Vizes csemegék

Summer Dance

A Rotala ismét eszembe juttatott egy nagyon szép akváriumot nagy kedvencemtől, Justin Lawtól. Ezzel az akváriummal Justin 2006-ban az AGA versenyen Best of Show díjat valamint saját kategóriája első helyét hozta el.

A csöppnyi 32 literes akvárium neve, „Nyári tánc”. Hihetetlenül találó elnevezés. A vasfára futtatott Microsorium azonnal elkapja a szemlélődő tekintetét és szanaszét álló levelei szinte körbetáncoltatják a tekintetet az akváriumban.

Microsorium sp. "Narrow"

Microsorium sp. ‘Narrow’

A középen elhelyezett Rotala sp. „Green”  nyírásával zseniálisan tagolja a hátteret. Bár a szigorú bíráló bizottság szerint kicsit szimmetrikus lett az akvárium tagolása.

Rotala sp. 'Green'

Rotala sp. „Green”

A vasfák elhelyezése szintén nagyon ügyes. Némelyik egészen a front üvegig előrejön. Ez az én akváriumomban is nagyon bejött. Bátran ajánlom, hogy a mélység és a természetesség érdekében ne csak párhuzamosan helyezzük el a berendezési tárgyakat. Bátran fussanak keresztbe. Sokkal természetesebb látványt fog nyújtani.Ellensúlynak az akvárium bal oldalán Bolbitist növesztett a fára.

Az akvárium készítéséről csak kevés fotóm van.

A fűszerű növény, Blyxa japonica. Itthon sajnos ezen a néven Ophiopogon japonicát árulnak. Mint már említettem ez nem vizinövény. 6-8 hónap alatt lassan tönkremegy…

A következő képen jól látszik, hogy a rotala vissza van vágva. A Bolbitis még nem került a bal oldalra. Az előtérbe Eleocharis és Hemianthus callitroides ‘Cuba’ került. A Víz szinén látszik, hogy azért Justinéknál is festi a vizet a vasfa 🙂

Alakul a végső kinézet. A Bolbitis felkerült a helyére. A Rotala Wallichii a háttérben pirosas leveleivel, a zöld tömeget bontja meg. Az első véglegesnek mondható állapot így néz ki:

Elképzelhető, hogy Justin algásodással küzdött, mert volt olyan kép, ahol 10 sziámi algaevőt számoltam.

Végül a Blyxa kikerült sok helyről. A helyét az elocharis nőtte be. A bal hátsó sarok zöldjét a Didiplis diandra pirosas színe töri meg. A világításról van egy érdekes infóm. Három fázisban  világít 4*15W-al. 09.00-13.00-ig, majd 14.00-18.00-ig, végül 19.00-22.30-ig. Ami még szokatlan, hogy ebben a 32 literes akváriumban non-stop nyomja a CO2-t, 2bubi/másodperc sebességgel. Hm érdekes…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

10 Comments

 1. Nagyon szép. 32 litert jól berendezett. Két dolgot nem értek: van egyfajta kékes megvilágítása. Az minek? A másik, hogy nem okoz gondot ilyen sok hal? Az egyik képen 20 neonhal van, és Nigro te is említettél még mellette mást is. Nem piszkolják nagyon össze?

 2. Kék háttér: Nekem olyan hatást kelt, mintha dzsungel lenne, háttérben a kék éggel…

 3. Valóban a kékes háttér, olyan érzetet kelt, mintha az eget látnád a távolban. A halak érdekesen voltak telepítve. Hol egy pár molly volt az akiban, hol a sziámi alagaevők, hol meg a neonok. Volt egy kép amikor az egész aki látszott a 10 db számival, de akkor nem volt benne sem neon, sem a molly….

 4. Még egy dolgot irigylek nagyon Tőlük…azt a sok szép fát..
  Hónapokig keresgéltem, mire találtam itthon szép, a számomra megfelelő fát!
  Vagy van valami titkos beszerzési forrás itthon is?:-)

 5. Szia Nigro

  Én már korábban is olvastam erről a napközben megszakított világítási szisztémáról. Igazából eddig csak jó hatásáról halottam. Az a gondom, hogy a nap legnagyobb részében nem vagyok itthon, így nem nagyon tudom élvezni alkotásom szépségét. Lehet, hogy hasonló képpen fogom beállítani az idő kapcsolót az általad közölt akvárium mintájára. Szerinted?

 6. Szia Nigro!

  Ezzel kapcsolatban olvastam olyan megjegyzést, hogy az algák könnyebben alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz, szóval én is kiváncsi vagyok a véleményedre.

 7. Szia Nigro!

  Én sem értem a 11 és fél órát miért nem folyamatosan világítja.Pl.9-től 20:30 -ig.Talán a nappali megvilágítást próbálja meghosszabbítani, egy kis felhővel kombinálva.Biztos nem a villannyal spórol.Egyébként a fém halogéneknek nem tesz jót a sok kapcsolgatás.Tehát Én nem hiszem hogy így tennék.Pedig nálam megérné spórolni (2×150 Watt+2x54T5).

 8. A világítás megszakítása az algásodás megszűnetetésére szolgál. Csak épp az a bibi, hogy azt szokták javasolni, hogy a két világítási fázis közt 2 órát kell hagyni. Lehet, hogy feléjük már mások a nézetek… nem tudom. Lehet, hogy ott már úgy gondolják, hogy a többszöri megszakítás a jobb. Igazából ki kéne próbálni. Végülis csinált egy délelőtti, egy délutáni, meg egy esti fázist. Persze lehet, hogy 13-14-ig ebédel, 18-19-ig pedig vacsorázik a srác és amig nem látja az akit, addig nem világít 🙂

 9. Na akkor bejelentem, hogy beállítottam próbából 2 óra szünetet a nappali világításban. Ha lesznek fejlemények, leírom. Így napi 10 óra lesz az összes világítás.

 10. „A világítás megszakítása az algásodás megszűnetetésére szolgál. Csak épp az a bibi, hogy azt szokták javasolni, hogy a két világítási fázis közt 2 órát kell hagyni.”

  A halak és a növények mit szólak ehhez? Úgy értem nem zavarja ez meg a bioritmusukat? Mert 2 óra azért hosszabb idő. Persze lehet, hogy hülyeség, csak eszembe jutott….

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük