Hírek-EsszékVizes csemegék

ASE – International Aquascaping Contest 2010

Ebben az évben 75 akvárium nevezett az ASE – International Aquascaping Contest 2010-re. A legnagyobb számban Olaszországból (19) és Németországból (16) érkeztek akváriumok. Az idei évben két hazai akvárium is megmérettetett. Daninak (Inadsz) és Petinek (Peti44) hatalmas gratula!

Két kategóriát indítottak a szervezők. Egy nano és egy standard méretűt.

Nano kategória:

1st Place – Manuel Recarey González (Spain) – Bosco

Ez a 38 literes akvárium a remekül elhelyezett vasfának és a ráfuttatott, éppen elég, nem túl sok mohának köszönhette első helyét. A mohákkal nem segít a szemlélőnek az akvárium valódi (apró) méreteit megállapítani. Kifejezetten jól mintázza a kevesebb néha több megállapítást. 3 féle növényből már remek akváriumot lehet összerakni. Számomra megmagyarázhatatlanul erős a világítása. 60W

2nd Place – Bonetti Pascal (France) – Rainy season

A francia nevező igen találó esős évszak címet adta az alkotásnak. Valóban látványra egy áthatolhatatlan  esőerdő szélét imitálja. Több bíró kritizálta a Bolbitis használatát azonban a Riccardia és a Fissidens a sziklákon remekül mutat a mindössze 10 literes akváriumban.

3rd Place – William Ng (Singapore) -Tunnel of light

A távol keletiekre abszolút jellemző határozott térbeli elrendezés mintapéldánya ez a 30 literes Iwagumi. A legerősebb aranymetszési pontban elhelyezett főkő, a háromszögek érezhető megléte tudatosságra vall. Nagyon tetszik ez a kék árnyalat a háttéren.

Standard kategória:

1st Place – Marcel Dykierek (Germany) – Anyplace … Anytime.

Német precizitással megalkotott 300 literes dzsungel. Nekem icipicit szimmetrikus, de valóban profi munka. Talán a legérdekesebb, hogy Microsoriumból 4 félét is használ. Közülük kettőt még nem is ismertem. A növény listán van még pár igazi ritkaság. Talán ennek is köszönhette első helyét. No meg a remek minőségű fotónak.

2nd Place – Piotr Beczynski (Poland) – Spring is coming

A tavalyi nagy „erdőláz” tovább ég. A lengyel 182 literes medencéjében megláthatjuk az erdei fák mohás oldalát. Ügyes térbeli elrendezés. A fák arányai tökéletesen el lettek találva. Talán csak azért nem kaphatta meg az első helyet, mert tavaly az ilyen fás kompozíciók taroltak.

3rd Place – Siak Wee Yeo (Malaysia) – Mountain Banshee – IKRAN

Ez az akvárium volt az egyetlen, ahol ledöbbentem a méreteken. Ez egy sima 54 literes akvárium (60x30x30). A kövek elrendezése nagyon jó és a megszokottól eltérő növényhasználat egy szokatlan Iwagumi kompozíciót eredményezett. Ezt az összképet azonnal tönkre vágná egy műanyag esőztető és egy szívópipa látványa…

Ebben a kategóriában sok szép és ötletes akvárium volt még. Nagy kedvencem lett a francia Bonetti Pascal akváriuma, ami az egyik legegyszerűbb és legkönnyedebb layout a mezőnyben.

De az első 25-ből bármelyik akváriumot kiemelhetném, szinte mindben van valami igazán izgalmas. Azért egyet még mutatok. A 8. helyezett holland Bastian Everhardt 144 literes alkotása ismét egy nagyon izgalmas folyó imitálást mutat be. Szerintem valami ragasztóból mintázta. Nagyon élethűre sikeredett. Mintha valóban a hegyekből alázúduló sebes patak egy pillanatát látnánk.

A szigorú halnevelést Ukrajnában tanítják. Ha ilyen jól nevelt halakat szeretnénk az akváriumunkba, vagy onnan kell venni, vagy oda kell kiküldeni kiképzésre halainkat. Gratulálok Sergeynek! Ilyen egyirányba néző Hemigrammus csapatot még sosem láttam 🙂

Végül, de nem utolsó sorban gratulálok Daninak és Petinek! Bár a nevezett képek óta mindkét akvárium sokat fejlődött, de már akkori állapotukban is sok akváriumot utasítottak maguk mögé.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

13 Comments

 1. Gyönyörűek mind. Az én akimat össze se lehet ezekkel hasonlítani… Elképesztően messze vagyok még ettől. Kb. mintha egy igazi Ferrari mellé odaraknám a makett Alfa Romeomat 🙂

 2. Hát NATO sajnos én is ezt mondhatom el a sajátomról. Vannak akik tudják a titkokat.
  Ehhez tehetség,hatalmas fantázia,művészi hajlam,képzelőerő,tapasztalat,rengeteg munka,tanulás,böngészgetés,kitartás,kísérletezgetés(és némi anyagi) szükséges.
  A MŰVEKRE nem találok már megfelelően felmagasztaló jelzőket……

 3. Hát bizony, tényleg nem rosszak. És igazán az tudja őket értékelni, aki már dolgozik rajta, hogy hasonlót alkosson. De megnyugtatok mindenkit, a győztes akik kizárt, hogy első próbálkozások lennének. 😉

  Annyira tudatosan vannak használva a növények, hogy ilyet csak az tud csinálni, aki már büntetett növényes előéletű. 😀

 4. Köszi Ati. Remélem a kövi akival jobb helyen végzek majd 🙂 Érdekes, hogy mindig azt nézzük, hogy mi lesz majd 2 hét múlva, meg a kövi akival 🙂

 5. Persze,hogy nem lesznek soha győztesek az első aksik,de még a második,harmadik és lehet,hogy a sokadik sem.
  (Erre -is- utaltam az előző véleményemben.)De mindannyian dolgozunk a „problémán”.A tanulásnak és az így elért újabb és újabb kisebb(nagyobb)eredmények utána örömnek is megvan a szépsége.
  Persze az igazi az lenne ,ha itt tartanánk.

 6. Most látom csak,az a nagyon zöld az az enyém. Valaki feltörte a gépem és ellopta az ADA-ra szánt versenyfotóim. 🙂

 7. Érdekelne, hogy ezek a növényes akik a fotózás előtt mennyi idővel indulnak, és a fotózás után mennyi ideig maradnak ilyen szépek? Nyilván fotózásra a technika kikerül belőle, utána meg ugye vissza, de érdekelne, hogy mennyire az adott pillanatnak van kreálva, és mennyire működik hosszútávon?

 8. Jó kérdés!Ezen már én is gondolkodtam,mert ezt „elfelejtik megemlíteni.
  Amikre emlékszem az elmúlt versenyekről ahol megadták ezeket az adatokat is,a versenyképességhez kell általában 3/4-1 év és és max.2 év után szétkapják.De inkább sűrűbben hisz készülni kell a következő versenyre.
  Az viszont engem is érdekelne,hogy meddig tartható szép formában az aki,hiszen kimerül a táptalaj és a természetes öregedés által(szerintem!) vesztenek a növények a szépségükből.,de ezt majd remélem valaki hozzáértő megválaszolja.

 9. A tapasztalat az, hogy sokáig megtarthatók ezek az akik ilyen formában. Persze van egy állapot, ami általában a csúcspont. Utána kicsit nehezebb az összképet ilyen rendezetten tartani. Egyes növények kezdik elnyomni a másikat stb.
  A táptalajok pár év alatt merülnek ki, de ezeket is fel lehet frissíteni táptablettákkal, szóval nem igazán az aljzaton múlik. Inkább a kertész szorgalmán 🙂

 10. ….és mennyi idő kell,hogy ilyen formába kerüljön egy aksi.Mondjuk egy közepes nagyságú(100-150l).
  Tudom,sokmindentől függ,de ideális esetet(kényeztetve,jó technikával,hozzáértéssel,megfelelő tápozással,stb) alapul véve nagyot tévedtem a fentebb írt idővel?

 11. A top állapot kb ennyi, de 3-4 hónap alatt már gyönyörűek lesznek. Itt van egy pár példa: http://hac-aquascaping-contest.com/galeria.html
  Ha a kép alatti feliratra klikkelsz, bejönnek az akvárium adatai. Ott azt is olvashatod, hogy mikor indították az akváriumot. A győztes akvárium 3 hónap alatt lett ilyen 😉
  Szóval sok mindentől függ, de 3-4 hónap minimum kell neki.

 12. Sziasztok. Minden elismerésem ezeké az embereké!Ezek már „Műalkotások”! Kérdésem lenne van sok érdekes de laikus szemmel is kigondolható hogy mi hogyan készült Nagyából! DE az utolsó előtti képen nekem úgymond lövésem sincs hogy azt a „Folyó-t” hogy a fenébe csinálta meg az akváriumba! Valaki esetleg tudja?
  Zaza

 13. Jó kérdés. 😉
  Azon a verseny egy másik hasonló „folyós” megoldásnál le volt írva, hogy hogyan készült:
  http://www.aquaticscapers.com/en/contest-gallery/13?set_volume=nano&detail=176&z=4
  Az valamilyen tiszta kalcit és kék kalcit keveréke.
  Itt találhatsz hasonlókat:
  http://www.akvaristikayu.com/Octopus%20aquascaping/The%20secret%20life%20of%20water%20spring.htm
  Itt is teljesen természetes anyagokat onyxot, valamilyen kvarcot és alabástromot használ.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük