Olvasók

Saroknano Horvzol módra

Az akvárium 2008 tavaszán indult. Mindenképpen kisméretű nano akváriumot akartam. Részben a tanuló jelleg miatt, részben életem párjának jobb meggyőzése céljából. A sarok akvárium jelleg a lakás adottságából adódott, a negyed körcikk nekem jobban tetszik, mit a háromszög vagy ötszög alapúak. (Előny, hogy kisebb a holttér a sarkoknál, hátrány hogy drágább, nehezebb a tetőt megoldani. Torzítás elhanyagolható, kellemesen kissé nagyítja az akváriumot).

Az alapvető terv egy olyan akvárium volt, ahol a fa gyökerei között sziklák nyúlnak ki. Próbáltam a blogon leírt elrendezést, háromszögek aranymetszés szerinti elrendezésére figyelni, de egy sarok akváriumnál nem egyértelmű a nézőpont. A végeredmény egy kicsit zsúfolt elrendezés lett, de a garnélák és az apró halakat ez kevésbé zavarja.

A kezdeti elrendezés a mostanitól az alábbiakban tért el:
A seruya kövek a derékszög sarokban, a két befogóval párhuzamosa, szorosan az üvegfal mellett helyezkedtek el. A sarokban volt egy Eheim Liberty akasztós külső szűrő (300l/hr). Ennek ellenére a kövek előtt holtér alakult ki, és az üledék ott rakodott le.
Az előtéri elrendezés kb. hasonló volt, (kezdetben volt HC-is de az a gyenge gyökérzete miatt nem tudott tartós szőnyeget képezni, és végül az Eleocharis elnyomta) .

Az akvárium szépen működött, majd tartós külföldi tartózkodás miatt „minimumra” volt kapcsolva, ezért 2009 őszén teljesen szét lett szedve, és újratelepítve.
Tanulságok az első periódusból:

 • A maláj toronycsiga teljesen kitúrja a HC gyökerét, illetve apró kavicsba amúgy is komoly kihívás belegyökereztetni a HC-t.
 • Nem érdemes két előtéri növényt egymás mellé ültetni, az egyik el fogja nyomni a másikat (ált a HC fog veszteni). Esetleg lehet áttetsző műanyag lapokból határoló falacskákat belenyomni a talajba, hogy a gyorsabban növő növényt könnyebben kordába tudd tartani.
 • Az Eheime Liberty kuka, bár az algásodás nem volt komoly, a halakon úszórothadás jelent meg, és ezért csak neonhalakat tudtam betenni, a törpesügéreket ill. razborákat ki kellet venni.
 • Ekkora akváriumba max. egy 10 W talajfűtő, de más fűtés nem kell. A talajfűtő nagyon szépen segítette a növények növekedését.

Az új elrendezésben ezt próbáltam elkerülni:

HC, maláj csigák elfelejtve. A többi csigát is próbáltam eltüntetni, kevés sikerrel. Csiga evő hal a rákok miatt nem jött szóba, maradtak a Antentome helena csigák.

Más elrendezés: köveket az akvárium két befogója mellé tettem és köztük egy alagutat alakítottam ki: a kövek között a fatörzs , mint híd, nyúlik át. Ez az elrendezés nagyon dinamikus jelleget adott az akváriumnak. A garnélák mászkálási lehetősége megnőtt. A híd alatt az áramlás tökéletesen tisztán tarja az akváriumot. Kicsit magasabbra szerettem volna emelni a talajszintet a sarokban, de így is 6 cm hátul a talaj, elöl meg 2-3 cm .

A szűrőt egy  600 L/hr-asra cseréltem, mely netto 300 L/hr szűrést végez (kicsit le lett fojtva vattával az elején, mert 400-450 l/hr túl soknak tűnt). A beszívó cső a sarokban, az esőztető oldalt 45’ os dőlésben. Szép, egyenletes áramlást értem el, alig van holt-terem.
A halak cseréje miatt jelenleg van plusz 5 neon hal, ezért levegőztetőt tetem be. Várakozásommal ellentétesen a Co2 fogyás nem nőtt jelentősen.
Algaevő halként oto-harcsákat próbáltam tartani, de sajnos rendszeresen elpusztultak. (Lehet, hogy éhen-haltak, mert a csigák elették az algát, illetve algakaját? Bár ez az akváriumon nem látszott, kaját is adtam bőségesen. Szerintem a vízminőséggel lehetett baj, ezért egyelőre algaevő halat nem tervezek)

A növények alapvetően ugyanazok : Anubias bart. var. Nana, Anubias bart. var. bonsai, Cladophora aegraglopila, Cryptocoryne wendtii ” tropica „, Eleocharis parvula, Echinodorus parvula, Microsorium pteroptus „narrow-leave”, Pogostemon helferi (a csigák nagyon megrágták, ki fog kerülni az akváriumból), Ricca flutans, Rotala rotundifolia, ill egy apró kúszó előtéri növény, aminek elfelejtettem a nevét 
Gerincesek: 5 vitorlás kalászhal (Popondetta furcata), 2 darázsgéb (Brachygobius xanthozona), 1 félcsőrű csuka (Hemirhamphus pusillus), 1 mikulás géb (Rhinogobius wui), 5 neonhal (Paracheirodon innesi átmenetileg).
Gerinctelenek: 1 CPO rák, 5-6 RC garnéla, 2 Amano garnéla, 1 zöld garnéla,
2 Antentome helena, sok postakürt és hólyag csiga, 1 édesvízi kagyló, zöld hidra
Technika: EI szerinti tápozás, 1,1 W/l fény (compact fénycső) 10 hr megvilágítás, 2×7,5 W talajfűtő, nagynyomású co2 pH szabályzóval (pH 7,2), oxigénporlasztó+légpumpa (sajnos kell, mert átmenetileg több hal van, mint szeretném). Vízcsere hetente 30%.
Algák vannak : sajnos zöld fonálalga kiirthatatlan a mohából ill. ez Eleocharis parvula- ból, ill. időről- időre szakáll alga jelenig meg az öregebb leveleken. Úgy gondolom, hogy a relatíve sok csiga és hal miatt van algásodás, ezért a csigákat próbálom kiirtani.

Pontalga eltűnt, ahogy csökkentettem a megvilágítást. Zöld lebegő alga a szűrő lecserélésével tűnt el.
Szeretném megköszönni a lehetőséget , hogy bemutathattam ezt az akváriumot:
Elsősorban Feleségemnek, aki türelmesen viseltet hobbim iránt.
Varga Zsoltnak, akitől rengeteg tanácsot és növényt kaptam, ill. Nigro blogjának a sok tanácsért.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

9 Comments

 1. Gratulálok, a HAC óta rengeteget fejlődött és szépült az akid. Mintha a természet egy kivágott tortaszelete lenne. Nagyon kellemes. Most már lassan nekiláthatnál valami nagyobb szeletnek 🙂

 2. Nagyon szép. Gratulálok. A parvula gyep gyönyörű, a halak és garnik biztos szeretnek benne lakni 🙂

 3. Jut eszembe E. parvula gyep:
  Ez a gyep E parvula és E aciculárisból áll, de az intenzív megvilágítás mellett nem lehet a kettőt elkülöníteni, ugyanolyan rövidek maradnak.
  szeretnék ezzel kapcsolatban kérdezni, remélem van hasonló tapasztalata vkinek:
  – Milyen sűrűn nyírjátok? Nektek is szokott barnulni a vágott levelek vége?
  – Mennyire gyakori a zöld fonal-algásodás a gyepben. Természetes velejáró, vagy megoldandó probléma??
  (A foton nem látszik (mert zöld), de a fényképezéskor is jelen volt 🙂 )
  Ötleteim: talán sok az élőlény (azóta a neonok már elköltöztek), sok csiga?
  – túl sűrű a gyep és holttér alakul ki a levelek között? -Gyakoribb intenzívebb nyírás?? (most havonta nyírom)
  -Túl zsúfolt az akvárium, és a szűrő nem tudja kimozgatni a szerves anyagot a levelek közül?
  -Gömbmohából származik a zöld fonalalga? (zöld fonalalga lehet Cladophora faj )
  Van vkinek TELJESEN fonal ill. más alga mentes E parvula gyepe??

 4. Nekem van TELJESEN fonal ill. más alga mentes E parvula gyepem, de nem sűrűsödött be ennyire.
  A levél végek barnaság pedig állandó.
  Mintha mindig halna el pár szál, és újak nőnének helyette.
  Lehet, hogy így természetes?
  Nem tudom azok, hogyan csinálják, akiknél mindig minden szál zöld.
  Lehet, hogy egyenként kiszedegetik?

 5. Nálam minden okés a parvulával. Szép és dús, csak sajna lassan de biztosan elnyomja az acicularis.

 6. csunya nekem van etto szebb akvariumom

 7. Akkor nagyon kíváncsiak vagyunk arra az akváriumra(és a helyesírási jegyeidre).

 8. Szia ! Az lenne a kérdésem hogy mivel vílágítasz?

  1. Szia! Sajnos Horvzol nem fogja látni a kérdést, ráadásul a poszt is jó pár éves. Javaslom olvasd el ezeket a cikkeket:
   http://www.nigro.hu/2012/04/20/tedd-a-napfenyt-be-a-szamba/
   http://www.nigro.hu/2008/08/31/lon-vilagossag/

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük