Halak

A császárok lazaca (Nematobrycon palmeri)

Szeretnék pár sort írni erről a gyönyörű, ám nem éppen kicsi lazacfajról. Már több éve tartom és tenyésztem ezt a halfajt, így megosztom Veletek eddigi tapasztalataim és néhány érdekességet.

Laikusok, sőt még kezdő akvaristák is könnyen összekeverhetik a királylazaccal. Ami király az király, na de most a császárok… Szóval komolyra fordítva a szót, kinézetre valóban nagy a hasonlóság a két faj között, de a már kifejlett méretben a császárlazac sokkal nagyobb, a hím 6-7cm is lehet, míg a nőstény 4cm körüli.

Érdekes megfigyelni, hogy a hímek színe rivalizáláskor, illetve ikrázáskor gyönyörű ibolya-kék lesz a fekete csík felett. Észrevételem az, hogy a fiatalabb hímek szeme halvány zöldesen, esetleg kékesen ragyog és ez halványodik az idő előrehaladtával.

Nagyon szociálisak és családcentrikusak 🙂 . Szűrőtisztításkor, vagy ha valamiért benyúlok a vízbe, csapatba verődnek és úsznak körbe az akváriumba, szinte soha nem állnak meg. Ekkor valószínűleg veszélyt éreznek és az ösztönük ezt a viselkedésformát váltja ki, mint ahogy a természetben a heringek. Erre tudok gondolni.

Növényes akváriumba is tehetünk, de minimum 10db-ot ajánlanék, legalább 60×30-as alapterületű akváriumba. Íratlan szabály, nem szentírás!!! Bár aránylag nagy mérete miatt sok a guánó is… Egyszer előfordult, hogy amint nem kaptak több napig enni a növényesbe (ne próbáljuk ki a növények érdekében), elkezdték megtépni a Hemianthus Cuba friss leveleit.

Ha valaki csak tartani szeretné, mindenféle eledelt elfogyaszt, etetése problémamentes. Azonban tenyésztésnél (mint minden halnál) fontos a jó kondíció, így a minél több élő, esetleg fagyasztott kaja etetése. Élő tubifexet nem szoktam a tenyészhalaknak adni, mivel mohón habzsolják és elzsírosodhatnak. Grindált ritkán, legtöbbször vörös, fehér és fekete szúnyoglárvát, valamint cyclopsot, daphniát adok nekik. 10-12 naponta ikráztatom őket és ezt szigorúan tartom is, mert „beleéghet” a nőstényekbe az ikra. Ekkor meg lehet próbálni a nöstényeket „megfejni”, de ezt csak olyannak ajánlom, aki tudja mit csinál. Egyébként kb. 1 évet szoktam ikráztatni 1 párt, aztán visszanevelek a kicsikből magamnak, vagy pedig beszerzek újabb szép alkatú példányokat.

Ikrázáshoz 12l-es akváriumokat használok, ikraráccsal, jó adag jávai mohával és szivacsszűrővel. A víz összkeménysége 0-5nk lehet, 26-27C-ra szoktam állítani, és 3-4 égertobozt adok hozzá. Ezzel ugyebár elkerülhetőbb az infuzória és kicsit savanyítja is a vizet, valamint természetesebbé teszi a színét. 1 párt teszek ki egy akváriumba és több napig, akár 1 hétig is hagyom őket félhomályban. A nőstény egy ciklusban (egy ikrázás alatt) naponta ikrázik, általában hajnalban. Telihold nem szükséges 🙂

Amint kiveszem a párt, megnézem hogy van-e már az első napos ikrákból elúszott ivadék, ha van, rögtön egy nagyon kevés frissen kelt sórákot teszek a vízbe. Aztán figyelem egy nap akár 2-3x is etetés előtt a halak fejlődését, létszámát és annak megfelelő mennyiségű sórákot adok. Próbáltam már több párt egyszerre, nagyobb akváriumokban ikráztatni, vagy akár 12l-be is, de a legnagyobb utódszámot az egy párral értem el 12l-be. Ez átlagosan 50-80 ivadékot jelent egy pártól.

Kis érdekességképp, létezik fekete császárlazac is (külön nincs besorolva, egyfajta színváltozata a simának, a természetben se találtak még), valamint egy rokon faja is a palmerinek, ez a Nematobrycon lacortei. Az utóbbi nagyon ritka, hazai boltokban nem láttam még soha, ha valakinek lehetősége van rá, akkor rendelni tud külföldről. Valamint nálam valószínűleg lesznek fél éven belül utódok 😉

Remélem sikerült érthetően, olvashatóan írnom, próbáltam kerülni a túl tudományos megfogalmazást.

Hogy tetszett?

Tetszett
2
Imádtam
1
Nem is tudom...
0

You may also like

12 Comments

 1. Nagyon jó cikk. Köszönöm 🙂 Lazacokról bármit szivesen olvasok, a legkedveltebb halfajom:) Gondolkoztam, hogy tartok császár lazacból egy csapatot (Elektro tanárom nagyon dícsérte:)), de most, hogy említed a guanot..az ancik igy is eleg mulmot termelnek:-/

 2. Gyönyörű kis halak. Nekem annak idején a 126L-es akváriumomban volt egy 12 fős kis csapat belőlük. Több mint fél évig megvoltak, semmi tünet nem látszott rajtuk, aztán 3 nap leforgása alatt kipusztult az egész állomány. A többi halamnak pedig nem lett semmi problémája. Számomra a mai napig rejtély, hogy mi történhetett velük 🙁

 3. Köszönjük az írást, nekem is tetszik/enek.

 4. szuper az iras gratula

 5. Köszönöm Nigronak (Druszámnak) a lehetőséget és Nektek az elismerést.
  Proci, azért annyira nem vészes a „termelésük” ezeknek a halaknak sem, csak kicsit több mint mondjuk egy Galaxy rasbora méretű halnak. Csak figyelemfelkeltésként írtam, egyébként mehetnek növényesbe, ha valakinek tetszik, főleg ha a szűrés is megfelelő.
  N-Dee, ez számomra is elég nagy talány így.

 6. Szerintem pont a Császárlazac nem való növényes medencébe. Nálam állandó támadás alatt állt az Indiai vízicsillag. Ha spenótot adok, ők az elsők.

 7. Emperor,

  egy barátomnál 20db császár él már több, mint fél éve egy 80l-es akváriumban, ahol szálas növények (pl. H.polisperma, Ludwigia fajok és Cuba is van) és eddig nem fordult elő „támadás” nála.
  Írtam én is, hogy nálam betámadták a Cubát. Viszont saját tapasztalatom alapján azt vettem észre, ha megfelelően vannak táplálva és növényi eredetű kaját is kapnak (még a tököt is ették) akkor elviekben nem lehet gond. TÉNY: hogy nem kimondottan növényesbe való hal, de ettől még lehet gond nélkül telepíteni és tartani. Csak ki kell próbálni. Láttam én már olyan halat (Serpalazac, Rézlazac pl.) csipkedni a növényeket, amikről nem is gondoltam volna. Ez lehet egyedi is, csak nálam, csak akkor 🙂 . Érdekes világ ez a halvilág is. Sokmindenre van példa és ellenpélda is.

 8. Ati!

  Nálam a Vörösszemű pontylazac (Moenkhausia sanctaefilomenae) bizonyult még nagy növény gyilkosnak.

  Természetesen minden hal másképpen viselkedik a környezet függvényében. Szerintem a Császár lazac nem kifejezetten csapathal, nálam is csak vész esetén úsztak együtt.

  Te is írtad, én is írtam, így nem lesz meglepetés ha valakinél falatozzák a növényeket;-).

 9. Ki kell próbálni, mert gyönyörű kis jószágok.

 10. Sziasztok!
  Ati email elérhetőségét szeretném megtudni.
  Császárokon, vagy lacotein gondolkodom.
  Kösz.

 11. atillino kukac mailbox pont hu

 12. Köszönöm.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük