Esszék

Zöldövezeti lakás kiadó

Ez a cikk egy Akváriummagazinban már megjelent ugyan, de hátha van olyan olvasó, aki nem tudott hozzájutni az újsághoz. A szép zöld gyep, a gyönyörű bokrok mit sem érnek halak, garnélák és egyéb állatok nélkül. Ők visznek igazi életet az akváriumba. A kellő gondossággal kiválasztott élőlények remekül hozzátesznek az akvárium összképéhez. Az alábbiakban olyan lakók közt csemegézünk, akik tudnák értékelni a „panorámás zöldövezeti lakást”.

Mielőtt azonban kiragadnánk néhányat a sok választható faj közül, érdemes néhány alapszabályt megismerni. Az akvakertészek az akvárium teljes egészét egyként kezelik. Ahogy a növények közül is az akvárium méretéhez megfelelőt választják, úgy a halakat is ezen fő szempont alapján szelektálják. Egy nagy termetű hal nem mutat jól, ráadásul nem is érzi magát otthonosan egy kisméretű medencében.

Ha figyelmesen megnézzük akár Amano, akár más akvakertészek akváriumait, rendszerint apróbb csapathalakkal telepítik be növényes akváriumaikat. Pontosan azért, mert sokkal szebb látvány egy ide-oda cikázó csapat egyforma hal, mint egy magányos aranyhal, vagy több, egymástól teljesen különböző habitusú halfaj.

Nagy általánosságban érvényes itt is a benépesítésre használatos „hüvelykujj” szabály, mely szerint minden 5cm méretű halra, (nettó) 4,5 liter akvárium vizet kell számolni. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk neonhalat szeretnénk tartani, akkor azok kifejlett mérete 3,5 cm. Ebben az esetben 10 db neonhalat (3,5X10x0,9) minimum (nettó) 31,5 liter vízben tarthatunk. Ez természetesen egy általános szabály még a jogi szabályozások előtti időszakból. Azonban a legtöbb kis és közepes termetű békés csapathalra alkalmazható, egy jól szűrt növényes akváriumban.

Milyen fajok tarthatók növényes akváriumban?

Szerencsére bőséges a választék. A növényes akvárium általános paramétereit figyelembe véve, a lágy, közepesen lágy vizet kedvelő, semleges, vagy enyhén savas vizet igénylő és melegebb 24-30 fok közti vizet szerető fajok közt válogathatunk. A trópusi vizekben élő halak nagy része ilyen. A legnagyobb csoportja a halaknak, melyek tartása nem megoldható a benövényesített akváriumban, az Afrikai sügérek viszonylag népes és igen színpompás tábora.

A haltartók körében nagy mennyiségben tartott aranyhalak táplálkozásukat tekintve mindenevők. Sajnos ebbe beletartoznak a vízinövények puha hajtásai is. Tehát növényesbe ők sem javasoltak.

A legkedveltebb fajok Dél-Kelt Ázsiából illetve Dél-Amerikából kerülnek ki. Ilyen például a viszonylag könnyen beszerezhető kedvező árú Ékfoltos razbóra (Rasbora heteromorpha).

Ez a Thaiföldről származó gyönyörű halacska, igazi szépségét egy 15-20 fős csapatban mutatja meg igazán. Békés természetű halak, tartásuk könnyű.

Rengeteg, gyönyörűen benövényesített akvárium csapathala a vörös (Paracheirodon axelrodi) és a sima neonhal (Paracheirodon innesi).

Mindkét faj jól tartható társas akváriumban. Talán a vörös ajánlható jobban, mert jobban kedveli a magasabb hőmérsékletű vizeket, mint a sima. Ez sajnos növényes akváriumok esetében fontos szempont, mivel nyári időszakban a fedett akváriumok erős világítása sok hőt termel, ami a víz akár 30 fok közelébe, vagy fölé való emelkedéséhez vezet.

Említhetném a számtalan tartható csapathal közül a Galaxy razbórát (Celestichthys margaritatus ) is, melyet csak néhány éve (2006) fedeztek fel, de megismerése óta sikere töretlen az akvaristák közt.

A 3-4 cm-esre megnövő színpompás halacska remekül mutat a zöld háttér előtt.

A növényes akváriumok betelepítése azonban félkész lenne, ha csak halak kerülnének bele. Mivel a csapathalak általában békés viselkedésűek, remekül tarthatók velük együtt garnélák is. Az utóbbi évek nagy felfedezései a kis színes édesvízi garnélák. Egy szép zöld gyep takarítása közben, apró szorgos ékszereknek tűnnek. Valóban hasznosak az akvárium aljzatának tisztán tartásában és szépségükkel bárkit elkápráztatnak. Tőlünk nyugatra és keletre hatalmas közkedveltségnek örvendenek. Hazánkban is egyre több kereskedésben tűnnek fel.

 

Bár szépsége nem annyira megnyerő, mint színes társaié, azonban hasznossága elvitathatatlan az Amano garnélának (Caridina multidentata). Fáradhatatlan szorgossága és algaevő képessége szinte nélkülözhetetlen házmesterré teszi a „zöldövezeti lakásban”.

Azonban a benépesítés itt még nem áll meg. Sokan félnek a csigáktól és tűzzel, vassal irtják az akváriumból. Én azonban azt vallom, hogy egy jól működő növényes akváriumban sosem szaporodnak el zavaróan. Ahogy megfigyeltem, az amano garnélák táplálék konkurenciát is jelentenek nekik, tehát az ő meglétük is korlátozza az elszaporodásukat. A „közönséges” csigákon kívül, mostanában egyre elterjedtebbek a különböző Neritina és Tylomelania fajok. Igazán mutatósak és elszaporodással sem fenyegetik akváriumi közösségünket.


Az akvárium tereptárgyain elidőző csíkos házú Neritinák gyönyörű színes ékkövei medencénknek. A leírtakból jól látszik, hogy egy akvakert is tele van élettel, csak elé kell ülni és hosszasan szemlélni. Az apró színes lakók szép lassan fogják megmutatni magukat. Az ő megfigyelésük állandó kihívás a szemnek. A környezet, amiben élnek, pedig állandó megnyugvás. Ez a kettősség teszi nap mint nap izgalmassá, a már nem kiadó „víz alatti zöldövezeti lakást”. 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük