Vizes csemegék

AGA Aquascaping Contest 2009 III.

Elérkeztünk a nagy méretű akváriumok kategóriájához. Ebben a mezőnyben egy magyar akvárium indult. Az enyém.

bestofshow1st

„Beauty From Above”

Nem terveztem, hogy nevezem az akit. Nem volt még kész a gyep. Tulajdonképpen ez volt a fő indokom, amiért még halogattam volna az indulást. Végül Viktor rádumált, hogy maximum szóvá teszik mint hibát, de nagy bajom nem lehet belőle ha elindulok vele. A másik probléma a fotó hiánya volt. Nem gondolkoztam, amikor Keymakerrel játszottunk az akvárium megvilágításával, hogy talán ennél jobb fotók nem készülnek később sem. Én balga, a technikát pedig benne hagytam ennél a fotózásánál. Szerencsére nem zavaró, de mégsem tökéletes így az összkép.  Végül mégis úgy döntöttem, hogy bedobom a versenyre.

"Meadow near to the forest"

„Meadow near to the forest”

Nagy kő esett le a szívemről, mivel a bíráknak elnyerte a tetszését. Tetszett nekik a sziklák elhelyezése, az egészséges üde növények. Azonban Balin Shaw felhívta arra a figyelmemet, hogy a Ludwigia arcuata határozottabb nyírást igényel és nem szép a Cyperus helferi nyírása sem. Megkérdeztem magamat, hogy mit szólok a kritikákhoz. 🙂

Nagyon örültem a dicsérő szavaknak. A kritikákkal is teljes mértékben egyet értek, bár a Ludwigia drasztikusabb nyírása nem teljesen világos. A Cyperust először nyírtam életemben. Sajnos ezt a növényt még ki kell tapasztalni. Valóban csúnya így vágva. Nem bántam meg, hogy elindítottam az akváriumom eme nemes versenyen.

Térjünk is mindjárt rá, a kategória nagyágyúira. Mindjárt a harmadik helyen annak a Chow Wai Sun-nak az akváriuma végzett, aki az IAPLC-n is bronz érmes lett.

88

„Towering Peaks”

Minden értékelőnél sikert aratott az idei év legjobb sziklás elrendezésű akváriuma. Jason Baliban kicsit gyengének érezte a bal hegycsúcsot a jobb oldalihoz képest.

Itt jegyezném meg, hogy szerintem a legnagyobb erénye ennek az akváriumnak a nem hétköznapi növényválasztás. A Glossostigma-t kivéve az összes növény (Hydrocotyle maritima, Limnophila sp. (Vietnam), Rotala verticillaris, Fissidens fontanus, Fontinalis hypnoides) ritkán használatos az Iwagumikban és mégis remek összhatást keltenek.

A nagy akváriumok kategóriájának második helyezettje Hui Kam Man alkotása lett.

328

„Treasure”

Elismerően nyilatkoztak az akváriumról a kiváló mélységérzet miatt, továbbá példaértékűnek tartották a növényválasztást, valamint azok elhelyezését. Jason Baliban szemét kicsit zavarta a bal nagy szikla elöl, de úgy gondolom, hogy ennek ottléte nagyban hozzájárul a hatalmas mélységérzet eléréséhez.  Karen Randall a hátsó gallyakat tartja feleslegesnek, míg Phil Edwardsnak éppen az tetszett. Tehát kicsit megosztó volt ez az aki, de éppen ezért is olyan izgalmas.

Az első helyezettről már a többi postban is beszéltem. Michael G. W. Wong az egyel kisebb kategóriában is bezsebelt egy második helyezést.  Most nem térek ki a Peter Kirwan-os hasonlatra, mivel az előző postban megtettem.

„Beauty From Above”

A bírák szerint, bár nem ez a legösszetettebb, legkidolgozottabb akvárium, mégis tisztasága és eleganciája kiemeli ezt az akváriumot. Az uszadékfa elhelyezése igen egyedi és arra készteti a szemlélődőt, hogy megtudja, mi van a vízfelszín fölött.Ugyanakkor Balin Sow-t kicsit zavarja a fent lévő fa, bár elismeri, hogy ez adja ennek az akváriumnak az egyediségét.

310

Hibaként Jason Baliban az Altumok nagy méretét említi még meg.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

10 Comments

 1. Gratulálok még egyszer az akihoz, és hogy a bíráknak is tetszett az aki… A cyperus tényleg csúnya így megvágva, talán a tövéből kéne levágni a levelet(?).
  „Megkérdeztem magamat, hogy mit szólok a kritikákhoz. ”
  😀 😀
  És a szőnyeg nem teljességét szóvá se tették 😉
  Gratulálok még egyszer, most pedig koncentráljunk a HAC-ra, mert már csak pár nap… (de izgi :D)

 2. Köszi a garatot. Legalább van egy olvasóm akinek tetszik 🙂
  Igen a cyperust még ki kell találni. Sajnos ha lent vágom meg, akkor is úgy nő, hogy a vágott rész alatt gyarapszik. Magyarán feltolja a „képbe” a vágott részt. De igazad van, koncentráljunk a HAC-ra. 🙂

 3. Van még 1 csak itt lapítok magamban pfff 🙂
  Jogos a kritika, de ki gondolta volna pár hónapja hogy egy ilyen buja erdő lesz belőle. Szép lett. Ebben a kategóriában volt sok kedvenc aki egyébként.

 4. Meg még egy 🙂 Nekem így félkopasz gyeppel és nem „szakszerűen” szabott(bár dunsztom sincs én hogyan vágnám) cyperussal is tetszik, úgyhogy gratulálok hozzá és egyben hadd gratuláljak ugyanitt a többi kategória résztvevőinek is!

 5. Nem csak egy olvasódnak tetszik az akid. Én már a több századik vagyok, akit lenyűgözött 🙂 Hadd gratuláljak még egyszer !

 6. nagyon szép az akid
  Olyan kérdésem lenne hogy hogy lehet létre hozni ilyen menüpontot vagy hogy hívják mert űj regisztráló vagyok és még nem tudok sok mindent itt.

 7. Üdv itt! 😉
  Nem teljesen világos, hogy milyen menüt akarsz létrehozni.

 8. Heló
  Nem menüpontot hanem hogy az akváriumomról tudjak képet feltölteni és kisebb leírást róla..

 9. Egyelőre az új sablonba nem tudtam beépíteni a feltöltés funkciót. Küldd el a nigrokukacgreenaquaponthu-ra.

 10. rendben worldbe megszerkesztem szépen és mellékletként elküldöm majd neked e-mailben,,,
  köszönöm előre is…
  heló

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük