Hírek-Esszék

Megjelent az Akváriummagazin 79. száma

A mai díszhal börze egyetlen szerzeménye volt az újság. Sajnos a tömeg olyan méreteket öltött, hogy képtelenség volt élvezetesen végignézni. Elérkezni látszik a pillanat, hogy nagyobb és tágasabb helyre költözzön a rendezvény.
No de ez a post nem erről szól, hanem arról, hogy milyen meglepetéseket tartogat a 79. szám.

 

 

Óriási tömeg a Díszhal börzén

Az újság első cikke, a címlapot is bitorló, ráadásul általam is oly kedvelt Kakadu törpesügérről (Apistogramma cacatuoides) szól. Az írást Ferencz Attila alias Rain követte el. Érdekes, minden részletre kiterjedő cikk.

A megszokottól eltérő módon, az afrikai sügeres írást sem Lukács László írta, hanem Barta Róbert. A Malawi-tó egy gyönyörű példányát, a nyasszai karcsúsügeret mutatja be.

Ha Florida, akkor Everglades. Az újság következő oldalain, erről a gyönyörű, állat és növényvilágban igen gazdag mocsárvilág élőlényeiről olvashatunk gyönyörű képekkel fűszerezve.

A következő cikk épp egy, az Everglades területén őshonos naphal, az Elassoma okefenokee tartásáról, szaporításáról szól.

Egy igazán izgalmas cikk következik ezután. A díszhalak takarmányozásáról tudhatunk meg többet belőle. Örömmel konstatáltam, hogy ez az első rész, tehát várható folytatás.

Az ezt követő interjú az akvarisztika egyik legnagyobb hazai koponyájával Dr. Horn Péterrel készült. Az apropója nem más, mint hogy 2009-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki. Ezt pedig igen nehéz kiérdemelni. A cikkben részletesen leírják, hogy miért és persze sok érdekességet olvashatunk munkásságáról, no meg a legendás Horn-Zsilinszky akvarisztika könyv töretlen sikerének titkáról.

A cikk utolsó bekezdése fontos bejelentést tesz közzé. Dr. Horn Péter és Pasaréti Gyula elkészítik az Akvarisztika könyv korszerű, modern köntösbe öltözetezett új változatát. 😉

Heiko Bleher Braziliai felfedezéseiről olvashatunk ezután. Ezt követően a 38. oldaltól egészen a 45. oldalig az akvakertészeké a pálya. Gyönyörű képek a H.A.C. versenyről és egy interjú N-Deevel. Kifaggattam minden titkáról, szóval már csak ezért is érdemes elolvasni. 😉

Az ezt követő oldalakon a tengeri akvarisztikáé a főszerep. Szép fotók és érdekes leírások.

Talán a legizgalmasabb cikk most következik. Sokadszor olvasom el, de még most is logikus és kézenfekvő az elmélet amit Dr. Szita Géza írásában olvashatunk. Mégis. Van bennem valami furcsa hitetlenség. Még nyáron az Állatkertben hosszasan beszélgettünk az elméletéről.Vajon működhet? Nem tudom elképzelni. Túl egyszerű. Szita Géza tanár úr egy egyszerű széndioxid generátorról ír.

Ezután a cikk után a Corydoras aeneus színváltozatairól olvashatunk.

Az akvarisztika másik nagy magyar alakja Dr. Lányi György 86 éves. Az akvárium magazin ezen alaklom apropójából látogatást tett nála.

Végül a szám utolsó cikke az észak-amerikai vörösrákról szól, azonban rendhagyó módon nem a tartásáról, hanem az elfogyasztásáról 🙂
Azt gondolom, hogy sok izgalmas cikket tartogat ez a szám, érdemes tehát átpörgetni. Az újság szerkesztői igazán kitettek magukért, hisz  az akvarisztika minden ágában igyekeztek valami érdekeset, valami újat bemutatni.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

5 Comments

  1. Hello!
    Nigro ez a széndioxid generátor amiről írnak átlagos méretű akváriumokban is működhet? (pl.: 70-300-ig)

  2. Igen működhet. Az írásban le is van írva, hogy 0,5g / 100 liter. De ennek utánamegyünk még… 😉

  3. Próbálta már valaki a magazinban olvasható low-tech cukros széndioxid generátort? Érdekelne a dolog!

  4. Ahogy olvastam, mégsem kell kidobnom a co2 diffúzorom 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük