Olvasók

A folytatás – Wargusz akváriuma

Sziasztok!

Úgy gondoltam ismét felteszem az akit, kiváncsi vagyok a véleményeitekre, amiket előre is köszönök!

Az aki jelenleg egy seholsincs dzsungelre hasonlit, mintsem a természet egyik kiragadott szegletére, de a családom és én is szivesen időzünk előtte… 🙂

Az adatai:

méret: kb.110liter 83*35*40cm
világitás: 2db osram daylight compakt 39W/db + 1db sylvania gro-lux 18W
napi 10óra
szűrés: külső EHEIM 2222 600l/h
sajnos, még mindig nagyon kevés…
Co2: házilag készült 150gr patronról – 2hetente cserélem 2 bubi/sec

aljzat: erdei föld (szitálva+főzve 10perc 1cm + aprószemű fekete izé 2-5cm (bocsi, de a mai napig nem tudtam meg(savra nem reagál, de nem bazalt, mert fényes))

víz: szegedi csapviz sera aquatan-nal kezelve 23-26fok

tápozás: EI szerint
K2SO4 1ml/nap,KH2PO4 2ml/nap, Mg2SO4 1ml/nap, KNO3 3ml/nap + Easy life profito 3ml/nap és Happy life Carbo 2ml/nap

Növények:

Rotala ratundifolia
Átokhinár
Indiai vizicsillag
Lilaeopsis macloviana
Eleocharis acicularis
Alternanthera reineckii (lila)
Gömbmoha
Vesicularia dubyana – Karácsonyi moha
Riccia fluitans – Úszó májmoha
Ludwigia repens
Hemianthus micranthemoides
Sagittaria platyphilla

Rákok:

Red Cherry sok-sok
Amano 3db
Pinokkio 2db

Halak:

Ékfoltos razbora 9db
Sziámi algaevő 2db
Szivóharcsa 2db

2008 November óta megy, meglátásom szerint jóval több algafaj megfordult az akiban, mint a legtöbb olvasó akijában… 🙂

most is jelenvan:
pontalga
fonalalga
ecsetalga
+1-2fajta…

A növényeket hetente nyírom.
Egy két tapasztalat, ami talán már elhangzott itt többször is, de nem olyan sokszor.

A vizet forgatni KELL a Co2 egyenletes eloszlása és a nemkivánatos szilárd darabkák lebegvetartása, kiszűrhetősége miatt! – nem nagyon látok kompromisszum lehetőséget- Ha a forgatást pusztán a szűrő végzi, akkor érdemes figyelni a csövek algásodására és a perlonvatta telitődésére, mert ezek rendesen megfoghatják az áramlást.

Az enyémhez hasonló körülmények között a növényeket semmiképp se nyírjátok egyszerre drasztikus mértékben, vagy lehet egyszerre, de csak bele-bele csippentve, különben „csodás” algavirágzás indulhat az akitokban.A Rotalát én minden esetben a csippentgetéses módszerrel nyirom, mert

 • Mindig maradnak szép levelei
 • A kicsippentett szálakat büntetlenül vághatom vissza drasztikusan.

A Rotalát eleinte egy bokorként kezeltem és úgy is nyírtam formára. Ezzel a módszerrel az a gond, hogy ha nem vágsz vissza eleget a növényből, csak apró vékony hajtások tömege nővekszik a következő nyirásig, ( ami ugye akkor van amikor a növény már eléri, vagy legalább is megközeliti a víz felszínét.) és ezek a vékonyka levelek távolról sem lesznek olyan dekoratívak, mint vastagabbszárú, nagylevelű társaik.
Tehát a mélyrenyúló kicsippentéseket, ritkitást javaslom.

Kicsit ugorva: előfordul(t), hogy az elégtelen vízforgatás, szűrés miatt zöld baktériumfilm-algafilm (kiszerint mi) alakult ki a viz felszinén. Többféle gondot is okoz! A viz gázcsréjét akadályozza(szerintem) és a növényeket jelentősen képes leárnyékolni, ami megfékezi az életritmusukat ezzel boritva a tápanyagok rendes körforgását az akiban. Az eltávolitást úgy oldottam meg, hogy egy 6-os átmérőjű csővel egyszerűen leszippantottam egy edénybe. Gyors, egyszerű megoldás(1/2-1 m2 vizfelület esetén), minimális vizet kell visszapótolni az akiba. (Persze kívánom, hogy ne legyen szükségetek erre a praktikára! :))

+1 dolog!
Ha takarítjátok az aki üvegét az algától, vigyázzatok rá, hogy a tisztitóeszközötökbe ne kerüljön homok, vagy kavics az aljzatból, mert ronda karcolásokat ejthet az üvegen.

Köszi, hogy elolvastatok! 🙂
Üdv:
Wargusz

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

25 Comments

 1. Wargusz!Gratulálok nagyon szép lett!Minden elismerésem!co2 patronról,azt hogy oldottad meg?

 2. Gratulálok, számomra nagyon dekoratív, és ami a technológiában tetszik h viszonylag kis szűrővel sem esélytelen, illetve a saját co megoldásod is igen tetszik
  én is most töröm a fejem hogyan tudom megoldani..

 3. Szia Wargusz.
  Először is szeretnék gratulálni az akváriumodhoz. Örülök, hogy végre egy olyan alkotás került fel, melyen jól látszódnak ennek az oldalnak a tanításai.
  Megjegyzem, hogy Nigro fülét folyamatosan rágom azzal, hogy csak olyan akváriumokat tegyen fel, melyeken jól látható, hogy az itt leírtakat elolvasta a készítő, és ennek fényében csinálja azt, amit csinál. Így az oldal színvonala is megtartható és a szakik is szívesebben szólnak hozzá, mint egy olyanokhoz, amire szívük szerint azt mondanák, hogy kezd előröl. Ez mondjuk az én véleményem.
  Kifejezetten szimpatikus a leírásod végén a tapasztalataid megosztása. Ezeket a problémákat én is ismerem és egy kezdőnek is nagy segítséget jelentenek.
  Nekem a köved formája, dominanciája nem teszik. Én egy kicsit diszkrétebben helyeztem volna el, talán nagyobb takarásba tettem volna, de ez csak egy apró észrevétel. Összességében egy jó utat taposol, csak így tovább.

 4. Szép egészségesek a növények, jól néz ki az egész.
  Az első képen baloldalt elöl az egy tebang levél?

  A vízforgatás szükségességével egyetértek. Nálam 100 literhez van egy Eheim 2213 de most tervezem egy 2217-re lecserélni.

  A víz színén úszó film eltüntetéséhez az Eheim gyárt a külső szűrő szívórészéhez való fejet ami a felszínt tisztítja. Nekem nincs ugyan, de már láttam élőben és a tulaj azt mondta prímán működik.

 5. Wargusz gratulálok! Nagyon szépen „kivirágzott” az akid. Először fel sem ismertem annyira megváltozott az első képeidhez képest. Aztán leesett hogy te voltál az, aki rendkívül sok hasznos tanáccsal elláttál mikor az enyém is bealgásodott. Ezt köszönöm még egyszer.
  Az akid jó bizonyíték arra, hogy nem csak a méregdrága alkatrészekkel lehet szépet alkotni. Azonban ahogy írod is (és az én tapasztalataim is azt mutatják)a teljesen gondtalan üzemeltetéshez sajnos szükséges a profi technikai háttér!
  Sok sikert a továbbiakhoz, és várjuk az esetleges új képeket 🙂

 6. A co2 rendszeredről tudnál pár szót ejteni, hogy hogyan raktad össze, miből áll…
  A 2 vagy 5 kg-os palackoshoz nincs helyem, meg annyi indulótőkém se de a havi 2x 2 150g-os palack az reális megoldásnak tűnik, mert lehet hogy nyáron fel kell számolnom az akimat, és így már csak kísérletezni van lehetőségem.
  előre is köszi a segítséget!

 7. Nekem volt szerencsém élőben is látni az aksit.Elképesztően természetes, nekem nagyon tetszik.A tőled kapott vizicsillagot már meg kellett metszenem, és a lány red cherry-k már petések:)
  Köszönöm a segítségedet!Gratulálok mégegyszer!

 8. Szia Wargusz!

  A világításod gyári tető vagy sajt készítés? Lehetne róla egy fényképet látni? Na meg persze a co2 megoldásodról se bánnám…:)

 9. Sziasztok!

  Én még új vagyok itt és a közeljövőben szeretnék egy 54 literes akit összerakni. Hol tudok majd segítséget kérni hozzá? Még kezdő vagyok az akváriumi növények világában!

  Wargusz nagyon tetszik az elrendezés!!!

 10. Szia.
  Gyönyörű az aki.
  Ezek szerint te is szegedi vagy.
  Hmm akkor nekem is kellene K2SO4, KH2PO4, Mg2SO4, KNO3
  -akat adagolni a profito Carbo mellé.
  Gratula.

 11. Szia!
  Szeretném, ha nekem is lenne itthon egy ilyen „seholsincs dzsungel”-em. Gratulálok hozzá, gyönyörű! Én csak ámulo-bámulok és irigykedem 😀

 12. Szia,
  szerintem is szép az aksid, és tényleg jók a kis tapasztalataid. A rotalával kapcsolatban nekem is a „csipkedős” nyírás az, ami eddig működött, de most kb. 2 napja elég drasztikusan visszavágtam(most már nő olyan ütemben, hogy be mertem vállalni:)), majd kideül, melyiknél maradok. A házi CO2, az érdekes, esetleg leírhatnád, hogyan valósítottad meg. Szüleimnél otthon van egy gyári palackos, de a most indítottban még csak a „dezodorosat” használom. Megjegyzem elég jó hatásfokkal, a hátránya, hogy oda kell rá figyelni….

 13. Szia Wargusz!
  Gratulálok a gyönyörű akváriumodhoz.Az akvárium leírása is nagyon jó és részletes lett. Jó lenne egy kép világitásról, hogy hogyan sikerült beépitened a tetőbe.

 14. Gtaula az akváriumhoz szép darab!Én is gondolkodtam a patronos co2 adagoláson.Az akvaristán volt is szó róla de olyan használható infót nem találtam amivel meg tudtam volna csinálni.Esetleg egy bővebb felvilágosítást tudnál mellékelni nekünk sztem sokan örülnének.Köszi előre is.

 15. nagyon szép az akvárium! engem is érdekelne a patronos co2 rendszer 🙂

 16. Szeged az akvarisztika új központja! 🙂 Ez az akvárium nagyon rendben van!

  Ha lesz kedved, egyszer fotózd le (szemből) úgy, hogy a technikát kihalászod és a vízfelszínt hajszárítóval nyomatod… 🙂

  A CO2 rendszerekkel az a helyzet, hogy (tisztelet a munkás és szerencsésen beállított véletlennek) a nagynyomású – nyomáscsökkentős – palackos megoldásokon kívül minden más csak átmeneti félmegoldás. A növényes akvarisztikának ez az alapja. A CO2 problémák okozzák a legtöbb gondot…

 17. Sziasztok!

  Először is ne haragudjatok amiért csak most reagálok a hozzászólásaitokra. Többször nekifutottam, hogy valami frappáns és átfogó válasz, illetve köszönetnyilvánitás kerüljön ide, de egyiket sem találtam alkalmasnak végül…

  Szeretném, ha tudnátok, nagy elismerés nekem minden szavatok, függetlenől attól, hogy ki mióta foglalkozik akvarisztikával. 🙂 Persze rosszul érezném magam, ha nem mondanám el, hogy vannak itt olyanok is akiknek az elismerése olyan, mint amikor iskolás koromban az 5tusás csapattársak mellett az edzőm, meg az igazgató is odajött gratulálni… 🙂 jószöveg ugye!? 🙂

  No, még egy köszönet és rátérek a technikai kérdésekre.
  NIGRO:
  Köszi, hogy ismét feltetted az akit és külön köszi azért, ahogyan! -áttekinthető, linkek, kiemelések…
  !!!HÁLA-HÁLA!!! 🙂

  Először a CO2-ről:
  Ne haragudjatok, de a patronos megnevezéssel akaratom ellenére kicsit megtévessztettelek Titeket.
  A patron tulajdonképpen egy 150gr-os mini CO2palack, amiből ugyanúgy, mint nagyobb társaiból egy a nagy palackokon is használható reduktorral(nyomáscsökkentővel) adagolom a szükséges gázmennyiséget.
  ///info a „patronról”:
  http://www.liss-shop.hu/shop.php?page=cikk&k=13
  (a nagyobbnak más, kisebb a menete, nem megy rá a reduktorom, ezért nem használom.)///
  Ez annyit jelent, hogy nálam is egy nagynyomású rendszer üzemel, csak egy viszonylag kicsi kapacitású „palack”-kal.
  A rendszerben csakúgy, mint a nagyobb rendszerekben megtalálható tehát; reduktor, mágneszelep, fojtószelep, visszafolyásgátló, külső reaktor (ph szonda nincs!). A házi készités annyit jelent, hogy minden elemét külön-külön a megfelelő szakboltban szereztem be, illetve a reaktort magam készitettem.

  Fény:
  A világitást szintén magam raktam össze préselt lapokból, illetve elektronikus és hagyományos előtétekkel.
  Mivel az aki egy szekrény megerősitett polccán van és szinte teljesen kitölti azt, nem zavaró a fa tető. Természetesen én is egy függesztett, dekorativ, akár HQi-s világitásra és kristály üvegre vágyom. – de addig még van mit tanulnom..és gyűjtenem! 🙂

  Képeket már többször és többeteknek is igértem a co2-ről és a világitásról is, de sajnos a szétszedés(ami a fényképekhezz kellene) olyan időigényes, amire a család és a munka mellett mostanába nem jutott időm.
  Igérem; ami késik, nem múlik!

  Köszi mégegyszer! 🙂

  Üdv,
  Wargusz

 18. Köszi a segítséget a co2-vel kapcsolatba, ami érdekelne még, hogy milyen reduktorod van, amit rá tudsz rakni a 150g-os palackra?
  én holnap szereznék be pár olyan kis palackot, és érdekelne, nem mindegy milyen reduktorra adok ki pénzt, főleg ha nem megy rá… (ha a szabvány méret és nem Dennerle akkor ok mert azok ált. jók minden palackra)
  előre is kösz a választ!

 19. Szia Wargusz.

  Először is gratula az akváriumhoz, nagyon impozáns darab.
  Korábbi hsz-edben olvastam, hogy tulajdonosa vagy egy barkácsáruházban vásárolt analóg-mechanikus időzítő kapcsolónak. Nos a tanácsodra én is vásároltam egyet, azonban bajlódom a beállításával.

  Ha lenne időd és türelmed, kérlek nagyvonalakban vázold fel a működési elvét kérlek, mert fontos lenne a világítás miatt.
  Mail címem: [email protected]

 20. Nagyon szép az akvárium! gratulálok! Engem a köztag érdekelne, amivel a liss patront a reduktorral összehoztad. Mert ugye a kis pöcköt nyomnia kell… Hol vetted?

 21. Egy ásványvízes cég alkalmazottjától szerezte a reduktorral együtt, már eleve rá volt szerelve.
  Bocs hogy én válaszolok, de ma kaptam meg Wargusztól én is egy pont ugyan ilyet.
  Éljen Wargusz.
  Szerintem is szép az aki.

 22. Vajon lehet ilyet venni is valahol?

 23. Mit jelent az „ásványvizes cég”? Liss szervíz? Pearl Natural ásványvíz automata szervíz? Szenkirályi ásványvízpalackozó?

  Azt írod akvarista.hu-n, hogy találtál pesti boltot, ahol lehet kapni reduktort és közdarabot a nagy patronhoz… Erről tudsz valamit?

 24. Ja, köszi Dome SL!

 25. Szia Wargusz! El tudnád küldeni a címemre, hogy lehet ilyen reduktort venni? [email protected] Köszönöm szépen!

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük