Hírek-Esszék

18 év után Heiko Bleher ismét Magyarországon!

Izgalmasnak ígérkezik március vége, mivel Heiko Bleher a világhírű német felfedező, kutató, író, filmes- fotós természetbúvár hazánkba látogat és számos előadást készül tartani az érdeklődőknek.

Az esemény apropóján kicsit utána olvastam Bleher-nek, akit ismertem ugyan, hisz munkásságába lépten-nyomon belebotlik az akvarista, de az életéről csak annyit tudtam, hogy nagyrészt valamelyik Dél Amerikai patakban áll derékig és új növény és állatfajokat fedez fel. 🙂

A valóság a wikipédia szerint is nagyjából ez… 🙂 4 éves korától fogva (1944-ben született) édesanyja révén bejárta az egész világot halak és vízinövények után kutatva. 1958-ban Bleher családja végleg letelepedett Brazíliában és egy halszaporító farmot hoztak létre. 1962-ben az Egyesült Államokba költözött, hogy a Dél Floridai Egyetemen ichthyológiát, biológiát, vízrajzot, oceanográfiát tanuljon.  Két év múlva visszatért Brazíliába és saját céget alapított (Aquarium Rio).  Megkezdte a halak gyűjtését Brazília belsőbb területeiről is. 1964-ben fedezte fel a mára igen népszerűvé és közkedveltté vált Vörösfejű pontylazacot (Hemmigramus bleheri). Jó tudni, hogy ez a faj nem azonos a Petitella-val ( Petitella georgiae).

Hemigrammus bleheri

Petitella georgiae

Számos egyéb felfedezése közt érdemes még megjegyezni a „Royal Blue” diszkoszt és a Heckel diszkoszt.

1970-ben begyűjtéseit kiterjesztette Afrikára Ázsiára és Óceániára is. 1965 és 1997 között számos vad diszkosz variánst hozott az akvaristáknak és ez idő alatt közel 5000 halfajt vagy (szín)változatot fedeztek fel.

Bleher nevéhez fűződik a kalászhalak népes családjának leírása is. 1974-ig szinte alig ismerték őket az akvaristák. Mára számos változatot tartanak előszeretettel.

Talán a leghíresebb felfedezése egy édesvízi fűrészhal, melyet 1982-ben fedezett fel egy távoli Ausztrál tóban.

1970-től munkásságát és felfedezéseit előadásokon népszerűsítette, melyre mindig nagy érdeklődéssel figyeltek az akvaristák. Beszámolóiban egyre többször tér ki arra, hogy mekkora károkat okoz az emberi civilizáció a természetes élővilágra. Ha valaki, hát ő az aki ezt valóban napi szinten meg is tapasztalta, a több évtizedes kutató és gyűjtő munkája során.

A ’80-as ’90-es években számos filmet készített a diszkoszhalakról. Napjainkban elismert vendége a nagyobb kiállításoknak, akvarisztikai rendezvényeknek. Gyakran kérik fel bírának diszkosz szépségversenyeken világszerte.

Heiko Bleher gyakran hangoztatja, hogy a hiteles másolatát kell kialakítani a halak eredeti élőhelyének. A biotópok kialakítása olykor igen nagy kihívás és komoly utánaolvasást igényel.

Heiko-t Man of the Year díjjal jutalmazták 1993-ban Angliában később Franciaországban is. 2009-ben Scientist of the Year díjjal tüntették ki. 2010 elejére 166 országban 850 helyszínen végzett kutató munkát.

Nos tehát ő készül Magyarországra, hogy nekünk tartson előadásokat. Azt gondolom nem érdemes elszalasztani ezt a ritkán adódó alkalmat és érdemes ellátogatni az előadásokra. Heiko úr angolul fogja tartani, de magyar tolmáccsal azok is élvezhetik, akik nem járatosak az angol nyelvben.

A jegyek ára:

Felnőtt: 3850 Ft/előadás

Diák: 2850Ft/előadás

Az előadások időpontja és témája:

– Amerika nagytestű sügérei március 31.  Előadás kezdete: 10:45
– A diszkoszhal tenyésztése március 31.  Előadás kezdete: 14:15
– Új Gínea és Ausztrália kalászhalai április 1. Előadás kezdete: 10:45
– Akvaristák a nagyvilágból április 1. Előadás kezdete: 14:15

Cím:

1061 Budapest Paulay Ede utca 9

Jegyek rendelhetők a http://www.amazonas.hu/ oldalon valamint az [email protected] mailcímen

Mindeközben az idelátogatók szombaton megtekinthetnek egy díszhalversenyt, valamint  vasárnap egy  díszhalbörzén is részt vehetnek, melyre a belépés teljesen ingyenes. 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük