Olvasók

Salci 25l-es kis költségvetésű növényese

Nemrég kezdtem el ezt a növényes témát, volt is ez előtt egy másik akvárium „salci 25-ös próbálkozása” címszó alatt. Akkor a kommentekből sokat tanultam. Ő volt az első, aztán megváltozott a rálátásom idővel.

DSCF3152Más lett a növény és a co2 befecskendezés is. A növények  a képek alapján felismerhetőek, kezdők kedvéért Glossostigma elatinoides a talajon futó elvtárs. A szőlőtőkén pedig Riccia Fluitans, ő még frissen lett telepítve.

DSCF3134

DSCF3147

Talán nem pont a növényesek által ” legnehezebben tartható” növénnyel kellett volna próbálkoznom, habár cáfolandó a tartási nehézség, ha csak azt nézem, hogy 25 literre 16watt fény megy és nem növekednek felfelé a glosso csemeték.

DSCF3142[1]

Eleinte a co2 élesztőről ment, mint minden kezdő én is kipróbáltam, sikerrel is ment a dolog, csak körülményes bekeverni, főzni, tekergetni, állítgatni. Így hát co2 tabletta és a hozzá tartozó reaktorház kíséretében adagoltam a növényeknek járó tápanyagot. Ez is működött csak szerintem drága a tabletta, és nem tudni hogy mennyi tápanyag van benne. Így hát a szódás-szifon téma sokaknak ismerős és még igy is kell vele foglalkozni, gondolok itt a patron becsavarására napi 1 db (6gramm co2), de ez közelíti meg és hellyettesíti is a nagynyomású rendszert is, merthát szépek és egészségesek a növények, ennél nem kell több.

DSCF3132

DSCF3133

Hozzátenném hogy a JBL táptalaj és a Greenaqua micro-macro folyékony tápjai is sokat segítenek. A szűrés Aquael mini, ezzel porlasztom be a co2-t, szűrési hatékonysága megfelelő, persze sokkal jobb lenne erre a célra egy Eheim 2222 külső .

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

8 Comments

 1. Leírhatnád, hogy a szifonos megoldás hogy működik nálad, mert sokan próbálkoztak ezzel, de nem sok sikerrel.
  Pillanatnyilag is folyik itt értekezés erről.

 2. A képek miatt bocs ha gyengék lettek. kis kompaktal sikerül ezt így összehozni. a szifonos fiúknak írtam, szerintem ez a legegyszerűbb és legcélravezetőbb és nem utolsó sorban legolcsóbb co2 adagolás (co2-rendszert nem mertem írni:D)

 3. hali!!!
  én egy 10l-esel kezdtem!!!:)szerintem egy kicsiből is kilehet hozni szépet!és te jó úton haladsz!:)A Co2 témához csak annyit tennék hozzá ,hogy én az ocso megoldások híve vagyok!!!(na nem azért mert surmo vagyok)hanem azért mert nevetséges az ,hogy pár alkatrészért 49.000ft elkérnek!!!
  Jelenlegi 70 literesemben nincsen Co2 ,de készülök egy 300l-est építeni abban lesz!kigondoltam egy kicsit ennél igaz hogy költségesebb de nem 49e-es rendszert!majd megírom a tapasztalataimat!!!!

 4. csak egy ötlet, lehet hogy hülyeség, de lehet, hogy működne…

  műanyag csepegtető gomb, kertészeti filléres holmi, van több féle, 1l/h, 2l/h stb…
  e fölött víz és pl. co2-s ásványvíz megfelelő arányú keveréke…
  (az a gáz a gázzal, hogy ahogy fogy a szifonból, csökken a nyomás, de! a gravitáció viszont állandó)

  építhetek még a „rendszerbe” :-), egy szabályozót, és/vagy egy mágnesszelepet időzítővel…

 5. A görögök igy mérték az időt.Nem volt tökéletes.
  1.Hiába a gravitáció,akkor sem lesz egyenletes a csepegés,mert ahogy fogy a folyadék belőle,úgy „hagy ki” a csepp is.
  2.A cseppből pillanatok alatt elszáll a co2.
  3.Ha ilyen egyszerű lenne,már máshol is használnák.
  😉

 6. 4.Hogy megfelelő legyen a co2 szint,a cseppnek ,mit cseppnek,akár folyhat is bele az ásványvíz,akkor már valahol távoznia kell az akivól a fölös víznek.Nem lenne állandó a co2.
  Lehet akármekkora az aki,ez nem jó módszer,.Akkor inkább a habszifon.

 7. Hali!nézegetem már egy ideje a blogot, és elhatároztam hogy csinálok énis egy növényes akit.egy 22 literest találtam itthon gondoltam berendezem nano-nak, és szűrő témában szeretnék érdeklődni, ki milyet ajánl lehetőleg ne csillagászati árban,elég szűkös a költségvetésem:/ remélem jó helyre írtam előre is köszi a választ

 8. Szia! Inkább itt tedd fel a kérdésed, több száz lelkes akvakertész nézegeti nap mint nap a fórumot.
  A naplók között nyithatsz egy új topicot is az akidnak 😉
  http://www.akvakertesz.hu

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük