AlapokMély víz

1.Akvakertészet alapjai: „Nyomd tövig a gázt!”

A növényes akvárium készítésénél ismernünk kell, hogy mik a vízi növények optimális fejlődéséhez szükséges legfontosabb feltételek. Ezzel régebben vajmi keveset foglalkoztak, mivel a növény csak mellékes résztvevője volt az akvarisztikának. Lássuk mi az a négy alappillér, amit szem előtt kell tartanunk! Ebben a cikkben a vízben oldott CO2-vel foglalkozom.

„Nyomd tövig a gázt”

Már kisiskolás korunkban megtanították, hogy a növények fotoszintéziséhez széndioxidra van szükség. Ami alapesetben az akváriumban fellelhető, az igen kevés számukra. Ezt a problémát orvosolhatjuk CO2 adagolással. A legegyszerűbb módszer, ha házilag fabrikálunk egy egyszerű CO2 adagolót. Nem kell hozzá más, csak egy 1,5 literes petpalack, egy kis cukor, némi élesztő és langyos víz. A kupakot kifúrjuk úgy, hogy egy akváriumi levegőztető cső éppen beleszoruljon. Az üvegbe 2dl cukrot öntünk, majd egy teáskanál élesztőt. Ezt felöntjük 1 liter langyos vízzel és jól összerázzuk. Az átfúrt kupakot rátekerjük és türelmesen várunk.

Házi káészítésű CO2 reaktor

Házi készítésű CO2 reaktor.

Az erjedés pár órán belül beindul és a csövön CO2 távozik. Ezt egy porlasztókő segítségével az akváriumba juttatjuk. Ez a pár forintos eszköz alkalmas arra, hogy kipróbáljuk, mi történik a növényeinkkel, ha némi plusz CO2-höz jutnak, de hosszú távon sajnos macerás az üzemeltetése.

Természetesen az akvarisztika cégek készen is árulnak CO2 berendezéseket, az egészen egyszerűtől a professzionális mágnesszelep vezéreltig, ami a víz pH-jától függően adagolja a széndioxidot.

Gyári CO2 rendszer

Gyári CO2 rendszer

A buborék számláló, segít megállapítani a bejutó gáz sebességét.

A buborék számláló, segít megállapítani a bejutó gáz sebességét.

Gyári CO2 porlasztó. Lehet üvegből, vagy akrilból. A porlasztást egy finom kerámia végzi.

No de mégis mennyi CO2-t adagoljunk? Erre a részre a vízparamétereknél is visszatérek, elöljáróban annyit, hogy a víz pH-ja (kémhatása)  KH-ja (keménysége) és CO2 tartalma szorosan függ egymástól. Az alábbi táblázatból jól kiolvasható, hogy milyen pH és KH aránynál ideális a víz CO2 tartalma.

A pH és a KH aránya meghatározza az oldott CO2 mennyiségét.

A táblázatban a zöld rész mutatja a növények számára optimális CO2 szintet. A halványkék mező túl kevés, míg a sárga rész túl sok CO2 jelez.

Ezután felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan mérjük és tartsuk a megfelelő szintet? Három megoldás is kínálkozik. 1. Akvarisztikai szaküzletekben beszerezhetők tesztfolyadékok, melyek a víz KH, illetve pH értékeit mérik.

A pH és KH tesztek segítségével nagyvonalakban beállíthatjuk az akvárium CO2 szintjét

A mérések után a táblázatban láthatjuk, hogy megfelelő-e a szint. Előnye, hogy olcsó, elég pontos, azonban a színek alapján szinte lehetetlen megállapítani tized pontos pH értékeket. A katasztrofális helyzetek elkerülhetők vele, de a folyadékoktól ennél többet ne várjunk.

2. CO2 tartós tesztek (dropchecker) már nehezebben beszerezhetők, de az ügy azért nem reménytelen. Segítségükkel folyamatosan ellenőrizhetjük a megfelelő CO2 szintet. Előnyük, hogy olcsók, látványosak, kényelmes a használatuk, de nem teljesen pontosak. Bevallom őszintén nekem ilyenek vannak, mivel az a tapasztalatom, hogy a növényeknek nincs szükségük a halál pontos értékekre. Ha nagyjából az optimális szint körül mozog a víz CO2 szintje, akkor az bőven megfelel nekik. Gondoljunk bele, hogy a természetben is folyamatosan változnak a vízparaméterek. (Eső, árvíz, szárazság stb…)

Az akvárium falára tapasztható tartósteszt

Az akvárium belső falára tapasztható tartósteszt (dropchecker)

Sokat gondolkoztam, hogy vajon hogy működik a tartós teszt? A belsejében egy csepp vízbe cseppentett színes pH reagens folyadék van. Majd a nyakában végig (természetesen majd csak az akváriumba helyezve) egy légbuborék. Az akvárium vizével a reagens nem is érintkezik! De akkor hogyan mér?… Aztán leesett, hogy a CO2 a vízből igen könnyen távozik és ezt használja ki ez a végtelenül egyszerű és elmés szerkezet. Ha az akvárium vizébe  több CO2 kerül, akkor a reagensbe is! Ahogy viszont csökken a CO2 mennyiség az akváriumban, akkor visszaáramlik a mérőfolyadékból is. Így lesz a két folyadék (akvárium-tesztfolyadék) folyton egyforma CO2 szintű. Tehát a CO2 által okozott folyamatos pH változásra folyamatos színváltozással reagál. Ügyes.

Egy profi CO2 rendszer alkotóelemei.

3. Megoldás a pH kontrollerrel ellátott CO2 adagoló rendszer. A legprofibb és egyben a legdrágább megoldás. Egy elektróda folyamatosan méri a víz pH értékét. Ez információval látja el az adagoló rendszert, amely egy nagynyomású gázpalackból annyi CO2-t adagol, amennyi az ideális szinthez szükséges.

Dennerle pH controller

A CO2 tehát a növényes akváriumok alapvető eleme. Enélkül is lehet növényes akváriumot csinálni, de akkor lehetőségeink csak néhány, nagy tűrőképességű vízinövény fajra csökkennek. Az igazán szép vizinövények csak CO2 adagolással maradnak hosszútávon életben. A CO2 adagolás tehát a négy pillér első és legfontosabb tartóoszlopa.

Hogy tetszett?

Tetszett
15
Imádtam
1
Nem is tudom...
2

You may also like

87 Comments

 1. Na akkor itt is kérdezek okosat. Te milyen CO2 rendszert használsz. Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?
  Én az élesztőst már évekkel ezelött is használtam, bár akkor elég „bután”. Most megint összeraktam egyet, de 2-3 napnál tovább nem megy beavatkozás nélkül. Most eléggé spekulálok egy basic palackos szetten.

 2. Két rendszert használok. A 200-asban egy Dennerle palackos mágnesszelepest ( http://www.hobbyfish.net/index.php?productID=4001615030105 ), az 54-esben egy Ferplast Classic Co2-t ( http://www.twenga.co.uk/offer/19927/202837937101042875.html). Utóbbi élesztős.
  Az élesztős csak ideig óráig jó (1-2 hét), mert macerás és nem lehet normálisan szabályozni. A Palackos Dennerlét nyugodt szívvel ajánlom.Kiváló, precíz szerkezet. A mágnesszelep nagyon fontos. Írok erről is mert megér egy hosszabb szösszenetet….

 3. hali!
  ha a porlasztóköves megoldást választom, milyen intenzitással kell jönnie a gáznak? nekem most egy vékony sugár megy, de az az érzésem, hogy a nagy része rögtön a felszínre jön és a légkörbe jön.

 4. Háát az elég karcsú. Lehet, hogy valahol szökik a gáz. Ha nem, akkor picit több élesztőt rakj bele. A porlasztókő azért nem a legjobb megoldás, mert nem porlaszt elég finomra. Ajánlom az üveg porlasztókat, amik kifejezetten erre lettek kitalálva.

 5. és hol lehet olyat venni? tudsz honlapot mondani?

 6. Szia Nigro!

  Eljutottam odáig, h szükségessé vált egy co2 tartósteszt.Ahogy írtad nem könnyű beszerezni.Nos én sehol nem találok.Ez lehet az én bénaságom de pont ilyet szeretnék ami neked is van.Esetleg tudnál segíteni h pesten hol lehet beszerezni?

  Segítségedet előre is köszönöm!

 7. Szia,

  Üveg tartóstesztet innen tudsz rendelni.

 8. Szia!

  Még teljesen új vagyok a Co2 terén, ezért volna néhány láma kérdésem :S
  Sajnos a pénztárcám nem nagyon engedi meg a drágább rendszerek használatát, ezért gondolkoztam ezen a házilag elkészíthető élesztős módszeren.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a képen miért van 2 palack?
  A gáz folyamatosan, éjjel-nappal mehet az akváriumba általában? Gondolom olyan nagy mennyiség úgysem keletkezik, hogy a halak kipurcanjanak?
  Ettől függeltenűl mehet a levegő pumpa is folyamatosan? (Hydor Ario 2) Vagy azt néha ki kellene kapcsolni, hogy a Co2 „telítődjön” a vízben?
  Válaszotokat köszönöm!
  Csaba

 9. Szia Nigro!

  Én egy pályakezdő akvarista nyugdijas vagyok. A Tropical Fisc oldalán találtam a egy CO 2 life2 elnevezésü széndioxidot elektrolizis utján előállitó készüléket. Ez még talán számomra is elérthető lenne árban valamikor. A véleményedre lennék kiváncsi ezen készülékkel kapcsolatban

 10. Hali!

  Egy társunk tesztelte, valahol le is írta, semmit nem ér.
  De ha mégis megveszed, akkor már lesz még egy referenciánk.
  Nagy, nem túl esztétikus, és a patronok cseréje drága, ergo–nem éri meg.Már az utánaszámolást is leírta valaki, a magasnyomású rendszerhez viszonyítva.

 11. 3 hete kristálytiszta vízzel üzemelő akváriumom ma estére opálos vízzel fogadott. 🙁 A vízben levő növények iszonyat mértékű oxigéntermelést mutattak. AZ összes kis növényből úgy szállt fel az oxigén, mintha porlasztók lennének. 🙂 Egy hete használok élesztős co2-t, és igen nagy dózissal üzemelt az elején a palack… gyanítom ez lehet az opálosodás oka is. A víz kellemetlen szagú lett, mintha széndioxidot éreznék belőle. A víz felét leeresztettem, és holnap feltöltöm frissel. Legnagyobb sajnálatomra a 3 kis Amano Garnélám meghalt 🙁 Gyanítom, hogy a Co2 ölte meg őket, esetleg az így előidézett dramatikus ph csökkenés? Illetve úgy 1 hete teletömtem az aljzatot gyökértápokkal. Annak a feloldódása tud ilyet okozni? (opálosodás)

 12. Azt nézd meg, hogy nem került-e be az erjedő élesztős folyadék az akváriumba. Annak van erős szaga. A co2-nek nincs.
  Lehet a gyökértáp is a ludas.
  Mindenesetre jó lett volna azonnal feltölteni friss vízzel.

 13. Igen, egyre inkább úgy gondolom, hogy a gyökértáp a baj forrása. Reggelre a víz mégrosszabb lett. Ez tényleg nem co2. Már nem látok át az akvárium végéig, olyan, mintha füst, köd gomolyogna benne. Randa a víz, és rossz a szaga. Azon gondolkozom hogy jó nagy hülyeséget csináltam, hiszen megvettem egy csomag gyökértápot, és mind belenyomtam a talajba. Azt gondolom, hogy sok lett…
  Félek, hogy csak a talajmosás segít 🙁
  Itt a hétvége, meg is teszem. Most visszagondolva a 70 literes akváriumba biztos hogy sok volt ez a csomag táp… vagy 20-25 db 2cmes átmérőjű gumó volt benne. Valszeg mostanra feloldódott, és telenyomta a vizet 🙁

 14. az 50%-os vízcsere után nem sokat javult a helyzet, így teljes vízcserét alkalmaztam. A talajt is átöblítettem. Ahogy felkavartam a kavicsot, sok-sok légbuborék szállt fel alóla. Ez azt jelenti, hogy alul kémiai folyamatok voltak… Gondolom a gyökértáp, ugyanis az aljzatot behelyezés előtt nagyon alaposan átmostam, és behelyzését követően is sokat rendezgettem még.
  Szóval újrarendeztem az aljzatot, és a növényeket (szegények, 3 hét után újra ültetés…), és feltöltöttem friss vízzel. Csinálatam egy újabb adag Co2 mixet, és várom a fejleményeket. Remélem nem lesz újabb opálosodás… Újabb garnélákat csak 2 hét múlva telepítek.

 15. Tegnap megérkezett a mini co2 diffúzorom, gyönyörű kis darab 🙂 Sajnos azonban nem sikerült beüzemelnem 🙁
  A gond az lehet, hogy én csak élesztős megoldást használok. Ugyan letömítettem szépen a palackot, ráadásul 2 palackot kötöttem össze, és együtt vezettem be a diffúzorba, de egy árva buborék se jön belőle 🙁
  Lehettséges, hogy kevés a nyomás az élesztős palackokban?
  Mindenesetre én tüdőből se tudtam átfújni a porlasztón a levegőt, de a sűrített levegős palackom természetesen meghajtja. Láttam a neten képek ilyen diffúzorról amint élesztős palakról üzemel…
  Segítsetek ha tudtok infót, már csak arra tudok gondolni, hogy rossz a mix, amit kotyvasztok 🙁
  Mindenesetre jó sok cukrot (úgy 3 csupor) feloldottam, és egy teljes csomag sütőélesztőt belekevertem. Fejlődik is a CO2, de nem olyan brutális ütemben, ami át tudná fújni a kerámiát. 🙁 Mit csinálok rosszul?

 16. Olvasd el ezt a postot! Valószínűleg valahol még szökik a gáz.
  Tüdővel nem lehet átfújni ezeket a difiket. Sőt, a levegőztető pumpa sem tudja. Egy jól kevert, tömített élesztős azonban átnyomja.
  Persze alapvetően nagynyomású CO2 palackhoz valók.

 17. Köszi Nigro! Ezek szerint tömítés probléma lehet még mindig (szappanos vízzel tesztelni fogok), vagy eltúloztam az élesztő és cukor arányokat, és túl tömény lett a „koktél”… próbálkozom tovább, ha másnak megy, nekem is mennie kell! 🙂

 18. Igazad volt, letömítettem szilikonnal, és azóta szépen tolja a buborékokat.

 19. A Ferplast classic co2 élesztősről írod, hogy nehezen szabályozható.
  Lehetséges a túladagolás? A házi élesztősön megoldáson a szabályzás hogyan lehetséges (ha kell egyáltalán)?

 20. Bár nekem sosem sikerült még élesztőssel túladagolni, mégis hallottam már ilyet. Leginkább az ellenkezője jellemző. A szabályozást egy elágazással lehet megoldani. A végére egy csap. Ha túl sok gáz termelődik, akkor a csapot kinyitva kiszökik a gáz.

 21. A ferplaston is ilyen megoldás található?

 22. A ferplastban egyszerűen kikapcsolod a motort 😉
  A beoldás megáll, a bubik kiszöknek egy nyíláson. De hangsúlyozom, nálam inkább csak pont az ellenkezője fordult elő. Kevés CO2-t termelt.

 23. Nem értem. Ezek szerint ha nem vagyok otthon és túladagol (oké értem, hogy nem ez a jellemző) a házi barkács CO2 vagy Ferplast akkor a halaim az örök vadászmezők akváriumába távoznak mert nincs aki zárjon vagy lekapcsoljon?

 24. Igen is túl lehet adagolni a CO2-t élesztős cuccal is! Sajnos én vagyok az élő példa rá! Kétszer is sikerült a 30 literes akimat túladagolni. Az egyik alkalommal a halak 50 %-a elpusztult. Szóval csak óvatosan….

 25. Tehát az élesztős rendszerek nem szabályozhatóak? Csak kikapcsolás- bekapcsolás?

 26. Hali!

  Dehogynem szabályozhatóak.Egy tűszelepet beiktathatsz buborékszámlálóval és máris szabályozva van.Ha fokozni akarod, akkor még egy mágnesszelepet is beköthetsz időkapcsolóval.és akkor már tényleg automatizálva van.
  Az éjszakai nyomástól ami felgyülemlik a palackban nem kell félni, nem fog felrobbanni.Legalábbis a visszaválthatós nem.

 27. Élesztős palackos megoldásnál több féle elkészítést is láttam. Van, aki nem oldja fel a cukrot a vízben, csak simán bele a palackba, és rá az élesztőt, aztán feltölti vízzel. Most akkor melyik a jobb megoldás?

 28. Ki kell tapasztalni. A zselés megoldást szokták még javasolni, mert tovább tart. Itt olvashatsz róla: http://akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=15&t=93

 29. Én használtam zselével és nélkül is.
  Már kezdetektől 2 db 2l-es CO2 termelő palackot használok, amik egy közös buborékszámláló palackba vezetik a gázt.
  Zselés tovább tart, én 4-4 hetente ürítettem a palackjaim és töltöttem újra, de kb 2 hét után már eléggé lecsökken a gázképződés intenzitása. Ezen 2 módon segítettem, 1. cseréltem a zselé fölötti élesztős vizet, 2. a zselét felkaszaboltam egy az üvegbe dugott fűrészlappal.

  Végül mégis áttértem a zselé nélküli módszerre, mert összesen kevesebb a macera vele, és a gázképződés is több, egyenletesebb. 1-1 hetig megy egy palack, hétvégén cserélem az egyik palackot, hétközben a másikat.
  Összesen lehet hogy egy kicsit több cukrot és élesztőt „pazarlok” így mint a zselés módszerrel, de cserében nem kell a zseléfőzés közben a tűzhely felett állnom, csak csapmelegvízben feloldom a cukrot, ugyanannyi meleg vízben az élesztőt és összeöntöm a palackba. Cirka 2-3 perc összvissz.

 30. Rion! Hogy oldottad meg a két palack közösítését? Eddig nem találtam olyan csőközösítőt, elosztót, ami tökéletesen szigetelne 🙁 Esetleg leírhatnád, mivel ragasztasz, tömítesz, minden érdekelne!
  Köszönöm!

 31. Alapvetően innen a blogról valamelyik postból vettem az ötletet, hogy hogyan készítsem el a palackokat, csak annyit tettem hozzá, hogy a buborékszámláló palack kupakjára 3 lyuk került.
  A kupakokon a bedugott csövek környékét glue-gun nevű műanyagolvasztó pisztollyal próbáltam tömíteni, de nem lett teljesen tökéletes, mert eresztett a gáz, ahogy a visszacsapószelepekre rádugott csöveknél is.
  Végül pillanatragasztóval oldottam meg a tökéletes szigetelést. 🙂 A csövek a visszacsapószelepekre rá lettek ragasztva. A kupakokon csak a csövek/fúrt lyukak mentén eresztett. Kinyomtam egy kis levegőt a palackból, majd visszafelé csak ezeken a befoltozandó eresztékeken tudott levegőt szívni. Adtam az eresztékeknek pillanatragasztót, amit szépen be is szívott és véglegesen tömített. 🙂

  Egy kép a könnyebb érthetőségért: http://kepfeltoltes.hu/100513/IMG_0976_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  A fehér kupakos a buborékszámláló, a piros kupakos az egyik CO2 termelő. A másik termelő palack nincs a képen, de hozzávaló cső bal fölfelé lóg ki a fehér kupakból.

 32. Szia Nigro,

  szeretném a segítségedet kérni. Megcsináltam ezt az élesztős adagolót, de lenne vele egy kis bajom, ebben kérném a tanácsod. Összeállítottam az anyagot (recept szerint), s kb fél óra -óra múlva meg is jelent az első bubi az akváriumban. Azonban amint kihűlt a lötty, megállt a CO2 adagolás. Aláraktam a flakonak egy tálban meleg vizet, amire ismét megindult, de (mire hazaértem a munkából) ismét leállt. Ezt eljátszottam újra, most megint megindult, de segíts nekem miért áll le mindig? 1l anyag 2l-es üvegben, levegőcső, rajta egy műanyag csappal, az akváriumban egy kis üveg diffúzor és egy CO2 tartós teszt. A szobában egyenlő a hőmérséklet, 23-25 fok körül van. Nincs ötletem, mi lehet a baj vele.

  Ez a második kísérletem, mert elsőre meg sem indult a CO2 termelődés, szerintem akkor is a hőmérséklettel lehetett baj.

  Köszi előre is!

 33. Szia. Mindenképp ellenőrizd az illesztéseket, mert könnyen elképzelhető, hogy valahol szökik a gáz. 23-25 fokon kéne működnie.

 34. Szia Nigro!

  Olyan kérdésem lenne, hogy tudsz e olyan listát itt közzétenni, hogy ha szeretnék egy CO2 rendszert házilag készíteni mondjuk egy 100 literes full növényes akváriumhoz, akkor milyen kütyüket kell hozzá beszereznem.
  Tehát mondjuk x kg-os palack, ilyen olyan cső, meg nyomásszabályzó stb….

  Választ előre is köszönöm!

  Üdv.: dobti

 35. Köszönöm a gyors választ.
  A http://www.greenaqua.hu/ -n nézegetem a co2 alkatrészeket, illetve láttam van komplett szett is, bár azt 50 literes akváriumig írják.
  Gondolom egy CO2 rendszer teljesítmányét, tehát azt hogy mekkora akváriumhoz való azt a diffúzor nagysága határozza meg. Egy 100 literes akváriumhoz, ami növényes, csak pár darab neonhal, meg garnélák, oda melyik diffúzor a megfelelő? (a Green Aqua Japán Diffúzor – Közepes, illetve Nagy amit néztem).
  Ami a tartóstesztet illeti (pl Green Aqua CO2 üveg nano vagy síma tartósteszt) mindegy, hogy kisebbet vagy nagyobbat vesz az ember?

  A választ előre is köszi!

  dobti

 36. Szia. Igen, a nagynyomású rendszernél a beoldás helye és mikéntje a „szűk keresztmetszet” 🙂
  A Közepes üvegdifi való egy 100 literes akihoz. A tartósteszt mérete inkább csak esztétikai célból kisebb. A normál méretű kb. 5-6 cm-es tartósteszt ormótlannak hatna egy kis akváriumban. Egy 100 literesbe mindegy melyiket teszed. 😉

 37. Szia!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy a co2 mennyisége mennyire befolyásolja az alga növekedést?

 38. A CO2 ugyanolyan tápanyag az algáknak, mint a növényeknek. 😉 Sokszor azt javasolják, hogy emeld a CO2 szintet és az alga megszűnik. Ez igaz….áttételesen. Ha megemeled a CO2 szintet a növény jobban érzi magát, növekedni kezd és elnyomja az algát. Az alga ellen az ammóniát kell megszüntetni a vízben.

 39. Köszi a választ

 40. Sziasztok!
  Egy valószínűleg amatőr kérdésem volna. Mivel a CO2 fajsúlya nagyobb mint a levegőé, nem szoríthatja ki a levegőt a közvetlen vízfelszínről fulladást okozva pl. labirint halaknál?
  Előre is köszi
  Üdv. che

 41. Azért nem gondolom, hogy ez megtörténhet, mert ha ez így volna, akkor az akvárium (vízfelszín mozgatással történő) levegőztetése sem működne. A CO2-t a legkisebb légmozgás is elviszi az aki tetejéről. Nekem zárt az akváriumom, mégsem tapasztaltam semmilyen oxigénhiányra utaló jelet. Elég csak annyi, hogy a víz mozog az akváriumban. Ez már mozgatja a fölötte lévő légréteget is. Szóval a kérdés jó, de ilyesmitől nem kell aggódni, hogy a vízfelszínen túlságosan megállna a CO2.

 42. Értem, akkor megpróbálkozunk. 🙂
  Köszi a választ!

 43. Sziasztok!

  Nekem is lenne egy-két valószínűleg hülye kérdésem az élesztős megoldással kapcsolatban, de jobb kérdezni mint nem tudni.
  Ha teszem azt az élesztős megoldásnál hibás tömítésnek köszönhetően a gáz a palackból nem az akváriumba jut hanem a levegőbe okozhat-e egészség ügyi problémákat a boldog akvárium tulajdonos számára?
  A következő kérdésem: éjszaka ugye bár nincs szükség co2 beoldásra, élesztős módszernél, hogy lehet a legjobban megoldani a dolgot? Vagy talán mehet éjjel is? Tud-e problémát okozni ha éjjel is megy? Engedjem inkább a levegőbe?, de itt ugye előjön megint az első kérdésem.
  A következő: Fontosnak tartjátok egy tiszta vizes palackon is „átszűrni” a gázt? Csak mert találkoztam olyannal is ahol ez nem volt.

  Bocsánat az esetleges hülye kérdésekért.
  Előre is köszönöm a válaszokat.

  Üdv.: Zoli

 44. Egyáltalán nem hülye kérdés. Biztos, hogy másokban is felmerül 😉
  Egy 1,5-2 literes palackból nem tud annyi gáz felszabadulni, ami egy szoba levegőjét számottevően megváltoztatná. Ezért éjszakára nyugodtan mehet ki egy elágazással ((nyit-zár csappal)) a légtérbe. Amikor én éleszutőst használtam, volt hogy éjjel-nappal ment az akváriumba a beoldás, mert sosem volt elég a gáz, ami termelődött. Ezt viszont akváriuma és élesztős keveréke váltogatja, hogy hogy fog sikerülni. Tehát amig nem tapasztaltad ki, éjszakára ne engedd az akváriumba a gázt.
  Az átszűrés az élesztősnél szokott kelleni, de elég egy buborékszámlálóba „átszűrni”. Nem kell bazi nagy második vizes palack.

 45. Köszönöm a gyors választ!

 46. hali:D

  Aszt szeretném megkérdezni hogy hogyis kell eszt a házilag elkészitett dolgot???előreis köszi:)

 47. Szia Nigro!Azt találtam ki,hogy mivel a palackos CO2-nagyon drága(nekem),és a élesztős meg már 112l-re elég macerás,ezért vennék 1l Easy Carbot és azzal helyettesíteném az előbb felsoroltakat.Ez lehetséges,vagy butaságot mondtam?Mert a neve mellé mindig odavan írva,hogy folyékony CO2,és ír is hogy szénfelvételt biztosítja.
  Üdv!

 48. Az Easy carbo csak erős túlzással nevezhető folyékony széndioxidnak. A szer működésének könnyű megértése miatt ragadt ez a kifejezés rá. Inkább folyékony szénforrásnak mondanám. A lényege, hogy olyan szénvegyület van benne, amit az algák nem tudnak felbontani és így nem tudnak a fontos szénhez hozzájutni. Ellenben a növények igen.
  Ettől függetlenül sokkal jobb vele a növényezés, mint nélküle. Azonban továbbra is a legjobb megoldás a nagynyomású CO2. Ha élesztő és Easy carbo közt kéne választanom, akkor most már inkább az Easy carbo-ra szavaznék.

 49. Szóval akkor használhatom magában,vagy csak élesztőssel?Ismétlem nincs sajna pénzem magasnyomású Co2-re..:/

 50. Használhatod magában, vagy élesztőssel, sőt nagynyomásúval is 😉

 51. Csak azért voltam ilyen bizonytalan mert a fórumon azt írták,hogy nem használható magában,CO2 helyett,de mindegy benned megbízok;):D
  Üdv!
  További Szép Estét!

 52. Hasonló a kérdés mint Glasdow-nál! 🙂

  Ha a nagynyomású Co2 kizárva, akkor Inkább élesztőset, vagy easy carbot használjak?
  Említették páran, hogy a HC vagy a parvula CSAK Co2 mellett maradnak meg, ellenben
  páran, hogy egyáltalán nem szükséges az életben maradásukhoz.

  73 l-es akváriumban 58 watt T5-ös daylight fénycső, 800 l/h-ás belső szűrő (a teljesítményéből levesz majd valamit egy apró szivacsréteg az alsó beszippantó résznél a garnik miatt.), GA mikro, makro és easy carbo valamint jbl Aqua basic plus, manado mellett milyenek a túlélési esélyek? :S Hanyagoljam az ilyen igényes növényeket, vagy nyugodtan „alkalmazhatom” őket?

  Köszönöm!
  K.

 53. Sziasztok!

  Olvasva ezt gondoltam egy merészet, csak mivel eddig egy elég „fapados” 180 literes akváriumom volt inkább kérdezek az átalakítás előtt.
  Tehát… ha nappal CO2, éjjel pedig levegő/oxigén bejuttatása az ideális, akkor olyat szeretnék csinálni, hogy fogok egy CO2 palackot és egy oxigén palackot is. (persze külön reduktorral, stb.) Teszek rá egy olyan „Y” mágnesszelepet ami ha áramot kap a CO2-t engedi rá a porlasztóra, éjjel pedig áram hiányában a tiszta oxigént. Véleményem szerint az oxigént „túladagolni” nem tudom, vagy tévedek?

  Zárójelben megjegyzem, hogy azért „nagyképűsködöm” itt ilyen viszonylag nagy értékű berendezésekkel, mert olyan helyen dolgozom, ahol ilyen gázokat állítunk elő és palackozunk. Viszont van még egy félelmem: a tiszta oxigén elég kényes anyag, úgyhogy nálam ehhez jobban értő kollégák véleményét még kikérem.

  Nektek mi a véleményetek? Van ennek realitása?

 54. Sajna az oxigént is lehet túladagolni. http://www.oxyedge-chum.com/diffuser,_oxygen_bubbles.htm
  Felesleges ennyire túlbonyolítani a dolgokat. Olcsóbb és kevésbé rizikós egy sima levegőztető pumpa használata, és/vagy egyszerűen a CO2 éjszakai elzárása. 😉

 55. Hali olvasgattam erről a rendszerről de sehol sem találtam olyan infót az egészről hogy pontosan mennyi élesztő és cukor kéne egy2 literes palackba hogy ellásson egy 200 literes akváriumot elegendő mennyiségű CO2 -al ezen felül olvastam néhány helyen olyat hogy ennek a rendszernek az élettartam növelésére használnak zselatint is mennyivel növelheti meg a zselatin használata rendszer működési idejét ?Válaszotok előre is köszönöm.

 56. Szia Nigro!

  Meg tudod nekem mondani, kiindulasi alapnak hogy adagoljam az easy carbot?
  Olvastam 1ml/20L is es 1ml/50L a GA honlapjan van az 1ml/20L .
  112 lityis az akim es akad most benne noveny dogivel. Orias Valisneria, pog helferi, hc, rotala , tiger lotus stb.

  Valaszod elore is koszi

 57. A termék csomagolásán 2 féle adagolás olvasható. Az 1ml/50 liter kevés növénnyel rendelkező akváriumokba, alacsony fénymennyiség esetén javasolt. A 2ml/50 liter (ez a gyári ajánlás, a GA ajánlás kicsit bátrabb) erősen világított növényes akváriumba javasolt. A terméket bár folyékony CO2-nek is nevezik, nem sok köze van hozzá. Ez egy olyan szén tartalmú vegyület, melyből a növény könnyedén ki tudják nyerni a szenet, de az algák nem. Éppen ezért a víz pH értékére sincs befolyással. Tehát szerintem vagy az Easy gyári ajánlása szerint adagolj 2ml/50litert, vagy a GA szerinti 2ml/40 litert.

 58. Koszi a kimerito valaszt Nigro.
  Ennek megfeleloen valtoztatom az adagolast.

 59. Egyet mondjon meg valaki pontosan ,hogy hogyan rakjam bele a tartos tesztet az aksiba.

  1.belecseppentek egy csep reagens folyadékot a közepébe.
  2. megforditom belerakom az aksiba és csak levegő van a nyakába

  vagy megforditom megtöltöm vizzel azt a részt ahol eddig azt gondoltam csak levegő legyen és utána történik valami?

 60. Levegő van a nyakában. Ez a lényeg! A gáz gond nélkül jár ki-be a belső reagens és az akvárium víz közt, de a két folyadék nem keveredik. 😉

 61. Sziasztok!
  Egy 100 literes akváriumról van szó, és egy légpumpa is nyomja be a levegőt és ugyebár ott co2-t is szív be, ez elegendő a növények számára?Ha nem akkor honnan tudom meg állapítani az ideális co2 mennyiséget hogy a halak se pipáljanak, de a növényeknek is jó legyen?

 62. Olvasd el a cikket 😉

 63. Üdv!
  Kissé laikus kérdést tennék fel… A „magasról” (kb. 5-6 cm) becsobogó vízbe a levegőben lévő oxigénen kívül a széndioxid is be tud oldódni? Kérdezem ezt azért, mert most pont így áll a befolyó csövem és a frissen érkezett növényeim vadul „bubiznak”. Vagy ez csak a beoldott oxigén valamiféle „kicsapódása”??? AVE

 64. Hidd el, sokkal többet zavar ki, mint amennyit beold 😉 A bubi valami mástól van.

 65. Hmmmm…. Most már a cserepek is „vadul bubiznak”…

 66. Ja-ja, valami mástól lehet… Talán Sharapova győzelmétől? 🙂

 67. Üdv Mindenki!

  (Nem lehetne a linkeket aktualizálni? Sajna a legtöbb külső hivatkozást már nem lehet elérni.)

  Egy 60 literes aksiban éldegélő — inkább senyvedő — növényeimet szeretném életre kelteni Co-val.
  Más tippem már nincs. Egy vadi új Sera plant color (15W, 400lm, 4900K) csővel világítom meg őket napi 11 órán át + kapnak tápoldatot is. Ennek ellenére a a levelek kifakulnak, szinte majdnem átlátszó hártyává válnak, majd letöredeznek.
  Jól jönne egy használható „műszaki” leírás az élesztős rendszerről + valamiféle adagolási táblázat. Mennyi cukor, mennyi élesztő, mennyi víz?

  1. Ha rákeresel a receptre, tuti megleled különféle fórumokon/blogokon, a zselés CO2 a kulcsszó, ami kellhet. Tuti receptet azonban nem fogsz találni, mivel az élesztő minősége nem állandó sajnos,ez a rendszer egyik legnagyobb hibája, illetve a pancsolás és ingadozó CO2 szint által okozott algásodás a másik, a beoldás tökéletlensége mellett/miatt. Igazából 60 literre nagypalackos CO2 rendszert javasolnék, de ha van idő/kedv/türelem és barkácstehetség, persze próbáld ki ezt is.

 68. Üdv
  Készülő bruttó 112 literes, növényes aksihoz szeretnék majd nagynyomású rendszert de sajnos kezdésnek élesztős/zselés Co2-t próbálok összehozni

  Kérdéseim:
  1., Elég-e ez a rendszer az aksihoz?
  2., 4 x 18W T8 „Philips TL-D Super 80 865” cső van az aki fölött.Ez soknak számít vagy nem a CO2 adagolás szempontjából?
  3., Easy Carbo-t is használni szeretnék.Ebből mennyit kellene adagolnom?
  A következő növényeket szeretném majd beültetni:
  Marsilea hirsuta
  Sagittaria Subulata
  Egeria densa
  Hygrophila corymbosa Angustifolia
  Hygrophila corymbosa ‘Siamensis 53B’

  U.I.:A linkeket tényleg lehetne aktualizálni mert sajnos nem működnek…

  1. Szia! Ezekhez a növényekhez elegendő. Érdemes azért a későbbiekben a CO2 adagolást is megoldani.

 69. Sziasztok!
  Először járok az oldalon,és nagyon örülök hogy rátaláltam,szinte mindent végigolvastam,és egyre jobban úgy érzem hogy teljesen fogyatékos vagyok mert egyre bonyolultabbnak tűnik minden:-D Van egy 70l-es aksim és nagyon megtetszettek ezek a növényes dolgok.Szívem szerint én is ilyet szeretnék csinálni,de egyre távolibbnak tűnik:-S Eleve kiderült sok dolog amit rosszul csináltam,ezeket minél előbb próbálom orvosolni.(mint pl a talaj nálam csak bazaltkavics max 2cm vastagon szóval ez már elég nagy baj…)Nekem az lenne a legegyszerűbb ha valaki itt állna mellettem,fogná a kezem és megmondaná mit hogyan csináljak:-D de mivel ez nem megvalósítható ezért itt kérek segítséget.A kérdés az hogy 4 hónapja üzemel kb az aksi,van benne neon,guppi,algaevő,pillangósügér,tetra..ja és kettő karmos béka)a lényeg az hogy most nekem elvileg újra kéne telepíteni az egészet,mivel sose bolygattam a talaj van benne kosz rendesen,de kiderült az is hogy a bazalt alá akkor kéne raknom táptalajt is a növények miatt(ugyanis ez nekem kimaradt,és a növények a kis kosárkájukba vannak azóta mióta megvettem).co2-ről nem hallottam hogy kéne bele..szóval gyanítom ezt is orvosolni kell ha növényest szeretnék.Elnézést mindenkitől a kisregényért meg hogy itt „zöldfülüsködök”,de azt tanultam ha nem értek valamit akkor kérdezzek:-).Konkrétan akkor a kérdés az hogy akkor jól gondolom hogy az egészet előlről kéne kezdenem??A másik meg hogy 20les külön akváriumom van amibe nem szívesen raknám át a halakat több hétre amíg helyre jön a rend a nagyba..mit is kéne akkor tennem?

  1. Szia! Miután itt elolvastál mindent, érdemes regisztrálnod az akvakertész fórumra. Ott rengeteg segítőkész akvarista tud majd segíteni minden apró részletben. A kérdésedre pedig a válasz, hogy most két út áll előtted. Vagy így hagyod és a jelenlegi feltételekhez alkalmas növényekkel (értsd kis igényű növényekkel) telepíted be az akváriumot, vagy szétszeded, ideiglenesen a 20 literesben elszállásolod a halakat és átalakítod a 70 literest. MIndkét út járható. Nem kell megijedni, nem olyan bonyolult a növényezés, csak az alapokat kell megérteni. A többi már jön magától 😉

 70. Hogy kell képet belinkelni ide?

  1. Töltsd fel valamilyen képmegosztóra és másold be a linkjét.

 71. Köszönöm.A kis igényű növényekhez is kell co2?

 72. Nem, azok el vannak CO2 nélkül is.

 73. Szia! Sikerült szereznem egy Dupla márkájú nr.31188-as szelepet(nyomáscsökkentőt?) és egy szintén dupla márkájú porlasztót,meg egy co2 palackot ami sajnos nem kompatibilis vele. A kérdésem a következő, ha veszek egy hozzá való palackot és összerakom,elég-e vagy vennem kell olyan „nyomásjelző órás” kütyüt is? Nem volt még Co rendszerem,ezért értek ennyire hozzá.200 literes akváriumhoz használnám,mondjuk azt sem tudom mennyi Co-t kell adagolni hozzá.

 74. Rengetegen írnak a CO2 nehéz kezelhetőségéről, a rossz oldhatóságról, stb. Miért nem lehet egyből szénsavat (szóda) bele löttyinteni a vízbe? Az már fel van oldva.

  1. Nem rossz és láttam is már erre példát kiállításokon, ahol nem tudták máshogy megoldani. Viszont van ezzel egy kis probléma. A CO2 kontrollálatlanul kerül be a vízbe. Amikor beöntöd, akkor hirtelen megugrik a CO2 szint, majd egy óra múlva nem lesz benne semmi. Az ingadozó CO2 szint szintén az algásodás okozója lehet.

   1. Köszönöm a válaszod.

 75. Üdv mindenkinek!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. 4 hete üzemeltem be a garnélás akváriumomat:
  http://www.greenaqua.hu/hu/dennerle-nanocube-complete-plus-20-liter-nano-akvarium-szett.html
  Ezzel a CO2 rendszerrel:
  http://www.greenaqua.hu/hu/tropica-system-nano-set-95g-co2-szett.html
  A héten azt vettem észre, hogy a CO2 diffúzorból az apró buborékokon kívül egyre nagyobb buborékok is távoznak. Olvastam korábban, h ennek valószínű az az oka, h a kis lyukak kezdenek eltömődni és igy egyre romlik a belodás. Az a kérdésem, hogy hogyan és mivel tudom kibucolni ezt a betétet. Ha jól tudom kerámia betét van benne. A másik kérdés, hogy ha leszerelem a diffúzort a csőről, addig zárjam el a palackot vagy maradhat nyitva, csak szorítsam el a csövet? Mert a boltban azt mondták,h ne nagyon tekergessem a csapot, mert a tűszelep nem erre van kitalálva és hamar tönkremegy.
  Segítséget előre is köszönöm!
  Feri

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük