EsszékHírek-Esszék

Valami készül…

Egyszer valahol azt mondtam, hogy akkor leszek boldog, ha Magyarországon legalább annyi növényes akvárium lesz, mint afrikai sügeres. Ezen jót röhögtünk pár éve. Ma úgy érzem, ez egyáltalán nem lehetetlen.

Az akvakertészet kis hazánkban is egyre népszerűbb. Láthatóan egyre többen értik, a növényes akvarisztika csínját-bínját. Ezért én mérhetetlenül boldog vagyok. A blogon keresztül tapasztalom, hogy az olvasók könnyedén fogadják el az újabb nézeteket. Az alappilléreket kívülről fújják és ebben a témában jóval felkészültebbek, mint sok díszhalboltos. Egyre több, a hazai igényes növényes akvárium és megnyugodva látom, hogy az olvasók más fórumokon is szívesen segítenek ebben a témában. Szemmel láthatóan, a növényes akvarisztika jön föl, mint a talajvíz 🙂

Azonban ezt nem csak én érzem így. Sokan mások is hasonlóképpen vélekednek. Sokan jelenlétükkel -önzetlenül-, folyamatos segítségnyújtással bővítik az aquascaperek táborát. Azonaban sokan csak az anyagi lehetőségeket látják benne. A blogra úgy tekintenek, mint fertőző gócpontra. A betegeket pedig el kell látni. Nincs mese, ezt jó pénzért el is kezdték páran. De kérdem én, hiteles ez így?  Számomra nem.

Éppen ezért, úgyérzem itt az ideje egy álmunkat valóra  váltani. Kell egy hely, ahova az éhes akvakertészek betérnek. Ha ez egyelőre egy virtuális hely is, de mégis csak nekik szól.

Hölgyeim, Uraim! Valami készül… 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

96 Comments

 1. Nigro első hozzászólókén és kiváncsi érdeklődőként had kérdezzem meg itt hideg sört is árulnak? 🙂 Amúgy érdeklődve várom,hogy mi az ami készül!

 2. ha hideg sort nem is, de az elmeny legalabb olyan jo lesz 😉

 3. Alig várjuk, hogy kiderüljön az igazság 🙂

  Sajnos tényleg egyre többen próbálják meglovagolni gyakorlatilag teljesen érdemtelenül egy kis haszonszerzés céljából ez a témát.

  Ha sör nem is, de legalább egy kis fröccs csak lesz 🙂

 4. Jól hangzik. 🙂
  Én a magam részéről nagyon kiváncsi vagyok.
  Különben meg ha nem lesz sör, majd viszünk, nem?! 😀

 5. Hali!

  Én ennek külön örülök mert aki növényes akit készít az kénytelen megtanulni ennek csinyját-binyját.Sokkal több mindennel tisztába kell lennie , mintha gyér növényzetű halas aksija lenne.Kénytelenek lesznek tanulni ami őszintén szólva rájuk férne.Remélem nagyon sokan lesznek követői mert legalább megszünnek a sok ízléstelen giccsel , búvár , hajó, buddhaszobor és egyébb sz.rsággal telepakolt aksik.És aki megsértődik, az most sértődjön meg, és tegye tele az aksiját növénnyel és dobja a kukába a sok szemetét.Ne mondja senki, hogy ez ízlés dolga mert ez ízléstelenség dolga.Lehet, hogy ez sokak szemében ez a trendi, de ha ez miatt megtanul egy életközösséget fenntartani–ám legyen.

  Inkább legyen minden lakás tele szép és jól gondozott vízi kertel a trendi miatt, mint egy szívvel lélekkel gondozott algás giccsparádé medencével.

  Akinek nem inge ne vegye magára de akinek igen…az gyorsan mossa ki!

 6. Na erre kíváncsi vagyok. Hajrá!

 7. Ez fölöttébb jó hír. Csak biztatni tudlak benneteket!

 8. Na hát erre kíváncsi vagyok, és remélem az az idő is eljön , mikor beszélgetni kezdek valakivel egy boltban(nem eladó), és azt mondom, hogy növényes akváriumom van , nem jön azzal, hogy az nem is akvarisztika 😀 Ez egy elég szép barokk körmondat volt 😀 Valami tényleg készül…

 9. Ezek szerint a visszaszámlálás elkezdődött.Akkor El „táprendszert” innen fogjuk rendelni.Épp a minap voltam tanuja egy beszélgetésnek a helyi halas boltban.Egy hölgy panaszkodott,hogy ecsetalgák vannak az akváriumban.A halboltos hölgy kérdezte,hogy mennyi wattal világítanak?Gondolkodtam, szóljak-e közbe,hogy mekkora az aki és mekkora szűrő van benne.Vagy adjam meg a blogod címét,itt mindent meg fognak érteni….Számtalanszor gondoltam arra,hogy „ORDÍTANI” kellene ezeket a nézeteket.Nini itt van egy más felfogás,ebbe az irányba kéne elindulni.Növény felhozatal katasztrófális ebben az üzletben,a többiről nem is beszélve.Ez az egy üzlet van,így hát marad ez,vagy Szekszárd.Ott jobb egy kicsit a helyzet.

 10. Atti nem bírta magában tartani és végül kibuggyant. 😀

 11. A bolt színvonala reményeink szerint a blog színvonalát fogja képviselni, hisz gondolom ugyanolyan jó kezekben lesz 🙂
  ha még az árak is jók lesznek (miért is ne lenne), akkor nagy lyukat fogtok betömni ezen a kis hazai piacon, szívből szurkolok Nektek, hogy ez sikerüljön
  a sör mellé viszem a páleszt 🙂

 12. Úgy látom ez a sör téma mindenkinek bejön 🙂 🙂 🙂

 13. tudjatok mit lehet sor is lesz a kinalatban 😉

 14. Nahh ez jól hangzik, sikert kívánok… 🙂 😉

 15. Törzsvásárlói kártya is lesz???? Igényelnék egyet elsőnek 🙂
  Mikor nyit és hol lesz??? 😀 😀

 16. Kíváncsian várom a fejleményeket.:)

 17. Ez jó hír,és valami egyesületet nem akartok esetleg létrehozni?Lehetne összejöveteleket szervezni,és hasonlók.Habár ha megnyílik valami hely akkor az már egyesülés lesz 🙂 van pár millám befektetni ,kiveszem a bankból ha jó kamatot ígér a tulaj :)))))

  Sok sikert és mielőbbi megjelenést

 18. Persze, én meg beszállok a lakásra gyűjtött pénzemmel, ha lakhatok az üzletben 😀

 19. Én is lakásra teszem félre,de már van kettő,nem fontos a harmadik,ha az üzlet jobb befektetés mint a lakáskiadás 🙂

 20. Erősen gondolkozom, hogy a sört is felvegyük a kínálatba… végülis folyékony táp, ráadásul CO2 is van benne…. 🙂

  Ata7: folyamatosan agyalunk az egyesület dolgon is, de ismertek minket, csak ha már minden klappol 😉

 21. Alpvető lenne a sör! 🙂

  Ha nem csak virtuális boltban kondolkoztok, gondoljatok rá, hogy mennyivel bénább kabátban állva a pultnál beszélgetni (órákat is néha), mint mondjuk egy kávézóban. Ha ezt a kettőt összehoznátok… Nem gondolok nagy dologra, egy, max két asztal, fogas és pár szék. Egy új (rendes) akvárium részleteinek a megbeszélése időbe kerül és az értéke az üzletnek megengedné a kulturált körülményeket. Persze csak ha a maximumra törekedtek. 🙂

 22. Nigro :Természetesen maximálisan elismerve a Te úttörő szerepedet ebben a témában ,és nem tolakodásképpen,de lehet érdemes lenne pár ember személyes véleményét is meghallgatni az un. egyesület ügyében,gondolom rengeteg építő jellegű dolgot lehetne összeszedni.Persze mondom ezt kívülállóként,mert lehet ,hogy Ti itt jó páran személyesen ismeritek egymást és nem szeretnétek,hogy mindenki beleokoskodjon a dolgokba.Véleményem szerint szerencsés dolog lenne ha akinek van kedve,tapasztalata segíteni a dolgokon azoknak személyesen is lehetőséget adni,megszervezni egy közös eszmecserét.

 23. Érdeklödve várjuk a fejleményeket.Addig is sok sikert és kitartást a céljaitok eléréséhez.

 24. Érdeklődve várom én is a fejleményeket! Hiszen már rengeteget tanultam az eddigi írásokból is, mert már rengetegszer átolvastam az oldalt és naon teccik!!A növényes akváriumokról csak annyit, hogy a hétvégén jártam Szentkirályon (Pruittnál, és ők is mondták hogy egyre nagyobb a kereslet az igényes (több fény és Co2) növényekre! S hogy ők is beakarnak állítani egy akváriumot hogy lássák hogy a növények hogy fejlődnek víz alatt!!

 25. „S hogy ők is beakarnak állítani egy akváriumot hogy lássák hogy a növények hogy fejlődnek víz alatt!!”

  Hehe, ez nagyon jó! 🙂 🙂

 26. Na végre!!!!

 27. Nigro! Nem féltek, hogy nagyon telített lesz a piac, így, hogy Pruitt is kipróbálja mi történik a növényekkel víz alatt? 🙂

  Elnézest, de ezen most nehéz túllépnem… 🙂

 28. Azt mondták hogy mindig rágják a fönök fülét az akváriummal kapcsolatban, szóval ez csak terv, hogy mi lessz belőlle az csak a jövő!!:-)

 29. csecska, azert jo volt korbenezni szemelyesen nem? nekem nagyon bejott mikor lent voltam. es a tulajok is rendkivul szimpatikusak segitokeszek.

  kaptak mar itt hideget meleget. azert ha ranezek az aksimra (oserdo: http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/3376483067/sizes/l/) akkor rosszat semmikepp nem tudok mondani roluk 😉

  egyebkent ertheto miert nincs ott novenyes aksi. azert a legtobbet meg mindig neten ertekesitik.

  na de nem offolom itt a temat. honapok ota megy az elokeszites es mi is nagyon varjuk mar az indulast.

 30. Viktorlantos, olyan volt mint egy Dzsungel túra, máshogy nem tudom leírni!! 🙂

 31. Nagyon türelmetlen vagyok,lassan telnek a napok!Szertném már hallani a durranást! 🙂

 32. Kíváncsian várom a fejleményeket. Szerintem ha valaki el akar indulni akármilyen piacon akkor el is fog. Személyes példából tudom, hogy egy telített piacon is felül lehet kerekedni ha az embernek van elég tapasztalata és józan paraszti esze amivel megtalálja a kapukat. Kéz és lábtörést a mutatványhoz!!!

 33. Nagyon jó ötlet! Sok sikert, és kitartást hozzá! 🙂

 34. hogy nemi hirrel szolgaljak, minden a legjobb utemben halad. remelhetoleg 2 max 3 heten belul indulunk. nagyon jo dolgok lesznek ezt mar most is leirhatom. ugyhogy aki mostansag beruhazast tervez az aksihoz erdemes varnia.

 35. Szia! Nemi=némi 😀
  Lesz armatúra az akimhoz a boltban??? Elérhető áron, megfelelő wattszámmal?? 🙂

 36. Hali!

  A nemi hírek is jók, csak nőneműek, fiatalok és csinosak legyenek!
  Reménykedjünk, hogy viktorlantos az eladókról (is) beszélt!
  És ha még az akvarisztikához is értenek akkor az már főnyeremény!

 37. A hétszázát!Én meg számolom a napokat,Keymaker a „táposban” azt mondta,kb. két hét.Abból már egy eltelt.Erre Viktor azt írja,hogy még három.Fúúú….Nagyon drukkolok és várom a pillanatot.Szemléltető akváriumok is lesznek?Webárúház?Mert aki vidéken lakik….De azon leszek,hogy amint lehet, élőben is megnézzem.

 38. Gratulálok Nigro, Keymaker és Viktorlantos!

  Sokunknak öröm ez a nap, sok sikert a shop-hoz.
  Egy állandó vevőtök már van. 🙂 Lesz törzsvásárlói kedvezmény? 🙂
  Gratula!

 39. Egy kalappal a bolthoz, jól sikerült, igényes munka. Gratula mindenkinek!

 40. Én is gratulálok srácok nagyon szép, és igényes lett a webshop. Szintén egy kalappal! 🙂

 41. Csatlakozom én is!Valódi hiánypótló kezdeményezés,igényes megvalósítás,szuper termékek!Csak így tovább,sok sikert,kitartást,rengeteg vevőt kívánok nektek!Én is kinéztem már egy s mást! 🙂

 42. Milyen webbolt? hol?

 43. Grat a bolthoz, nagyon színvonalas, igényes munka. Már összeszedtem, mit is kell sorban majd megvásárolnom 🙂
  Sok sikert a továbbiakhoz!

 44. Fantasztikus a bolt, igényes márkák , izléses környezet!!
  Én is csak gratulálni tudok és sok sikert!!

 45. huh 😉 koszonjuk a sok gratulaciot es biztatast. megprobaljuk a tolunk telheto legtobbet belevinni. epp Levi-vel beszeltem a minap es azt mondtam neki hogy ha anno amikor a nagy akvariumot telepitettem letezett volna ilyen bolt magyarorszagon akkor nem kellett volna angliabol, nemetorszagbol ausztriabol rendelni. en sokmindent vasaroltam kintrol es ha most a szallitasi koltsegeket osszaadnam lehet kijonne belole egy uj minosegi akvarium minden belevalo cumoval… 😉

  a cel ez volt. behozzuk azokat a cuccokat amit minden nap hasznalunk amit eddig mindig kintrol hozattunk/hoztunk. sok olyan termekunk van amitol meg nekunk is konny csordul a szemunkbe azt elmondhatom 😉

  Az hogy az ADA magyarorszagi forgalmazoja lettunk szerintem nagyon jo. ennek koszonhetoen tobb szaz kilo ADA aljzatunk van raktaron, rengeteg dekor homok. Japan kovek szinten tobb szaz kilo. Tobbfele fa es rengeteg uveg cucc. Azt hiszem ilyen hozzavalokbol jo igazan szep akit csinalni.

  A shopban nincs fent meg minden. De dolgozunk kemenyen a feltoltesen. Es ha egyszer elkeszul (kb 1-1.5 het) akkor ratok zuditunk mindent 😉

  Talan meg en sem fogom fel hogy ha akarok 2 napon belul barmilyen dekor dolog itt lehet nalam. (ami eddig hetekbe tellt es macera volt – posta stb).

  minden reszletet el fogunk meselni, de a termekskalaval elsosorban az aquascapereknek akartunk kedvezni. igy olyan termekeket kinalunk ami ezekhez a gyonyoru akikhoz kell.

  arazas tekinteteben pedig lesznek mersekelten arazott dolgok de lesznek dragabbak is hogy mindenki a penztarcajahoz merten tudjon valogatni.

  ugyhogy keszuljetek 😉 hamarosan indulunk

 46. Szerintem, mindenki nevében írhatom már csak a zöld jelzésre várunk! Aztán győzzétek a rohamot! 😉 Sok sikert!

 47. Szertnék én is gratulálni az igényes bolthoz. Nagyon jó az elgondolás amin elindultatok, sok kitartást és mégtöbb vásárlót kívánok nektek. Nagyon várom a teljes terméklistát.

 48. Gyerekek ez zseniális! Végre minden együtt van egy helyen! Nagyon drukkolok nektek hogy bejöjjön a számításotok. Nagy tervek ezek és rengeteg munka lehet mögötte. Bátorság is kellet hozzá hogy pont ezekben a gazdaságilag igencsak ingatag helyzetben vágtok bele. Remélem hogy a blogon jelenlévő lelkes akvaristák fognak annyit áldozni pénztárcájukból (még ha 1-2 ezer forinttal többért is) hogy a minőségi termékeket válasszák – azaz titeket. A magam részéről biztos. 😉

 49. Sziasztok! Ati, Viktor: mennék nyári munkára minimális fizetésért 🙂 vagy napi egy ADA diffúzorért 🙂

 50. Lehet már rendelni?

 51. Én már türelmetlen voltam és rendeltem… 🙂 Van valami konkrétum a postázással kapcsolatban,mert aki nem olvassa ezt a blogot,az a Greenaqua oldaláról nem tud informálódni,hogy egyelőre még szünetel a kiküldés?
  Segítsetek,nem akarok több Serát venni!!!!Az algák meg jönnek…

 52. Azt hittem, mindenkit felhívtam, aki már rendelt. Akkor valamiért kimaradtál a szórásból. 🙂 Rendelést már veszünk fel, de a lényeg, hogy jövő hét elején indulunk. Cserébe te leszel az első aki megkapja a motyóját. 😉

 53. Szia Nigro! Én is türelmetlen voltam és rendeltem, de visszahivást én se kaptam! De most olvasom hogy jövőhéten indultok, ugyhogy ennek örülök és várom a csomagot!

 54. Igen, ez én vagyok… 🙂 A mérnöki precizitás és fegyelem mintapéldánya… Sorry. (De visszaigazoló e-mailt kaptál?)

 55. soldier, elnezest kerek Nigro neveben is 😉

  a rendelesek sorban varjak a kiszallitast termeszetesen. minden rendeles megvan semmi nem veszett el. Az aruk erkezese kicsit elcsuszott. illetve az utolso szallitmanyokra varunk. a vegso arurendszerezeseket most csinaljuk. addig is koszi a turelmeteket. jovoheten elkezdjuk teljesiteni azokat a rendeleseket amit teljes mertekben teljesiteni tudunk. amelyik rendelesnel hianyzik 1-1 tetel meg ott csorogni fogunk az idopont egyeztetessel.

  valahogy mindenkepp jova tesszuk azoknak akik mar leadtak rendeleseiket.

 56. Igen a visszaigazoló e-mail megjött,de az csak a rendelés elfogadását tartalmazza! köszönöm válaszotok!

 57. Szivfájdalmam,hogy levettétek a fél literes mikro tápot.

 58. tibicuk, sajnos problemank adodott a fel literes flakonnal. igy az indulasnal csak a 250-es kiszereles megy majd. aki 500-ast rendelt. 2db 250-est kap. A flakon kerdessel meg targyalasaink vannak. mindenkepp szeretnenk egy fel literes kiszerelest a kozeljovoben.

  en jelenleg a 250-est hasznalom az ADA tapok helyett lassan 2 hete. A tartalomra nem lehet panasz 😉

 59. Tibicuk: Vegyél két 250ml-es mikor tápot 🙂 vegyél egy 500 ml-es flakont és öntsd össze 😀

 60. Dani nagyon vicces vagy,de nekem az árával van problémám.Rendeltem volna 2db 500ml-st.Most emiatt 4db 250ml kell rendelnem,számold ki a külömbséget.Plusz a posta.Nem igazán szeretek postaköltséget fizetni,de ha már kell,akkor minél ritkábban.

 61. tök jó a webes bolt csak igazából még mindig jobban járok ha külföldről hozom 🙂

 62. amúgy ez a green aqua növény táp sears conline vagy amit lehet olvasni itt a blogon keymaker tollából?

 63. Labirintkopoltyus a makro táp El módszer szerinti, amiről olvashatsz Keymakernél. A mikro, hát ez a bökkenő, ezt nem lehet helyettesíteni semmilyen hazai termékkel, mert semmiben sincs HEEDTA kelát. De még más külföldi, szárazföldi mikrotápokban sincs. Ha utána olvasol Keymakernél, vagy a Greenaqua mikro táp bővebb információjánál, megérted a dolgot.

 64. Labirintkopoltyus,

  Mondd meg kérlek, hogy konkrétan melyik termékre gondolsz, és ha tehetjük, levisszük az árát a külföldi szintre!!! Ráadásul a drága külföldi szállítást sem kell fizetned.

  A Green Aqua tápot én magam állítottam össze, tehát ez nem Sears-Conlin (szerencsére), hanem EI alapú. Rendkívül sokat dolgoztam ezen, büszkén állítom, hogy ma a piacon ez a legjobb folyékony növénytáp növényes akváriumokra (Macro és Micro együtt).

 65. Tibicuk: Igazad van, és bocsi az árát nem néztem, de azt hittem hogy arányos azzal hogy a fele a mennyiség akkor fele az ár is de akkor nem így van. De ha 8db-ot rendelném akkor is csak egyszer kell fizetned a postaköltséget. Mondanám hogy menj el a boltba hogy ne kelljen postát fizetned de nincs bolt 🙂

 66. Keymaker árakról nem akarok beszélni mert Ti szerzitek be. Növénytápokról meg köszi az infót még az említett kettő közül egyiket se használtam, de egyszer csak ki fogom próbálni mert jelenleg formálom át az akváriumomat növényesebbé 🙂

  Még egy kérdés a bolthoz hogy ami van aljzat a leírásból az jött le hogy végül is az egész aljzatot ilyen táposított talajból kell megcsinálni nem csak egy kis réteg kell?

 67. Labirintkopoltyus,

  Az árat csak azért kérdeztem, mert fontosnak tartjuk, hogy jó áron adjuk a cuccokat. Ha valahol olcsóbban be lehet szerezni, akkor hajlandók vagyunk engedni az árból – indokolt esetben. Ez nektek és nekünk is előnyös lehet.

  Két fajta növénytalaj van: a koncentráltabb „növény táptalaj” és a kevésbé koncentrált „általános aljzat„. A növényes akváriumban a koncentráltabb talajból kell a vékony (1 cm-es) réteg az akvárium aljára. A kevésbé koncentráltból kell a több, minimum 4 cm magas réteg. A kettő együtt adja az ideális talajt. Kavicsot vagy homokot csak (!) dekorációhoz használunk olyan területekre, ahol nincs növény – fontos, hogy valamennyi (és speciálisan összeállított) tápanyagot az általános talaj is tartalmazzon, egyébként a növekedés nem lesz megfelelő.

 68. Igen,nincs bolt majdnem szó szerint.Szekszárdon,Szegeden fele akkora helyen van jó bolt.A milyeink még nem jöttek rá,hogy növényből bár mennyit el lehet adni.Álandóan terráriumi növényeket adnak el akvásnak ,többfélét is.Én is vettem,de rájöttem,most ott vannak a teraszon elültetve.

 69. Keymaker:

  Ezek a táptalajokat hogy csinálják összekevernek sima kavicsot meg tápot? Meg meddig jó egy ilyen talaj mert gondolom véges mert Nigro még anno írta hogy vagy táp talaj vagy tabletta a talajba és a tablettát havonta kell dobálni a talajba..

 70. Tibicuk, Inadsz,

  Az 500ml-es palackot azért kellett kivennem a termékkínálatból, mert egyszerűen nem találok megfelelő 24-es nyakú palackot a magyar piacon – egyelőre. Minden erőmmel azon vagyok, hogy sikerüljön, remélem a jövő héten már jobb hírekkel szolgálhatok, addig is marad a 250-es palack.

  Labirintkopoltyus,

  Az ADA általában szereti titokban tartani a termékeik összetételét. Tom Barr azonban már végeztetett komoly és drága laboratoriumi elemzéseket az ADA tápok összetételéről, ezeknek az eredményét ismerem. Az aljzat elemzése pedig folyamatban van.

  Biztos, hogy nem úgy csinálják, hogy összekevernek kavicsot bármivel. Ezeket az általános talajokat az ADA apró szemcsézetű táptalajból gyártja, mivel hosszú távon a „kavicsok” széteshetnek. A tabletták (Pl. Bacter Ball) csak a talajban tenyésző baktériumkultúra (vagy egyéb tápanyagok) pótlását végzik hosszú távon. Illetve a beindítást segítik új akvárium esetében. Ezeknek az értelme az, hogy még jobb körülményeket teremtsünk a növények számára és pótoljuk az elfogyasztott tápanyagokat ill. javítsuk a talaj állapotát, ezért írta Nigro…

 71. Labirintkopoltyus,

  a taptalajokrol altalaban elmondhato hogy a tapanyag mellet tap tablettakat tartalmaz. ezek a tablettak lassan bomlanak el hosszu idon at fejtik ki hatasukat. ha olyan novenyed van ami igenyli a gyokertapozast akkor egy ido utan szerintem 6-12 honap el lehet kezdeni az aljzat tapot leszurkalni. de a tobbi noveny enelkul is vigan elvan egy jo tapozasu aksiban.

 72. Keymaker egészen felcsigázott a növénytáppal 🙂 De az EL féle módszer nem az amikor a kis csapvizemhez adagolom a dolgokat? Meg meddig elég egy 250milis adag?

 73. Labirint: EI 🙂 és ioncserélt vízhez kell adagolni 😀

 74. itt most arra gondoltam hogy van az a kis kalkulátor amin beírom a vizem adatait meg ilyenek és kiszámolja miből mennyi kell.

 75. Igen, én sem lettem értesítve.. 🙁 De viszek félliteres Dreheres üveget ha az jó.. 🙂 Amúgy,várom én is a futárt ezerrel,mostmár tudom,hogy sínen van a dolog!Köszi nektek és sok sikert mégegyszer!

 76. Az EI egy adagolási módszer. A lényege, hogy a növényes akváriumban folyamatosan biztosítod az összes (!) szükséges tápanyagot, úgy, hogy a növények által igényelt mennyiségnél több (!) legyen a vízben (innen az Estimated szó). A túladagolást pedig a rendszeres vízcserékkel akadályozod meg és állítod vissza ezzel az értékeket az alapállapotba (innen az Index szó).

  Az EI ennyi, semmi több. A módszer szempontjából mindegy, hogy száraz vagy folyékony tápot adagolsz. Az más kérdés, hogy a megfelelő mennyiségek kiszámolása, összerakása és megkeverése esetenként trükkös lehet egyeseknek… Ezért találtuk ki a Green Aqua Macro és Micro tápot. 🙂

 77. annyit meg hozzatennek hogy az optimalis hazai viz tulajdonsagokhoz lett igazitva a mikro makro tap. tehat figyelembe vettuk hogy milyen allapotok uralkodnak Magyarorszagon.

  Labirintkopoltyus, hogy meddig eleg egy 250ml-es?
  http://www.greenaqua.hu/green-aqua-macro-novenytap-250-ml.html

  tessek megnezni a foto alatti tablakat. keymaker apait anyait beleadott, hogy mindent kiszamoljon nektek 😉

 78. zsotyi, nem akarnam elkiabalni de ugy nez ki hetfon becsomizzuk a rendeleseket es kuldjuk. mondom ezt a mai infok alapjan. remelem tudjuk tartani. akkor legkesobb het kozepere megkaphatjatok a cuccot.

 79. viktorlantos köszi 🙂 igazából ilyet nem kerestem szerintem ilyen kis átbláz6athoz senki nincs hozzá szokva 🙂 Ez mindenképpen példa értékű!

 80. viktorlantos,

  Erre annyit mondhatok, hogy éljen.
  Milyen jó fej voltam, hogy nem rendeltem, mert gondoltam hogy majd szóltok. Erre meg kiderül, hogy a sor végére kerültem a mai rendelésemmel. 🙂

 81. Viktor,köszönöm az információkat,addig jó gazda módjára szemmel hízlalom a jószágot,illetve a növénykéimet… 🙂

 82. DomeSL, nincs sor vege 😉 minden rendelesre ugyanugy figyeluk csak a sajatunkra figyelunk jobban 😉 na jo csak vicc volt.

  egyebkent mindenkit biztatok hogy ha gondolja es van amit kinezett nyugodtan adja le. mert annal hamarabb jut hozza.

 83. Arra még mindig nem írt senki hogy most ezek a táptalaj csodák meddig használhatóak…

 84. Labirint: De írtak már róla! Nézd meg Viktor 4 hó 17.-EI 🙂 hozzászólását.

 85. inadsz, köszi 😉

  labirint,
  kicsit körbenéztem a neten. a legtöbb növénytalaj 6-12 hónapig tart. Ez idő alatt elfogynak a tápanyagok belőlük. Az ADA Powesand Special egy viszonylag gazdagabb növénytalaj, de a legjobb hatást csak saját Aquasoil aljzatnál fejti ki. Ezek a talajok együttesen tápanyagokat tartanak magukban amit csak lassan engednek ki.

  olvastam olyat is hogy a powersand képes újratölteni magát. de általánosságban elmondható, hogy a növénytalajokat nem szokták kivenni az akváriumból. csak teljes átrendezésnél. ha rendesen tápozol és jó aljzatot van nagyon ritka esetben kell csak 1 év után talajtápokat adagolni tápanyag pótláshoz

 86. Viktor, szívesen tartom a frontot 🙂
  A powersand biztos jó csak 16ezer forintért :S inkább veszek minden évben 3000-ért mondjuk JBL-t 😀

 87. JAh, igen, Viktor a ferihegyi raktárban van most Amazonia vagy mindet elvittétek már a raktárba??? Mert egy termékért nem fizetnék 1500 forintos postaköltséget inkább oda elmentem volna, közelebb is van (5-10 perc)

 88. inadsz, ferihegyen van minden cumonk a raktarban. ugyhogy ha szemelyesen szeretned atvenni szolj.

  azert azt tudni illik hogy ez egy logisztikai kozpont. szoval nekik nem ez az elsodleges hogy egy-egy aruert rohangaljanak. Bar Nigro kiharcolta a szemelyes atvetelt, a kenyelmesebb megis a kiszallitas. lehet a helyszinen esetleg varnod kell.

  mindenesetre szolj. hetfon kedden bent leszunk ugy nez ki raktart rendezunk. ha kell szolj.

 89. inadsz, egyebkent novenytalajra most is azt mondom hogy Tropica vagy ADA powersand. en is SERA taptalajt hasznalok mert nem volt elerheto mas akkor. ha most telepitenek tuti nem vennek ilyet. nehez megallapitani mennyivel vagy elolrebb egy jobb talajjal. egy biztos konnyebb dolgod van ha az alapokat megfeleloen lefekteted. mint kesobb keresni a hibakat.

  egyebkent hasznalhato a Sera es a JBL is termeszetesen.

 90. Köszi az infokat ismét! Akkor lényegében ugyan az ez a táp talaj mint egy cserép virág esetében hogy egyszer csak elfogy belőle a tápanyag és akkor cserélni kell.

 91. Viktor:

  „ez egy logisztikai kozpont. szoval nekik nem ez az elsodleges hogy egy-egy aruert rohangaljanak. Bar Nigro kiharcolta a szemelyes atvetelt, a kenyelmesebb megis a kiszallitas.”

  Ez teljesen érthető, de kérdés, hogy mi a helyzet pl. a kövekkel vagy a fa dekorációval? Azért azt mégis csak meg kellene nézni élőben is, elég fontos része egy növényes aksinak (és nem is annyira olcsó darabokról van szó). Erre hatványozottan igaz amit mondtál, miszerint „konnyebb dolgod van ha az alapokat megfeleloen lefekteted. mint kesobb keresni a hibakat.” 🙂

 92. oRphEus, alapvetően a külföldi mintát kezdjük el alkalmazni. Akik eddig német, angol stb. shopokból rendeltek azok tudják hogy működik ez. A jelenlegi helyzet nem alkalmas arra hogy személyesen lehessen válogatni. Valamit lehet kitalálunk majd erre, de elsődlegesen a cél egy raktárról gyorsan beszerezhető termékcsoport volt.

  Én rendeltem korábban követ a németektől, fákat az angoloktól hasonló rendszerben. A véleményem az, hogy aki tudja mit szeretne az így is tudja. Sajnos mindenki igényét nem lehet teljesíteni, de a visszajelzések alapján megpróbálunk megoldást találni a gyenge pontokra.

  Azt tudom hogy a fák nagyon jól be lesznek fotózva. Ez nem látnád egy óriási kupacban bármennyire is válogatnál…

 93. Még valami csak saját tapasztalat. Amikor megjöttek a köveim németekről. Nem tudtam hogyan helyezzem el őket. a 4-5 kő olyan sok variációt adott hogy választani is nehéz.

  Fával ugyanígy jártam. Rendeltem 4 Borneot az angoloktól. Egy napig legóztam velük, hogy tegyem be az aksiba mert olyan sok szép formát adott ki ez a pár gyökér.

  Aki hasonlóan rendelt már az tudja miről beszélek. De az igényt természetesen fejben tartjuk. Ha bármi változik ez ügyben tudni fogtok róla.

 94. Sziasztok

  Ha valaki rendel Dunaújvárosba, akkor majd légyszi szóljon, hozzádobnék valamit, aztán a postát meg megbeszéljük.

  Köszi

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük