Halak

Notropis chrosomus – A tündöklő szivárvány

Az Interzoo óta vadászom ezt a gyönyörű halacskát. Több standon is láttuk őket cikázni gyönyörű növényes akváriumokban. Akkor az érdekes élénk színezete és szabálytalan kékes tündöklő pikkelyzete fogott meg leginkább. Végre sikerült belőle 8 db-ot vásárolnom. 😉

Már akkor feltűnt, hogy milyen élénk mozgású csapathal. Jómagam az ékfoltos razbórákhoz ( Rasbora heteromorpha) szoktam, amik szintén viszonylag gyors mozgású halak, de ezek messze túltesznek rajtuk. Anno a zebradánióim (Brachydanio rerio) voltak hasonlóan szeleburdi lakók.

Notropis chrosomus-t még Rainbow shiner néven emlegetik a világban.Viszonylag nagy akvárium (150-200 liter) ajánlott nekik, sebes mozgásuk, és 5-8 cm-es hosszuk miatt. Csapathal lévén 6db a minimum, amit érdemes tartani. Én többet is elhoztam volna mint 8, de sajna csak ennyi volt a kereskedésben. Másrészről szerencse is, mert nem volt olcsó, így nem kaptam ki itthon annyira, mikor elárultam a valódi ár felét… 🙂

No akkor lássuk mit kell tudni erről a békés Észak Amerikai halfajról. A legérdekesebb mindjárt az, hogy gyakorlatilag nem trópusi hal, hanem szubtrópusi. Ez azt jelenti, hogy 4-26 fokig tartható. Sokan kerti tóban is tartják őket, de félek azért a mi zord telinket nem tudná elviselni… Pedig de gyönyörűek a lenti videón is.

Minden esélye megvan, hogy egy közkedvelt hallá váljon, mert a tartása nem bonyolult.

A hímek feje és uszonya neonkékben, az oldalvonaluk réz/bronz színben pompázik.

A nőstények úszói élénkvörös színben ragyognak, az oldalvonal a híméhez hasonló.

Ívás idején igazi tűzijátékot rendeznek a halacskák. Mind a hímek, mind a nőstények teste élénk vörösbe vált. Az a jó, hogy a nőstények nem egyszerre  petésednek, így gyakorlatilag folyamatos tud lenni a násztánc. 😉

Az egyetlen apróság, amire viszont érdemes odafigyelni a tartásukkal kapcsolatban, hogy a túl meleg vizet nem nagyon kedvelik. Ellenben egy fűtetlen akváriumban kevés hal érzi jobban magát. Sajnos a túl meleg víz korai öregedést és viszonylag gyors elhalálozást okoz náluk.

Az etetésnél ügyelni kell a jó minőségű takarmányra. Ez a kulcsa annak, hogy jó kondícióba kerüljenek és csodálhassuk a folyamatos nászt.

Bővebb infó:

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=2848

http://www.notropis.de/

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
1
Nem is tudom...
0

You may also like

16 Comments

 1. Azt írod, hogy max 26 °C-ot szeret. Idén már talán nem lesz kánikula, de jövőre mi csinálsz hogy ne menjen e fölé a hőmérséklet? Állandó légkondi a szobában, vagy akváriumvízhűtő amit múltkor bemutattál?

 2. Még nem tudom. Szerencsére addig még hátra van egy hosszú tél… 🙂
  Gondolkozom, hogy nyitottra csinálom az akit és akkor a ventikkel 26 fokon tudom tartani. Azon is gondolkoztam, hogy nyárra kiteszem őket a kerti tóba.

 3. Magam is régóta vadászok rájuk, elárulnád, hogy hol sikerült vásárolnod? Kerti tóban tartanám őket, azon kevés fajták közé tartoznak, amelyek még hiányoznak nálam. Válaszodat előre is köszönöm!

 4. Szia! Elküldtem az elérhetőséget. 😉

 5. Nekem is elküldhetnéd az elérhetőséget, mert nagyon megtetszett a kicsike. Anyám 250 literesében nagyon jól éreznék magukat, mert a szobában 15-20°C nál nincs több télen. Előre is köszönöm.

 6. Köszi szépen megkaptam:) nem is tudtam, hogy ott van „bót”

 7. Tisztelt Néder Úr! Csak most bukkantam (nagy kár, hogy csak néhanapján „szörfözök”) blogjának erre a cikkére. Nagyon megfogott e halacska minden infója itt és a notropis.de oldalon. Érdeklődnék, hogyan muzsikál az a cikkbéli 8 halacska? Közel félév múltán sokan örülnének újabb beszámolójának e csodálatos tüneményekről. Az én képzeletemben egy hasszú Aki jelenik meg velük és kolibrihalakkal meg arany aymonierikkel.Tud-e valami közelebbi forrást beszerzésükhöz? czethal

 8. Szia! A börzén kissé „bágyadt” voltam a pontosításához: megadnád a VADON-hoz kötődő általad említett blog elérhetőségét? Engem felettébb birizgál a Blauflossenorfe/Rainbowshiner. Rászállok az elviselhető árú elérhetőség megszerzésére. Előre is kösz az infót.

 9. Szia Czethal! Örültem a TerraPlaza-s találkozásnak! Az elérhetőséget elküldetem a címedre. 😉

 10. Üdvözlet!
  Terveim szerint újjáéledő aksimban Boraras brigittae és Iriatherina werneri „csapatocskákat” szeretnék együtt tartani. Persze nyitott aksi a cél, így érdekelne, hogy tud-e valaki valamit ezen halacskák szuicid hajlamáról. Ugrálósak, vagy ettől nem kell tartanom? Előre is köszi.
  AVE

 11. A werneriről hallottam, hogy ugranak, de nálam még egy „áldozat” sem volt, pedig meg vannak egy ideje. Én azt mondom: mehet! 🙂

 12. Remek! És hogy áll a nemek aránya halacskák között? A fiúk nem „fight”-olnak?

 13. A fiúk pózolnak egymással, de nem vérre megy 😉

 14. Üdv Nigro!
  A fentiek után lenne egy friss kérdésem… 🙂 A Brigihez és Wernerihez ADA AP1 táp ajánlott? Vagy nagyobb?
  Köszi, AVE

  1. Mindkét hal pici szájú. AP1 vagy hasonlóan kis szemcseméretű táp javasolt.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük