Hírek-EsszékVizes csemegék

Képes londoni beszámoló

Néhány napja szerencsésen földet ért a fapados  légitársaság repülője, fedélzetén szerény személyemmel, aki ismét tátott szájjal bámulta végig az előző néhány napot.

DSC_1912

Nem fárasztanék senkit a teljes élménybeszámolóval és a rengeteg fényképpel, ugyanis röpke 30 év alatt rájöttem, hogy szinte senkit nem érdekel. Egy 300-400 képes fotóalbumot is csak a nagyik bírnak végigcsodálkozni. Úgyhogy zanzásítok. 😉

[slideshow id=21]

Nem tudom mit vártam, de London valóban egy igazi metropolis. Az állandó nyüzsgés, a szűnni nem akaró emberáradat, nem csak néhány utcára korlátozódik, mint Budapesten, hanem a teljes londoni belvárost átjárja. Nincs utca, ahol ne lenne folyton valaki.

DSC_2333

Azoknak is igaza van, aki azt mondja, Londonban nem élnek angolok. Valóban. Annyi egyéb betelepült náció él itt, hogy elvész az „őslakosság”. Mindezt nem szabad semmilyen negatív éllel értelmezni, mert az itt élő „kisebbségek” teljesen alkalmazkodtak és beolvadtak London mindennapjaiba, mégis kultúrájukból igyekeznek megőrizni valamit.

London, Párizshoz és Rómához hasonlóan egy összefüggő látványosság. Azonban míg a két utóbbi nagyvárosban vannak igen kiemelt és híres építmények, addig Londonban nagyjából minden egy szinten van. Nincs olyan, hogy azt feltétlenül látnod kell, ha Londonban jársz. Inkább feltétlenül nézz meg mindent, amit csak tudsz, ha Londonban jársz. 🙂

[slideshow id=22]

Bár sokan óva intettek a londoni Aquarium-tól, azért én csak bementem. Az enyhén mű, víz alatti díszlet és a választék valóban nem nyerte el nagyon a tetszésem, de egy akvaristának minden aquarium izgalmas. A több emelet magas cápás medence például nagyon tetszett.

Aquarium

DSC_1950

Még a cápák fölött is át lehetett lépkedni, ha valakinek volt elég bátorsága hozzá. 🙂

2

Az édesvízi rész akváriumaiban fény és tápanyaghiány tünetei mutatkoztak a vízinövényeken, de hiába beszéltem a teremőrnek… 🙂

DSC_1990

Azért a hatalmas Pirájás medence elég jól mutatott.

DSC_1995

Azonban mindent egybevetve valóban nem érdemes csak a londoni Aquarium miatt kiutazni. Sem az Állatkertnek, sem a Tropicarium akváriumának nincs oka szégyenkezni. A különbség inkább a jegyárakban van. De az mondjuk elég nagy…

Ellenben annál izgalmasabb a London eye-ről, letekinteni, melyet 2000-ben a milleniumi rendezvényekre építettek, de a hatalmas érdeklődés miatt a kerék maradt. Mai napig megosztja a lakosságot, hogy rombolja-e London összképét. Szerintem nem.

DSC_1839

DSC_2048

A kilátás pedig valóban pazar. Innen belátható egész London.

DSC_2052

Na de ígértem, hogy meglátogatok néhány akvarista boltot is. Végül úgy döntöttem, hogy csak a kívülről jobban kinéző Aquatic Desigen Centre Ltd.  keresem fel. Pont úgy nézett ki, ahogy a google megjósolta. 🙂

DSC_2219

A bejáratnál máris kísértésbe estem. A következő felirat állt a kirakatban:

DSC_2244

Miután a boltot is láttam, hát szívesen maradtam volna. 🙂

DSC_2221

DSC_2224

A bolt két szintes volt. Rengeteg akváriummal. Talán tengeriből volt inkább több, de sok növényes akvárium is volt benne.

DSC_2225

DSC_2228

DSC_2232

DSC_2233

Az alsó szinten hegyekben álltak az eladósorban lévő, halakkal egyáltalán nem teli akváriumok.  Úgy gondolom, hogy ennek is meg volt az oka. Elég visszataszító tud lenni, 15-20 literben 100-150 nyomorgó hal. Másrészt egyes halak nem viselik el fajtatársaik közelségét és ez általában a gyengébb halálához vezet. Mindenesetre szellősen voltak a halak és ez jó volt így.

DSC_2237

Ha még szeretnénk az állatokhoz közelebb maradni, nem kell az állatkertbe menni. A londoni Hyde park például tele van szelíd mókusokkal.

DSC_1918

A tóban a hattyúk is kézből esznek.

DSC_23791

Kiszakadva a London szívében elhelyezkedő Hyde parkból, a kötelező látványosságok mellett, érdemes megtekinteni a világ talán leghíresebb és legpatinásabb üzletházát a Harrods-t

DSC_2216

A harmadik emeleten található a Pets Kingdom, ahol mindent megvásárolhatunk kutyánknak macskánknak, amit csak el tudunk képzelni. Sőt többet is 🙂

DSC_2353

Kutyababakocsi...

Kutya, macska kanapék és ágyak...

Kutya, macska kanapék és ágyak...

Roberto Cavalli 2009-es kutyaruhakollekciója... (komoly)

Roberto Cavalli 2009-es kutyaruhakollekciója... (komoly)

Valamint az emeleten kutyacukrászda is volt, ahol csak kutyáknak árultak kekszeket, csokikat.

DSC_2363

Ha esetleg hivatalosak vagyunk egy kutyaszületésnapi bulira, semmiképp ne menjünk üres kézzel! Vigyünk tortát! 🙂

DSC_2362

Szülinapi torta kutyáknak

Azért gondolom, ha ilyesmire nem lenne igény, akkor nem foglalna el több száz négyzetmétert a világ egyik leghíresebb áruházában.

Londonnak van egy másik arca. A londoni éjszaka. Pubok, szórakozóhelyek, kivilágított utcák, nyüzsgés. Ezt is érdemes kipróbálni.Vicces volt egyedül drukkolni a Debrecennek a Liverpool ellen a Queensway sarkán álló pubban. 🙂

DSC_2139

DSC_2135

DSC_2133

DSC_2131

Amit viszont képtelen voltam megszokni, az az átkozott bal oldali forgalom. Folyton rossz irányba néztem, mikor leléptem a járdáról. Ráadásul rossz oldalon szálltam fel a buszokra. A hozzám hasonló hülye turisták miatt, fel van festve minden utcán, hogy most merre nézz!

DSC_2330

Néhány nap távlatából visszagondolva, nagyon kellemes és izgalmas kirándulás volt. London élhető nagyváros.

DSC_2329

Köszönhető ez annak, hogy csak méregdrágán juthatnak be az autók a belvárosba és szinte csak piros emeletes buszok és hagyományos 6 személyes taxik közlekednek.

DSC_2331

No meg persze a metró, ami pillanatok alatt visz el bárhová.

DSC_1835

Az árak azonban igen magasak. A sör 2,5-3,5 Font (800-1200 Ft) az ételek 6-15 Font (2000-5000 Ft ).  A vonaljegyek is drágák. Nem beszélve az ingatlan árakról. A bérleti díjak heti  150-200 Font körül vannak. Egy normál lakás 1 Millió Font körül mozog (325 Millió Forint). Szóval ott sincs kolbászból a kerítés…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

10 Comments

 1. Jó kis beszámoló volt köszi. Feldobta a reggelemet. Én is voltam, de meló jelleggel és sok helyre nem jutottam el.

  Jók a london eye-os képek és jó a halas bolt is 🙂
  Azért jó hogy nem maradtál kint….

  A kutyaőrületek miatt még mindig nem tértem magamhoz. Kutyatorta, kutyafranciaágy…. Hello és az ADA üvegekre mondják hogy drága és haszontalan? Amikor ilyet látok picit átértékelődik pár dolog 🙂

 2. Hát igen. Bár az ADA üvegeket nem Cavalli tervezte, de azért az sem kutya 🙂

 3. Nem csodálom,hogy komoly kísértésbe estél az álláshirdetés láttán…a fotókat elnézve óhatatlanul is megfogalmazódik az emberben a vélemény,mely szerint itt, kis Hazánkban több „fronton” is nagyon ,nagyon, nagyon le vagyunk maradva.
  Köszönet az élménybeszámolóért!

 4. Sziasztok!

  Oyster carddal olcsóbban lehet közlekedni, mint Budapesten az pedig nem semmi. Ha nem volt akkor javaslom. Turisztoknak szerintem a legjobb. Napi költést maximálták asszem 4 fontban, afelett ingyen mész. Doubledeckerre is jó.Az oyster olyan mint a betétdíjas üdítő, ha mész haza visszaválthatod, és visszakapod a betétdíjat.
  Örülök, hogy tetszett!
  Üdv

 5. Olyasmink volt, de ez valami 4 napos bérlet volt. Viszont ezzel is sokkal olcsóbb volt. Meg itthon megvettük a London Pass-t is, amivel nagyon sok látványosságra ingyenesen bemehettünk sőt, volt ahol ezzel sorba sem kellett állni.

 6. Sziasztok! Hm…Elkezdtem keresgélni a Londoni dolgokról! Többek között kihozta a google ezt az oldalt is. Olvasgattam a „Nagy londoni” életről. Amiért regisztráltam az az akvarisztika. Hogy jön ez ide? 2009.10.19.-én indulok Londonba avval a reménnyel, hogy talán több szerencsém lesz ott, mint itt Magyarországon! A munkahelyről 600 kollegát kirúgtak, közöttük repültem én is. Itt volt az ideje az újnak, talán a sors rendezte így, mert azóta is ott poshadnék. Megkaptam a végkielégítésem, utolsó havi fizetésem, nah meg barátok segítségét is kértem (anyagi okok miatt is). Beszéltem egy volt osztálytársammal, aki segített bizonyos dolgokban. Elméletileg a szállásom már meg van, a többi meg alakul. Hogy visszakanyarodjak a halakhoz… Nekem is van, és volt is jó néhány akváriumom. Nem merem azt mondani, hogy tenyésztettem őket, de egészen a megszállottja voltam, és havi szinten mindig hozott néhány 1000-est a konyhára, közben a szabadidőmet nem az alkoholnak, vagy drogoknak szenteltem, hanem a jó öreg akvarisztikának. Hogy el tudjak indulni Londonba el kellett adnom az összes halat, növényt, különböző használati tárgyakat, berendezéseket. Ahogy hordták el az évek óta gyűjtögetett akvarisztikai holmikat, mintha mindig egy darabkát elloptak volna az életemből. Megpróbálom ezt úgy felfogni, hogy Ezt Londonért tettem, és talán hamarosan London segít nekem ezt visszahozni!
  Egyébként nagyon jó az oldal. Pláne a halas holmik.

 7. Így lesz! És ha már Londonban jársz, kérdezz rá az állásra 😉
  Itt a pontos cím.
  Sok sikert és sok kitartást! Meglátod, kedvesek az emberek, de az élet ott sem könnyű.

 8. Szia Nigro! Előre is köszönöm a segítőkészségedet! Megkérdezem feltétlenül, vagy ha már ott magamhoz tértem anyagilag is, már csak az élmény miatt is meglátogatom! De szerintem még majd jelentkezem, hogy hogyan is sült el ez a kis „kaland”. Szép napot mindenkinek, és még egyszer köszönöm!

 9. szia nigro. voltam olyan bátor és „követtelek” a fent említett akvarisztikai szaküzletbe. nem tudom, azóta volt-e tulajdonosváltás, de amit én láttam, az elképesztő volt.
  gyakorlatilag minden akvárium elhanyagolt, a tengeriek döglődő élőlényekkel tele. a növényesek szinte mindegyike algakiállítás volt. egyedül a parvula-gyepek tetszettek, de azt kicsit betudom a minőségi technikának. viszont a minőségi technikát hihetetlen igénytelenséggel párosították, szinte mindegyik függesztett armatúra ferdén lógott, iszonyat kosz volt mindenütt. az aksihűtésre használt szobai ventilátort hozzákötözték a plafonból lógó vezetékköteghez, ami kis híján leszakadt. az alagsori klímára rá volt írva szó szerint: „clen weekly”. hümm 🙁 kb 1 éve nem látott tisztítást…
  voltak nagyon érdekes halak, de az egész összkép elszomorított.
  szerettem volna eldumálni velük a ledes lámpákról, hát ezek után nem annyira…
  én szegedi vagyok, az itteni leggagyibb akvarista boltba is szívesebben megyek be…pedig van olyan bőven.
  sztem össze sem hasonlítható a szegedi talán legjobbal, a trópussal.
  te jártál ott is, úgy tudom. mi erről a véleményed?
  üdv, pi

 10. ja, még valami. nekem az oyster napi 6.30 volt 1-4 zónáig, maga a kártya 3 kanyi. az éves bérlet 1000 font. azért nem hiszem, hogy pest drágább lenne. ettől függetlenül kerestem azt a bizonyos álláshirdetést, nem volt már meg. sajnos… de azt hiszem, keresek még ilyen papírt a kirakatokban 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük