Vizes csemegék

Vízesés a víz alatt…

Már nem kell sokat aludni, a következő Aquascaping Contest eredményhírdetéséig. Azt gondoltam addig is érdemes a tavalyi akváriumokat újra átnézni. Vajon mi lesz az idei trend? Ha lehet egyáltalán trendről beszélni a naturál akváriumok esetében. Meglátjuk. Egy trendet azért már megfigyeltem. Sokan próbálnak folyómedret, vagy vízesést imitálni. A próbálkozások egyre jobban sikerülnek. Mint például a 2007-es év 7. legszebb akváriuma.

Amikor megláttam ezt a fotót, első ledöbbenésem után, rögtön az fordult meg a fejemben, hogy ezt vajon hogyan csinálta a készítője? Adta magát az a megoldás, hogy szimplán egy porlasztókő van odahelyezve és a fotós ügyesen hosszú záridővel fotózta, amitől a buborékok elmosódva vízesésként hatnak a képen. Két okból lógott ki a lóláb. Egyrészt komoly Photoshop-os utómunka kellett volna, hogy a buborékok ne érjenek az akvárium tetejéig, másrész a nemzetközi zsűrit sem kápráztatta volna el ennyire ez a megoldás, hogy 1000 akváriumból a hetediknek válassza meg. Végül Sajómenő barátom segített megtalálni a választ.

A megoldás pofon egyszerű. A vízesést igen aprószemű kvarchomok imitálja. A homokot pedig a felszálló légbuborékok mozgatják. Valahogy így:

A vízesést apró kvarchomok imitálja

A vízesést apró kvarchomok imitálja

Az egész szerkezet egy fal mögé van rejtve, amiből csak az aláhulló homokszemcsék látszanak. Zseniális.

A vízesés a háttérbe van rejtve

A vízesés a háttérbe van rejtve

Remélem azoknak, akiknek műszikla háttere van, már kattog az agya, hogy ezt hogyan tudná kivitelezni… 🙂

Azért valószínüleg a szerkezet nem tökéletes, hiszen a homoknak mindig pontosan vissza kell esnie az alsó tartóedénybe, ami feltételezve némi áramlást, hosszú távon nehezen megoldható. A lényeg, hogy itt egy használható variáció, víz alatti vízesés imitálására, amit lehet alkalmazni és akár tovább fejleszteni. Azt nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az akvárium azért tűnik ennyire természetesnek, mert a viszonylag mű szerkezetet és hátteret remek növényekkel igazán élethűvé tették.  Az elrendezés igen komoly mélységet ad az akváriumnak. A növények megválasztása pedig egyenesen mesteri. Olyan vizinövények vannak elhelyezve, amelyek nagyon kevés információt adnak az akvárium valós méretéről. Kíváncsi lennék, ki hány literesre tippeli ezt a medencét…

Mások, teljesen más irányba indultak, hogy vízesést imitáljanak. A hong-kongi Gary Wu műve közel sem ennyire természetes, de azért nem rossz…

450 liter

Waterfall 450 liter

Az ő variációja vízesésre: vatta és kvarchomok keveréke. Egyszerű látványos, de kicsit mű…

Remélem beindult a fantázia, lehet agyalni egy jobb és szebb megoldáson. 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

6 Comments

 1. Helló!
  Most, hogy olvasom a cikket ledöbbentem… erről a megnyilvánulásról lenne szó:
  „komoly Photoshop-os utómunka kellett volna”
  Felmerült már bennem elöbb is, de most hangot is adok neki.
  Erre a versenyre simán, egy neten beküldött fényképpel lehet nevezni? Azt a képet bírálják el azt pont? Tehát élőben az akváriumot nem is látják a bírák?
  Ha ez igaz akkor, sztem az akváriumok nagyrésze „Photoshop”-os… Ez esetben ezek a képek már nem is olyan szépek… Kb olyanok mint az újságokban lévő agyonsminkelt „cicababák”
  Persze ahogy nagymamám mondani szokta: „Sz*rból nem lehet várat építeni”, de azért mégis.
  Remélem nincs igazam és vki megcáfol.
  Üdv: Zamu

 2. A versenyen a Te akid is indulhatna. Sajnos nehézkesen megoldható, hogy a 10 bíró élőben meglátogasson 1100 akváriumot évente. Marad a fotó. De nyugodj meg, egy hozzáértő észreveszi, ha manipulált képről van szó.
  Egyébként nekem pont az a problémám a beküldött fotókkal, hogy nincs rajtuk utómunka… ezáltal a minőségük elég gyenge. A Photshop-ot nem csak arra lehet használni, hogy a címlapnéni melleit még nagyobbra csináljuk, hanem hogy a képet élethűbbre varázsoljuk.

 3. Persze egy kis javítás még belefér az nem gond 🙂
  A meglátogatásról meg annyit, hogy az 1100-at persze, hogy lehetetlen, nem is kéne, csak az első pár helyezettet.
  Az oldalhoz meg tényleg csak gratulálni tudok, egyre haladok a témákban 🙂 midjárt decemberben leszek 😀
  Amúgy a blogot aug-ban indítottad ugye? vagy a régebbi archivált dolgokat törölted?

 4. Szia Nigro!

  Tudnál esetleg egy linket küldeni ahol bővebb felvilágosítást találok az első akváriumról?Az Aquascaping honlapján nem találtam pedig végignéztem a 2007eseket.

  Válaszod előre is köszönöm.

 5. Ez az ADA saját aquascaping versenyén nevezett és lett 7. Az ott szereplő akváriumok egy könyv formájában jelennek meg az ADA cég jóvoltából minden évben. A neten sok nem látható ezekből az akikból. Amit te néztél, az az AGA aquascaping contest volt.

 6. Igazad van ez nem is jutott eszembe.Mindenesetre ez az akvárium számomra a No.1 és nem a vízesés miatt.Az elrendezés és a növények együttesen világbajnok.Csak tudnám, hogy hol hibázott ha csak a 7. helyre volt ez elég.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük