Hírek-Esszék

Terrarisztikai börze Hamm 2009

Németország egyik legkomolyabb terrarisztikai börzéjére sikerült kijutnom pár napja. Bár hal egy szál sem volt, mégis nagyon izgalmas volt. Magyar szemmel és fejjel felfoghatatlan kínálat és kereslet jellemezte az eseményt. Édesapám régi cimborája, Kovalcsik Géza, Magyarország legnagyobb nyílméregbéka tenyésztője invitált a borzongató nevű Hammba.

Az első börze több mint húsz éve került megrendezésre. Akkor még csak lézengtek az emberek a Zentralhalle csarnokában. Mára az épület összes terme, a közben épült box ring, három 500 négyzetméteres sátor és az utcafront dugig volt kiállítókkal. Több mint 3000 négyzetméter kígyókkal békákkal, tücskökkel, csótányokkal. Az ember azt gondolná kevés embert mozgatnak ezek a hátborzongató lények. Tévedtem.

A 10 órai nyitásra a teljes terület egy hömpölygő masszává változott.

Teknősök,

Kígyók,

Volt egy külön terem, aminek az ajtaja légmentesen záródott. Ott árulták a fokozottan mérges kígyókat. Két rohammentős megtöltött injekciós tűvel állt készenlétben a bejárat előtt, ha esetleg valaki rosszkor nyúlna rossz helyre 🙂

Majdnem kígyók, de inkább ezerlábúak.

Gekkók,

Nyílméregbrekik

Azt gondolom sokan tudják, hogy a nyílméregbékák fogságban nem mérgezők, ugyanis csak eredeti élőhelyükön jutnak olyan tápanyaghoz, amelyből mérget tudnak termelni.Tartásuk nem nehéz, nem hangosak nem is koszolnak és még csak nem is algásodnak. 🙂 Azt hiszem, ilyenem is lesz. Gyönyörű terráriumokat láttam kiállítva. Kis csobogóval, mohákkal páfrányokkal.

Igazi dzsungelt varázsolhatunk a lakásba. Nem hiába volt nagy érdeklődés a békákra is.

A hüllőkön kívül voltak még egyéb fura szerzetek is.

Nem is beszélve a fura szerzet kezében látható afrikai fehér sünről…. 🙂

Azért szívesen kifürkészném annak a lelki világát, aki spéci sáskát tart…

A hatalmas igényt, komoly háttéripar támogatja kiegészítőkkel. Dekorfák, növények, terráriumi kiegészítők teljes és hatalmas választéka.

Eleségállatok tömege,

párás körülményeket kedvelő növények,

A könyvárus csak és kizárólag hüllős könyveket hozott. Hihetetlen mennyiségű német nyelvű szakirodalom…

No meg persze az elengedhetetlen giccsparádé,

És végül egy „műtőasztal”, csupa hasznos vadállat megfogó, etető és birizgáló felszereléssel.

A délután négyig tartó roham után német barátaink jókedvűen ültek be a közeli sörözőkbe egy pofa sörre és boldogan mesélték el egymásnak, milyen jó vételt csináltak a gekkós, vagy a leguános esetleg a nyílméregbékás standon 🙂

Talán egyszer Magyarországon is lesznek ekkora börzék…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

14 Comments

 1. „A hüllőkön kívül voltak még egyéb fura szerzetek is.” — ezen jót vidultam így kora reggel 🙂 Szuperek a fotók.

  Egyébként még akkor is ha sokkal többen vannak, felfoghatatlan hogyan tudnak ekkora rendezvényeket csinálni az osztrákok és a németek is. Ráadásul nem szökőévente, hanem viszonylag sűrűn vannak ilyen események.

  Nincs aki jól megszervezzen ilyet? A magyar ember csak otthon hobbizik kilátogatni, kiállítani nem akar? A kereskedőnek nem éri meg mert úgysem ad el semmit? Nincs elég ember az országban aki megtöltene egy rendezvénytermet?
  A barkácsolás és a nyomott hal/garni/hüllő árak miatt képtelenség egy ilyen rendezvényt működtetni?

  Nem hiszem hogy csak az a válasz hogy nagy a piac náluk. Sógoréknál is jó rendezvények vannak. És azt sem tudom elfogadni hogy nekik euróban több zseton folyik be.

  Én is csak bízni tudok abban hogy egyszer sikerül megszervezni egy ilyen eseménysorozatot.

 2. Viktor: Ez jó téma, és eléggé sok tényezős. A németekről valamiért az a tévképzete a legtöbb embernek, hogy hűvös, távolságtartó, kevéssé társasági emberek, holott ez egyáltalán nem igaz. Nagy hagyománya van náluk a különböző kluboknak és egyesületeknek; szeretik a hobbijukat közösségi jelleggel űzni. Na és persze komolyan is veszik a dolgot. Ez egyrészt mentalitásukból fakad, másrészt megtehetik, mert az anyagi hátterük stabilabb. Nem feltétlenül a tévé előtt punnyadnak szabadidejükben, hanem szeretik aktív tevékenységekkel elfoglalni magukat. Ez így összességében elég kedvező táptalaj a hobbik komolyabb műveléséhez.

  A precíz és komoly szervezéssel nyilván nem lehet gondjuk, hisz németek. 🙂

  A fő ok szerintem a mentalitásbeli különbség, ami abban is látszik, hogy a németeknél nem csak a rövid távú előnyök jelentenek szempontot, hanem hosszabb távon is képesek gondolkodni. Jól szemlélteti ezt az embereknek pl. környezetvédelemhez való ottani és hazai viszonya. (És nem, ők nem azért veszik komolyan a szelektív hulladékgyűjtést vagy nem azért takarékoskodnak az energiával, mert jól élnek és megtehetik.) Sajnos nálunk nagyon sokan csak a saját rövid távú (és általában anyagi) szempontjaikat veszik figyelembe.

  Visszatérve a témára; amíg az a kereskedők hozzáállása, hogy minek vegyen részt egy rendezvényen, hiszen a boltjában ülve a többszörösét is megkeresi egy nap alatt annak, amit a rendezvényen eladna, nos ezzel a mentalitással sohasem lesz nálunk ilyen szintű szakmai rendezvény.

  Ezt tökéletesen példázza ennek a börzének a története is:

  „Az első börze több mint húsz éve került megrendezésre. Akkor még csak lézengtek az emberek a Zentralhalle csarnokában. Mára az épület összes terme, a közben épült box ring, három 500 négyzetméteres sátor és az utcafront dugig volt kiállítókkal. Több mint 3000 négyzetméter”

  Nem lett volna belőle semmi, ha a német kereskedők magyar mentalitással rendelkeznek. Szerencsére nem.

  Ha valamikor a jövőben esetleg mégis összejönne a kereskedői háttér az is fontos szempont lenne, hogy olyan emberek csinálják a szervezést, akik azt komolyan is veszik, és képesek 100%-ig odatenni magukat. Szóval paradigmaváltás kellene ezen a téren (is), mert a mostani szakmainak bemutatott/szánt, de valójában amatőr és félamatőr jellegű találkozók egy adott szinten nem képesek túllépni. Persze van, akinek ez is bőven elég…

 3. Viktor: az utóbbi időben nekem is eszembe jutott ez a dolog, egyszerűen nem értem én sem, hogy mi az oka. Ausztria kisebb lélekszámú ország, mint Magyarország, mégis hatalmas ilyen jellegű rendezvények vannak náluk.

  Azt hiszem felesleges a pénzre fogni az egészet, talán az összefogás hiánya, ami egy ok lehet.

  Különben ha jól tudom egész nagyszabású terrarisztikai rendezvények szoktak rendezni Bp-n. Több a terrárium a lakásokban, mint az akvárium?

  Nigro: Nekem is voltak ilyen sáskáim 🙂

 4. Nagyon kemény meló összehozni egy ilyen eseményt. Én anno segédkeztem pár Hungexpo területén megtartott kiállításban.

  Ennek a másik oldala az hogy az ottani kiállítok is azért maradtak el mert magasak a bérleti díjak. Mondhatni horror. Itt kapcsolódik a kereskedőhöz aki nem tud esetleg több havi bevételéről lemondani hogy kint legyen 2 napon. A vásárlók pedig lehet inkább csak nézelődni mennének mintsem vásárolni…. ördögi kör.

  Egyébként mint kiállító és mint látogató is érdelne egy ilyen rendezvény. Jó lenne ha elindulna valami.

  Terrarisztikai dologról mintha én is hallottam volna idehaza.

 5. Hali!

  Én imádom az ilyen börzéket, de valóban itt is szokott lenni, ha nem is ilyen mértékű, de azért nem rosszak.Nyilván akit érdekel az tudja, hogy több is van.
  Nekem csak az a problémám, hogy nem lehet hazavinni az egészet, a nejem nem engedi, általam érthetetlen okok miatt.
  Pedig a gyerekek lelkes támogatóim, a botsáska (tudom a képen nem az van) is tervbe van véve….

  Egyébként sokan meglepődnének, ha látnák, hogy mi van a kertes és panelházak mélyén..Van egy pár barátom, akinek barlangrendszere van, akár nyilvános bemutatónak is elmenne.

 6. Hűűű.

  Egyszer egy terráriumot én is szeretnék, igaz nem ilyen hatalmas állatokkal. Az én kis kedvencem a Brookesia minima, ami egy törpekamélon igazából. Szerintem nagyon jó pofák, és azért egy terráriummal is lehet szépeket alkotni. Sajnos a hüllő-árak is elég húzósak kis hazánkban, de szerencsére vannak, akik emellett is kitartanak emellett a hobby mellett.
  A fotóid gyönyörűek Atti!

 7. Volt szerencsém megismerkedni a rendezvény szervezőjével. Fura fazon. Látszik, hogy totál flúgos hüllőbolond. Biztos vagyok benne, hogy a kezdetekkor nem az anyagi haszonszerzés vezérelte, amikor belevágott. Azonban mostanra már az is látszik, hogy ez egy komoly üzleti vállalkozássá nőtte ki magát. Ami persze nem jöhetett volna létre a kezdeti lelkes, „nullszaldós” évek nélkül.
  Bár nem nagyon értek a hüllőkhöz, nekem az jött le, hogy a nagytöbbség tisztában volt azzal, hogy mit lát.
  A legtöbben a békák latin nevén érdeklődtek az árak iránt. Nem pedig úgy, hogy mennyi az a szép sárga?
  Szakmai börze volt, de élvezhető volt mindenkinek. Ráadásul olyan hírnévvel, hogy külföldi kereskedők ide jöttek a boltjuk kínálatát bővíteni. Én is adtam el békát madridi boltosnak. Tehát sokan, sokmindenre használják a börzéket. Ki kell használni az ilyen lehetőségeket.

  Ui: Szentgyo: akarsz beszélni róla? 🙂

 8. „Nem pedig úgy, hogy mennyi az a szép sárga?”

  Én majdnem mindenhová így megyek be.Ekkor tudom leszűrni, hogy ért e hozzá az eladó, és esetleg rám akarja sózni.

  Nagyon jó hülyének tettetni magam, ez mindig bejött.

  És kikérnem magamnak, hogy flúgos hüllőbolond, de nem tudom mert én is az vagyok.

  Kígyók nélkül lehet élni, de nem érdemes…..

 9. Na, ide is szívesen kimentem volna… Biztos hoztam volna egy pár békát, meg növényeket, a már meglévő mellé. Egy szép Dendrobates auratusom már van, kezdek ebbe is belebolondulni 😀

 10. Szevasztok !
  Szeretném megtudni,hogy mikor van Bécsben az akvarisztikai börze?? Meg pontosan hol van??

  Állítólag most valamikor!!
  L-számos harcsák érdekelnének de nagyon.
  Segítsetek!!
  Köszönettel: Robi

 11. A bécsi börze november 28-29. Még odébb van… 😉

 12. az akvarista ha továbbfejlődik nyílméregbékákat tart. lehet Zsilinszky Sanyibácsinak igaza van? 🙂

  békák tényleg jópofa jószágok,most nekem is van jó pár darab, szerencsére néhány kicsi poronty is 🙂

 13. Szia!
  Én barnatücsköket tenyésztek ,igaz még nem rég keztem.
  szeretnék részt venni a Hammi börzén,de nem tudom mikor lessz legközelebb.Hol kell jelentkezni,
  (Tf-számra vagy email cimre gondolok),és milyen paírok kellenek ehhez,hogy reszt tudjak venni rajta.
  Ehhez kérném a segítségedet,feltéve ha ez nem titok .
  Várom mielőbbi válaszodat az Email címemre.
  Köszönettel Józsi.

  1. Szia Józsi! Ha jól tudom, március 8.-án lesz az idei börze. Javaslom, keresd meg Kárpáthegyi Pétert (ő szervezi a hazai Terraplaza-t) és kérj tőle kontaktot.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük