Olvasók

Tojcsi első próbálkozása

Sziasztok! Először, csendben fejet hajtanék Nigro, és követői előtt, ezért a blogért, és minden cikkért ami rajta található, mert sokunkat késztetett arra, hogy nekifogjunk „kertészkedni”.

7

Egy kis üveg-gömbbel kezdtem, aminek csak a gyerek szórakoztatása lett volna a feladata, 2 aranyhallal, de azt sikeresen felborította a kölök 🙂
A halakat megmentettem, és kaptam kölcsön egy 15l-es kis aksit, amit be is „telepítettem” műnövénnyel (jó, most leszeditek rólam a keresztvizet, de megváltoztam :)) Ekkor találhattam rá erre az oldalra, böngészés közben, és azt mondtam-nekem egy ilyen lesz!!!

fa

Minden nap megnéztem a blogot, olvastam, próbáltam összerakni a képet, hogy miből is áll az akvakertészet, mi az aranymetszés, a háromszögek jelenléte, stb., de mindez csak egy távlati terv volt, míg egy nap asszonypajtás meglepett egy 45l-es akváriummal.

Innen már nem volt visszaút. Gyorsan beszereztem amit tudtam a helyi akvaristától (néhány dologra-pl. növények-heteket kellett várnom), de végül nekiláttam az „alkotásnak”. Mindenkit elzavartam itthonról, és megpróbáltam a fejemben lévő képet a lehető legközelebb hozni a valósághoz.

3

1

Az aksi lakossága sokat változott, az aktuális összetétele a Nigróval való konzultáció eredménye.

Két hónap után ellepett az alga, „the green monster”(5.kép)

6

Ez arra volt jó, hogy a nejemmel meg tudtam értetni, miért is kell egy bűndrága külső szűrőt megvenni 😀
Követve Nigró 9 napos kúráját, kilábaltam a támadásból, és ezek a jelenlegi állapotok.

4

Az akvárium adatai:
Indítottam:2009. jún. 27.
Méret: 60x24x30-40l
Szűrés: Fluvial 104-330lph
Aljzat: Sera floredepot 2-4 cm + kvarchomok 2cm
Víz: állott csapvíz (3-4dkH, 6,8-7pH), heti 50% vízcsere
Növények:
-Hemianthus micranthermoides
-Cladophoria aegagrophila(gömbmoha)
-Rotala rotundifolia
(esetleges tévedéseimet nézzétek el a latin nevekkel kapcsolatban, képek után próbáltam azonosítani őket)
Tápozás:
-Sera florena 10ml/hét
—–daydrops 4 csepp/nap
Halak:
-Paracheirodon innesi(neon)-10db.
-Corydoras albino – 2db.
-Ancistrus temmincki

5

Tudom, hogy a bonsai utánzat nem minden akvarista szívügye, és bizonyára sok más dolgot is csinálhattam volna a teknőbe, de azért mégsem egy kincskereső búvár, vagy egy lezuhant japán Zero, szal legyetek kíméletesek. 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

9 Comments

 1. sztem szépen alakul az akváriumod. az odafigyelést igénylő türelemmel és ötletekkel sok mindent el lehet érni. igen, a búvárt én sem javasolnám, ebbe az igényes környezetbe nem illik bele, bármennyire is gyermek szédítő…erről már írtam én is a blogomon.
  pontosan milyen 9 napos kúrát említesz? üdv. drippus

 2. köszönöm az infót. nagyon hasznos.

 3. Érdekes ez a gömbmohás fa korona megoldás. Tetszik!
  Amikor régebben megkerestél és mondtad, hogy milyen halak vannak a 45 literben, mérges voltam…. 🙂
  Látom azóta rendebe hoztad a hibákat 😉
  Ügyelj arra, hogy fotózáskor ne legyenek zavaró dolgok sem az akváriumban, sem azon kívül. Érdemes kivenni ilyenkor a technikát, a függönyt pedig elhúzni, vagy sötétedés után fotózni.
  A sarokban szerintem nem Rotala van, hanem inkább Bacopa.
  Még néhány hónap és gyönyörűen benövik a területet a növények.

 4. Mindenképp fakoronát szerettem volna, de a helyi halas csak nézett mikor jávai mohát emlegettem, igy ezt a megoldást választottam.
  Igen, a fényképezés.Mindig spontán fényképeztem az akváriumot, ezért nincs leszedve a technika, meg miegymás, de ezután jobban fogok figyelni ezekre a dolgokra is.Egyébként egy barátom profi fotós, majd felhívom egyszer, és ö megcsinálja a tutit.
  A növény nevével kapcsolatban, nem szállok vitába, mivel képekről próbáltam azonosítani, és hát..ennyire sikerült.(nyugodtan kijavíthatod, ha gondolod).
  Köszi a kritikát, és a lehetőséget.

 5. Üdv Tojcsi az akvakertészek táborában!Gratula az akidhoz is,jó úton jársz!Ha van lehetőséged,válts valami komolyabb tápozásra,hidd el megéri.Az eredmény és a látvány kárpótolni fog!

 6. Egy kicsit tovább finomítva szép akit lehet belőle faragni. Az általad belinkelt akvárium is gyönyörű volt. De találtam neked egy hasonlót: http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascape-month/2388-aquascape-month-september-2009-bonsai-garden.html#post23477

  Esetleg érdemes rápillantani, hogy az aljzat is szép legyen.
  Kitartás! Jó úton haladsz.

 7. zsotyi: a lehetőségeim, sajnos korlátoltak, itt a környéken leginkább csak SERA-t lehet kapni. Tudom, a legjobba GA termékek lennének, most töröm a fejem vmi megoldáson.

  viktorlantos: köszönöm a biztatást, gyönyörű képek.

 8. „…most töröm a fejem vmi megoldáson…”
  Az internet mindenhová elér, akárcsak a futár 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük