Hírek-Esszék

Megjelent az Akvárium Magazin 86. száma

Az idei év utolsó Akvárium Magazinja került a minap a boltokba. Lássuk, mit tartogat ez a szám.

Mindjárt az első cikk egy igazán mutatós, de viszonylag termetes  (19-20cm) csapathalról szól. A magyar neve kicsit fura, de egész jól szokható: Kékégbolt márna (Zacco platypus).

A következő cikk is egy nagyobb testű sügérfajról a zászlós bölcsőszájú halról szól (Meosnauta festivus). Kecses mozgása a Vitorlás és a diszkosz haléval vetekszik.

Ezt követően Chris Lukhaup kalauzol el bennünket a Bonítóba, ahol a víz alatti világ valóban vetekszik a legszebb növényes akváriumok látványával.

Az alábbi kis videó is ott készült. Érdemes megnézni, hogy milyen őrült bubizásban vannak a növények. No meg persze a Paku-k is izgalmasak, ahogy karnyújtásnyira elúsznak az ember mellett.

A beszámolóban még további folyókról is szó esik, ahol hasonlóan szép környezetre bukkantak.

Ezt követően két hal ismertetése következik.

A gyűrűs díszcsukáé (Pseudepiplatys annulatus), valamint egy rég nagy kedvenc hal, a gyöngygurámié (Trichogaster leeri)

Az AM hírekben egy képes beszámolót olvashatunk az öszi Terraplaza-ról. A fotókról két dolog jön le. Egy, hogy nagyon nyüzsgő és érdekes rendezvény volt, kettő, hogy rohamosan kopaszodom… 🙂

Az AM Útleírások rovatban a Nuba-hegységbe látogathatunk el ikrázó fogaspontyok után kutatva.

Az interneten kutatva rábukkantam a szerzők fotóalbumára… 😉 csentem is ide gyorsan pár fotót.

 

Itt már a keselyűk is végeztek…

A következő írás, Böröcz Attitól a halak tapintásával, hőmérséklet és elektromosság érzékelésével  foglalkozik. Érdekes info például, hogy a halak akár 0,1 fokos hőmérséklet változást is érzékelnek, de a tudósok mind a mai napig nem tudják, hogy ezt hogyan teszik. Szinte hihetetlen, hogy 2011-ben egy ilyen dologra még nincs meg a válasz.

Az akvarista arcképcsarnok rovat az Amerikában élő Késmárky Mártonnal foglalkozik. A kimagasló akvarisztikai eredményeiért  díjat kapott és róla szóló cikk jelent meg a legnaogyobb akvarisztikai magazinban a TFH (Tropical Fish Hobbyst) újságban.

Végül az idei utolsó Akvárium Magazint az Akvárium Antikvárium rovat zárja, melyben Horváth Károly1926-ban kiadott: Akvárium, Terrárium című könyvéről esik szó.

Érdekes és halban gazdag újság lett ez a szám. Hideg téli estékre jó kis olvasmány 😉

 

 

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük