Halak

Danio choprae/choprai – Izzófényű dánió

Ahogy egy régebbi Practical Fishkeeping a kezembe került, átpörgetve azt, azonnal megakadt a szemem ezeken a gyönyörű halakon.

http://www.zierfischforum.at/database,dir_id,3,mode,display,id,362.html

A galaxy razbórához hasonlóan, szintén Dél-Kelet Ázsiából származik. Egészen pontosan Mianmarból, akárcsak a 2006-ban felfedezett Galaxy.

Őket azért valamivel korábban, 1928-ban fedezték fel Kachin állam északi régiójában Putao környékén.

Hasonlóan a galaxyhoz, az ő rendszertani besorolásuk sem ment könnyen. Rengeteg hasonló, de mégis más fajba tartozó dánió honos a környéken. Ezek gatyába rázása a 2009-es év elejére fejeződött be.

Az utóbbi néhány évben kezdték el felfedezni, hogy milyen jól tarthatók akváriumban. Azóta sok akvaristának lett nagy kedvence ez a hal.

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fish-planted-aquarium/63862-danio-choprae.html

A dániókra oly jellemző sebes mozgás rájuk fokozottan jellemző. Nincs egy pillanat, hogy megállnának. Pillanatok alatt megtöltenek élettel bármilyen akváriumot.

Tartási körülményei ideálisak egy növényes akváriumban.

Igényei:
Hőmérséklet: 22-26 fok
pH:6-7 közt
Vízkeménység: lágy víz kedvelők
Méret: 3-4 cm
Élettartam: 3 év
Fényerő: nem zavarja őket

Csapathalak. Kifejezetten idegesen viselkednek, ha egyedül, vagy túl nagy méretű halakkal vannak egy medencében.

http://www.thinkfish.co.uk/fish/Glowlight_Danio

Szeretnek a vízfelszín közelében úszkálni. Eredeti élőhelyükön a vízre pottyant apró bogarakat, lárvákat vadásszák le. Jó minőségű, vízen lebegő eleséggel tarthatjuk őket. Minimum 8-10 darabot tartsunk, hogy a domináns hím agresszivitása kellőképp megosztódjon. Az állandó pózolás és kergetőzés garantált 😉 Fokozott mozgásigénye miatt legalább 40-50 liter a minimum akváriumméret.

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fish-planted-aquarium/63862-danio-choprae.html

Elég ugrálósak, ezért a medencéjüket érdemes  lefedni.

Szaporítás.

Nem nehéz őket szaporítani. Sőt, egy dúsan benövényesített társas medencében, viszonylag nagy az esélye annak, hogy pár apróság fel is nő. Amennyiben „valódi” szaporulatot szeretnénk, egy 30x20x20-as ívatómedence bőven megfelel nekik. Nem is kell bele semmi egyéb, csak egy dúsabb növény, vagy jávai moha, hogy a szülők nehogy véletlenül megegyék az ikrákat.

Töltsük a medencét félig állott vízzel. A pH legyen 6,5-7,5 közt. A hőmérséklet 25-26 fok. A KH illetve a GH 5 alatt maradjon. Világítás nem szükséges, de a levegőztetés jól jöhet. Etessük a halakat a társas akváriumban jó minőségű eleséggel és figyeljük, hogy melyik nőstény kerekedik. A domináns hím is ki fogja szúrni és rögtön el is kezd neki pózolni. Színei ilyenkor még a szokásosnál is jóval harsányabbak. Ekkor érdemes átrakni őket az ívató medencébe. Ha úgy érezzük, hogy megszokták az új helyet, öntsünk be egy kevés hideg vizet. (Ez a természet esős évszakát imitálja) Ezt ismételjük szabályos időközönként egy napig. Ha jól csináltunk mindent, akkor másnapra a pár leikrázik.

http://www.aquahobby.com/gallery/b_Danio_choprai.php

Az ikráktól megszabadult nőstény láthatóan karcsúbbá válik. Ekkor a szülőket visszahelyezhetjük a társas akváriumba.

Az ikrák a hőmérséklettől függően kb.24-36 óra alatt kikelnek.  72 óra múlva szabadon úsznak. Eleinte mikroszkopikus eleséggel, pl papucsállatkával etethetjük őket.

Később már lehet sórákot (Artemia nauplii) is keltetni nekik.

Akinek a galaxy razbórák elnyerték a tetszését, azoknak ez a hal is el fogja. Gyönyörű ékkövei lehetnek egy növényes akváriumnak. Most már csak jó volna itthon is találni pár darabot belőle, mert sajnos kereskedésben én még nem találkoztam velük…:(

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fish-planted-aquarium/63862-danio-choprae.html

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

6 Comments

 1. Közben rágugliztam a „danio choprai”-ra és mit látok? A blogomon jelez találatot 2X is a google az első oldalon…!
  Jelentem N-Dee kereskedésben összerakott akváriumában van pár ilyen csodás dánió!
  http://akvarisztika.budapet.hu/2009/08/13/n-dee-54-literes-vevocsalogato-medenceje/ 😉
  N-Dee várjuk a beszámolót! 🙂

 2. jó kis halak. remélem egyszer lesz egy csapat belőlük nálam is 😛
  Tetszik a videokkal tüzdelt bejegyzés:)

 3. Fantasztikus 😀 épp a napokban szemeztem velük egy kolozsvári kereskedésben, ideje benépesíteni a kisebbik akváriumot 😀
  Köszi Nigro, mostmár biztos, hogy ők lesznek az új lakók. Csak azért nem vettem belőlük, mert alig láttam néhány hímet 🙁 Remélem hoznak még

 4. Ott a videón a karcsú díszmárna, imádom őket. A kezdetek óta megvannak nekem 🙂

 5. Valóban gyönyörű, színpompás halacskák és a virgoncság is fokozottan igaz rájuk. Éppen ezért én is csak lefedett akiban javaslom a tartását, mi is kivettük őket, mert 2 hét alatt 3-an ugráltak ki és ebből sajnos 2db el is pusztult. Viszont, ha a lefedés megoldott, akkor csak ajánlani tudom őket, mert igazi kis ékkövei lehetnek az akinak.

 6. […] Кулландер к нам с новым данио, семейство карповых (Cyprinidae), обитающим в верховьях реки Mali Hka, бассейн Ayeyarwaddy, район Putao, на севере Бирмы, получившем название Danio flagrans. Новый вид значительно близок D. choprae, так же, переопределённом в этом труде. Особенности нового вида в длине усиков и плавников. Видообразование произведено на основе генетического анализа. Kullander, S.O. в Ichthyological Exploration of Freshwaters, 23 (3): 245-262. Прекрасное фото Danio choprae с сайта Nigro Akvaristika […]

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük