Olvasók

Salci 25 literes Glosso szőnyege

Salci lecsúszott a 2009.-es H.A.C.-ről. Valamilyen hiba folytán nevezése nem érkezett be. Kár érte, mert nagyon pofás kis akváriumot dobott össze.

Az akvárium méretei: 25 l. (40x25x25)
6
A szűrés, egy atman 3335 külsőszűrő szivacsokkal kerámiagyűrűvel és perlonvattával.
A világítás 2 x 8w T4.
A co2 szifonról megy napi 1 patron üvegdiffúzorron keresztül.
A tápozás napi 1ml greeaqua micro, macro.
A talaj fekete zúzott bazalt keverve dekor fehér homokkal, alatta jbl táptalaj.
A növények: Glossostigma el. és riccia fl. ill. eleocharis parvula.

A fa egy szőlőtőke lenne.

7

Az akvárium otthont ad 30 red cherrynek és 2 törpe szívóharcsának.
Vízcsere heti 40%.

A Contest óta lett némi változás. Íme:

14

2

3

Közben megjelent az ecset alga. Ha erre valakinek van valami jó ötlete, azt szívesen venném. Amit a neten találtam, az nem segített.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

30 Comments

 1. Az ecset alga elég szívós, sokszor csak a kézi eltávolítás vagy feletetés segít. Vízcsréket sötétítést… is kibírja olykor (igaz szaporodása megáll)
  Nálam is a háttéren bevette magát, mint Dobó Egerbe. (Bár nekem tetszik az enyém.)

 2. Jaj ecsetalga. Legrosszabb rémálmomba se jöjjön elő. Nekem gyakorlatilag kinyírta a régi akváriumomat. Egyébként nagyon szép a glosso szőnyeged. Remélem egyszer én is össze tudok hozni egy ilyet 🙂

 3. szia,
  nálam az ecsetalga ellen csak a sziámi algaevő vált be, itt a link. rem segítettem…

  http://akvarisztikaweb.gportal.hu/gindex.php?pg=16761275

 4. Szia

  Köszönöm, ismerem ezt a halat de nagyon aktív, idegbeteg hal, sokat mozog és szerintem széttúrná a glossot, így nagyobb kárt téve mintha be sem tettem volna, de lehet hogy csak egy rossz tenyészetet láttam mert ezek tényleg össze vissza túrtak mindent a bolti akiban igaz ott nem volt taljon futó növény.

 5. Furán van megcsinálva a szűrésed. A befolyó és a szívó ág nincs túl közel egymáshoz?

 6. Igazából nincs közel mert körbe körbe cirkulál a víz, a sarokból jön a flow és oda is tér vissza, amúgy Takashi apánktól láttam ezt az elrendezést.

 7. Gratulálok az akváriumhoz! Nekem van sziámi algaevőm, kettő. Egymást meg-meg kergetik, és mivel igen nagyra nőttek, a vörösneon csapat ilyenkor menekül amerre lát. A növényzetet nem bántják /mohám nincs/, talajt nem túrják. Egyébként órákat elhasalnak egy levélen. Viszont van Aymo-m. Az már túrja ám a talajt rendesen. 15-20 cm átmérőjű gödröket is készít és sajna ez is 10 cm-nél nagyobbra nő, mint a sziámi. Szóval más kell ebbe a szép kis akiba.

 8. Tapasztalatból mondanám,hogy az EASY CARBO brutális ecset
  alga irtó. Nekem a hátteren két tenyérnyi volt. Leengedtem a vizet és ecsttel vékonyan felkentem easy carbot.Tiz perc mulva feltőltőtem az aksit,majd egy hétmulva megismételtem. Legnagyobb meglepetésemre az alga szine egy árnyalattal megváltozott a három sziámim pedig leradirozta. EZ kb két honapja történt azota nyoma sincs az algának alegnagyobb őrőmőmre.Remélem te is ilyen sikeresen irtod a bestiát.

 9. Mohás szőlőtőke nagyon bejőn, gratula.
  Az aljnővényzet kőzőt lévő algát én úgy kezelném hogy csontra leengedném az aksi vizét és pumpás spricelővel befujnám várnék tiz percet enged vissza a vizet. Egy hét mulva megismételném. Ha nincs sziámi algaevőd feltétlenűl szerez be egyet nagy szolgálatot tesz. A garnikra nem tudom milyen hatsal lesz az easy carbo!

 10. Az Easy Carbo kicsit drasztikus és ha nem vigyázol az ecsettel felvitt mennyiség könnyen mérgezéssel végződhet. Helyette tudnám ajánlani az ADA Phyton Git-et http://www.greenaqua.hu/ada-phyton-git-antimikrobialis-algaolo-50ml Ez egy sokkal ártalmatlanabb készítmény. Egy kis tálkába becsepegtettem belőle kis vízzel és vízcserénél leecseteltem az algát. 1-1.5 hét alatt eltűnt. Sziámi se kellett hozzá.

 11. Köszönöm, köszönöm.
  Remek ötletek, Cibet egy a baj, nem tudom leengedni teljesen a vizet, mert akkor szárazon lennének a garnélák, kivenni 30 garit és még 30 garnéla cseppséget akik most születtek nehéz feladat, inkább lehetetlen mert túl picik és szinte láthatatlanok, másrészt ez a cucc vegyszer.
  Viktoré talán jobb lenne, sőt ki is próbálnám, csak ennyi pénzért újra beültetem az egész akváriumot Glossoval, kár hogy ilyen erősen nyomják a ceruzát greeaquaéknál.

 12. Beültetheted, de ha megint tiszta ecsetalga lesz, akkor ugyanott vagy. Co2 szintet emeld. A kő bekerülése és az ecsetalga nem kb. egyszerre jelentkezett? A kő nem keményíti a vizet?
  A „ceruza” pedig vékony, a minőség és a hozzá adott információ (tudás?)a vastag ezt elhiheted… 😉

 13. A kő behelyezése előtt kezdődött el, 2 napra hagytam egyedül az akit ez alatt nem kapott co2-t, akkor könnyebb lett volna kivágni mert még kis területen jelentkezett de olyan szépen bogarásztak rajta a redek, hogy sajnáltam kivágni, így szépen lassan felülkerekedett. Ha megnőnek a kicsik ki tudom venni az aki összes lakóját, majd restart és igazából ki szeretném próbálni a hemianthus c. cubát is, mert ez az aki is cubával indult volna csak nem tudtam beszerezni sehol, így lett glosso.

 14. Türelemjáték, de én a következőt csináltam: a szokásos adag easy carbo-mennyiséget fecskendőből közvetlenül a fertőzött területre nyomtam napról napra fokozatosan haladva az „algamezőn”. Pár hét alatt nálam is teljesen eltűnt az alga annak ellenére, hogy a vízmozgás mindig szinte azonnal továbbsodorta a szert.
  Így talán nem kell sokat ráköltened, plusz a garnélákat sem likvidálod 🙂 , persze, ha van elég türelmed hozzá.
  Sok sikert, nyírdki 😛

 15. Megyek is veszek carbot 250ml kiszerelésben van Gáboréknál 2 évig elég lesz, tegnap pedig egy sziámi algaevővel bővült a lakosztály remélem összeszedi magát.

 16. Az ecsetalga teljesen eltűnt a sziámi algaevő telepítése után ill. a co2 szint emelése is sokat segített, persze nyírni is kellett rendesen de viszonylag hamar benőtte a glosso a helyét. Összesen 2 hét alatt legyőzhető egy ilyen kis akváriumban.

 17. Hello! Nekem fonálalga problémám van, egyre keményebben. A cabomba-t már kinyírták, a japonica-t meg most fojtogatják. Van ami hatásos ellenszer-5let? Szeretném nagyon kiirtani a kis piszkot…

 18. Sziasztok! Nekem 240 literes aksim van és nekem is gondot okoz az ecsetalga, az anibiasokat már majdnem ellepte.
  Én szoktam olyat csinálni, hogy ecetes vízbe mártom a leveleit 1:1 arányban 20%-os ecettel és 1 percnél nem tovább. Másnapra kifakul az alga szine és simán le lehet dörzsölni.
  Ezzel az a baj, hogy csak az anubiast mentem meg vele, de az akváriumot nem.
  Most hogy nagyok lettek a növények ez már nem megoldható. Más növényeket nem támad.
  Tele van halakkal és más növényekkel, tehát a sötétités nem megoldás szerintem, a vegyszerektöl tartok.
  Ha van valakinek véleménye vagy javaslata szivesen fogadom.

 19. Sziámi algaevő, Easy Carbo. A sötétítés egyébként nem okoz senkinek gondot. Sem a növényeknek, sem a halaknak. Egyedül az algáknak. Mostanában 3 napos kúrát szoktunk csinálni, nem 7 napost.

 20. Szia Zottyom
  irjál nekem légyszi. én is veszettül kűzdök az ecsetalgával. már minden lecseréltem és még mindig semmi. viz,szűrés,fény, tápozás semmi nem segitett. hátha együtt kitaláljuk mi a rossz.
  sőt nyithatnánk, egy topicot róla, amolyan esettanulmányt folyamatos update-el. mikor mit változtatunk.
  cimem: adam kukac makovecz.hu

 21. Most kipróbálom Nigro tanácsát, remélem segít valamit a módszer. Besötétitek 3 napra és meglátjuk mi lesz.
  Viszont az easy carbo is kel? Hol lehet kapni Pesten? Amúgy sera florena folyékony növénytápot használok, esetleg ha tud valaki jobbat, mert ahogy olvasgattam a sera nem valami nyerő errefelé. Én viszont nem értek hozzá.
  Viszont a 3 napos sötétség miatt leírnám milyen növényeim vannak: Anubias heterophylla, Microsorum pteropus, Cryptocoryne wendtii, Nomaphila stricta.

 22. Részemről a sötétítésre szavaztam, megpróbálok egy 4 napos kúrát… aztán meglátjuk. Közben adagoljam a szokásos easy carbo mennyiséget? Ilyenkor a co2 adagolással mi legyen? Érdemes esetleg közben, a 4 nap alatt egy vagy két 50%-os vízcserét végezni?
  Várom a jótanácsokat 🙂

 23. A blackout kúra nem minden algára alkalmas. Az ecsetről még nem hallottam, hogy ezzel küzdötték volna le. Persze ha megpróbálod, ártani nem ártasz vele. Majd számolj be 😉
  A blackout alatt semmit ne adagolj. Haltápot se.

 24. Sziasztok!

  Most szünt meg a kb. 3 napos sötétség az akvárium felett. Semmit nem adagoltam nekik, elfelejtettem 3 napra.
  Az eredmény az lett, hogy az ecsetalgák szerkezete kicsit meg gyengült és most könnyebb eltávolitani az üvegröl.
  Viszont a növények leveleiröl nem.

 25. Ha most csinálnál még három napot? Lehet, hogy működne. Nálam annó a hétnapos kúrát is átvészelték a növények és a halak is.
  50 % vízcsere és ismét semmi tápozás és co2.

 26. Fény nélkül és co2-vel hol lesz az oxigén ami a halaknak kel?
  Most co2 nélkül csináltam de ha még azt is nyomatok bele…

 27. én most annyit csináltam, hogy emeltem a tápoldatozáson. eddig 1 nyomás volt a greenaqua Micro és Macroból naponta. viszont pont alaga nagyon elszaporodott, valamint a kék alga is a front üveg alján a homoknál. ecsetalga persze továbbra is burjánzik.
  az adag emeléssel a kék alga ugy látszik haldoklik lassan, a pont alga egyenlőre stagnál. ecsetalgát már nem birtam tovább és hipóba áztattam mindent. De ahogy elnézem lassan de biztosan jön megint.
  CO2 még mindig nyomatom 2 élesztős palackal folyamatosan lime zöld a teszter.

 28. Zottyom: fény ÉS co2 nélkül. 😉 (félreérthetően írtam)
  Dolon: Az élesztős CO2-t palackosra kéne cserélni. Addig kell emelni a CO2-t míg el nem kezdenek pipálni a halak. Ekkor visszavenni kicsit. A drop checkert megtréfálhatja valami ami befolyásolja a víz paramétereit.

 29. Én meg ezt javaslom ecsetes alga ellen Happy-Life Algin-Regular.

  Leírás:
  Szinte minden algafaj ellen hatásos.
  A levél szélén lévő ősrégi ecsetalgák nem esnek le rögtön a kezelés után.
  A sejtvázuk annyira megkeményedett, hogy az elsorvadás után mint elhalt algaváz a levélen marad.
  Ebből az elhalt algavázból azonban még mindig le tudnak adni alga spórákat, amelyek ismét új telepeket hozhatnak létre.
  A kezelést addig kell folytatni, amíg ezek a maradék állományok el nem tűnnek.
  A Happy-Life Algin Regular megsemmisíti az ismert fonal-, ecset- és szakállalgákat, annál jobban, minél korábban kezdjük az alkalmazását.
  Jóllehet, hogy az első sikeres kúra után az új telepesedést hatásosan meg lehet akadályozni, a szer mégis rendkívül hal- és növénykímélő.
  Megelőzésképpen kéthetente egy fél adagot kell az akváriumba tenni, hogy a díszhalak és vízinövények vásárlásakor megakadályozzuk az újabb algák behurcolását.
  A Happy-Life Algin Regular a kúra alatt elősegíti a növények növekedését.

  Adagolás:
  – 4 héten át heti 25 ml 100 liter vízhez.
  – A felhasználás előtt ajánlatos az 1/3-os vízcsere a jobb hatásfok érdekében.
  – A használat alatt az UV szűrést és az aktívszenes szűrést mellőzzük.
  – Megelőzésképpen 2 hetente ajánlatos fél adagot (kb 15 ml=1 kupaknyit)

 30. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ilyen jellegű termékek csak arra valók, hogy a kedves akvarista kinyissa a pénztárcáját. Lehet, hogy ideig óráig jó, de mivel a tünetek nincsenek megszüntetve, egy ingyenes blackout kúra, vagy egy minden szempontból hasznos „folyékony”szén és széndioxid adagolás helyett, valami ismeretlen dolog történik.
  Ahogy a leírásból is kiderül, életünk végéig kell adagolni… 😉
  Az ilyen szerekből Dunát lehet rekeszteni. Épp az ilyen dolgok ellen vagyunk. Enélkül is lehet algamentes növényes akváriumot csinálni. Sokezer gyönyörű akvárium rá a bizonyíték.
  Még egy külföldi oldalon/fórumon sem említették, hogy az eredményt egy „Boldog Élet Alga Regulátorral” érték el. 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük