Vizes csemegék

Francia Guayana

Francia Guyana (franciául Guyane Française, illetve röviden csak Guyane) a Francia Köztársaság egyik tengeren túli megyéje, s mint ilyen, az Európai Unió szerves része. Dél-Amerika északi részén fekszik, Brazíliával és Suriname-mal határos. Területe 83%-át őserdők borítják. A lakosság 90%-a a partvidéken tömörül.

Területét a spanyolok fedezték fel és ők is gyarmatosították először. Az első francia település csak 1604-ben létesült. Benépesítését az 1850-es felfedezett aranylelőhelyek gyorsították meg. a 18. század végétől büntetőtáborként használták, a leghíresebb fegyenctelep a hírhedt Ördög-sziget volt. Itt raboskodott sokat Henri Charriére akit a Pillangó című filmből jól ismerhetünk Steve McQueen és Dustin Hoffman főszereplésében. 1946-ban lett Franciaország tengerentúli megyéje.

Ördög sziget

Ezen a furcsa helyen töltöttek el pár hetet apámék a 90′-es évek közepén. Az itt készült videó is előkerült. Bedigitalizáltam ezt is. Sajnos a minősége olyan amilyen, de amiért igazán érdemesnek tartom megosztani az az, hogy a felvételt Zsilinszky Sándor készítette. Aki esetleg nem tudná, az Akvarisztika c. könyvet írta Horn Péterrel, mely a mai napig a magyar akvaristák „Bibliája” .

A filmben találkozhatunk mérges-kígyóval, békával, termeszhangyával, halakkal és még sok egzotikus élőlénnyel.

Leptodactylus mystacinus

Találnak egy lepusztult francia börtöntábort, amit azóta visszahódított a természet.

Bepillantást nyerhetünk a helyi piac életébe, ahol csak laosziak kereskedtek immáron 20 éve. A 20. perctől egy csónakkal felmerészkedtek az őserdő mélyebb, eldugottabb zugaiba. A 30. perc környékén egy tóba torkolló kis patakot hálóznak meg, ahonnan gyönyörű Rivulusokat és Copella arnoldikat fogtak.

Rivulus

Francia Guayana fővárosa Cayenne. Pár perc erejéig láthatunk a városból is néhány képkockát. Később ismét visszatérnek az őserdőbe, ahol halakat békákat gyűjtenek megfigyelés céljából. Közben hihetetlen szépségű virágokat találnak lépten-nyomon. Bár itt csak két hetet töltöttek, mégis rengeteg élménnyel lettek gazdagabbak. Sajnos a minőség VHS, de a tény, hogy a videón az öreg Zsilinszkyt halljuk beszélni, mindent kárpótol. 😉

Francia Guayana (Zsilinszky) from Nigro on Vimeo.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

2 Comments

  1. Nem semmi videó. Köszi, hogy megosztod velünk.

  2. Köszi. Én is örülök, hogy találtam pár ilyen videót. Ha most nem digitalizálom be őket, talán örökre elvesznek. 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük