NövényekVizes csemegék

UK canal biotop

Most, hogy Iwagumi lázban égünk, érdemes egy pillantást vetni James Maslin alkotására.

James agyából az ötlet viccelődés közben pattant ki. Miközben bevásárló kocsikról és söröskancsókról anekdótáztak, megpillantotta a kertben a téglákat. Azonnal tudta, hogy neki ez kell.

Alapos tisztítás és savazás után bekerült az akváriumba.Ezután Hemianthus Callitrichoides ”Cuba”, Lilaeopsis Novea-Zealandiae, Echinodorus Tenellus, Eleocharis Acicularis, Blyxa Japonica került a 71 literes akváriumba.

További paraméterek:

Világítás: 2x24W T5HO 6 órán keresztül

Szűrés: Tetratec EX1200

CO2: nagynyomású palackból 4 bubi/sec

Halak: 3 x Otto
6 x Ember Tetra
10 x Red Cherry

Tápzás: EI+Easy Carbo 1,5 ml/nap

Vízcsere: heti 50%

Több info: http://www.plantedbox.com/?p=674

A kérdés egyszerű. Tetszik?

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

50 Comments

 1. LOOL! Hát ez poén. Én jót röhögtem 😀 Nekem bejön nagyon. van is a kertbe néhány régi rossz tégla….hümm…. 🙂

 2. Méghogy nehéz három összeillő követ találni… 🙂
  A szine kimondottan jó.

 3. nekem tetszik… már csak a petpalack hiányzik 😀

 4. A jómúltkor én is láttam ezt az akit.Később meg akartam keresni,hogy megmutassam Nektek,de már nem találtam meg.A következő lépés,hogy betondarabokat rakunk az akváriumba :-).
  Egyébként tök buli az aqua.

 5. Szerintem undorító…. :S De ízlések és pofonok..Csak 1 vélemény volt… 🙂

 6. Nekem sem tetszik ezekkel a téglákkal. Valamilyen szép kővel már elég mutatós lenne.

 7. korábban láttam flickr-n
  nekem nagyon tetszik, ötletes és ilyen biztos hogy senkinek sincs rajta kívül.
  nem a természetességet tükrözi, hanem a kertje egy részletét.
  art.

 8. Szerintem jó 5let, szép minimal akvárium.

 9. Hát ez nagyon nem szép.. izléstelen, ezek a növények sokkal szebbet érdemeltek volna! Ez annyira Iwagumi, mint a milkatehén lila.. Egy esetben mondanám, hogy jó ha poénnak szánta!

 10. Szerintem ez egyáltalán nem poénból készült. Komolyan gondolta és valószínűleg tettszik neki. Nekem állatira tettszik. Srácok, ti egyáltalán nem díjazzátok az újat!!! Ez egy akkora ötlet , hogy nem is igaz. Nem tudom miért vagytok ilyen elfogultak, azért ez nem egy műanyag búvár a víz alatt hanem 3 db tégla, ami lyukas is így egy fokkal még jobb is mintha teli block tégla lenne. Azért egy ytong-ot már nem rakhatna bele, de ez egy fantasztikus kompozíció. Grat neki!!!

 11. szerintem is tök jó, csak hiányolom , hogy nincs benne se egy koponya se egy búvár, meg feldobná egy kék fényben úszó levegőztető is.
  de komolyan nekem olyan mint egy szeméttároló mellett lévő pocsolya amibe belecsúszott néhány darab tégla az ott lerakott bontási szemétből!
  bocs!

 12. zigur!

  Akkor a készítő elérte célját.
  Mivel szerintem pont ilyen is akartlenni.
  És éppen ezért jó.

 13. Ez egy brit csatorna „biotóp”ja, mégis minek kéne lennie benne? Seiryunak, vasfának, redmoornak? Ez pontosan így biotóp, persze csak látszatra, de arra szerintem nagyon is.

 14. pont most olvastam erről az akváriumról a PFK-n 🙂
  amúgy sztem jó ötlet, nekem is tetszetős és sztem remek eszköz is lehetne arra, h felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre is. bár lehet egy hazai csatorna biotóp kicsit gyászosabban nézne ki.

 15. Hali!

  Szerintem nem találta fel a spanyolviaszt, az Főv.Állatkertben már vagy 10 vagy több éve van ilyen a Vízparti élet házában.Több is.De mi az, hogy nincs benne autóabroncs, és konzervesdoboz, stb.?

  (na jó persze ügyes a fickó)

 16. Szerintem az ötlet jó csak a megvalósítás lett rossz… Amit szerintem másképp kellett volna csinálni az hogy hátrább rakni a téglákat így elől több hely marad és valahogy úgy megcsinálni hogy jobb oldaltól a kövekig emelkednének a növények és a tégláktól meg bal felé megint lejtene (remélem mindenki érti) ilyen domb szerűre hogy szinte alig látszódjon a tégla… HC-t én pl nem is látom benne, de lehet vak vagyok.

 17. Már nem azért, de hogy jön ide a koponya és a búvár??? Ez az akvárium egyáltalán nem erről szól!

  Miről szól az aquascaping úgy általában? A természet egy darabját próbálják/próbáljuk miniatűrben leképezni a víz alatt, természetes anyagokból építkezve. Hegyet, erdőt, folyópartot, füves domboldalt, dzsungelt, stb. Ahogy Luna fogalmazta meg aquad egyik remek postja alatt (amit egyébként ajánlok mindenkinek elolvasásra): egyszerre természetesek és természetellenesek. Egyszerre van bennük jelen a természetes és a mesterséges. Összetett és igen messzire vezető téma lenne, hogy mennyire illetve mennyiben természetesek ezek az akváriumok. Pl. ha csak abba belegondolunk, hogy mit keresnek halak a hegyet imitáló sziklák fölött? Madarak lennének? Vagy ha egy dúsan beültetett holland stílusú akváriumot nézünk: némelyik émelyítően sok színt használ, ugyanakkor egy precízen, mérnöki pontossággal megtervezett szép, de mesterséges kert képét mutatja. Elég szétnézni az interneten: rengeteg a szép akvárium. De nem feltétlenül van mögöttük ötlet, vagy tartalom.

  Ezzel szemben ez a kompozíció – a maga egyszerűségében – egészen zseniális. Mint egy letisztult, modern festmény (na persze a jobbik fajtából, nem holmi absztrakt szemétre gondolok) a tömény, aranykeretes romantikus tájképek mellett. Vagy inkább egy fotó, egy modern csendélet, egy ügyesen elkapott részlet. Nem a szűkebb értelemben vett „TERMÉSZET”, inkább a „KÖRNYEZETÜNK” egy darabkája, ami magán viseli az ember, a civilizáció nyomát. Jelenthet egyszerűen néhány félredobott téglát, vagy egy épület romját. Sugallhat egy képet a civilizáció kezdetéről éppúgy, mint a végéről. Felhívhatja a figyelmet az ember(i tevékenység) természetre gyakorolt hatására. Vagy valami egészen másra. Elgondolkodtat… Nem szeretnék belemagyarázni semmit, kinek mit juttat eszébe. (Azért azt remélem valamennyire mindenki érzi, hogy mégiscsak más így téglákkal; természet-közelibb, mint egy PET palack a fűben, annak ellenére, hogy a mögött is lehetne találni nem elhanyagolható jelentéstartalmat.)

  Fentiek ellenére én valószínűleg sohasem rendeznék be egy ilyen akváriumot, de ettől még elismerem, hogy egy igen jól sikerült kompozíció. Abszolút NEM a giccses, műanyag búvárral felszerelt mű-akvárium kategóriája.

 18. Hali!
  Szerintem giccses,! akor lenne a legszebb ha valami szép seiryu kő volna bene!(nekem a természetes a szép)de az 5let jó!
  ÜDV:Cook

 19. Hali!

  Mint íródott, ennek Témája van!És UK területén nem „őshonos” a seiryu kő.(sajnos)

  És az, hogy mi giccses mi nem giccses az nagyon szubjektív.Én giccsadót fizettetnék azokkal akik búvár, csontváz, kő-várrom, stb. baromságokkal tűzdeli meg az aksiját, de nem sértem meg mégsem, mert az én környezetemben is található valami,(mások szerint biztos gics v. vmi. nem odaillő dolog)amit én „telepítettem ” oda, legyen lakásban , akváriumban, v. terráriumban.

  Tiszteld más elmebetegségét, hogy Ő is tisztelje a Tiedét.

 20. Ez annyira elvetemült, mint férfinak a férfival bszni. AZért szerintem, minden devianciának van egy határa. Az akvarisztikában nálam most éppen ez az:

 21. Azért a deviencia kicsit erős.. Akkor már sokkal inkább az egy asztalakvárium, nem?

 22. Úgy vagyok vele,hogy ezt a „mély gondolatiságot” hagyjuk meg a modern festőknek. (Ott talán megengedhető,hiszen a művészetnek nemcsak a gyönyörködtetés a célja,hanem a gondolatébresztés.Bár ott sem díjazom azt,hogy azt sem tudom miről szól vagy mit ábrázol az alkotás.Vagy,ha tudom csak azért,mert hasonlít a valóságra,de egyébként ronda és azért nem tetszik.) De ez akvarisztika.Itt nem gondolkodni akarok,hanem gyönyörködni,mint egy tájban vagy a festészetnél maradva,mint egy tájképben és nem egy modern alkotásban. És ez egy ilyen műfajban fontos. Sőt! Ez a legfontosabb. Egy csatornarészletben nem tudok és nem is akarok „gyönyörködni”.A csatorna (legyen az szennyvíz vagy vízelvezető)nem a természet hanem épített környezet!
  A növények szépek az összképre nem tudok ideillő szót találni. Talán,hogy bizarr,ronda,ocsmány.

 23. Ez nem Iwagumi,hanem kutyagumi…!

 24. Mint minden művészeti alkotás,ez az aki is megosztja az embereket,szerintem ez így van rendjén.Van aki Istenkáromlásnak tartja művészetnek nevezni,van aki isteníti…
  Korábban én is láttam már az alkotást,nekem bejön,bár én sem raknám be a nappalimba.

 25. De az akvarisztikában nem művészkedni-a szó valódi értelmében- kell,sokkal inkább „mesterkedni”

 26. zolim,azért az aquascaping nem csak az akvarisztikáról szól.Művészet is.És gondolat ébresztő,jól mondod.Pont ez volt a célja.Elgondolkodunk rajta,vitatkozunk,elemezzük.

 27. Látjátok mennyit agyalunk ezen az akin! Pedig a kérdés tényleg csak annyi betennéd-e a szobába és bírnád -e nézegetni órákig,esetleg még a vendégeknek is eldicsekednél-e vele?

 28. Erre tényleg jó,mint valami környezetvédő kampány része. De biztos vagyok benne,hogy csakis erre szánta és nem fog ez atrtósan üzemelni.habár ki tudja már……

 29. „Ez annyira Iwagumi, mint a milkatehén lila.. ”
  és mint tudjuk a milka csoki finom 🙂
  labirint:az akvának a tégla a lényege. nem hinném , hogy takargatni szeretné.(vagy lecserélni seiryu kőre)
  orpheus-nak igaza van.

  íztések és pofonok.

  art.

 30. …és az aquascaping a természet szépségeit hivatott becsempészni a lakásba,azért,hogy nyugtasson gyönyörködtessen.Művészet persze,de nem a modern „fajtából. A természet ŐSI és az emberben megvan a TERMÉSZETHEZ való ragaszkodás.EZÉRT építünk akváriumot és nem azért mert a szobámba is csatornát akarok nézegetni.

 31. Pontosan, én sem tenném be a szobámba, ahogy írtam is. „Szép állat a zsiráf, de otthonra nem kéne.” De az ötlet, a kompozíció na és a cím nagyon jó.

 32. oRphEus, tökéletesen egyetértek és tudok azonosulni a hosszú hozzászólásoddal. Láthatóan ugyanazt gondoljuk a világról, művészetről, akvarisztikáról. A festészetben lehetett látni valami hasonlót amikor végre kezdtek elszakadni a realisztikus tájábrázolástól. (Van Gogh-ot azért továbbra sem bírom… 🙂 )

 33. Hali!
  Na jól nekiláttatok a kommentelésnek, ne egymásra haragudjatok 🙂 ez is egy akvárium, és egész jó ötlet, már régebben is láttam a neten. Kinek tetszik, kinek nem, ez van, de egyébként iwagumiról van egy jó cikk ezen az oldalon, ha már felkerült ide a link, azt érdemes elolvasni.
  Szóval nekem tetszik, de a szobámba én sem raknám be.

 34. hali!
  Hátt szerintem egy garázsban szép de egy szobában nem!(EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM!)De az 5let jó!Meg let szégyenitve az iwagumi jelző:)

 35. Hali!
  Ja és a tégla se akváriumba se kertbe nem való!,talán a frühwald telepre”..”

 36. Nagyszerű ötlet! Nekem nagyon tetszik!

 37. Kicsit túlspirázzátok ezt a dolgot.
  Egyébként ahogyan én olvastam (fordítottam) a ukapson, vagy valamelyik hasonló angol fórumon, ez az akvárium pont, hogy egy vicc. Ha jól emlékszem több nagy angol akvakertész tűnődött azon, hogy milyen lenne egy „igazi angol” akvárium, és erre jött a srác ötlete, mikor a hátsó kertben megtalálta a téglákat.

 38. Persze ezt mindegyikünk érzi,tudja ,hogy figyelemfelkeltés,vicc,”kampány” és különcködés a célja. Erre az ötlet nagyon jó a maga helyén,de sokadszor kérdem: Gyönyörű az akvárium? Betennétek a szobátokba?

 39. Én betenném.

 40. A jó kis téglákat pazarolni….! 😀

 41. Lincshangulat…

 42. Örülök, hogy nem foglaltam állást a postban. Így igazi „beszéljük meg” hangulat lett. 😉
  Azért elmondom mit gondoltam én róla. Ha csak ez az egy növényes aki lenne otthon, persze nem ezt csinálnám. De ha lenne már három… elgondolkoznék.
  Kifejezetten ütős lehet egy hivatal aulájában, vagy egy kávézóban, vagy állatkertben. A mondanivaló miatt.
  Különben a dupla dropchecker, a vöröses téglához választott vöröses ADA Aqua Soil Malaya talaj, a növényválasztás, a kő elhelyezés profizmusról árulkodik.
  Tehát bizonyos helyzetekben bevállalnám.

 43. Polgárpukkasztás!!!:D
  Egyébként az akvárium nem tetszik, viszont a mondanivalón érdemes elgondolkodni…

 44. Az, hogy túlspiráztuk az nem kifejezés, néha a dolog az ami.Nem több nem kevesebb.
  Az a baj a modern művészettel (mint ennél az akváriumnál), hogy néha többet gondolnak róla az emberek, mint ami.Andy Warholnak van egy filmje amin egy meztelen pasi 8 órán keresztül alszik, belemagyarázhatjuk, hogy a film az elvesztegetett időt szimbolizálja (alvás, mint látszólag nem annyira hasznos „időtöltés”, vagy épp az a 8 óra amit a film megnézésére fordít a szemlélő(amiben semmi sem történik),vagy azt az időt amit a művész egy olyan tevékenység rögzítésére fordított ami, nem túl izgalmas és elgondolkodtató), de ez egy erőszakolt belemagyarázás lenne, főleg ha a film címét is tudjuk :UNALOM!
  ez az akvárim is az ami! UK canal biotop,- csatorna ,pocsolya és legfőképpen vicc!
  Nigro linkelte az „eredeti lelőhelyet” ott leírja az alkotó minek szánta, kár belemagyarázni(gondolkodni lehet:)).
  Hogy hogyan jön ide a koponya és a giccs?
  A srác azt írja, hogy „….egyfajta Oliver Knott-i módon”.
  Hát ilyen az Oliver Knott-i zsenialitás:
  http://www.pbase.com/plantella/image/91734325
  http://www.pbase.com/plantella/image/91734325

  Tud jó akváriumot csinálni Knott? NANÁ!
  Ezek ízléses akváriumok? NANE!

 45. Hát,igen…Engem ez „bűvölt el”leginkább
  http://www.pbase.com/plantella/image/89714673
  Bár,ahogy látom,ezek közül sok csak kiállításra készült „alkotás”mindenesetre le merném fogadni,hogy gazdára talál mindegyik….
  Nem Milka,de tehén:
  http://www.pbase.com/plantella/image/97133650

  És az erő legyen veletek:
  http://www.pbase.com/plantella/image/97133640
  Na,jó befejezem,mert a végén belehajítom az akimba a lányom Barbie babáját.Vagy inkább Ken-t? 🙂

 46. Hello 🙂

  Many thanks for all your comments. I’m unable to translate them at this time, but your feedback is always welcome, and fully appreciated.

  Like it or not, I’m glad it has people talking, and I hope it’ll get a few more people thinking outside the box too.

  Kind regards,

  – James Maslin
  http://www.plantedbox.com

 47. Höhö 🙂

 48. Hey James! What a nice moment to meet with you here. 😉 Some of us visit UKAPS.org daily.

  Personally i like that you’ve tried this scape. I did not had any problem with that. For those who just try to compare this one to a nature aquarium i guess they are on a wrong path. However this also looks like nature to me… Nature after the civilization 😉

  But i loved that even for this funny composition you used all the asset you would for a regular aquascape. Professional Soil, Lighting, CO2, Prof fertilizers…. Well i guess this is why the plants are thriving. Well done man! 😉

  After commenting one of the famous Hungarian Aquascaping blog, you should come and visit Hungary too next time 😉 You’re welcome!

 49. Just type

  http://akvarisztika.budapet.hu/2009/05/12/uk-canal-biotop/

  into http://translate.google.com and select Hungarian to English. It’s not perfect but you can get by.

  Actually it’s a funny read for us Hungarians… 🙂

 50. Üdv!
  Hogy visszatérjek az eredeti témához (az angol nem erősségem) nekem tetszik az aki. Egymagában nem biztos, hogy betenném a szobámba, de ha van mellette egy másik is akkor biztos. Egyszerű, letisztult mondhatnám modernül elegáns. De ez csak az én véleményem.

  A ZSOTYI által belinkelt képeről:
  1. kép: aranyos, de nekem müanyag állatok nélkül szebb lenne.
  2. kép: jujjj!
  3. kép: Megjött Voldibá?! Varangydudva vagy buborékfej bűbáj?

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük