Halak

24 karátos garnéla

Növényes akváriumaink ékkövei lehetnek ezek a valóban kicsi, mindössze 2 cm körüli kis gerinctelenek. Nemcsak az algák ellen tehetnek hasznos szolgálatot, de ezzel egy kis plusz életet és színt is vihetünk az akváriumba anélkül, hogy a növényeknek bántódása esne. Gondolom a legtöbben már ismeritek az egyre több helyen akár egy csomag rágóért kapható red cherry-t és más, annak mondott garnélát, most az érem másik oldalát szeretném egy kicsit bemutatni!

Mint ahogy a növényes akváriumoknak, a garnéláknak is igazi kultúrája és hagyománya Távol-Keleten van: Japán, Szingapúr, Hongkong, Kína, elsősorban ezekben az országokban élnek az igazi „fanatikusok”. Hogy miért 24 karátos? Hát lássuk csak!

Valószínűleg sokan tudjátok melyik az a tigris garnéla: átlátszó test, fekete csíkok vannak rajta. Pár év tenyésztgetés és gondolom egy kis mutáció segítségével elkezdtek megjelenni a kék tigris garnélák. Valóban nagyon mutatós kis jószágok, szép sötétkék szín, világító narancssárga szem, szép, érdekes faj. Mostanában olyan 25 dollár körül lehet hozzájutni a szebb példányokhoz. 5000 Forint egy garnéláért, nem rossz…

tigris garnéla

kék tigris

Persze nincs megállás! Az elmúlt 1 évben kezdett egyre népszerűbb lenni ennek a fekete változata: black tiger! Igazából ez egy szép fekete garnéla, különféle változatai vannak neki is, de ez esetben már egészen más összegekről beszélhetünk: 1 szebb példányért már 3-400 dollárt is elkérhetnek, de egy japán licit oldalon találkoztam olyannal, hogy 1000 dollár körül kelt el 1 darab fekete tigris! 200e forint!

fekete tigris

A crystal red garnélával biztosan találkoztatok már, ha máshol nem, 1-1 fényképen. Tudni kell, hogy erre a fajra igazi „iparág” épült. Lehet kapni direkt nekik készített eleséget, különféle kondicionáló szereket, baktérium kultúrákat és tényleg rengeteg készítményt. Japánban külön újság van erről a fajról. Ezeket a garnélákat „minőség” szerint osztályozzák, a minőség itt azt jelenti, hogy minél több fehér legyen és ezek a fehér részek minél erősebbek legyenek. Az úgynevezett high grade garnélák ára valóban az egekbe szökhet, nem ritkán 1-2 ezer dollár körüli összegeket is hajlandóak kifizetni 1-1 szebb példányért, ami azért valljuk be nem olyan kevés egy mindössze 2 cm méretű állatért, de hát ezek a japánok nem ismernek viccet ha garnéláról van szó 🙂

Úgynevezett „high grade” crystal red

1000 dollár körül…

Szintén

Nagyjából ez volt a csúcs, amit elértek, egészen az utóbbi pár hónapig. Kicsit kezdett veszíteni a népszerűségéből a crystal red garnéla, mert gyakorlatilag már mindenféle mintázatot megcsináltak, már csak apró „simítások” maradtak hátra. Ekkor robbant be az újdonság! Megjelent néhány kép egy új garnélákról: black panda, king kong, extreme king kong! (Azért jó név egy ilyen apróságnak). Ha minden igaz, ezek a garnélák a crystal redek mutációja, és 3-4 tenyésztő van, aki ezekkel foglalkozik, itt pont az a lényeg, hogy minél kevesebb fehér legyen a garnélában, annál értésebb. Persze rá is haraptak a távol keleti cimborák, horror összegeket áldoztak rá: 2 (igaz petékkel teli) king kong nőstény 4000 dollárért kelt el egy aukción, és hogy mennyibe kerülhet egy extreme king kong? Ki tudja…

4000 dollárért kelt el ez a pár egy internetes árverésen

black panda

king kong

Érdekes, hogy megjelent ennek a piros változata (wine red), de ez nem örvend ekkora népszerűségnek, úgy látszik, ha piros, akkor azért marad a crystal red.

wine red

Hogy mit hoz a jövő… Ki tudja, de biztos mindig elő fog bukkanni néhány újdonság, amiért iszonyat összegeket lehet elkérni, de azt hiszem ezek még elég hosszú időn keresztül elérhetetlenek lesznek számunkra.

Egy újabb változat: incredible Hulk 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

48 Comments

 1. szentgyo, szuper a post! szepek ezek a garnik. tegnap azt mondtam ha valamit vesztek mindenkepp vegyetek nekem is. na a fentiekre ez nem igaz 😉

  szep fotok!

 2. Huhh, ezt a hulkot még nem láttam, a többit már igen. Nagyon szépek, de ez azért…

 3. Szentgyo, gratulálok én is a post-hoz, kitűnő. Ha gondolod majd bővítheted még, szívesen olvasnék további részleteket a különböző fajokról. Pl. érzékenység, stb.

  Mostanában engem is foglalkoztat a garnéla-állományom bővítése, ezért minden info jól jön ezekről a kitűnő kis állatokról. Wine red (vagy ahhoz hasonló – a nevére nem emlékszem) garnélákat egészen emberi áron láttam Munchen-ben, azt hiszem maradok a piros vonalnál az akváriumban.

 4. Szia Szentgyo!
  Azt hiszem mostanában nem valószínű, hogy licitáljak egy szép black panda-ra, viszont szeretnék amano-t és red cherry-t venni. Ha tudsz budapesti „lelőhely” tippekkel segíteni, vagy esetleg Tőled is kaphatnék (nem ingyen természetesen) megköszönném. Az akiban pirosorrú pontylazacok, black molly, panda páncélosharcsa lenne még. Az aki és a technika már megvan, február elején érkeznek a növények, ha minden igaz. Gondolom márciusban már mehetnének a kis lakók is. Ja igen, 112 literesbe hány darabot javasolsz? Előre is köszi.

 5. Először is köszönöm mindenkinek!

  viktorlantos: sajnos a fotók nem sajátok, de valóban elég szépek 🙂

  deck: Én még egyiket sem láttam, nemhogy a hulkot 😉

  keymaker: Nemrég elkezdtem feltenni pár irományt egy külön blogra, ami a garnélákról szól, a linkek közt megtalálod. Tervezem, hogy bemutatom azokat a fajokat, amiket én tartok. Szerintem Te nem a wine red-del találkoztál, vagyis kereskedelemben ezeket nem nagyon szokták árulni, Európában főleg. Néhány német tenyésztőnek különben valóban van, de ha jól tudom olyan 2-400 euro/db, ha egyáltalán adnak el…

  ikaposztas: Nekem most nincs kiadó red cherry-m, amano-m pedig nem is lesz, azt szerintem legegyszerűbben a nagyobb boltokban tudod beszerezni. 112 literbe gyakorlatilag bármennyit beletehetsz, akár pár száz darabot is 🙂

 6. Hűűű. De szépek a kis garnélák. Nekem a legjobban a high grade” crystal red-ek tetszenek, Szentgyo tudsz olyan fajtákat mondani ami még nem olyan drága, de mégse Red cherry és nem Amano??? Amúgy nagyon szépek de a kék tigris nem tetszik

 7. Végigolvastam, profi!

  Nálam 40-50ppm NO3 szint is van az akváriumban néha, de láthatóan nincs hatással a Red Cherry-kre. Az Easy Carbo és CO2 viszont be tud tenni nekik, ha nagyobb mennyiségben adagolom. Eddig egyetlen garnéla pusztult el közel egy év alatt, a kettő közül valamelyik miatt…

  Igaz, hogy a Crystal Red érzékenyebb faj, mint a Red Cherry? Gondolkodom, hogy ebből kellene pár darabot beszereznem, de rémlik, hogy olvastam már arról, hogy jobban oda kell figyelni rájuk. Ha nem ezt, akkor milyen más vöröses árnyalatú „egyszerűbb” garnélát javasolsz?

 8. szentgyo: Nyílván nem élőben láttam őket, leszámítva a king kongot, meg a high grade CR-eket, amikből most is szöszmötöl pár darab a nagy akváriumban 😛

 9. Szentgyo gratulálok az írásodhoz! Nagyon király!!! Ja és a saját blogod új verziója is nagyon tetszik. Végre egy vérbeli garnélás! 🙂 Red Cherryk nekem is vannak most kb 150-en. Egy kisebb csoport már külön került,ők voltak a legpirosabbak! Remélem örökítik a színt. CR garnikat én is szeretnék. Ha elkészül a növényes akváriumom ők lesznek a díszei.

 10. Nekem továbra is a kardinális garnélak tetszenek a legjobban. Szentgyo, sikerul megtartani oket, tenyleg annyira erzekenyek? Szerinted sikerul majd szaporitani oket?

 11. inadsz: Nekem is azok a crystal redek a kedvenceim. Számos más faj van, ami azért megfizethető áron van, ezeket extrém példának hoztam fel, nyilván nem sok ember van, aki ilyen összegeket költ pár darab garnéláért.

  keymaker: Hát az a 40-50 ppm azért elég horror a garnélákra… Az, hogy Te nem látod, hogy milyen hatással van rájuk, nem jelenti azt, hogy jól is érzik magukat. A red cherry tényleg rengeteg dolgot kibír, de ilyen értékek mellett ha lesz is petés, minimális kicsi lesz a túlélő. Az Easycarbo és a garnélák kapcsolatáról jót még nem hallottam, egyik barátomnak 1 nap alatt leölte az összes garnéláját ez a szer, persze gondolom túladagolta. A crystal red valóban sokkal érzékenyebb, persze igaz, hogy minél „jobb minőségű” annál érzékenyebb, de 20 ppm NO3 felett nem hiszem h bármiféle jóra lehet számítani. Esetleg alternatíva lehet a C. cf. propinqua-t, ez inkább narancssárga, de hirtelen ez jut eszembe.

  warrior71: A red cherry-knél a szép szín eléréséhez és fenntartásához szerintem egyetlen út a szelekció.

  Eäphrendil: Sajnos semmi jó hírrel nem szolgálhatok a kardinálisokról, az összes elpusztult, én szerintem megfázhattak. Nagyon érzékeny egy faj. Vsz tavasszal teszek egy utolsó próbát velük, úgy gondolom ha sikerül életben tartani őket, akkor már a szaporítás nem lesz nehéz.

 12. szentgyo, köszi az infót. Próbáltad már esetleg kihagyni a vízcseréket, vagy többet tápozni NO3-ból, vagy olvastál kísérletekről, ahol ezt leírták? Azt hiszem hamar ki fog derülni nálam is, hogy mi a pálya, ha veszek még 10-12 red cherry-t és nem szaporodnak.

 13. Én konkrétan ezt nem teszteltem, de mások igen. Elég egyértelmű volt az eredmény. Mindenféle garnéla az ammónia/nitrit/nitrát trióra nagyon érzékeny, emellett pedig a különféle fémekre és vegyszerekre, ezért nem is öntök semmi mesterséges cuccot a vízbe.

 14. Igen, a felsoroltakból egyedül a Nitrát lehet kérdéses. No meg a nyomelemek. Pl., réz, ha jól értettem. De én azt olvastam, hogy az EI szintek mellett nem volt gondjuk az akvaristáknak a garnélákkal. Mondjuk max. 30-35ppm NO3 és igen kevés Cu van a nyomelem-mix-ben. Utána fogok olvasni kicsit. Köszi az infókat újfent.

 15. Gratulálok a bejegyzéshez! Rendkívül érdekes volt. Köszi hogy megosztottad velünk. Próbálom az asszonyt meggyőzni, hogy gyűrű helyett ilyet vegyünk. 🙂 Egyelőre nem megy…

 16. Szia Szentgyo,

  Csak most tudtam elolvasni a cikket és még mindig tátva marad a szám az árak alakulásától, annak ellenére, hogy már beszéltünk róla.
  Nigro: Vedd meg a garnélát és hajlítsd rá az asszony ujjára, persze lógassa vízbe.:)

 17. Nézzétek meg ezt a videót. Londonban élő portugál barátunk, Paulo készítette a garnélás akváriumáról. Nagyjából fél éve működik, a Red Cherry garnélák szépen szaporodnak, már vagy 300-at eladott belőle brit akvaristáknak, de még mindig tele van, azt írja a naplójában.

  A Crystal Red garnélákat és a Sulawesi Cardinal garnélákat viszont nem sikerült szaporítania, bár a CR-ek hordoztak tojásokat. Sajnos a Cardinal-ok elpusztultak mostanára.

  Úgy láttam, hogy az akváriumban nem használ CO2-t (bár most rákérdeztem, hogy biztos legyek) és csupán a heti 50% vízcsere után adagol a 60 literes akváriumhoz 5ml TPN+ tápszert.

  Egyébként George Farmer mellett Paulo volt az, aki engem a komolyabb növényes akvarisztikára rávett ezzel az akváriumával.

 18. keymaker: TPN+ tápoldatot használsz? Ha igen, azt is hasonló mértékben túladagolod, mint a sima TPN-t? Vannak garnélák abban az akváriumban, ha jól látom 🙂

 19. Csak nem túl színesek…

 20. deck,

  igen, TPN+ tápoldatot használok és EI alapján adagolom. Az, hogy ez pontosan a gyárilag javasolt adag 7x-ese, az merő véletlen. : ) De tény, hogy a gyári javaslatot túladagolom. A garnélákat úgy látom nem zavarja, bár nem szaporodnak. Igaz, 3 egyeddel nehéz lenne, fogok még vásárolni párat hamarosan.

  Én úgy látom, hogy a garnéla színe (ellentétben pl. a halak színével) nem mond semmit arról, hogy hogy érzi magát. Már a vásárláskor 3 db. sápadtabb piros volt, egy pedig gyönyörű élénk-piros. Ez azóta is így maradt. Úgy látom, hogy inkább a garnéla minőségével (=tenyésztési eredmények) van összefüggésben a szín.

  Emperor_,

  Az akváriumom leírása alatt tárgyalt maximális garnéla betelepítési számokról még annyit, hogy most olvasom, hogy Paulo 60 literes akváriumában egy adott időben 250 (!) Red Cherry is volt, a többiek mellett (kicsikkel együtt). Szerinte ez stresszelhette egyébként az egyik garnéla-fajt, ezért is pusztulhattak ki azok…

 21. keymaker:

  Valóban sok garnéla van abban az akváriumban, én soha nem mondtam, hogy egy növényes akváriumban nem lehet garnéla, hanem azt mondtam, hogy a nitrát nem barátja a garnéláknak. Magas nitrát szint felett leáll a szaporodásuk és meg is fordulnak. Persze a red cherry elég jó tűrőképességgel rendelkezik… A videón látható „red cherryk”… hát hogy fogalmazzak szépen… kb eleséggarnéla kategória. Nem adok abban igazat, hogy nem határozza meg a színt a garnéla „közérzete”. Szerintem alapvetően 3 tényező befolyásolja a színt: a genetika, az etetés, és a vízminőség (ergo hogy érzik magukat). Ha már felvetődött a darabszám: nálam volt, hogy egy 40 literes akváriumban 400 körüli red cherry volt… Másrészt ez a post éppen a garnélák másik végletéről szól nem pedig a red cherrykről 🙂

 22. Szentgyo,

  Én pedig abszolutte nem vitattam a Nitrát-szinttel kapcsolatos kijelentésed. Jó lenne tudnom egyébként, hogy milyen nitrát szint mellett érzik még magukat „megfelelően” az egyes igénytelenebb fajok. Nagyon nem volna jó, ha az EI felső határa környékén 25-35ppm NO3 mellett gondok lennének egy növényes akváriumban (akár a szaporítással is). A leírásokból úgy látom egyébként, hogy nem is az NO3, hanem a CO2 szokott a szűk keresztmetszet lenni. Te használsz valamelyik garnélás akváriumban CO2-t?

  A video-ban látható Red Cherrykről Paulo írta is annak idején, hogy „low-grade” (alacsony minőség)… Bár én semmi különbséget nem láttam azon a pár példányon, amelyeket tartok, nyilván neked nagyobb tapasztalatod van garnéla ügyben, tehát elfogadom, ha azt írod, hogy a közérzet is meghatározza a színüket.

  Jobb híján pedig ezt a helyet találtam meg egy garnélás beszélgetésre, tudom, értem én az eredeti szándékod… 🙂 Esetleg ha van eladó garnélád majd szívesen beszélgetnék veled személyesen is, hogy segíts feltölteni kicsit a 20 literes akváriumot… 🙂

 23. Helló!
  Nagyon érdekes iromány 🙂
  Azért megnézném a fejét annak aki vesz egy pár king kongot és vélelen rossz vízbe rakja…
  Nagyon szépek tény, de azért ezek az árak irreálisak.
  Mondjuk karácsonykor a MédiaMárktban láttam 10 milláért TV-t… akkor már inkább 10-12 pár king kong 😀

  Üdv Zamu

 24. keymaker:

  Én azt mondanám, hogy az érzékenyebb változatoknak: crystal red, black dimamond, blue tiger… 20 ppm felett már nem túl kényelmes a dolog, szaporodni nagyon nagy valószínűséggel nem fognak.

  Én nem használok sehol sem CO2-t, pont azért, mert „jobb félni, mint megijedni”, nálam a garnélák az elsők, a növények másodlagosak.

  zamu:

  Valóban eléggé irreális árak ezek, de ez a pár változat rettentően új, és még nagyon kevés van belőle. Valószínűleg 1-2 év múlva más áruk lesz, de azt hiszem akkor sem az 1000 forintos kategóriába fog tartozni. Sajnos ezek ilyenek 🙂

 25. keymaker: egy szóval nem mondtam, hogy mitől színtelenek azok a garnélák, de hogy azok, az tuti. Szentgyo jól írja, kiváló táplálék kiegészítésnek 😀

 26. Deck,

  Adok én nektek, szín ide vagy oda, ti megetetnétek a lányom garnéláit holmi kopoltyússal… 🙂

 27. Gyilkosok!!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂

 28. A garnélák színéhez, csak annyi észrevételem lenne, hogy nálam a Neocaridina sp. „blue” szaporodott, mint a nyúl 10 darabbal kezdtem 85 literen, majd pár hónap alatt 2-300-an lettek.gondolom a víz minősége tetszett nekik, mivel szaporodtak, csak éppen az összes színtelen volt, legalábbis a kék színnek halvány jelét sem mutatták, egészen addig amíg néhány Apistogramma cacatoides porontyot be nem raktam melléjük.akkor aztán tátva maradt a szám. a garnéláim olyan sötét kékek lettek, mint a legmélyebb tenger. gyönyörűek.
  ebből arra következtettem, hogy a vélt, vagy valós veszély is befolyásolhatja a garnélák színét.

 29. Zigur:
  Ez bennem kérdéseket vet fel. A szülők stressz nélkül is színesek voltak? A kicsik a veszély elmúltával visszahalványodtak?

 30. Ez valóban érdekes…

 31. Vagy pl, hogy mi egyáltalán az a garnéla…

 32. Nigro: a szülők is halványak, vagy egy kicsit barnásak voltak, egésszen addig amíg a halak az akváriumba nem kerültek.A veszély pedig nem múlt el, így a második kérdésre nem tudok válaszolni egyenlőre.

  szentgyo: nem értem a kérdést. mi az a garnéla?mármint, hogy nét ki? itt megtalálod: http://www.petshrimp.com/neocaridinaspblue.html
  vagy itt:http://www.crusta-fauna.org/shrimp-index/neocaridina-sp-blue/

 33. a petsrimp.com is azt irja,hogy a kek szin nem oroklodik at az utodokba, ami arra utal, hogy a kek szin mesterseges. Zigura, nem tennel fel nehany kepet a „visszakekult” rakokrol? Nincs lehetoseg arra, hogy par kek garnelat kulon tegyel, hogy megtudjuk, megtartjak -e a szinuket?
  Esetleg nem valtoztattal valamit az etrendjukon?

 34. Eäphrendil!most, hogy mondod tényleg azt írja nem olvastam még végig sohasem, csak szentgyo-nak akartam megmutatni, hogy néznek ki.
  nálam az az érdekes, hogy a szülők teljesen színtelenek vagy barnásak voltak, mint az első néhány képen.most viszont kék és vörösesbarna szinte mindegyik garnéla. van néhány ami továbbra is színtelen.
  lehet, hogy egy másik fajta garnéla?hm ennek utána nézek!
  sajna nem tudom őket szétpakolni,de azt hiszem az előbb leírtak miatt nincs is sok értelme.
  az étrend nem változott csak a kis halak ami berakása ami megváltozott az akváriumban

 35. Esetleg tudnál képet készíteni róluk? Nem egy helyen találkoztam már ezzel a fajjal és mindig az ellentettje sült ki a dologból: az addig szép kék garnélák szép lassan kifakultak, az utódok is teljesen színtelenek lettek.

 36. megpróbálok, bár a gépem elég gagyi

 37. Segitség!!
  Tudtatok, hogy az edesvizi gömbhalat nem lehet egyutt tartani garnélakkal? Most engedtem ossze oket, es a gombhalak azonnal elkezdtek a garnelak szemet tamadni, az egyiket már meg is vakitottak. Valami otlet?

 38. Tudtommal a gömbhal eléggé szeret vadászni, szóval nem a legjobb ötlet volt valóban. Egy ötlet jut eszembe csak: elkülönítés, különben vsz nem lesznek hosszú életűek a garnélák. sajnos…

 39. Vedd ki a halat, ha jót akarsz. Tedd külön és tudd, hogy hajlamosak a bőrbetegségekre.

 40. Eäphrendil nem akarlak elkeresiteni, de deck-hez hasonloan en is azt javaslom hogy azonnal tavolitsd el. epp a mostani practical fishkeeping magazinban van egy cikk arrol mennyire nem tarthato tarsas akiban. nagyon keves hallal jon ki, ugyhogy ha nem akarsz tovabbi pusztulast inkabb add oket oda valakinek.

 41. tudtátok, hogy kb 40 féle édesvizi gömbhal van?
  Én például egy pár Carinotetraodon travancoricus-t tartok együtt Apistogramma-kal és diszoszokkal és semmi gond nincs velük.
  Persze ezek igen kis termetű gömbök.ezért írtam,hogy kb 40 féle édesvizi gömbhal van. előbb azonosítsunk utána társítsunk.
  Eäphrendil, nem debrecenben vetted azokat az édesvizi gömbhalakat?

 42. Magyarországon eddig a travancoricus-on és abei-en kívül nem találkoztam más édesvízi gömbhallal.

 43. Tetraodon travancoricus-ok a pontossag kedveert. Sajnos nem volt lehetosegem kulon tenni oket. Inkabb leoltottam a lampat. De mind a negy garnela elpusztult reggelre. Részben a serulesek miatt (1,5 ora alatt ket rakot megvakitottak teljesen, es vsz a tobbit is bantottak), részben a stressz miatt. Holnap tudom visszavinni a halakat.
  Remelem az ekfoltos razborak es a red cherry jobb parositas lesz.

 44. Tudna valaki segíteni nekem? Szeretnék vásárolni garnélákat, de mindenhol csak üveg, amano, legyező és red sherryt tudnék venni. Ezek már vannak. Ha tudnátok segíteni azt megköszönném!

 45. Tudna valaki esetleg olyan helyet ajánlani, ahol többféle garnéla is megtalálható egyszerre? Mostanában tervezek beszerezni egy kisebb garnéla kolóniát, esetleg nem csak egy fajból választanék.
  Valaki vett a napokban amano garnélát valamelyik budapesti üzletben? Én többet is megnéztem mostanában, de sehol nem láttam.
  Köszi!

 46. Amano garnéla elég sok boltban szokott lenni, gyakorlatilag minden nagyobb üzletben. Azon kívül más fajokat nem nagyon szoktak tartani, esetleg red cherry, üveggarnéla, és legyező/sepregető.

 47. 9 hónap után azt tudom mondani, hogy crystal redeket láttam Miskolcon a szinvaparki halasban 1800ft/db áron.
  Nem mertem venni mert félek még nem tökéletes a vizem hozzájuk.

 48. Üdv.
  Társas akváriumba esetleg milyen garnélát lehet tenni?

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük