Akváriumaim

A berendezés

Ott hagytam abba, hogy az akvárium berendezését másnap voltam kénytelen folytatni. Gyorsan szereztem még aljzatot és Viktortól visszaszereztem egy beffőttesüvegnyi jávai mohát, amit pár héttel előtte én adtam neki mondván, hogy nekem úgysem fog kelleni … 🙂

A kiszemelt Red moor fákra felkötöztem a mohákat a kötözőcérnával. Azaz nem is, mert az ADA kötöző cérna önmagát tekeri ugye… legalább is Viktor szerint 🙂

Ezután nekiláttam a növények beültetésének. Kicsit a szegény ember vízzel főz szituáció állt fenn, mivel csupa maradék növényből gazdálkodtam. Sokminden a Viktoréknál berendezett ADA nanoból maradt meg, a többi pedig a régi akváriumból. Sajnos később kiderült, hogy pár növénynél túl sok volt a várakozás és ők feladták a harcot.

Az ágak közé Microsorium pteropus var. Narrowt erősítettem, előtéri növénynek pedig Eleocharis parvulat választottam. A hátsó régiókba Eleocharis acicularist ültettem. Maradt egy kis HC is a berendezésből, de ez nagyon rosszul nézett már ki. Sajnos az akvi költöztetésekor ezek a növények sokáig egy nejlonzacsiban szinte szárazon vártak a sorukra. A lustaságom…

Végül újra összeraktam a fákat és megmutattam Viktornak és Keymakernek az akvi fotóját.

Sajnos Keymakernek igaza volt. Elcsúszott a kompozíció jobbra… 🙁 Kénytelen voltam a fákat arrébb helyezni, de még mindig jobb volt, most, mint később, amikor a növények már teljesen birtokba veszik a medencét.

Addig bolygattam a fákat, amig annyira kijöttek  a talajból, hogy feúsztak a víz tetejére. Kénytelen voltam lesúlyozni őket. Viszont ürömben az öröm, hogy a kompozíció a helyére került.

Régi nagy álmom, hogy szerzek Rotala sp. green-t. Ezt most Veréb Gabinak hála sikerült . A Vadonból pedig másnap gyönyörű Ludwigia arcuatakat hoztam. Ezek is bekerültek az akváriumba. Két hét után így néz ki az akvárium.

Sajnos az algamizériát nem sikerült elkerülnöm. Az úgynevezett „zöld víz” effektus ütötte fel a fejét nálam az utóbbi napokban.

Hogy hogy sikerül majd lekűzdeni, a folytatásban kiderül. 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

31 Comments

 1. Hát igen, azt hiszem senki sem csalódott, remélem be fogsz számolni a növények fejlődéséről!

 2. „csupa maradék növényből gazdálkodtam”. Végre, ilyet is látok magyar fórumon… Ritkán szoktak ilyen megkötésekkel akvárium telepítést képekkel illusztrálni. Nagyon kíváncsi vagyok a következő állapotokra, és képekre, csak gratulálni tudok! 🙂

 3. Az előző akváriumod is szép volt, de ez nekem sokkal jobban bejön. Gratulálok az új művedhez!

 4. Juj ezt a postot már nagyon vártam. Szuper lett az aki, kíváncsi vagyok, hogy fog változni idővel. Ha jól gondolom te is az az örökké agyalós típus vagy, aki mindig azon morfondírozik, hogy hogyan lehetne még szebbé tenni az akit 🙂
  Azért az nem semmi hogy az alga még egy ilyen fullextrás akváriumban is felüti a fejét 🙁 Bizony nem könnyű ellenfél… Kíváncsi vagyok milyen technikával tudod legyűrni.
  Sok sikert és várjuk a fejleményeket. 🙂

 5. Már alig vártam a „folytatást”!
  Ez a kedvenc stílusom, úgyhogy nálam 2×5*!!!

  Egy kérdésem viszont lenne. Nem ment a teljes világítás a fényképezéskor? Vagy lecserélted a csöveket? A régi berendezéssel ugyanis sokkal fényesebbnek tűnt az egész.

 6. Gratulálok az akihoz, nagyon jó lett!
  Nem tudom mikor beszéltünk össze, de ugyanezeket a növényeket rendeltem meg én is:D
  Hétvégén fogom én is átalakítani a medencét, remélem valami hasonlót tudok alkotni:)

 7. Gratulálok, szépen indul ez az történet is!
  Kérdésem lenne. Valamilyen talaj emelést alkalmaztál, vagy tényleg egy konténer AS-t látok az akiban ? 🙂

 8. Gyönyörű lett igy is az akva!Gratulálok! De a Lotusal mi lett? Ő hol van?

 9. Ne haragudjatok, hogy ezt mondom, de nekem a régi jobban tetszett. Egyrészt az volt nekem az adu ász, de azon kívül annak volt egyénisége.
  Ez az aki is gyönyörű, de pont olyan mint 6 másik amit az elmúlt napokban láttam.

  Azért biztos nagyon sokat tanulok majd ebből is, mert például arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy mutat majd egy ilyen kompozíción a rotala, ami elég magasra megnő majd.

 10. Szia
  Én is csatlakozom az előttem szólóhoz, az előző nekem jobban tetszett, ettől függetlenül ez is szép, csak szintén DomeSL-t idézve mostanában én is láttam egy-két, ha nem is ilyen, de hasonlót. Egyébként kíváncsi vagyok, mit kezdesz az algával, mert ez mindíg érdekes:) De a te technikai háttereddel biztosan hamar „kikezeled”.

  Kíváncsian várom a folytatást:D

 11. Naomagic: van olyan kép, ahol csak 80W-al megy, de az újabb fotókon már érezhető a zöld lebeegő alga miatt a víz kezdeti opálossága is.

  Baropeter: van benne Amazonia II rendesen, de csaltam picit 🙂 A rég akim aljzatával „alátöltöttem” pár centit 🙂

  Arizona: A Nimphaea lotus Viktornál és apám kerti tavában pihen. Nem tudom most ebben az akiban elképzelni sajnos.

  DomeSL: ez most egy 2 hetes állapot. Nem veheti fel a versenyt egy 1 éves állapottal. A fejemben ez az aki már máshogy néz ki
  A Rotala pedig az Sp. green változat, ami abban is különbözik a Rotala rotundifoliatól, hogy nem felfelé tör 😉 !

  Ipopovics: az algával még én is kíváncsi leszek. A boxkeszkűt felhúztam. Egyébként tisztában vagyok az okokkal és az a legfontosabb. De majd egy post formájában hosszasan ecsetelem is 🙂

 12. én is csatlakozok…. illetve mégsem 🙂 a bejegyzés nem tér ki arra, hogy Nigro a másik akit már „felnőtt” korában mutogatta. Amikor minden növény a toppon volt. Ezért is féltem, hogy most túl hamar lesz bemutatva az aki. Nem lesznek kifejlődött növények benne és mindenki a másik aki által felállított mércéhez lövi majd be. A másik aki pazar volt.

  Ebből még hiányzik valami, de a kovetkező 2-4 hónap érzéseim szerint elég lesz hogy ez is megfelelő pompában ragyogjon.

  Egy dolgot sajnálok csak. Hogy a későbbiekben megemelt talaj annyira meredek lett hogy az előtéri világos részt nem lehet majd megtartani… pedig jó kis kontraszt az Amazonia mellé.

 13. A Nimphaea lotus Viktornál és apám kerti tavában pihen. Nem tudom most ebben az akiban elképzelni sajnos.

  Én elképzeltem, mondjuk a jobb sarokba… Bár csak vizuális tipp, természetesen élőben biztos más a kép…

 14. Nagyon tanulságos az utolsó kettő kép. Oldalról látszódik a brutásil emelkedése a talajnak, szemből fotozva pedig egyszerűen a mélység érzete nőt csak meg az aksinak. (nagyon szépen korigálja a medence alapvetően vacak arányait, amin nem tudok tullépni…) Tankönyvbe illő. 🙂 De nem tudom elképzelni, hogy élőben milyen hatása van ennek a meredekségnek. Nekem tetszik, kíváncsian várom, folytatást.

 15. Szerintem már elsőre nagyon korrekt. Nekem sokkal jobban bejön mint az előző (ott valóban a Lotus vitte az egészet). A talaj emelése valóban brutál, és elgondolkoztató, hogy tényleg mennyit alakít szemből a látványon. Legközelebb tuti kipróbálom. Örvendetes, hogy eddig elkerülted azt a hibát, hogy ezer féle növényt teszel bele. Én sajnos beleestem, és mivel mind szép, egyiktől sem tudok megválni. Kevesebb fajjal természetesebb a hatás.

 16. Üdv mindenkinek!

  Még csak most regisztráltam a blogra, de már rég követem itt az események, és szeretnék gratulálni a blogodhoz.
  Bár a régi akváriumod eszméletlen szép volt,nekem ez sokkal jobban tetszik,természetesebb grat…

 17. Üdv!

  Ezen a képen látszik a legjobban: http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2009/06/28.jpg
  Erről tudna bárki infot adni? Hogy készül egy ilyen, házilag hogy tudnék hasonlót? Nagyon tetszik és most csinálnám a floráriumom tetejét, 4x54Wos csövekkel, ami nehezíti, hogy a csövek kb 115 cm hosszúak, belül 118,5 cm helyem van, összességében pedig 125 cm.

  Előre is köszi a segítséget!

 18. Pontosan mi érdekel? A Tető?

 19. Igen a tető, milyen reflektor van ilyesmi.

 20. Elkezdtem írni a választ. Post lett belőle. Hamarosan megjelenik 🙂

 21. 🙂 Rendben, köszönöm!

 22. A főoldalon látni fogom, vagy máshol keressem?

 23. Látni fogod 😉
  Fényes post lesz 🙂

 24. Sziasztok!

  Nemrég regisztráltam hozzátok, tapasztalat gyűjtés miatt, és mondhatom, hogy az itt talált képek és beszélgetések olvasása hozta meg leginkább a kedvem, hogy saját akváriumot építsek. Nigro, gratula a bloghoz és az új aksihoz, szerintem nagyszerű lesz, nekem jobban tetszik ez a stílus, természetesebb.

 25. Üdv Blaze a zöldek táborában. 😉

 26. Február óta tervezem az akvárium vételét, és végre megvan a lakás, amit épp felújítok, ha kész lesz, belevarázsolom az akit. 🙂 Itt rengeteg ötletet kaptam, utólag is köszönöm!
  Hol tehetnék fel a blogon kérdéseket kövekkel kapcsolatban? Nem oda illő helyre nem akarok írogatni…

 27. Ha egy kérdés, amire egy választ vársz tőlem, akkor ide. Ha azt szeretnéd, hogy beszélgessünk róla, akkor a fórumba.

 28. Hali!

  Egy iwagumi akváriumot szeretnék összehozni. Köveknek mindenképpen a seiyu követ választanám.
  Zöld gyep lesz, hogy miből, azt az előző kérdésemre való válaszolás után tudom megmondani 😀
  A kérdés az az lenne, hogy melyik nézne ki jobban? Ha az aljzat teljesen vízszintes és a seiryu kövek törik meg ezt az egyhangot, melyek köré és alá növényeket ültetek, vagy teljesen egyedi módon 2 oldalt egy egy domboldal legyen, melyekbe beépíteném a seiryu köveket és csak a tetejük látszódna. Az biztos, hogy az utóbbi megoldás sokkal változatosabb, és sokkal zsúfoltabbnak tűnik az akvárium, de a másik megoldás sem sokkal jobb, mivel co2 híján nem tudok olyan szép növényeket tartani, ezáltal üresnek tűnik az akvárium. Ti hogy ítélitek ezt meg? Inkább váltzatos, vagy bízzak a neten szerzett tudományomban és vágjak bele az iwagumi egyik (talán legszebb (ha jól sikerül)) fajtájába.

  Köszönöm! 🙂
  K.

 29. Egy gyors illusztrálás painttel 😀 5 perce munka. Felülnézet.

  1. az általános „üres” forma.

  http://kepfeltoltes.hu/view/110222/iwagumi2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  A szürke ellipszisek a seiryu kövek akarnak lenni, a tükisz ellipszisek különböző növények, az élénk zöld háttér a növénygyep, a sötét háttér meg a talaj illusztrálása.

  2. A „zsúfolt” szokatlan forma.

  http://kepfeltoltes.hu/view/110222/iwagumi1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Itt is minden ugyanazt jelenti, mint az előző képnél, kivétel, hogy a kicsit világosabb háttér a dombot jelzi.
  Az alap lejtés (3-4 cm) mindkét akváriumban benne van hátulról előrefelé, de ez természetes, itt most a nagyobb 8-10 centis dombról beszélek.

  thx.
  K.

 30. Szia! Az Iwagumiról bővebben itt olvashatsz: http://akvarisztika.budapet.hu/2010/02/19/iwagumi-hat-felvonasban/
  Sajna az ehhez szükséges növények igen fény és CO2 igényesek. Enélkül kétséges a siker. 🙁

 31. Köszönöm a segítséget! Ezt a részt már olvastam! 😀

  A fény meglesz, a Co2-őn dolgozom 😀 Egy megbízhatóbb zselés-élesztős rendszeren fantáziálok.
  Thx! K.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük