam sincs h milyen lehetett) nagyon szépek voltak a növények, ritkítanom kellett. A csőcsere óta meg csak kínlódok: GLO AQUA-GLO 61 cm, 20w T8 volt benne. Most vettem egy T8 18w 60 cm osram fluorat. Lehet, hogy kicsi a teljesítménye és azért rohadtak el a növényeim kb. 2-3 hét alatt? 98 literes egyébként az aki.
  Előre is köszönöm!

 303. Üdv Nigro!

  Olyan kérdésem lenne , hogy van egy 560l-es akváriumom és lowtech aksit szeretnék belőle kihozni.Milyen világítást ajánlanál bele? Milyen márkájú legyen ami nem túl drága de még is megbízható , T5 fénycsőben gondolkoztam de 6500K és daylight legyen csak vagy esetleg Plant (kék,piros )fénycsövet is érdemes bele rakni ?
  Válaszodat előre is köszönöm

  1. Szia! Nem írtad, hogy milyen hosszú az akvárium. Így nehéz lesz javasolni 🙂
   Low-tech-ben 0,5 W/liter fénymennyiség bőven elég. Számít az akvárium magassága is. Ha 50 cm-nél magasabb, akkor legalább 0,5W/liter kell.
   Javaslom ezeket a lámpatípusokat:
   http://www.greenaqua.hu/hu/technika/vilagitas/fenycsoves-lampak/l/odyssea.html
   6500K megfelelő. Ha 4 csöves a lámpa, akkor mehet bele Plant cső is 1-2 db.

 304. Szia Nigro!
  Köszi szépen a hasznos tippeket! Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra. Nem vagyok teljesen kezdő, de sok idő kimaradt és egyébként is mindig lehet újat tanulni! 🙂
  Ami ezzel a témával kapcsolatban eszembe jutott, hogy én az akváriumom felett elhelyezett 3 db fénycsövet, 3 külön fázisra szándékozom bekötni. Arra számítok, sokkal egyenletesebb lesz a megvilágítás. (Eddig egy fázist használtam az egészhez)
  Ezzel kapcsolatban van esetleg tapasztalatod? Ha igen, érdekelne a véleményed!
  Köszi szépen!
  Zolee

 305. Szia Nigro!

  Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 250 literes akváriumunk aminek még annó sajnos a világítása nem megfelelően lett kialakítva, mivel 2 db T8-as 30W-os fénycsőnek hagytak helyet. Az eddigi olvasataim szerint le kéne cserélni őket több T5-ös fénycsőre, hogy a w/liter arány közelebb kerüljön az 1 W/literhez és ne a jelenlegi 0,24 W/liter nél álljon meg, ami merőben kevés neki. Továbbá az is rontja a világítás minőségét hogy üveg fedlapon keresztül megy át a fény (vízpárolgás miatt kellett behelyezni a fából készült zárt tető nem bírta) és plusszba 60 cm-es a vízmélység.

  Jelenlegi módosításba olyan férne bele, hogy a már elhasznált T8-as (4000 Kelvines) fénycsöveket új T8-as Osramra cserélnénk az alábbi opciókra gondoltam:
  2db 865-ös vagy
  1db 865-ös és 1db 880-as
  illetve olyan fénycsövet találtam még aminek a Színvisszadási tényezője 90%, 6500 Kelvin (965-ös fénycső)
  Így segítséged kérném, hogy szerinted mely fénycső variációk hoznák ki a legjobbat a jelenlegi technikából? Persze minden másra is nyitott vagyok, nem csak ezekre a variációkra, de jelenleg sajnos csak fénycső csere fér bele a gondolkodásba.

  Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm 🙂

  1. Szia! Javaslom a 2×865 verziót. Ez már sokunknál bevált. A magasabb színvisszaadású fénycsövek gyakorlati haszna nem észrevehető ;).
   Azért érdemes körbenézni az olcsóbb lámpák közt pl:
   http://www.greenaqua.hu/hu/technika/vilagitas/fenycsoves-lampak/l/odyssea.html

   1. Köszönöm gyors válaszod és tanácsod!
    Ezeket a lámpákat már néztük párommal és beszéltük is, hogy majd ez lesz a következő projekt és átalakítás terén 🙂

 306. Szia Nigro
  Adott egy 160 l akvárium.A kérdésem az lenne ,hogy 4db darabja 36 w-os 2900 lumenes 4000 k kompakt fénycsö elég lenne egy közepes növényzetü akváriumhoz?
  Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm

  1. Szia! A lumennel nincs nagy gond, de lehet, hogy a 4000 K kicsit sárga lesz. 5600-6500 K-es jobb lenne.

 307. Szia,olvastam a blogodban a kompakt fénycsövekről,amit a legjobbnak tartasz a fénycsövek közül.Most váltok akváriumot,225 literesre cserélem a mostanit,így a fényemen is növelnem kell.Az a kérdésem ,hogy érdemes-e ilyen világításra cserélnem a t-5-8-at,vagy nem?Megjegyzem,a kompakt csövekhez megvan minden hozzávaló,így nekem ez lenne a legjobb,de a növények szempontjából érdekelne a kérdés.Válaszod előre is köszönöm,szia.
  Csevegés vége

  1. Szia Szilárd!
   T5-ös fényt nem cserélnék kompaktra, de T8-ast igen. Azért mostanában már a LED is bátran szóba kerülhet, az évek alatt volt komoly fejlődés a témában 😉
   Mivel azt mondtad, ehhez meg van minden alkatrész, akkor kb. össz. 200W és 6500 K a kiindulási alap.

 308. Szia! Új vagyok a témában. Nekem kicsit technikaibb lenne a kérdésem: mivel a kompakt fénycsöveknek nincs páramentes foglalatuk, akkor lehet a fénycsövek és a víz közé valami üveglapot, plexit valamit közé rakni, hogy a csöveket és a 2g11-es foglalatot ne érje víz / pára?
  Egy képet találtam: https://www.thekrib.com/Lights/Lobos/17-TankOpen.JPG
  Vagy szerinted hogyan lehetne megoldani a foglalat páramentesítését?

  1. Szia Norbi!
   Nem rossz ez a megoldás sem, de ha pára kerül a lap mögé akkor az jelentősen csökkentheti a fényerőt. Elég lenne a foglalatot páramentesíteni valahogy (ragasztó pl.)

   1. Szerinted az üveglap mennyire befolyásolná a kompakt fénycső hatásfokát? (biztos függ az üveg tisztaságától, vastagságától) Milyen távolságot kellene tartani a fénycső és a vízfelszín között? Te próbálkoztál azóta kompakt fénycsővel? Szerinted a sziloplaszt megfelelne szigetelésként? Vagy milyen ragasztót ajánlanál amit ha kell meg lehetne bontani úgy, hogy csak a ragasztó roncsolódik?

    1. Jó ideje már inkább a LED dominál a kompakt fénycső helyett. Esetleg dobd a kompakt elgondolást és agyalj a LED-es világítás irányába. Ráadásul létezik belőle vízálló.

 309. Szia!
  Kérdés lenne…. Az akvárium mérete 130x40x40. A fényerőm 72lm/l 3profilos led fényforrásból. A világítás elhelyezésének magassága érdekelne.
  Milyen magasra lógassam a lámpát. Köszönöm a választ. Üdv. Csaba

 310. Szia! Kérdés lenne….!
  Az akvárium mérete 130x40x40.
  A fényforrás egy 3profilos led lámpa 72lumen/l teljesítménnyel. Azt szeretném kérdezni hogy milyen magasra kell helyezni a lámpát a megfelelő hatásfok eléréséhez? Teljesen vakon vagyok a témában. Köszönöm a választ!
  Üdv -csaba-

  1. Szia! Kezd el emelni a lámpát, amikor látod, hogy egyenletes a fény az akváriumban, na ott a jó 🙂
   (ha túl alacsonyan van, a felső szélső rétegeket nem fogja világítani, ha túl magasan, akkor elvilágít az akvárium mellett)

 311. Szia! Bevallom nem ismerem a LEd-et. Se azt, hogy hol , milyen netes oldalon lenne érdemes nézelődni. Tudnál ajánlani LED-et és oldalt? Én klasszikus 30*40*50 es akváriumban gondolkodok.

 312. Szia Nigro! Nos, ahogy ajánlottad, olvasgattam. Te mit gondolsz az összeállításomról (és az árakról)
  Egy klasszikus 54-60L -es akváriumot tervezek. Ehhez néztem kültéri LED-eket és kb.2400Lument számoltam hozzá. (60L*40Lumen/Liter)
  Elképzelésem szerint 2 LED csíkot gondoltam.
  Először bekapcsolna egy 3000K-s aztán átmenettel kikapcsolna és bekapcsolna egy 6500K-s, majd újra bekapcsolna a 6500K-hoz a 3000K-s, mint ahogy felkel a nap. Majd fokozatosan szűnne meg a fény, mint ahogy megy le a nap… (Nem tudom mennyire érthető? 🙂 )
  Két oldalt néztem különböző típusú LED szalagokkal.
  1: 6500K 1320Lumen https://www.ledmaster.hu/led/LED_szalag/vizallo-kulteri-led-szalag/2835UCW_60_12VWF_2043
  hozzá 3800K 1120Lumen https://www.ledmaster.hu/led/LED_szalag/vizallo-kulteri-led-szalag/5050UNW3_60_12VWF_1827

  2: 6000K 1250Lumen https://ledklinika.hu/kulteri-ip65/15-kulteri-led-szalag-hideg-feher-5630-60ledm.html
  hozzá 4500K 1250Lumen https://ledklinika.hu/kulteri-ip65/846-kulteri-led-szalag-termeszetes-feher-5630-60ledm.html vagy 3200K 1250Lumen https://ledklinika.hu/kulteri-ip65/28-kulteri-led-szalag-meleg-feher-5630-60ledm.html

  Nem tudom, melyik lenne a jobb? Vagy egyáltalán jó úton járok mind a LED választással mint ezzel a fokozatos erősödő/ csökkenő fénnyel? Nem igazán látom át ezt a dolgot. Vagy ha az akváriumnak 2400Lument számoltam ki, akkor annak 6500K-ban kell világítania? Mert ugye nekem most az első összeállításnál összesen 2440Lumenem lenne és egy 6500K-s és egy 3800K-s LED szalagom… Vagy inkább úgy csináljam, hogy reggel a 3800K-s, nappal 2db 6500K-s, este pedig újra 3800K-s? És így 3db LED szalagom lenne?

  1. Szia Norbi!

   Kérlek ezt a kérdést tedd fel az akvakertész fórumon. Rengeteg LEd szaki jár arra, ők jártasabbak ebben a témában mint én 😉
   https://akvakertesz.hu/threads/led-vilagitas.433/page-90
   Köszi

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük