Mély víz

Akvárium indítása (ADA concept)

A napokban minden bizonnyal sok akvaristánál landolt az a bizonyos The Book Of ADA könyv. Első pillantásra látszik, hogy valami igazán rendkívüli dolog található benne. Az első néhány oldal szemet gyönyörködtető Nature Aquarium-okat mutat be. Ezután egy 60-as akváriumot rendeznek be lépésről lépésre. Majd elérkezünk egy nagyon fontos oldalra. Akinek meg van a könyv, az lapozzon a 42-43. oldalra. Erről a két lapról fogok elmélkedni. 🙂

Ugyanis itt mutatja be az ADA a saját akvárium indítási szisztémáját. Lássuk.

Első hét:

A napi vízcserék különösen nem mondanak újat számunkra, hisz eddig is így indítottunk akváriumot. A második „pötty” már kicsit izgalmasabb. Aktívszén használatát  (is) javasolja a szűrőben egy hónapon keresztül. Ez izgalmas dolog. Az aktívszenet már egy régebbi posztban kitárgyaltuk.

Hogy vajon miért is ajánlja az ADA az első hónapban a használatát, arra nem tér ki, de több dolog lehet a háttérben. Egyrészt az aktívszén megköti a csapvízben található klórt. Ezt persze a vízkezelőkkel is megtesszük, de végül is igen sűrűn végzünk vízcserét, tehát ez lehet akár egy „dupla” védelem is. Továbbá elég sok káros vegyi anyagot is megköt. A bacik is gyorsan el tudnak szaporodni rajta. Viszont a múltkor kitárgyaltuk, hogy a kelátolt vasat azonban megköti ezért is nem javasoltuk a huzamosabb használatát. Ezért arra tudok gondolni, hogy Amano-ék elgondolása szerint, a beültetett növények az első néhány hétben kevés tápanyagot vesznek fel. Inkább a tartalékokból dolgoznak és azzal vannak elfoglalva, hogy gyökérzetüket elrendezzék, megerősítsék. Az első héten nem is javasolnak tápozást, csak is Green bactert, Brighty K-t vagy klórtalanítót. Azt figyeltem meg, hogy a Brighty K az egyik legfontosabb szer, amit folyamatosan az akvárium teljes életútja során adagolnak.

A CO2-t is érdekes módon elég lassan indítják (1 bubi/sec). Ennek okát abban látom, hogy a hasznos bacik elszaporodása ilyenkor a fő cél. Nekik pedig nem kedvez a túl savas víz.

Második hét:

A vízcseréket már csak minden második napra ajánlja és javasolja az ammónium  szint folyamatos ellenőrzését. Ez is könnyen belátható, hogy amíg nincs biológiai szűrés kialakulva, addig ez az anyag jelen lesz az akváriumban. Ráadásul az Amazonia talajok a kezdeti időszakban engednek is magukból némi ammóniát. Ha a mérések nem hoznak rossz értékeket, a második hét végére az ADA szerint mehet az akváriumba Amano garnéla és Otocinclus. Ők máris kezdhetik eltüntetni az esetleg megjelenő algákat.

Ezen a héten már el lehet kezdeni a nyomelemekben gazdag és makró tápanyagokban szegény Step 1 adagolását és különös gondot kell fordítani az elhaló emers levelek eltávolítására. Az egész elmélet csak akkor működik, ha a talaj is ADA, hiszen a szükséges tápanyagok abban megtalálhatók. Amíg a növény az emers leveleit alakítja át, addig a gyökerein keresztül a tápanyagokhoz hozzá tud jutni.

Harmadik hét:

Az ammónia teszt mellé egy nitrit (No2) tesztet érdemes bevetni, hisz amint a nitrit érték csökkenni kezd, biztosak lehetünk benne, hogy a szűrőben a bacik elkezdték áldásos tevékenységüket. A vízcsere ismét kitolódik egy nappal. Tehát 3 naponta cseréljünk. A harmadik héten az ADA elérkezettnek látja az időt a kerámiaporlasztó tisztítására.

Negyedik hét:

A viszonylag semmittevős harmadik  hét után egy egész pörgős negyedik hét következik. Legkorábban innentől lehet átállni a heti 1 vízcserére. A CO2 szintet emelhetjük a 2 bubi/másodperc szintre és innentől fontossá kezd válni a víz oldott CO2 tartalma. Az eltelt néhány hét alatt, a növények növekedni kezdenek, egyes stemek már a vízfelszínt is elérik. Őket érdemes visszavágni és a stresszes sérült növényeknek Green Gain-t adagolni. Ezt én is használom, szerintem jó szer. Tartalmaz cytokinin-t ami egy természetes hormon. A sejtosztódást és a hajtások megindulását serkenti.

Amennyiben a Nitrit(NO2)  teszt 0 értéket mutat, el lehet kezdeni (további) halak betelepítését is.

A második hónapban a heti vízcseréken és a nyíráson kívül csak annyit javasolnak, hogy az aktívszenet cseréljük Bio Rio biológiai szűrőtöltetre. A CO2 adagolást hangoljuk be a növények megnövekedett szükségleteihez.

A harmadik hónaptól váltsunk a Step 2-re és elkezdhetjük adagolni az ECA-t. Az ADA szerint ebben az időszakban megnő a növények micro tápanyag igénye (főleg a vasé), ezért javasolja ezt a tápozást.

A vasat olyannyira fontosnak tartja, hogy a hatodik hónap után, vasban gazdag táprudak lehelyezését javasolják az aljzatba. Általában az akvárium a 6. hónaptól már a zavartalan akvárium működtetésé.Az eddig esetlegesen felmerülő algaproblémákat is le lehet küzdeni, és a növények is kellőképp elszaporodnak. Itt már általában csak a karbantartási és nyírás rutinok vannak.

Az első év végére a gondtalan üzemeltetést némiképp az aktív talajok kezdődő elhasználódása zavarja csak meg. Ezért javasolja az ADA a Step 3 növénytápot használni innentől, mert a kifulladó talaj megnöveli a növények leveleken keresztül történő tápanyagfelvételét.

Nos fejben elindítottunk ADA koncepcióval egy akváriumot. Hamarosan élőben is leteszteljük, hogy működik-e 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
1

You may also like

18 Comments

 1. Nagyon jó kis post.Sokat tanulhatunk belőle.Bár szerencsére(hála nektek)már megvan a könyv,de így egy fokkal érthetőbb.Elgondolkodtató a tápozás téma,egy próbát megér:))

 2. Hali,

  Nagyon jó cikk.
  Én is így tervezem indítani az akváriumomat átrendezéskor.
  Bár én GA makrot és microt használok majd.
  Szerintem azzal is jó lesz.

 3. Mióta megkaptam a könyvet minden nap átlapozom, de én is ezen az oldalon szoktam elidőzni egy kicsit!

 4. Hol lehet megszerezni és háu dáz it koszt?

 5. http://www.greenaqua.hu
  Minden rendeléshez jár egy. 😉

 6. Köszi az információt!
  És csak úgy?

 7. Mi mi mi mi???!
  ha rendelek GA-ból cuccokat, kapok Ada könyvet???
  és ha pofátlan akarok lenni, akkor a facebook-os like-olásom okán még a csomagküldés is ingyenes lesz? :DDDD na jó csak vicceltem, ne borítsd rám az asztalt :))))))

 8. Akciók jönnek, akciók mennek… 😉
  A FB akció már ment… http://akvarisztika.budapet.hu/2010/06/16/legy-green-aqua-rajongo-a-facebookon/ 🙂
  De ha ebben a hónapban rendelsz akár csak egy GA poháralátétet, akkor is kapsz egy Book Of ADA-t 🙂

 9. van GA poháralátét??? :)))) Nekem igazán GA szelepsapka kéne :)))

 10. Poháralátét nekem is jöhet 😀

 11. Sziasztok!
  Segítsetek nekem.
  Most raktam össze egy 11 literes akváriumot és szeretnék szaporitan Boraras urophthalmoides (ZÖLDCSÍKOS TÖRPERAZBÓRA) nevezetü halacskát. Van belőle 8db aszem. Vettem fekete bazalt zúzalékot (ami szerintem rossz ötlet volt) és vettem még Sera super peat nevezetü tőzeget, van még lávakő + mini anubias, gömbmoha, jávai moha.
  Segitsetek, hogy, hogy tudnám ezt a kis akváriumot beüzemelni tökéletesen, esetleg mi kel még hozzá?
  Majd kifelejtettem: vettem ioncserélt vizet egy bizonyos hipermarketben, mivel Miskolcon ozmóvizet lehetetlen venni.
  Köszi a segitséget.

 12. A bazaltzúzalék miért volt rossz ötlet? Úgy tudom, hogy abból nem oldódik semmi a vízbe. Ha tévednék javítsatok ki, mert nekem is van bazalt kövem egy 8 literes nanoban, és a garnélák vígan élnek már 1 éve benne. Bár megjegyezném, hogy nekem nem apró zúzalékom van, hanem a vasúti töltésből szedtem pár kisebb pofásabb kavicsot.
  Te figyu, nem lesz kicsi szaporításhoz az a 11 literes? na meg szaporításhoz minek is aljzat?

 13. Nem lesz kicsi a 11 literes, van még neki vagy 4 literes szűrőrész plusszban leválasztva, nem hiszem hogy borulna az egyensúly. Az egész hal van kb 2cm, és később raknék bele garnikat is azé kel berendezni, na meg mutasson is valamit.
  Ha jól tudom a bazalt kicsit lugosit és nekem savas környezet kéne eleinte. De lehet tévedek. Ezért kéne valami tanács, hogy merre is induljak. A neten hiába kutakodok.

 14. Az akvakertészen beszéltünk róluk kicsit: http://akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=21&t=1698
  Nekünk is van belőle kb. 30 db az egyik nano akiban 😉 Nagyon szépek.

 15. Sziasztok
  Most tervezem, hogy megveszem életem első külső szűrőjé egy Atman CF-1200-at.
  Eddig a belső szűrő szívott be levegőt is az biztosította az O2-t az aksiban.
  Ez a külső szűrőnél is meg van oldva valahogy vagy az csak szűri a vizet, külön kell venni 1 levegőztetős és rákötni a rendszerre. Előre is köszi a választ.

 16. A külsőszűrő esőztetőjét ha megfelelően állítod be, akkor nincs szükség levegőztetésre. A víz alá kell nyomni 3-5 cm-re és enyhén fölfelé irányítani. Épp csak annyira, hogy „rebegtesse” a vizet. Így elég oxigén fog jutni a vízbe.

 17. Hi Nigro!
  A külső szűrőknek nem alap felszereltség az esőztető!?… külön kell hozzá megvenni ügye?

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük