Akváriumaim

Vége

Biztos sokan tudjátok  már, hogy a „Nagylány” befejezi régi mivoltában a pályafutását. Igazán szerethető teremtés volt. Mégis úgy éreztem, hogy ha már újra költöztetnem kell, hát újuljon meg teljesen.

Hihetetlen, hogy már két év eltelt a berendezése óta. Mennyi elmélkedés, utánajárás, rendelgetés és barkácsolás előzte meg a berendezését. Annó míg végül minden meglett, közel fél év telt el.

Most ez nem volt több két hosszú napnál. Viccesen azt is mondhatnám, hogy több idő volt berendezni, mint a hozzávalókat összeszedni 🙂

Na de akkor lássuk, hogyan lesz vége egy akváriumnak. Az első lépésben lenyírtam a nagyon hosszúra nyúlt növényeket, hogy ne zavarjanak a pakolásban.

Ezután kibányásztam a növényeket és a használható töveket kiritkítottam és bezacskóztam. A jobb oldali Riccia bokor érzésre legalább 4-5 kg volt. Ez bekerült a kerti tóba. Meglátjuk mit művel nyáron. Ezután megebédeltem 🙂 Ez azért volt fontos, mert ezidő alatt a felkavart víz leüllepedett és a szűrő is sokat kiszűrt a lebegő koszokból. Erre azért volt szükség, mert el akartam rakni magamnak a régi vízből, hogy a halakat abban tartsam, nameg nem árt egy kis „szenteltvíz” az új akváriumnak sem.

Miután már csak egy kis pocsolya maradt a medence alján, gyorsan kihalásztam a halakat,  rákokat, csigákat. Ők egy ötcsillagos hordóban utaztak új lakhelyükre. Közben a köveket is kivettem, jól átnéztem, hogy nincs-e alattuk garnéla és egy másik vödörbe tettem őket.

Ezt követte az aljzat kilapátolása. Szó szerint, mivel egy kislapáttal műveltem. Ekkor döbbentem rá, hogy milyen sok és nehéz ez a kavics, ami még az akváriumban maradt. Nem csoda, hogy majd megszakadtunk, mikor berendezve hoztuk ide az akváriumot. Legalább 50 kg volt nedvesen csak az aljzat. Ehhez még hozzájön kb.30 kg Seiryu, plussz az akvárium, és 100 kg-nál vagyunk simán.

Ezután, hogy ettől megszabadultam, az átszállítás már szinte nevetségesen könnyű volt. Az új hely pontosan az akvárium méretére lett építve. A lakás olyan pontjára, ahol szem előtt van, de nem éri a nap.

Na de ez már egy másik történet lesz, aminek nem ez lesz a címe 😉

A halak átmenetileg a garázsban kaptak egy munkásszállót. Északnyugati fekvéssel ugyan, de közel a frigó, meg a mosdó 🙂

Folyt köv…

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

29 Comments

 1. Szia Nigro!

  Nem fog ártani a halaknak hogy pont ajtóban vannak? Könyvekben lehet erről olvasni a hova is rakjuk az akváriumot címszónál hogy ilyen hely felejtős mert ahogy elmegyünk előtte a halak színinfarktust kapnak.

  A cikk viszont nagyon jó főleg a megebédelt rész 🙂

 2. „Északnyugati fekvéssel ugyan, de közel a frigó, meg a mosdó „… hát ezen baromi jót vigyorogtam 😉

  Azért ha az eredeti aksit nézem mindig ökölbe szorul a szívem. De biztos vagyok benne, hogy az új aki is nagyon szép lesz. Pláne hogy már láttam is 😉

  Meg most már ha bármi kell hozzá csak irány a raktár… ugye ugye?

  Labirintkopoltyus, az aki előtt viszonylag nagy hely van. Nálam ami be szokott játszani ilyenkor, hogy a laminált padló átad egy kis rezgést. A halak inkább attól paráznak. Atiéknál ilyen szempontból sincs gáz. De a következő hetek, hónapok majd megadják rá a választ.

 3. :'( :'( :'( :'(
  Az akvárium nagyon szép volt, és lesz.
  A bútor ugyanaz mint volt, mert nekem másnak tűnik, de lehet hogy én vagyok vak.

  Nekem is ökölbe szorul a szívem, egy valamit nem értek, miért nem adtad el?
  És ADA optivájt aki lett volna? 🙂 (és-sel nem kezdünk mondatot)
  Riccia bokor visszakerül, mekkora volt amikor hozzád került?? gondolom nem 5kiló 😛

  Grt hogy egy ilyen szép akit sikerült összehoznod.
  Gondolom nagy lelkierő és elszántság kellett, hogy szét szedd., és jó sok sör 😀

 4. Hüp Hüp Hüp… Na ezt megsirattam. 🙂
  Gyönyörű aki volt, számomra mindig etalonként fog szerepelni.
  Innen onnan hallottam, hogy már be is lett üzemelve a másik, kíváncsian várom az újat. Biztos nagyon szép lesz az is…Hiába no, Nigro neked ez a véredben van. 🙂

 5. Így nem éri félbehagyni. Ez nem fair. 🙂

 6. várom a fejleményeket :P:)

 7. Mindig arra gondolok, hogy miért nem kezdtél újat.
  Én nagyon sajnálom.
  Olyan ez mint a szép képek.
  Sok szép kép van. Nem kell hozzá elégetni a régit, hogy újat fessünk.

 8. Én is kiváncsian várom az új akiról a képeket. Biztos vagyok benne, hogy még igényesebben, még esztétikusabban lesz berendezve 🙂
  Most, hogy megvan az Amazonia, jövő héten sort kerítek a 300 L -es újra rendezéséhez. Remélem, hogy új korszak köszönt majd be.
  Pillanatnyilag a garnikat várom…

 9. Igezo, hol is laksz te helyileg? Szívesen meglátogatnálak, ha július közepén otthon vagy… 🙂 Megyünk egy gyors akváriumi dekorációs kő vadászatra a hegyekbe pár kolozsvári geológussal.

 10. Igéző, majd számolj be a garnélákról, kíváncsi vagyok!

 11. Látom a legfiatalabb akvakertész generáció is képviselte magát. 🙂

 12. Outro: Hát nem mondom, hogy nem volt nehéz döntés az új aki indítás. DomeSL: Sajnos a lakásban egy nagy akváriumra kaptam engedélyt. 🙂
  Másrészt hirtelen nem volt „kedvem” még egy fél autó árát rákölteni egy új akira.
  Labirintkopoltyus: A hely egy zug inkább. A képről nem látszik annyira, de a halak innen pont belátnak a dolgozó szobába. Így mindig szemmel tarthatnak 🙂
  Inadsz:
  Egy Opti nano még el fog valahol férni. Már csak a fotózás miatt is ki kell próbálnom a különbséget.
  Bigyo,Recon: igyekszem folytatni a történetet, mert már a valóság előrébb tart pár nappal.
  Igéző: Garnik útnak indítva 😉
  Baropeter: A „segítség” még sokszor jelen volt. Key, Szentgyo és Viktor tudna mesélni… 🙂

 13. A májmohával kapcsolatban egy kérdés: A kövekhez eleinte hajhálóval és damillal fogattad oda és később már rágyökerezett, vagy a lefogatásra állandóan szükség volt? Amikor megnőtt ,akkor nem akart a vízfelszínre törni? Vagy 1-2 nyírás után már lent marad és lefogatásra sincs szükség?

 14. Igen ezt én is meg akartam kérdezni. Nálam a Riccia letépte magát kétszer is a kőről pedig csak két öklömnyi nagyságú bokor volt. El sem tudom képzeli hogy a focilabda méretű nálad mit művelt :D:D

 15. Sziasztok!
  Hát 20 év után újból akvarisztika lázban égek, amihez nagyban hozzájárult ez a Blog, amihez felsorakozva a sok sok előttem szólóhoz, én is gratulálni szeretnék!
  A régi körülményekhez képest manapság a lehetőségek tárháza kinálkozik az akvakertészethez.
  Azt hiszem, már semmi nem tud visszatartani egy kb. 120 l növényes akvárium berendezésétől, persze ha már minden szenzációs, itt megtalálható infót összegyűjtöttem régi tapasztalataim kiegészitéseként.

 16. patzu, isten hozott a növényfejek között. elfelejtettük írni hogy a hobbi gyorsan fertőz 😉

  a blogon kívűl szívesen látunk a fórumon is. http://www.akvakertesz.hu és ha időközben meg szeretnéd osztani készülő akidat, akár itt, akár a fórum napló rovatában szívesen látunk.

  GO GREEN! 😉

 17. keymaker: szivesen látlak Marosvásárhelyen, ez pont 100 km-re van Kolozsvártól. Még nem tudom hol leszek július közepén, de én is örvendenék egy kőkemény növényes akvarista társaságának 🙂 Ha úgy alakul, mindenképpen összehozzuk a találkozót.

  szentgyo és nigro: millió köszönet a garnikért, ma 11 körül megérkeztek Lajosmizsére. Mind épségben vannak 🙂
  Nagyon figyelmesen voltak becsomagolva és valami extra garnikat is megfigyeltem 🙂
  A Red Cherry-k majdnem átlátszóak, de gondolom majd kiszinesednek, ha még nőnek egy kicsit. Az új környezethez minden esetre nagyon óvatosan fogom szoktatni őket.
  Egy szó mint száz: minden ok 🙂

 18. Igéző! Örülök, hogy odaértek, kicsit tartottam a meleg miatt, de akkor minden rendben! A garnélák nem annyira szeretik az ilyen utazást, a crystal redek is most elég csúnyán néznek ki, de adj nekik egy kis időt és hidd el, hogy a red cherry és a crystal red is gyönyörű lesz 😉

 19. OFF: igezo: Marosvásárhely? Földim vagy, én is ott születtem (és éltem 7 évig). 🙂

  ON: Nigro: Kíváncsian várom az újraindítás eredményét. 🙂

 20. OFF 2:
  igezo, 100km nudli, megtettem már ezerszer anno ezt az utat. Legalább lenézek Erdőszentgyörgyre, gyerekkorom egyik meghatározó helyére. 🙂 Megkaptam a telefonszámodat Nigro-tól, majd felhívlak 🙂

 21. Viktor, kösz a szívélyes fogadtatást!
  Hát igen a vírus becsapódott, de akvarista legyen a lábán aki innen a „növényfejek” közül „egészségesen” távozik!

 22. OFF 3:
  keymaker: „Legalább lenézek Erdőszentgyörgyre, gyerekkorom egyik meghatározó helyére.”
  Nem mondod…! Ott éltek a nagyszüleim, én is laktam ott egy évet, illetve később minden nyáron ott voltam az iskolai szünetekben. 🙂

 23. Nigro, légyszíves olvass vissza a májmohás kérdésemig. Köszi

 24. Hölgyeim és Uraim, örömmel jelentem, hogy a garnélák megérkeztek végleges helyükre és azon kívűl, hogy stresszesek egy kicsit, semmi bajuk. Mind egy szálig épségben vannak, még a kis Red Cherry fióka is. Most szoktatom őket az itthoni vízhez: fecskendővel, apránként, ahogy Szentgyo blogján láttam 🙂

 25. Bocs Hzshalas, a kérdésed elkerülte a figyelmem. Ez egy érdekes dolog, hogy hogy marad lenn. Az a kupac, amit ott látsz magától lent maradt. A pontos okát én sem tudom, a megfigyelésről itt már írtam. Valahogy egy idő után kialakul egy állomány, ami lent marad. Beszorul a kövek közé és nem kell hajhálózni. Hozzáteszem, nem én akartam oda a Ricciát, hanem az akvárium más pontjáról, (ahol le volt hálózva) „úszkált” át oda pár szál. Majd lett belőle ilyen hatalmas bokor.

 26. Mi a tapasztalatotok? Szőlőtőkét használva dekorációként nem oldódik-e ki belőle permetszer maradvány. Gondolom,szinte lehetetlen olyan szőlőt találni amit sosem permeteztek.

 27. Bocs, ha rossz helyen kérdeztem, de még kicsit járatlan vagyok errefelé!

 28. És Patzu nyugodtan nyiss új témát a kérdésednek a dekoráció topicon belül 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük