Hírek-EsszékVizes csemegék

Nem kérdés, hogy Kölle Zoo

Mint azt az előző posztban beharangoztam, frankfurti kiruccanásunkat úgy intéztem, hogy meglátogathassam a Kölle Zoo kereskedést. A netes kutakodás után bizakodva vágtam neki az útnak, mert a 2007-es megnyitóról látott képek alapján szépnek és nagynak is tűnt a bolt. Az 5000 literes neonhalas, pirájás dús növényes akvárium, pedig már csak hab volt a tortán.

Az áruház méreteit csak saccolni tudom, de kb. 1500 négyzetméter lehetett. Amint beléptem, éreztem, hogy ez nem lesz mindennapi. A fotocellás ajtó n belépve azonnal az 5000 literes medence fogadott. Igyekeztem lefotózni, de a hatalmas üvegfelületről szinte mindig csillogott valami.

Elmesélem inkább, hogy mit láttam. Hatalmas Microsorium mezőket, gigantikus Vallisneriákat, óriási Nimphaea lotust, Sagittaria rétet és néhány kósza Cyrptocrynne bokrot. A növényzet fölött pedig megszámlálhatatlan mennyiségben neonhalak úszkáltak. A hatalmas lótus levelek árnyékában pedig piráják álltak lesben.

Valóban olyan érzésem volt, mintha az Amazonas egy valódi darabkáját láttam volna. Nem volt rendezett nyírás, nem volt látható technika. Csak az ősdzsungel. Ahogy figyelmesebben megvizsgáltam, az akvárium egyik falán két Koralia mozgatta a vizet.

Talán a képen is jól látszik, hogy az egyikre szabályosan ránőtt a Microsorium. Mivel a technika alaposan el van dugva a kíváncsi szemek elől, ezért kénytelen voltam utánaolvasni, hogy mi működteti ezt a hatalmas medencét.

Nos a szűrést egy homokszűrő látja el. Ez hasonlatos, a kerti úszómedencék szűréséhez. Egy hatalmas homokkal teli tartályon keresztül vezetik a piszkos vizet. Az apró homokszemcsék pedig végzik a dolgukat. Minden fizikai szennyeződéstől megszabadítja a rajta keresztül áramló akváriumvizet. A tápozást napi 100 ml. Tropica master grow-al oldják meg. A világítást 40db 39W-os T5 HO fénycső biztosítja. Egyszóval igazán nagyszabású munka. Az egészben az a legszimpatikusabb, hogy a 2007-es nyitás óta eltelt közel 3 év alatt is meg tudta tartani szép kinézetét az akvárium. És maga a bolt is. Hisz hányszor tapasztaltam már, hogy gyönyörű boltok 1-2 év alatt totális leépülésen mennek keresztül. A kezdeti lelkesedés alábbhagy, az akváriumok karbantartási ideje csökken. És szép lassan a bolt büdös, algás koszfészekké változik. De legnagyobb meglepetésemre ez a bolt inkább még szebb is lett, mint amit a megnyitó fényképein láthattunk.

Az állatok jó körülmények között, hatalmas ketrecekben várták új gazdáikat és nyoma sem volt kellemetlen szagnak, vagy kosznak.

A kínálat pedig… lehengerlő volt. Sok helyen jártam már, sok boltban megfordultam. De ilyet, mint itt, még sosem láttam.Végeláthatatlan sorok, ijesztő választék.

És nem ám csak 1-2 darabot tartanak mindenből mutatóba… Itt aztán van készlet kérem szépen. Tetra szűrők 3m magasságig felpakolva:

Szolíd Tetra felszerelés kínálat:

Eheim szűrők működés közben:

Egy kevés Eheim alkatrész és kiegészítő

Lassan a Fluval is igyekszik magát pozícionálni. Ő is helyet kapott működés közben a sor másik végén:

Az Edge szériát az angol fórumon már sokan emlegették. Most láthattam egyet élőben is működni. Nekem kicsit gagyi, de az asszonynak bejött. Ez a ledes világítás növényezni nem elég.

JBL kiegészítők :

Az Interzoo óta, most láttam élőben először az ELOS termékeit.

Szimpatikus márka, de méreg drága.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez volt maga a Kánaán, azért volt itt is pár meredekebb dolog. A kedvencünk pl. a hajóroncs 🙂

Esetleg a koponyás akvárium.

Vagy egy Zen mester 🙂

De azt gondolom, hogy ezzel a bolt üzemeltetői is csak némi mókát akartak belevinni az egészbe. Hisz az általuk üzemeltetett medencék valóban profi, igényes és ízléses munkák.

A kínálat nem csak a technikai kiegészítőkben volt szédítő. Az üzlet hátsó feléhez közelítve egy kb 3-4 méter hosszú dupla növénydepó volt, dugig Tropica növénnyel.

Ez volt az egyik fele:

Ez pedig a hátsó oldal:

Halakból, garnélákból óriási volt a választék. Garnélából 12 fajtát tartottak. Talán a Kardinális volt közülük a legszebb. Nagyon elégedett voltam, az akváriumok aljára ragasztott információs etikettekkel. Ebből tudtam meg, hogy a Kardinális garnéla 2-5 KH-jú vízben 8-as pH mellett 26-28 fokon tartható. És minden fajnál a fontos adatok ugyanígy fel voltak tüntetve. Követendő példa azt gondolom.

A Kölle Zoo-ban igen erős a tengeri akvarisztika is. Komplett korallzátony volt elkészítve. Gyönyörű színek, algás üvegnek pedig nyoma sem volt.

Egyszóval mégis létezik olyan kereskedés, amit eddig csak álmaimban mertem remélni. Ez a beszámoló, csak az akvarisztikai részre tért ki, de maga a kereskedés ugyanilyen választékkal kínál kutya, macska, rágcsáló, madár és hüllő felszereléseket is.

Azt szinte már meg sem merem említeni, hogy ott tartózkodásom alatt, kb. 10 kutyás gazdi érkezett, hogy a kutyával együtt kiválasszák a jövő heti jutalomfalatot.

A kutyával megkóstoltatták a falatot és ami szimpatikus volt, abból vittek egy zacskóval. Hát valahogy így kell ezt csinálni.

Frankfurt maga igazán elbűvölő hely. Hihetetlenül kontrasztos. A régi épületek remekül mutatnak a hatalmas felhőkarcolók árnyékában.

Az élet nyüzsög de a város nem olyan zsúfolt, mint amilyenek a nagy metropoliszok. Ez a fazon nagyon izgalmas zenét produkált a körülötte heverő zenélésre látszólag alkalmatlan eszközökből.

Bár rövidke ottlétünk alkalmával a frankfurti élet felszínét kapargattuk csak, de valóban meglehetősen kellemes városnak tűnt. Remélem eljutok még ide valamikor, már csak a fantasztikus Kölle Zoo miatt is.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

21 Comments

 1. Huh Ati, ezt jó volt olvasni. 🙂 Még akkor is ha a fotók egy részét már mutattad. Jó kis írás és szuper a bolt is. Eddig pont az általad említett rossz dolgok miatt nem voltak szimpatikusak ezek a mamut méretű boltok, de ahogy itt is látszik lehet ezt is profi szinten művelni. Öröm lehet itt vásárolni.

 2. Elvileg május végén nyit nálunk Mogyoródon M3 mellett az UniverZoo, remélem ott is lesz legalább feleekkora választék. 🙂 Méreteit nézve az is kb. ekkora lesz. Már nagyon várom.

 3. tejóég… 5 ezer liter, heti 50% vízcsere 🙂
  20 litereneként 1 nyomi GA micro+macro 😀

  nice.

 4. Azért itthon ez a megkóstoltatom a kutyával a nasit biztos nem menne. Kedves gazdik hamarabb jóllakatnák belőle a kutyát, mint hogy választani „tudnának”. 🙂

 5. „tejóég… 5 ezer liter, heti 50% vízcsere
  20 litereneként 1 nyomi GA micro+macro ”

  Hát a vízcseréről nincs fogalmam, viszont a 100ml Tropica táp amit adagolnak az sem kevés. Mégis eltörpülhet az áramszámlához képest 🙂

 6. mekkora kínálat o_O
  elsőnek 4 x 39 W világítást olvastam, de utána kinyílt a szemem 😉
  most aztán irigykedek. köszi. hogy megosztottad velünk. 😉
  art.

 7. Szóhoz nem jutok! Van a boltnak honlapja, hogy még többet lássunk?
  Üdv

 8. Oliver oldalán van a megnyitóról pár fotó:
  http://www.pbase.com/plantella/koellef
  A hivatalos honlap:
  http://www.koelle-zoo.de/
  Ha van megfelelő lejátszód, akkor panorámakép is van a boltról:
  http://www.koelle-zoo.de/pano/frankfurt1.shtml

 9. Hümm hát igen. Most nem tudom hirtelen hogy sírjak vagy nevessek… Inkább csak felszedem az államat a földről….

 10. Ezekszerint nem véletlenül hívják Erlebnismarkt-nak (Élményvásár).

 11. A régi épületek remekül mutatnak a hatalmas felhőkarcolók árnyékában

  Read more: http://akvarisztika.budapet.hu/2010/02/15/nem-kerdes-hogy-kolle-zoo/#ixzz0fjFZew2e
  nem is tudom…

 12. Bár nem én fotóztam, de ugyanezt a pillanatot Frankfurtban én is kiszúrtam, csak sajna épp vezettem
  http://farm3.static.flickr.com/2564/4195403561_b62be38fb1.jpg
  Kedvenc Gotham city-m jut róla eszembe
  A kijelentést továbbra is vállalom. 😉

 13. Bazz….. most esett le a post címe. XD

 14. Chh….városi gyerek…. 🙂

 15. Sziasztok! Most egy érdekes kérdés következik:))
  Lehet sikerül kijutnom Thaiföldre, és szeretnék kutakodni egy kicsit a környező tavakban folyókban…
  Hivatalosan hogy lehet halakat, rákokat vagy akármit hazahozni?
  Esetleg nem hivatalosan:))

 16. Szerintem nem lehet élő állatot hazahozni, mikor jöttünk haza Egyiptomból akkor még a korallokat meg hasonlókat is ki kellett rakni (kövek stb.) Thaiföld elég messze van főleg a szöcskével mentek (sok leszállással 😀 ). De viszont potom pénzért van minden kint 😀

 17. Nem értem ezt a potom pénzért van mindent.
  Ez azt jelenti, hogy a kinti halasbol hazahozhatom?

 18. Mindent hazahozok gyalog:)) A zöldhatáron.
  Jah és ha már Burmában járok hozog kis galaxykat is:))

 19. Arra értettem, hogy olcsó a cuccok stb. Kaja, pia, ruházat stb. Van onnan egy csomó ruhám 😀

 20. Inadsz örülhetsz, hogy Egyiptomban nem büntettek meg. Kérlek gondoljatok arra is, hogy gyerekeitek lesznek, és mit, hagyunk ott Nekik látnivalónak. Aki meg kissebb, mint inadsz gondoljanak arra mit látnak majd, ha hazahozzák a cuccot. annyival kevesebb látnivaló marad a későbbiekre. Tudom más meg hazahozza akkor én miért ne hoznám…….. De DE. Vigyázni kell,mert könnyen kiderülhet hogy bűncselekményt követ el az ember, és pl. egyiptomban igen nagy a korrupció, ami azt jelenti, hogy igen sokba kerülhet egy olcsó korall is akár. Alaposan járjatok utána. Lehet hogy túl izgulós vagyok, de..

 21. Félreértés 🙂 Én/Mi nem hoztunk haza semmit, csak szóltak. A velünk jövő magyarok hoztak köveket azt kellett kirakniuk.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük